Leon Kennedy

Çalışkan
Herkese merhabalar.

Daha öncesinde stutter problemiyle ilgili konu açmıştım, tekrardan problem yaşamaya başladım. 1 ay öncesinde birkaç ayar yaparak stutter problemini çözmüştüm fakat şimdi BIOS ayarlarım değişti ve tekrar başladı. Geçtiğimiz ay Nebi Akgün'ün videosuna bakarak RAM ayarlarımı ve işlemci ayarlarımı yapmıştım.

Yaptığım gün problemsiz kullanırken ertesi gün oyuna girdiğimde oyundan atmaya ve sistem resetlenmeye başlayınca BIOS ayarlarımı değiştirmiştim. 2 hafta öncesinde Battlefield 6 oynarken durduk yere işlemcim 75-80 derecelere çıkmaya başlayınca BIOS ayarlarımı kurcaladım, ısı değerlerim yükselmesine rağmen stutter yaşamıyordum fakat ısı değerleri düşsün diye kurcaladım.

Az önce BIOS'u resetleyip DOCP Tweaked ayarını açtım, DRAM VDDQ ve DRAM VDD ayarını 1.40 yapıp oyuna girdim fakat stutter yaşıyorum. İşlemci ısı değerlerimi 55 derecelere düşürdüm fakat stutter problemini çözemedim. Oyun içerisinde 150-200 FPS almama rağmen %1 FPS bir anda 80-90'a düşüyor ve stutter yaşıyorum. DOCP 1, DOCP 2 ayarlarını da denedim fakat düzelmedi.

Sistemim:
  • ASUS TUF X670E PLUS
  • Ryzen 7 9800X3D
  • Gigabyte Aero RTX 5070 OC
  • 2X 16 GB G.Skill Trident Z 6000 MHz CL30
  • Corsair RM750 80+ Gold
  • Samsung 990 Evo Plus 1TB M2
  • NZXT H9 Elite
  • Arctic LiquidFreezer 360mm

Son düzenleyen: Moderatör:
Güncelleme:

LatencyMon programı storport.sys ve stornvme.sys gecikmelerini çok yüksek çıkartıyor bundan kaynaklı muhtelen.

RAM zamanlamalarını manuel yaptım, CPU SoC 1.25, DRAM VDDIO ve DRAM VDDQ 1.4 ve 1.35 denedim fakat ya oyun kapandı ya da ekran kartı hatası verip oyundan attı. Bu ayarları Auto yaptım, Refresh Interval 50000, tRFC1 510 yaptım mükemmel stabil oldu fakat tekrar reset attı. Bu iki ayarı Auto yaptım az da olsa yine stutter yapıyor. 50000 ve 510 ayarında stabilite olarak zirveye oynadı. Deneye deneye Bulacağız artık.

%1 FPS anlık düşüyor diye böyle kendinize afakanlar bastırmanıza gerek yok.

%1 FPS süresi uzun olursa problem yaratır. Anlık düşer çıkar sistem bunu ölçtü diye sanki bütün oyun %1 lanetine yakalandı diye düşünmeyin. Önemli olan Low FPS süresi, düşükse amenna. Hiçbir sistem öyle perfecto değil, bunun oyun yazılımı tarafı da var yani.

%1 FPS anlık düşüyor diye böyle kendinize afakanlar bastırmanıza gerek yok.

%1 FPS süresi uzun olursa problem yaratır. Anlık düşer çıkar sistem bunu ölçtü diye sanki bütün oyun %1 lanetine yakalandı diye düşünmeyin. Önemli olan Low FPS süresi, düşükse amenna. Hiçbir sistem öyle perfecto değil, bunun oyun yazılımı tarafı da var yani.
Normal fps 160 iken %1 145 olması normal tabi ki ama bu kadar fazla dalgalanıp üzerine bazen 95 değerlerine düşmesi problem yaratıyor, akıcılık gidiyor bazen. Az önce 5070 Ti ve Intel 270k Plus'ta test yaptım, fps 200 iken %1 fps 196 falan oluyor hatta çoğu zaman fps 200 iken %1 fps'te 200 oluyor. Bu test ettiğim sistemde 2 gün önce 9800x3D takılıydı o zaman test yapmadım ama kullanan arkadaş hiç stutter yaşamadı, sadece satmadan 1 gün önce 1 kere stutter yaşadı.

