Gold4Lead

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

Sistemde garip bir sorun yaşıyorum, fikirlerinizi almak istedim.

Sistemim:
İşlemci: AMD Ryzen 5 7600 3.80GHz 6 Çekirdek 38MB Önbellek Soket AM5 Tray İşlemci (66620)
Anakart: MSI PRO B650M-B DDR5 AMD B650 AM5 Soket DDR5 6800+(OC)MHz mATX Anakart (71220)
Ekran Kartı:
RAM: XPG Lancer RGB Black 16GB (1x16GB) DDR5 6000MHz CL30 Gaming (Oyuncu) Ram (AX5U6000C3016G-CLARBK) (71475)
SSD: TwinMOS 1TB 3600/3250Mb/s M.2 PCIe Gen3 NVMe SSD (NVMe1TB2280AP) (70577)
Kasa ve PSU: Cooler Master CMP520 TG 700W 80+ CP520-KGNN70-S00 3x120mm Fanlı ARGB Mesh ATX Mid-Tower Gaming (Oyuncu) Kasa (63012)

Yaşadığım sorun:
  • RTX 5060 Ti takılıyken kasa çalışıyor ama ekrana görüntü gelmiyor.
  • Anakartın EZ Debug ışıklarında GPU hatası görünmüyor, GPU ışığı sönüyor (yani kart algılanıyor).
  • BIOS reset attıktan sonra ilk açılışta görüntü geliyor, Windows normal şekilde açılıyor. Aygıt Yöneticisi’nden kontrol ettiğim ekran kartı sorunsuz listede görünüyor. Ama hiçbir şeyi değiştirmeden, hemen bilgisayarı kapatıp tekrar açınca bir daha görüntü gelmiyor.
  • Kartı söktüğümde işlemcinin dahili GPU’su ile sistem normal şekilde açılıyor.
  • Ekran kartı takılıyken, ekran gelmediğinde kasanın güç tuşuna bir kere basınca direkt kasa kapanıyor (normalde Windows çalışırken basılı tutmak gerekiyor biliyorsunuz).

RX 7800 XT ile sistem çalışıyordu -Wattman hatası vardı, donmalar sürücü zaman aşımı vb.-, ama sistem çalışıyordu aynı PSU ile uzun süre kullandım.

Yeni kartta yaşadığım sorun PSU kaynaklı olabilir mi?

Bazı yerlerde NVIDIA kartların anlık güç çekişleri (transient spike) daha yüksek olduğu yazıyor, o yüzden aklıma PSU geliyor.

Kasa ile gelen PSU’nun gerçek Cooler Master üretimi olmadığını da duydum.

Şüphelendiğim noktalar:
  • PSU’nun voltaj kararsızlığı / düşük kaliteli 12V hattı
  • BIOS ayarlarında bir eksik/hata
  • GPU slot teması veya BIOS sürümü
  • Ekran kartının arızalı olmsı

Yeni bir PSU almalı mıyım, yoksa başka bir şey gözümden kaçıyor olabilir mi?

Görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Özellikle PSU tavsiyesi verirseniz (750W civarı, Gold sertifikalı) ona göre karar vereceğim.

Teşekkürler şimdiden.

BIOS güncel değilse güncelleyin hocam, önceden kullandığınız AMD kartının sürücüyü kaldırdınız mı hocam? 581.X sürücüyü kullanıyorsanız 577 veya 580.97 sürücüyü deneyin. Bilgisayar açıldığında OCCT Power testi yapın, 12V kanalı takip edin, 11.6V aşağı düşüyor ise sıkıntı hocam.

Bana psu ihtimali düşük geliyor. Siz normal bir DDU ile ekran kartı driverlarını silin kartı öyle takın temiz bir kurulum için o zaman görüntü verecektir. Eğer yine vermezse. Gpu sorunludur. Garantiye gönderin. Yada İade edin. Direkt iade edin paranız yatsın başka bir satıcıdan alın oluyor böyle şeyler. Gpu mosfetleri statik elektirik ile gelebiliyor bu da gpuda kararsızlık yapabiliyor ama sizin sorun sürücü. Amd sürücü üstüne nvdia sürücüsü kurmanız olması. Bence bu sevgiler, saygılarla.

