Leon Kennedy

Çalışkan
Herkese merhabalar.

Daha öncesinde stutter problemiyle ilgili konu açmıştım, tekrardan problem yaşamaya başladım. 1 ay öncesinde birkaç ayar yaparak stutter problemini çözmüştüm fakat şimdi BIOS ayarlarım değişti ve tekrar başladı. Geçtiğimiz ay Nebi Akgün'ün videosuna bakarak RAM ayarlarımı ve işlemci ayarlarımı yapmıştım.

Yaptığım gün problemsiz kullanırken ertesi gün oyuna girdiğimde oyundan atmaya ve sistem resetlenmeye başlayınca BIOS ayarlarımı değiştirmiştim. 2 hafta öncesinde Battlefield 6 oynarken durduk yere işlemcim 75-80 derecelere çıkmaya başlayınca BIOS ayarlarımı kurcaladım, ısı değerlerim yükselmesine rağmen stutter yaşamıyordum fakat ısı değerleri düşsün diye kurcaladım.

Az önce BIOS'u resetleyip DOCP Tweaked ayarını açtım, DRAM VDDQ ve DRAM VDD ayarını 1.40 yapıp oyuna girdim fakat stutter yaşıyorum. İşlemci ısı değerlerimi 55 derecelere düşürdüm fakat stutter problemini çözemedim. Oyun içerisinde 150-200 FPS almama rağmen %1 FPS bir anda 80-90'a düşüyor ve stutter yaşıyorum. DOCP 1, DOCP 2 ayarlarını da denedim fakat düzelmedi.

Sistemim:
  • ASUS TUF X670E PLUS
  • Ryzen 7 9800X3D
  • Gigabyte Aero RTX 5070 OC
  • 2X 16 GB G.Skill Trident Z 6000 MHz CL30
  • Corsair RM750 80+ Gold
  • Samsung 990 Evo Plus 1TB M2
  • NZXT H9 Elite
  • Arctic LiquidFreezer 360mm

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim rehberdeki ayarları Mixed mode için vermiştim M-Die özelinde, onu uygula. Test edip stabilse denersin, dahili grafik kapatılması lazım. EXPO I ya da Manuel seçip üzerine uygulayın. Tweaked profil ASUS'ta uygun değil. PDM ayarını açıp stabilite bozuyor. MCR-PDM ikilisi kapatılmalı, rehberde verdim hepsini. Bu kartı da mümkünse dediğim gibi tek kablodan 2x8 kullanmayın. Sizin PSU'da 2 ayrı 8 pin tekli kablo mevcut değil mi? Dönüştürücüye en azından o şekilde takın. Denemeden bilemezsiniz.
Hocam tekrardan selamlar. Henüz ram ayarları yapmadım fakat aklıma takılan bir şey var. Battlefield 6 oynarken fps değerim 150 iken, %1fps değerim 130 civarlarında oluyor fakat anlık olarak 70-100 arasına düşüyor, denemek amaçlı PUBG yükledim, onda da 250 fps alırken %1 fps değerim 130-140 civarlarında oluyor fakat Battlefield kadar sık olmamakla beraber 70-80'e düşüyor. Normal şartlarda %1 fps'in normal fps'e göre yüzde kaç altında olması gerekiyor?

Stutter probleminin de windows güncellemesinden kaynaklı olduğunu düşünmeye başladım. Bu ekran kartını ilk aldığımda 1 ay sorunsuz kullanırken ilk windows güncellemesinden sonra hem stutter olmuştu hem de m2 bozulmuştu. Geçtiğimiz ay format atıp, bios güncelleyip ayar yaptıktan sonra stabil kullanırken yine windows güncellemesi geldi ve aynı duruma düştüm.

Son düzenleme:
Hocam tekrardan selamlar. Henüz ram ayarları yapmadım fakat aklıma takılan bir şey var. Battlefield 6 oynarken fps değerim 150 iken, %1fps değerim 130 civarlarında oluyor fakat anlık olarak 70-100 arasına düşüyor, denemek amaçlı PUBG yükledim, onda da 250 fps alırken %1 fps değerim 130-140 civarlarında oluyor fakat Battlefield kadar sık olmamakla beraber 70-80'e düşüyor. Normal şartlarda %1 fps'in normal fps'e göre yüzde kaç altında olması gerekiyor?

Stutter probleminin de windows güncellemesinden kaynaklı olduğunu düşünmeye başladım. Bu ekran kartını ilk aldığımda 1 ay sorunsuz kullanırken ilk windows güncellemesinden sonra hem stutter olmuştu hem de m2 bozulmuştu. Geçtiğimiz ay format atıp, bios güncelleyip ayar yaptıktan sonra stabil kullanırken yine windows güncellemesi geldi ve aynı duruma düştüm.

Bir şeyler stabil değil, ona işaret ediyor. Dediğim gibi kime sorsanız size aynı şeyi söyleyecek, o ekran kartını tek kablo 2x8 kullanmamanız lazım. Önce onu dışlamanız lazım, birçok etken faktör varken sorunun ne kaynaklı olduğunu tespit edemeyiz. Bu şekilde kullanmak da mantık dışı. 130 FPS iken 50-60'lara devamlı düşmesi mantıklı değil, bunu anlık akıcılık kaybı ya da takılma olarak hissedersin. İnsan gözü o şekilde algılıyor.

Gerekirse sıfır PSU alın ve tek kablo 12VHPWR verin. Çözüm olmazsa da PSU'yu iade edersin, para kaybı olmaz.

Bu tarz durumlarda parça denemeden mevcut sıkıntı çözülemez yani, onu işaret etmeye çalışıyorum. Tek sorumlu Windows ya da sürücü olmayabilir.

Ekran kartı montajı sizde doğru olmadığından ilk etapta onun düzeltilmesi gerekiyor. Sonrasında diğer adımlara bakmak lazım, zaten önerilebilecek neredeyse her şeyi önerdim.