RT acinca upscaling kullanmak zorunluluk oluyor. Bence quality yuksek bile kalmis. 2K balanced, 4K performance upscale kullansalar daha dogru olurdu.
Wukong ve indiana jones RT ortalamasini cok dusuruyor. O konuda haklisin.
Oyunculara buyuk is dusuyor. Boyle taktikleri yememek lazim. NVIDIA paraya doyup tembellesti ama lobiciligi unutmamislar.
Ray Tracing'i açınca upscaling kullanmak neden zorunlu olsun ki? Bu upscaling dediğimiz şey benim bildiğim örneğin 1080p monitörü olan biri 1080p monitöründe 2k ya da 4k görüntü almak için görüntüyü karta 1080p'de değil de 2k ya da 4k'da render ettiriyor, bu da daha net bir görüntü veriyor ama performansı çok fazla düşürüyor, yani DLSS ya da FSR ile performans artırmanın tam tersi bir durum. Ya da ben bu upscaling denen şeyi yanlış biliyorum. Ki bu upscaling performsı artırsa Q Upscaling'li Ray Tracing tablolarında bu kadar düşük sonuçlar olmazdı. Çünkü Q Upscaling'li tablolarda Nvidia kartlarda normal Ray Tracing'e göre performans kaybı yaşamış. Indiana Jones'ta Techpowerup 2k'da 5060 ti 65 fps verirken techspot'un Q Upscaling'li Ray Traycing tablosunda 5060 ti 29 fps vermiş (minimum 22, ortalama 29). Nvidia'nın Techspot'a para ödemesi ihtimaliyse benim de aklıma geldi. Çünkü Techspot incelemesinde Q Upscaling'in ne olduğuna dair detaylı bilgi de vermiyor. @Recep Baltaş'ın bu konuda Techolay Youtube kanalında bilgilendirici bir video yapması güzel olur.

Q, qualitynin kısaltılmış hali. Upscale teknolojilerinin performans, dengeli, kalite modları mevcut.
"Q Upscaling" dediği durumlarda upscaling aktif (yani görüntü doğal çözünürlüğünde değil) ve ayar olarak kalite modunda demek.
DLSS ve FSR'nin Upscaling'le bir ilgisi var mı yani? DLSS VE FSR kare sayısı artırma, Upscale ise örneğin 1080p çözünürlükteki görüntüyü 2k ya da 4k çözünürlükte render etme diye biliyorum ben. Böylece 1080p gibi görece düşük çözünürlüklü monitörlerde oldukça yüksek bir performans kaybı göze alınarak bir miktar daha kaliteli görüntü alınabiliyor. Doğru mudur?

Ray Tracing'i açınca upscaling kullanmak neden zorunlu olsun ki? Bu upscaling dediğimiz şey benim bildiğim örneğin 1080p monitörü olan biri 1080p monitöründe 2K ya da 4K görüntü almak için görüntüyü karta 1080P'de değil de 2K ya da 4K'da render ettiriyor, bu da daha net bir görüntü veriyor ama performansı çok fazla düşürüyor, yani DLSS'ya da FSR ile performans artırmanın tam tersi bir durum. Ya da ben bu upscaling denen şeyi yanlış biliyorum. Ki bu upscaling performsı artırsa Q Upscaling'li Ray Tracing tablolarında bu kadar düşük sonuçlar olmazdı. Çünkü Q Upscaling'li tablolarda NVIDIA kartlarda normal Ray Tracing'e göre performans kaybı yaşamış. Indiana Jones'ta TechPowerUp 2K'da 5060 Ti 65 FPS verirken Techspot'un Q Upscaling'li ray traycing tablosunda 5060 Ti 29 FPS vermiş (minimum 22, ortalama 29). NVIDIA'nın Techspot'a para ödemesi ihtimaliyse benim de aklıma geldi. Çünkü techspot incelemesinde Q Upscaling'in ne olduğuna dair detaylı bilgi de vermiyor. @Recep Baltaş'ın bu konuda Techolay YouTube kanalında bilgilendirici bir video yapması güzel olur.

