wratch

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar 2. el RTX 4090 alarak bir sistem dizeceğim. PSU ve Kasa'ya sahibim bunları da aşağıda paylaşıyorum. Anakart, RAM, CPU soğutucu konusunda tavsiyeye ihtiyacım var.
  • GPU: RTX 4090
  • CPU: Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: X870 veya X870e hangisini tercih etmeliyim? Şu ana kadar hep ASUS marka anakart kullandım. MSI çok sevmem ancak tavsiye ederseniz listeye eklerim.
  • CPU soğutucu: Şu anda Noctua NH-D15'e sahibim, bu uyumlu değil diye biliyorum. 10K'ya kadar bir sıvı soğutucusu önerisi de alabilirim. (https://www.incehesap.com/lian-li-hydro-shift-lcd-360-beyaz-rgb-islemci-sivi-sogutucu-fiyati-73091/) şu fena değil gibi sanki?
  • PSU: Corsair HX1200 1200W 80+ Platinum Full modüler 135 (elimde olan PSU)
  • Kasa: Corsair 5000D airflow (elimde olan kasa)
Rekabetçi oyunlar oynuyorum. Wi-Fi 7'ye ihtiyacım yok. Anakart konusunda X870 ile X870e arasında kaldım. Oyunlar için performans farkı yoksa X870'i tercih etmeyi düşünüyorum. Daha iyi tavsiyeniz varsa onlara da bakabilirim.

Son düzenleme:
Sıvı soğutma pahalı almana gerek yok. Aynı işlemciyle Gigabyte Aorus Waterfoce II 360 kullanıyorum. Yeterli. İşlemciyi de Tray alabilirsin. Kutu için fazladan para vermemek için.

Anakartın kaliteli olması şart diyebilirim bu işlemci ve diğer faktörler için. Çünkü AM5'ler sorunlu. Root problemleri falan var. RAM MHZ problemleri de çok. O.C. işlerine de girişirsen düşük anakartlara hiç yönelme. Ben Asrock X870e Taichi kullanıyorum. VRM soğutması bakımından en iyi anakartlardan biri. Ama stokları artık yok herhalde. Muadil olanlarına bakabilirsin.

x870 ve x870e arasındaki farklar aşağıdaki linkte var. USB ve SATA bağlantı sayıları daha fazla x870e için. Şart değil diyorsan kaliteli x870 bir anakart işini görür. Bir de bazı x870e olanlar EATX oluyor. Boyut olarak daha büyükler. Aklında bulunsun. Kasana uyumuna bakarsın.