Normal fps 160 iken %1 145 olması normal tabi ki ama bu kadar fazla dalgalanıp üzerine bazen 95 değerlerine düşmesi problem yaratıyor, akıcılık gidiyor bazen. Az önce 5070 Ti ve Intel 270k Plus'ta test yaptım, fps 200 iken %1 fps 196 falan oluyor hatta çoğu zaman fps 200 iken %1 fps'te 200 oluyor. Bu test ettiğim sistemde 2 gün önce 9800x3D takılıydı o zaman test yapmadım ama kullanan arkadaş hiç stutter yaşamadı, sadece satmadan 1 gün önce 1 kere stutter yaşadı.
270k plus 24 çekirdek bu arada, 8 tanesi p-16 tanesi ecore ve hyper threading yok.

SMT/HT kapatıp ölçme yap. Biosta ayarı var onun. 8/16 olmayacak işlemcin 8/8 olacak.

270k plus 24 çekirdek bu arada, 8 tanesi p-16 tanesi ecore ve hyper threading yok.

SMT/HT kapatıp ölçme yap. Biosta ayarı var onun. 8/16 olmayacak işlemcin 8/8 olacak.
SMT kapatıp test etmiştim fakat sonuç değişmemişti. Sadece fark yaratan ayarlar Nebi Akgün'ün videoda verdiği ram ayarlarıydı onda da 1 gün stabil oynadım ertesi gün oyundan atma ve sistemin reset atma gibi problemleriyle karşılaşınca DOCP Tweaked'a aldım, yine stabil oynarken bir anda stutter yapmaya başladı. Ne yaptıysam düzeltemedim.

Az önce BIOS'ta Docp Tweaked alıp işlemciye -20 negatif, saat hızına da +100 verdim ve oyuna girdim fps 200 iken %1 fps 188 gibi kısa aralıklara düştü fakat yine ara ara bir anda %1 fps olduğu yerine 40-50 fps altına düşüyor ama takılma yapmıyor. Cyberpunk'ta test yaptım, 75 fps alırken %1 fps 55-60 civarlarında seyrediyor fakat arada sırada %1 fps 25-30 civarlarına düşüyor. O kadar lanet bir problem ki neden kaynaklı olduğunu da çözemiyoruz.

Latencymon'da yaptığım testlerde depolama cihazlarıyla ilgili olan değerler yüksek çıkmıştı onu düzelttim sonrasında da dxgkrnl.sys, nvlddmk.sys gibi nvidia'nın ve microsoft'un grafik sürücüleriyle ilgili sonuçlar yüksek çıktı.

SMT kapatıp test etmiştim fakat sonuç değişmemişti. Sadece fark yaratan ayarlar Nebi Akgün'ün videoda verdiği ram ayarlarıydı onda da 1 gün stabil oynadım ertesi gün oyundan atma ve sistemin reset atma gibi problemleriyle karşılaşınca DOCP Tweaked'a aldım, yine stabil oynarken bir anda stutter yapmaya başladı. Ne yaptıysam düzeltemedim.

Az önce BIOS'ta Docp Tweaked alıp işlemciye -20 negatif, saat hızına da +100 verdim ve oyuna girdim fps 200 iken %1 fps 188 gibi kısa aralıklara düştü fakat yine ara ara bir anda %1 fps olduğu yerine 40-50 fps altına düşüyor ama takılma yapmıyor. Cyberpunk'ta test yaptım, 75 fps alırken %1 fps 55-60 civarlarında seyrediyor fakat arada sırada %1 fps 25-30 civarlarına düşüyor. O kadar lanet bir problem ki neden kaynaklı olduğunu da çözemiyoruz.

Latencymon'da yaptığım testlerde depolama cihazlarıyla ilgili olan değerler yüksek çıkmıştı onu düzelttim sonrasında da dxgkrnl.sys, nvlddmk.sys gibi nvidia'nın ve microsoft'un grafik sürücüleriyle ilgili sonuçlar yüksek çıktı.
Undervolt instability olma ihtimali ?

Undervolt instability olma ihtimali ?
Stock ayarlarda da denemiştim hocam aynı devam ediyor. Isı değerleri yüksek olsa throttling oluyor derdim fakat ekran kartı maksimum 63-65 dereceye çıkıyor, işlemci ise %70-80 kullanımda bile 60-65 derecelerde, ram'ler bir tık ısınıyor 55-60 derece civarlarında, M2 ise 56 derece civarlarında çalışıyor yani ısı değerleri de normal. AMD platformu saçma sapan hatalarıyla meşhur, bu probleme usb sürücüsü bile yol açabiliyor o yüzden işin içinden çıkamıyorum.