DLSS ve FSR'nin Upscaling'le bir ilgisi var mı yani? DLSS ve FSR kare sayısı artırma, upscale ise örneğin 1080p çözünürlükteki görüntüyü 2K ya da 4K çözünürlükte render etme diye biliyorum ben. Böylece 1080p gibi görece düşük çözünürlüklü monitörlerde oldukça yüksek bir performans kaybı göze alınarak bir miktar daha kaliteli görüntü alınabiliyor. Doğru mudur?

Bahsettiğin DSR. Performansı düşüren Ray Tracing açmak. Upscaling bunu toplayabildiği kadar topluyor.
Düşündüğünün tam tersi şekilde çalışıyor. 2K için görüntüyü daha düşük seviyede çalıştırıp, sana 2K veriyor. Tam 2K olmasa da buna yakın bir değer diyebiliriz.

Bahsettiğin DSR. Performansı düşüren Ray Tracing açmak. Upscaling bunu toplayabildiği kadar topluyor.
Düşündüğünün tam tersi şekilde çalışıyor. 2K için görüntüyü daha düşük seviyede çalıştırıp, sana 2K veriyor. Tam 2K olmasa da buna yakın bir değer diyebiliriz.
Anladım benim upscaling sandığım şey aslında DSR. Peki o halde bu quality upscaling performansı neden düşürüyor? Quality bile olsa eğer DSR gibi çözünürlüğü artırıp daha yüksel çözünürlükte render etmiyorsa performans kaybı olmaması gerekmiyor mu? Bu upscaling'in ana misyonu nedir? Görüntüyü daha kaliteli hale getirmek mi yoksa kare sayısını artırmak mı? Benim bildiğim kare sayısını artıranlar Nvidia'da DLSS, Amd'de FSR.

Anladım benim upscaling sandığım şey aslında DSR. Peki o halde bu quality upscaling performansı neden düşürüyor? Quality bile olsa eğer DSR gibi çözünürlüğü artırıp daha yüksel çözünürlükte render etmiyorsa performans kaybı olmaması gerekmiyor mu? Bu Upscaling'in ana misyonu nedir? Görüntüyü daha kaliteli hale getirmek mi yoksa kare sayısını artırmak mı? Benim bildiğim kare sayısını artıranlar NVIDIA'da DLSS, AMD'de FSR.

Upscaling FPS dusurmuyor. RT actiklari testlerde upscaling kullanmislar. FPS dusuren RT. Upscale acmasalar daha dusuk FPS degerleri gorurduk.
Zaten DLSS ve FSR upscale teknolojileri.

Upscaling FPS dusurmuyor. RT actiklari testlerde upscaling kullanmislar. FPS dusuren RT. Upscale acmasalar daha dusuk FPS degerleri gorurduk.
Zaten DLSS ve FSR upscale teknolojileri.
Fps'i düşürenin RT olduğunu biliyorum. Mesele şu, aynı oyunda, mesela Indiana Jones, Techpowerup'ın standart RT testlerinde 2k'da RTX 5060 ti 65 fps alırken, Techspot'un testinde RT + Q Upscaling tablosunda Rtx 5060 ti 2k'da 29 fps almış. Senin dediğine göre Techspot testinde Upscaling kullandığı için Techspot testinde 29 fps almış Rtx 5060 ti, Techpowerup'un Upscaling kullanmadığı testindeki 65 fps değerinden daha yüksek değer almalıydı. Ha şu olabilir mi, Techspot RT dahil tüm ayarları maksimuma getirdiği için yaptığı testte Upscaling kullanmasına rağmen Techpowerup'ın Upscaling kullanmadan yaptığı testinden daha düşük fps değerleri almıştır. Onu da çok sanmıyorum. İnceleme siteleri genelde tüm ayarları maksimumda test ederler.