Yani problem zaten GPU ya da PSU kaynalı orası kesin de PSU ihtimali bana daha düşük geliyor anlattıklarına göre. Ekran kartının tam modeli ne?
Evet bütün driverları silip temiz kurulum yapın, BIOS, Windows ve tüm sürücülerin güncel olduğundan da emin olun, ardından OCCT testi.
Bana psu ihtimali düşük geliyor. Siz normal bir DDU ile ekran kartı driverlarını silin kartı öyle takın temiz bir kurulum için o zaman görüntü verecektir. Eğer yine vermezse. Gpu sorunludur. Garantiye gönderin. Yada İade edin. Direkt iade edin paranız yatsın başka bir satıcıdan alın oluyor böyle şeyler. Gpu mosfetleri statik elektirik ile gelebiliyor bu da gpuda kararsızlık yapabiliyor ama sizin sorun sürücü. Amd sürücü üstüne nvdia sürücüsü kurmanız olması. Bence bu sevgiler, saygılarla.
BIOS güncel değilse güncelleyin hocam, önceden kullandığınız AMD kartının sürücüyü kaldırdınız mı hocam? 581.X sürücüyü kullanıyorsanız 577 veya 580.97 sürücüyü deneyin. Bilgisayar açıldığında OCCT Power testi yapın, 12V kanalı takip edin, 11.6V aşağı düşüyor ise sıkıntı hocam.

Destekleriniz için çok teşekkürler, az kalsın gereksiz yere PSU satın alacaktım.

Windows 11 format attım ve BIOS update yaptım. Ardından her ihtimale karşı -Windows CPU'nun dahili GPU'su için indirmiş olabilir diye- yine DDU ile AMD sürücülerini kaldırıp NVIDIA sürücülerini kurdum ve BIOS'dan IGPU disabled yaptım. Artık Nvidia ekran kartı ile sorunsuz bilgisayar açılıp kapanıyor. 10 dakika boyunca OCCT Power testi yaptım, sanırım burada da bir sorun yok. PSU 11.7V altına hiç düşmedi. Sistem stabil çalışıyor gibi görünüyor. Aynı sorunu başkaları da yaşarsa bilgi olsun diye yaptıklarımı paylaşıyorum.

1762856681461.webp

1762856689612.webp

Bilgisayarım artık çalışıyor, bu güzel haber :) Zaman ayıran ve destek olan herkese teşekkürler.

Ekran kartıyla problemlerim ise hala devam ediyor maalesef :/ RX 7800 XT'yi bir yılın sonunda donma problemlerinin çözülmemesi nedeniyle satıp RTX 5060 TI almıştım. 5060 TI ile de Battlefield 1'de drop yaşamaya devam ediyorum. BIOS güncel, Win 11 sıfır temiz kurulum orijinal, bilgisayarda hiçbir kurulum yok ekstra. Drop sorunu neden oluyor olabilir? Kontrol etmemi tavsiye ettiğiniz bir şey var mıdır?

Destekleriniz için çok teşekkürler, az kalsın gereksiz yere PSU satın alacaktım.

Windows 11 format attım ve BIOS update yaptım. Ardından her ihtimale karşı -Windows CPU'nun dahili GPU'su için indirmiş olabilir diye- yine DDU ile AMD sürücülerini kaldırıp NVIDIA sürücülerini kurdum ve BIOS'dan IGPU disabled yaptım. Artık Nvidia ekran kartı ile sorunsuz bilgisayar açılıp kapanıyor. 10 dakika boyunca OCCT Power testi yaptım, sanırım burada da bir sorun yok. PSU 11.7V altına hiç düşmedi. Sistem stabil çalışıyor gibi görünüyor. Aynı sorunu başkaları da yaşarsa bilgi olsun diye yaptıklarımı paylaşıyorum.

Eki Görüntüle 200680

Eki Görüntüle 200681

Bilgisayarım artık çalışıyor, bu güzel haber :) Zaman ayıran ve destek olan herkese teşekkürler.

Ekran kartıyla problemlerim ise hala devam ediyor maalesef :/ RX 7800 XT'yi bir yılın sonunda donma problemlerinin çözülmemesi nedeniyle satıp RTX 5060 TI almıştım. 5060 TI ile de Battlefield 1'de drop yaşamaya devam ediyorum. BIOS güncel, Win 11 sıfır temiz kurulum orijinal, bilgisayarda hiçbir kurulum yok ekstra. Drop sorunu neden oluyor olabilir? Kontrol etmemi tavsiye ettiğiniz bir şey var mıdır?
CPU sıcaklığını bir takip edelim oyun esnasında. Yeniden bilgilendirme yapınız. Sevgiler , saygılar.