Stock ayarlarda da denemiştim hocam aynı devam ediyor. Isı değerleri yüksek olsa throttling oluyor derdim fakat ekran kartı maksimum 63-65 dereceye çıkıyor, işlemci ise %70-80 kullanımda bile 60-65 derecelerde, RAM'ler bir tık ısınıyor 55-60 derece civarlarında, M.2 ise 56 derece civarlarında çalışıyor yani sıcaklık değerleri de normal. AMD platformu saçma sapan hatalarıyla meşhur, bu probleme USB sürücüsü bile yol açabiliyor o yüzden işin içinden çıkamıyorum.

1080p Low Detail Valorant oyna, işlemci ve belleğe en duyarlı oyundur. Onda eğer böyle saçma sapan problemler yaşamıyorsan başka yerlere bakılması gerek. DRAM'siz SSD'ler mesela açık dünya oyunlarında veya büyük haritalılarda belirli bir süre sonra stutter problemi yaptırır, oyunu aç-kapa yapınca düzelir.

1080p Low Detail Valorant oyna, işlemci ve belleğe en duyarlı oyundur. Onda eğer böyle saçma sapan problemler yaşamıyorsan başka yerlere bakılması gerek.
Donanımsal olmadığına eminim artık, kesinlikle yazılımsal çakışmadan kaynaklı oluyor. Eğer donanımsal bir arıza olsaydı bayram haftası sistemi temizleyip temiz kurulum yaptıktan sonra ram ayarı yapınca düzeldi. O dönem problemsiz oynarken bi windows güncellemesi geldi sonrasında böyle oldu. Sırf test amaçlı temiz kurulum yapıp o güncellemeyi kurmadan denedim fakat nafile sonrasında tekrardan bütün güncellemeleri yaptım. Şu an kuvvetle muhtemel birkaç yazılım birbiriyle çakıştığı için ekran kartını ya da işlemciyi gecikmeye sokuyor, verileri işleyemeyince stutter yapıyor.

Donanımsal olmadığına eminim artık, kesinlikle yazılımsal çakışmadan kaynaklı oluyor. Eğer donanımsal bir arıza olsaydı bayram haftası sistemi temizleyip temiz kurulum yaptıktan sonra RAM ayarı yapınca düzeldi. O dönem problemsiz oynarken bir Windows güncellemesi geldi sonrasında böyle oldu. Sırf test amaçlı temiz kurulum yapıp o güncellemeyi kurmadan denedim fakat nafile sonrasında tekrardan bütün güncellemeleri yaptım. Şu an kuvvetle muhtemel birkaç yazılım birbiriyle çakıştığı için ekran kartını ya da işlemciyi gecikmeye sokuyor, verileri işleyemeyince stutter yapıyor.

Windows'u ben bu aralar güncelliyorum bir problem yaşamadım hiç BF6'da, her sezon BF Pro alır görevleri yaparım kasarım yani. Ekipmanların yazılımları vs ile ilgili olabilme ihtimali?

Eskiden Razer Synapse mesela oyunlarda stutter yaptırıyordu çok kişi illallah deyip programı silip öyle yoluna devam etmişti ben dahil. Razer'i kutusuna koyup sorunsuz Logitech ile devam ediyorum.

Windows'u ben bu aralar güncelliyorum bir problem yaşamadım hiç BF6'da, her sezon BF Pro alır görevleri yaparım kasarım yani. Ekipmanların yazılımları vs ile ilgili olabilme ihtimali?

Eskiden Razer Synapse mesela oyunlarda stutter yaptırıyordu çok kişi illallah deyip programı silip öyle yoluna devam etmişti ben dahil. Razer'i kutusuna koyup sorunsuz Logitech ile devam ediyorum.
Hocam sistemde değiştirmediğim bir güç kaynağı bir de ram'ler kaldı. Eski ekran kartım, işlemcim, anakartım ve m2 varken kullandığım ekipmanlarda da problem yaşıyordum, şimdi de yaşıyorum. Attack Shark R5 Ultra ve Steel Series Nova 7 kullanıyorum, sadece Steel Series'in driver'ı yüklü, mouse'u web üzerinden yönetiyorum. Pool rate düşürmeyi de denedim o da çözüm olmadı. Çift monitör kullanıyorum, 2k 240 hz ve 1080p 75 hz, birisi DP birisi HDMI ile bağlı, az önce HDMI ile bağlı olanı söktüm %1 fps normal fps'e daha yakın değerlere geldi fakat hala %1 fps bir anda 40-50 fps birden düştüğü oluyor.