Son düzenleme:
FPS'i düşürenin RT olduğunu biliyorum. Mesele şu, aynı oyunda, mesela ındiana jones, TechPowerUp'ın standart RT testlerinde 2K'da RTX 5060 Ti 65 FPS alırken, Techspot'un testinde RT + Q upscaling tablosunda RTX 5060 Ti 2K'da 29 FPS almış. Senin dediğine göre techspot testinde upscaling kullandığı için techspot testinde 29 FPS veren RTX 5060 Ti, TechPowerUp'un upscaling kullanmadığı testindeki 65 FPS değerinden daha yüksek değer vermeliydi. Ha şu olabilir mi, techspot RT dahil tüm ayarları maksimuma getirdiği için yaptığı testte upscaling kullanmasına rağmen TechPowerUp'ın upscaling kullanmadan yaptığı testinden daha düşük FPS değerleri almıştır. Onu da çok sanmıyorum. İnceleme siteleri genelde tüm ayarları maksimumda test ederler.

Evet şimdi anladım. TechPowerUp Ray Tracing enabled demiş İndiana Jones için, Techspot Full RT diyor. Bu path tracing anlamına geliyor. RT'ye kıyasla daha kaliteli ve daha ağır o yüzden techspot değeri düşük çıkıyor.

Evet şimdi anladım. TechPowerUp Ray Tracing enabled demiş İndiana Jones için, Techspot Full RT diyor. Bu path tracing anlamına geliyor. RT'ye kıyasla daha kaliteli ve daha ağır o yüzden techspot değeri düşük çıkıyor.
Cevap için teşekkürler. Ben de şimdi anladım. O halde bahsettiğim ikinci senaryo. Yani Techspot ayarları annesinin nikahına kadar açtığı için testinde Upscaling olmasına rağmen Techpowerup'ın değerlerinden daha düşük değer almış. O halde bu upscaling ayarı Nvidia'da DLSS4'ü, Amd'de FSR'yi aktif hale getirerek mi açılıyor? Yoksa DLSS ve upscaling ya da FSR ve upscaling ayarları birbirlerinden farklı ayarlar ve farklı şekilde mi aktif ediliyorlar? Yani DLSS ve FSR eşittir upscaling mi? Şu an masaüstü bir pc ve yüklü, güncel oyun olmadığı için söz konusu ayarlara bakamıyorum.

Cevap için teşekkürler. Ben de şimdi anladım. O halde bahsettiğim ikinci senaryo. Yani techspot ayarları annesinin nikahına kadar açtığı için testinde upscaling olmasına rağmen TechPowerUp'ın değerlerinden daha düşük değer almış. O halde bu upscaling ayarı NVIDIA'da DLSS4'ü, AMD'de FSR'yi aktif hale getirerek mi açılıyor? Yoksa DLSS ve upscaling ya da FSR ve upscaling ayarları birbirlerinden farklı ayarlar ve farklı şekilde mi aktif ediliyorlar? Yani DLSS ve FSR eşittir upscaling mi? Şu an masaüstü bir PC ve yüklü, güncel oyun olmadığı için söz konusu ayarlara bakamıyorum.

DLSS, DLAA, FSR, XeSS, Tsr, Drs, RSR, checkerboard rendering filan bir sürü farklı upscale yöntemi var. NVIDIA ve AMD reklam konusunda o kadar agresif ki DLSS, FSR başka bir şey sanmışsın.
Techspot upscaling diyerek artık hangisi varsa onu kullandık demek istemiş. NVIDIA kartlara özel DLSS, AMD'ye FSR, oyuna özel teknik yazmak, görsel hazırlamak boşuna iş yükü. Üst kategoride hepsini toplamışlar.

