waythelore

Üyecik
Merhaba arkadaşlar,

05.06.2026 tarihinde satın aldığım RTX 5060 ekran kartı ile ilgili ciddi kararlılık sorunları yaşamaktayım. Sorunun yazılımsal mı yoksa donanımsal mı olduğunu anlayabilmek için yaklaşık 3 gün boyunca neredeyse aralıksız testler ve incelemeler yaptım. Buna rağmen sorunu çözemedim.

Bu konuyu açma amacım, hem yaşadığım süreci paylaşmak hem de gözden kaçırdığım bir şey olup olmadığını öğrenmek. Çünkü kart tarafında yapılabilecek hemen hemen her şeyi denediğimi düşünüyorum. Belki benim uygulamadığım bir yöntem veya daha önce benzer bir durum yaşamış olan bir arkadaşın önerisi olabilir.

Sistem Özellikleri:
  • Intel Core i5-10500
  • Gigabyte H410M H
  • 16 GB DDR4 RAM
  • Samsung EVO NVMe SSD
  • Cooler Master MWE 600 Bronze V2
  • NVIDIA GeForce RTX 5060
Karşılaştığım Sorunlar:

Oyun sırasında veya bazen yük geçişlerinde sistem aniden donabiliyor. Bazı durumlarda ekran sürücüsü yanıt vermeyi bırakıyor, bazı durumlarda ise sistem tamamen kilitleniyor.

Yaşadığım belirtiler şunlar:
  • Oyun sırasında anlık donmalar
  • Siyah ekran
  • Ekran sürücüsünün çökmesi
  • Sistem kilitlenmesi
  • Yeniden başlatma gerektiren donmalar
  • Bazı durumlarda Ctrl + Shift + Win + B kombinasyonunun bile sistemi kurtaramaması
Windows kayıtları ve hata dökümlerinde sürekli olarak aşağıdaki hatalarla karşılaşıyorum:
  • LiveKernelEvent 141
  • VIDEO_ENGINE_TIMEOUT_DETECTED (0x141)
  • VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED (0x117)
  • VIDEO_TDR_FAILURE (0x116)
WinDbg ile incelediğim hata dökümlerinde tekrar eden ortak nokta ise:
  • nvlddmkm.sys
Ayrıca hata yığınlarında sık sık aşağıdaki bileşenler görülüyor:
  • dxgkrnl!TdrResetFromTimeout
  • DXGADAPTER::Reset
Uyguladığım İşlemler:

Sorunun yazılımsal olabileceğini düşünerek aşağıdaki işlemlerin tamamını uyguladım:

Sürücü Tarafında:
  • DDU ile ekran kartı sürücülerini tamamen kaldırdım.
  • Birden fazla NVIDIA sürücüsü denedim.
  • Temiz sürücü kurulumları yaptım.
  • NVIDIA ayarlarını sıfırladım.
Windows Tarafında:
  • HAGS açık ve kapalı olarak test edildi.
  • MPO devre dışı bırakıldı.
  • Farklı güç planları denendi.
  • Windows grafik ayarları sıfırlandı.
  • Çeşitli Windows güncellemeleri ile testler yapıldı.
BIOS Tarafında:
  • BIOS güncellendi.
  • PCIe güç yönetimi ayarları kontrol edildi.
  • Güç tasarrufu ile ilgili çeşitli ayarlar devre dışı bırakılarak test edildi.
  • Farklı BIOS yapılandırmaları denendi.
NVIDIA Tarafında:
  • NVIDIA Denetim Masası üzerinden farklı güç modları denendi.
  • NVIDIA Profile Inspector ile çeşitli testler yapıldı.
  • CUDA P-State ile ilgili önerilen ayarlar denendi.
Test ve Analizler:
  • FurMark stres testleri
  • GPU-Z sensör kayıtları
  • Oyun içi uzun süreli testler
  • Reliability Monitor incelemesi
  • Olay Görüntüleyicisi kayıtları
  • WER (Windows Error Reporting) kayıtları
  • Minidump analizleri
  • WinDbg incelemeleri
Yaptığım incelemelerde çok sayıda Kernel_141, 0x117 ve 0x116 kayıtlarıyla karşılaştım.

