Fan değişimi zor bir şey değil. Estetikten vazgeçer, iki tane noctua takar, sonsuz ömürlü fanlar neredeyse.

Ben GTX 1080i arkadaşa satmıştım. Benden rica etmişti, daisy chain ile bağladım 2 statik basınçlı Noctua'yı tertemiz monte ettim. Dün akşam beraber Dota 2 oynadık kart 59 derece diyor.

Kart MSI'ın tepe modeliydi yaz ayında 68-69 dereceydi, Noctua ile 10 derece düştü 10 yıllık kart ve termal pedi değişmedi bile. Sadece macun değişti.

Ayrıca DLSS 1080pde çok iyi olarak gözükmese de ilerleyen yıllarda bir kurtarıcı ve daha da çok gelişecektir. Çünkü Nvidia kas gücüne değil yazılım ve yapay zekaya önem veriyor.
Adam zaten 5070'e okadar para vermiş, bir de fanla mı uğraşacak.

Ve 1080p'de zaten bu ekran kartı dediğim gibi 10 yıl gider rahat DLSS'i de sayarsak

Zaten şuanda günümüzün ekran kartlarinin çoğu 1080p'yi rahat kaldırıyor bu bir nitelik değil artık.
2K'yi da kartın dönemi bitene kadar kullanır.

Oyun piyasasının bir sonraki adımı AI ile aktif grafik ve senaryo üretimi olacak. AI modelleri ile 3D modellerin üretimi 12GB ile mümkün. LLM modelleri senaryo üretimi için iyi hale geldi. Bunların düşük VRAM ile çalışabilme kapasitesi GGUF model indirgeme ile mümkün hale getirildi. Rekabetçi, düşük VRAM ve az sayıda AI çekirdeği ile çalışacak modellerin haberleri yeni yeni gelmeye başladı. Hedefleri AI modellerini cep telefonlarına kadar indirmek. Daha düşük RAM ve işlem gücü ile güncel modellerin cevap verebilme kapasitesini koruyarak gelişim tarafına gidiyorlar.

ABD-Çin arasındaki çip ambargosu, teknoloji-ekonomi savaşı AI modellerinin hızlı gelişiminin önünü açtı. Her ay ABD tarafından yeni bir model geliyor, Çin tarafı karşılık veriyor. Bu durumda gelecek öngörümde daha ucuza alabileceğin donanım ve bu donanımla daha fazla eğlenceyi ayaklarına getirecek kapasite önünde olacak. Gerçi ambargo kaldırıldı, göz dağı veren Çin taraflı çip üretim haberi etkili oldu. Fakat Çin tarafı bir kere gazı aldı.

Enerji tüketimi sebebiyle daha az güç ve kaynak harcayan yapıya geçişi isteyecekler.
AI çalıştığım bilgisayarda 2 ekran kartı ile 1600W güç kaynağım var. Elektrikli ısıtıcım 1200W. Üşüyünce yeni bir video çalışması yapsam rahat rahat ısınırım yani.

Uzun lafın kısası, o kadar uzun süre elindeki kartı bekletmek istemeyebileceğin bir gelecek var önünde. Yenisini alıp takarsın veya takmazsın. Şimdiden dert etme.

Kestirmek zor. Oyun piyasası her geçen gün optimizasyon bakımından ishal oluyor. Günümüzü indeksleyerek konuşursak:
6 yili çok rahat var. MFG, DLSS ve ayar kısmayı da eklersek 8-10 yıla uzar. Oynadığın oyuna da bağlı tabiki. Rx580 8GB hala direnebiliyor mesela.