DLSS, DLAA, FSR, XeSS, Tsr, Drs, RSR, checkerboard rendering filan bir sürü farklı upscale yöntemi var. NVIDIA ve AMD reklam konusunda o kadar agresif ki DLSS, FSR başka bir şey sanmışsın.
Techspot upscaling diyerek artık hangisi varsa onu kullandık demek istemiş. NVIDIA kartlara özel DLSS, AMD'ye FSR, oyuna özel teknik yazmak, görsel hazırlamak boşuna iş yükü. Üst kategoride hepsini toplamışlar.
Hayır, Dlss ve Fsr'nin özünde aynı şeyler olduklarını (yapay kare üretme teknolojileri) biliyorum. Hatta Dls4'ün 4 kare üretirken Fsr'nin şu an 2 kareyle limitli olduğunu da biliyorum. (Dlss4 3 kare, Fsr, 1 ya da 2 kare üretiyor da olabilir, orasını tam hatırlamıyorum) Fsr'nin Dlss4'e göre daha verimsiz olmasının sebebinin kare üretmedeki bu fark olduğunu da biliyorum. Hatta Nvidia şu an için 4 (ya da 3) kare yeterli, daha fazlası için şu an ihtiyaç duymuyoruz diyordu. Ancak benim içinde bu Dlss4 ve Fsr'nin ürettiği kareler "fake fps" olduğu için ben Techspot'un testlerinde bu Upscaling olayını detay vermeden kullanmasını kullanıcıyı yanıltmak olarak görüyorum. Raytracing değerlerini önce tek başına verip Dlss4 ve Fsr değerlerimi sonra ayrı ayrı belirterek vermeli. Son kullanıcı önce orijinal RT değerlerini görmek ister. Sonuçta bu Dlss4 ve Fsr görüntü kalitesini belirli oranda bozan şeyler. Bence de Techspot Nvidia'dan kesin para alıyordur bunu yapmak için. RT değerlerini Dlss4 ve Fsr kullanarak ama nerede neyi kullandığını belirtmeden, bu konuda detay vermeden, sadece "with upscaling" diyerek vermek sahtekarlık. Reddit'te vesaire bu konuyla ilgili konu açılmamış olması enteresan.

Son düzenleme:
Hyır, DLSS ve FSR'nin aynı şeyler olduklarını biliyorum. Hatta dls4'ün 4 kare üretirken FSR'nin şu an 2 kareyle limitli olduğunu da biliyorum. (DLSS4 3 kare, FSR, 1 ya da 2 kare üretiyor da olabilir, orasını tam hatırlamıyorum) FSR'nin DLSS4'e göre daha verimsiz olmasının sebebinin kare üretmedeki bu fark olduğunu da biliyorum. Hatta NVIDIA şu an için 4 (ya da 3) kare yeterli, daha fazlası için şu an ihtiyaç duymuyoruz diyordu. Ancak benim içinde bu DLSS4 ve FSR'nin ürettiği kareler "fake FPS" olduğu için ben Techspot'un testlerinde bu upscaling olayını detay vermeden kullanmasını kullanıcıyı yanıltmak olarak görüyorum. Ray Tracing değerlerini önce tek başına verip DLSS4 ve FSR değerlerimi sonra ayrı ayrı belirterek vermeli. Son kullanıcı önce orijinal RT değerlerini görmek ister. Sonuçta bu DLSS4 ve FSR görüntü kalitesini belirli oranda bozan şeyler. Bence de techspot NVIDIA'dan kesin para alıyordur bunu yapmak için. RT değerlerini DLSS4 ve FSR kullanarak ama nerede neyi kullandığını belirtmeden, bu konuda detay vermeden, sadece "with upscaling" diyerek vermek sahtekarlık. Reddit de vesaire bu konuyla ilgili konu açılmamış olması enteresan.

Framegen başka bir şey. DLSS4 veya Fsrframegen diye isimlendirseler bile upscale ile kare üretimi aynı kategoride değil. Oyunlarda upscale kullanımı standart hale getirmek istiyorlar. Bu yüzden bu tarz incelemeler normal.
Yakında RT veya upscale kapamak gibi seçenekler bile olmayacak. Buna alışmak lazım.