Servis Süreci:

Yaşadığım sorunları detaylı şekilde anlatarak ürünü servise gönderdim. Ayrıca mümkün olduğunca teknik veri, hata kaydı ve analiz sonuçlarını da sundum.

Buna rağmen ürün tarafıma geri gönderildi ve herhangi bir değişim veya iade işlemi yapılmadı.

Ben ise yaşadığım sorunların devam ettiğini düşünüyorum. Bu nedenle ürün için bedel iadesi/değişim talebinde bulundum. Süreç sonuçlanmadığı için Tüketici Hakem Heyeti başvurusunda da bulundum ve şu anda değerlendirme sürecini bekliyorum.

Kart yeniden elime ulaştığında test etmeye devam edeceğim.

Sizlere sormak istediğim konu şu:

Bu kadar işlemden sonra gözden kaçırmış olabileceğim bir nokta var mı?

Özellikle Gigabyte H410M H kullanan, benzer TDR (141, 117, 116) hataları yaşamış veya RTX 5000 serisinde benzer sorunlarla karşılaşmış arkadaşların görüşlerini merak ediyorum.

Belki benim denemediğim bir BIOS ayarı, Windows yapılandırması veya farklı bir test yöntemi vardır.

Şimdiden vakit ayırıp okuyan ve yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Genelde TDR sorunu ilk etapta sürücülerle alakalı oluyor, ekran kartından belli bir süre yanıt alamadığında sürücüyü resetlemeye çalışıyor ancak başaramıyor. Kullandığınız NVIDIA sürücü versiyonu nedir?

Merhaba arkadaşlar,

05.06.2026 tarihinde satın aldığım RTX 5060 ekran kartı ile ilgili ciddi kararlılık sorunları yaşamaktayım. Sorunun yazılımsal mı yoksa donanımsal mı olduğunu anlayabilmek için yaklaşık 3 gün boyunca neredeyse aralıksız testler ve incelemeler yaptım. Buna rağmen sorunu çözemedim.

Bu konuyu açma amacım, hem yaşadığım süreci paylaşmak hem de gözden kaçırdığım bir şey olup olmadığını öğrenmek. Çünkü kart tarafında yapılabilecek hemen hemen her şeyi denediğimi düşünüyorum. Belki benim uygulamadığım bir yöntem veya daha önce benzer bir durum yaşamış olan bir arkadaşın önerisi olabilir.

Sistem Özellikleri:
  • Intel Core i5-10500
  • Gigabyte H410M H
  • 16 GB DDR4 RAM
  • Samsung EVO NVMe SSD
  • Cooler Master MWE 600 Bronze V2
  • NVIDIA GeForce RTX 5060
Karşılaştığım Sorunlar:

Oyun sırasında veya bazen yük geçişlerinde sistem aniden donabiliyor. Bazı durumlarda ekran sürücüsü yanıt vermeyi bırakıyor, bazı durumlarda ise sistem tamamen kilitleniyor.

Yaşadığım belirtiler şunlar:
  • Oyun sırasında anlık donmalar
  • Siyah ekran
  • Ekran sürücüsünün çökmesi
  • Sistem kilitlenmesi
  • Yeniden başlatma gerektiren donmalar
  • Bazı durumlarda Ctrl + Shift + Win + B kombinasyonunun bile sistemi kurtaramaması
Windows kayıtları ve hata dökümlerinde sürekli olarak aşağıdaki hatalarla karşılaşıyorum:
  • LiveKernelEvent 141
  • VIDEO_ENGINE_TIMEOUT_DETECTED (0x141)
  • VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED (0x117)
  • VIDEO_TDR_FAILURE (0x116)
WinDbg ile incelediğim hata dökümlerinde tekrar eden ortak nokta ise:
  • nvlddmkm.sys
Ayrıca hata yığınlarında sık sık aşağıdaki bileşenler görülüyor:
  • dxgkrnl!TdrResetFromTimeout
  • DXGADAPTER::Reset
Uyguladığım İşlemler:

Sorunun yazılımsal olabileceğini düşünerek aşağıdaki işlemlerin tamamını uyguladım:

Sürücü Tarafında:
  • DDU ile ekran kartı sürücülerini tamamen kaldırdım.
  • Birden fazla NVIDIA sürücüsü denedim.
  • Temiz sürücü kurulumları yaptım.
  • NVIDIA ayarlarını sıfırladım.
Windows Tarafında:
  • HAGS açık ve kapalı olarak test edildi.
  • MPO devre dışı bırakıldı.
  • Farklı güç planları denendi.
  • Windows grafik ayarları sıfırlandı.
  • Çeşitli Windows güncellemeleri ile testler yapıldı.
BIOS Tarafında:
  • BIOS güncellendi.
  • PCIe güç yönetimi ayarları kontrol edildi.
  • Güç tasarrufu ile ilgili çeşitli ayarlar devre dışı bırakılarak test edildi.
  • Farklı BIOS yapılandırmaları denendi.
NVIDIA Tarafında:
  • NVIDIA Denetim Masası üzerinden farklı güç modları denendi.
  • NVIDIA Profile Inspector ile çeşitli testler yapıldı.
  • CUDA P-State ile ilgili önerilen ayarlar denendi.
Test ve Analizler:
  • FurMark stres testleri
  • GPU-Z sensör kayıtları
  • Oyun içi uzun süreli testler
  • Reliability Monitor incelemesi
  • Olay Görüntüleyicisi kayıtları
  • WER (Windows Error Reporting) kayıtları
  • Minidump analizleri
  • WinDbg incelemeleri
Yaptığım incelemelerde çok sayıda Kernel_141, 0x117 ve 0x116 kayıtlarıyla karşılaştım.

Servis Süreci:

Yaşadığım sorunları detaylı şekilde anlatarak ürünü servise gönderdim. Ayrıca mümkün olduğunca teknik veri, hata kaydı ve analiz sonuçlarını da sundum.

Buna rağmen ürün tarafıma geri gönderildi ve herhangi bir değişim veya iade işlemi yapılmadı.

Ben ise yaşadığım sorunların devam ettiğini düşünüyorum. Bu nedenle ürün için bedel iadesi/değişim talebinde bulundum. Süreç sonuçlanmadığı için Tüketici Hakem Heyeti başvurusunda da bulundum ve şu anda değerlendirme sürecini bekliyorum.

Kart yeniden elime ulaştığında test etmeye devam edeceğim.

Sizlere sormak istediğim konu şu:

Bu kadar işlemden sonra gözden kaçırmış olabileceğim bir nokta var mı?

Özellikle Gigabyte H410M H kullanan, benzer TDR (141, 117, 116) hataları yaşamış veya RTX 5000 serisinde benzer sorunlarla karşılaşmış arkadaşların görüşlerini merak ediyorum.

Belki benim denemediğim bir BIOS ayarı, Windows yapılandırması veya farklı bir test yöntemi vardır.

Şimdiden vakit ayırıp okuyan ve yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim.
PSU ile alakalı olabilir. VIDEO_TDR_ERROR kodunu tetikleyen şey sadece ekran kartı olmayabiliyor. Benim PSU arızalıydı ekran kartına yeterince ve stabil voltajı veremediği için ekran kartı kafayı yiyordu, sorunu sen ekran kartında sanarsın ama sorun aslında PSU'da oluyor mesela. Şu konuya bir göz atabilirsiniz.

Elinizde başka PSU varsa deneyin.

Genelde TDR sorunu ilk etapta sürücülerle alakalı oluyor, ekran kartından belli bir süre yanıt alamadığında sürücüyü resetlemeye çalışıyor ancak başaramıyor. Kullandığınız NVIDIA sürücü versiyonu nedir?
596.49 ve 610.47 denedim, ikisi de TDR devam etti

PSU ile alakalı olabilir. VIDEO_TDR_ERROR kodunu tetikleyen şey sadece ekran kartı olmayabiliyor. Benim PSU arızalıydı ekran kartına yeterince ve stabil voltajı veremediği için ekran kartı kafayı yiyordu, sorunu sen ekran kartında sanarsın ama sorun aslında PSU'da oluyor mesela. Şu konuya bir göz atabilirsiniz.

Elinizde başka PSU varsa deneyin.
Fakat boşta kapanmalar oldu ve işin komik tarafı, screenshot'ı bir AI'ye attım ama hangi AI'ye attım bilmiyorum. 4 AI'ye danışarak da çözmeye çalıştım. 14 dk Furmark testinde 140 watt stabil bir şekilde verebildi karta PSU ama video izlerken tak reset atıyor, boşa indirmek yaparken