Bilgisayarımda bir süredir oyunlarda tekrarlayan yeniden başlama sorunları yaşıyorum. Sorunun kaynağını bulamadım. Özellikle Battlefield V ve Combat Arms Classic oyunlarında meydana geliyor.
Sistem özelliklerim:
İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F
Ekran kartı: Gigabyte GeForce RTX 5070 12 GB
Anakart: ASUS PRIME B650M-R
RAM: Corsair 16 GB (2×8 GB) DDR5
Güç kaynağı: MSI MAG A750BN PCIE5 750 W 80+ Bronze
SSD: MLD M700 1 TB M.2 NVMe
İşlemci soğutucusu: MSI 240 mm sıvı soğutma
İşletim sistemi: Windows 11 Pro
BIOS: 3881
Sorunun belirtileri:
Oyun oynarken bilgisayar doğrudan yeniden başlıyor veya siyah ekran veriyor. Sorun yalnızca tek bir oyuna özgü görünmüyor.
Şimdiye kadar yaptığım işlemler ve testler:
BIOS'u 3881 sürümüne güncelledim ve varsayılan ayarları kullandım.
RAM'i EXPO kapalı şekilde 4800 MT/s'de denedim.
Ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldırıp NVIDIA 595.97 WHQL sürümüne geçtim. Önceki 617.42 sürücüsüne kıyasla bir süre daha iyi sonuç aldım ancak sorun tamamen ortadan kalkmadı.
Ekran kartının Power Limit değerini %70'e düşürerek denedim. Bazı oturumlarda daha kararlı çalıştı ancak bunun sorunu kesin olarak çözdüğünü söyleyemiyorum.
PCIe bağlantısını Gen4'e zorlayarak denedim; sorun devam etti.
OCCT 3D Adaptive ve Power testlerini, ayrıca FurMark testini çalıştırdım. Bu testler sırasında asla çökme yaşamadım.
Sıcaklıklarda sorunu açıkça açıklayan aşırı bir değer görmedim.
Ekran kartının 16 pin güç bağlantısını daha önce kontrol edip tam oturmasını sağladım.
Hata kayıtları:
Geçmişte Windows Olay Görüntüleyicisi'nde Kernel-Power 41, nvlddmkm Event 153 ve Windows güvenilirlik geçmişinde LiveKernelEvent 141 kayıtları gördüm.
Bazı mavi ekran dökümlerinde nvlddmkm.sys ile ilişkili hatalar bulunurken, başka bir dökümde IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0xA) hatası görülüyor. Her donma olayında mavi ekran veya minidump oluşmuyor.
En ucuz Bronze model, burada önemli olan OCCT testinde bakalım tam güç verebiliyor mu değil, güç geçişlerinde yeterince hızlı mı-stabil mi? Hızlı değilse zamanaşımına düşüyor zaten, 9070XT ile birlikte budget PC yapanların en büyük sıkıntısı mesela PSU oluyor ilk başlarda. Kablo dandikliği de çorbada tuzu.
PSU'yu başka muadil sistemde test etme şansı yoksa kaliteli PSU'ya geçiş yapabilirsin. Para harcattırır ama öncesinde format+stabil sürücüleri vs denediğinden emin ol.
En ucuz Bronze model, burada önemli olan OCCT testinde bakalım tam güç verebiliyor mu değil, güç geçişlerinde yeterince hızlı mı-stabil mi? Hızlı değilse zamanaşımına düşüyor zaten, 9070XT ile birlikte budget PC yapanların en büyük sıkıntısı mesela PSU oluyor ilk başlarda. Kablo dandikliği de çorbada tuzu.
9070XT de güç kaynağını en çok zorlayan model Gigabyte, onun denemesini yaptım ben, pigtail bağlantısı şakaya gelmiyor, arkadaşın durumda ya doğru düzgün 600W 12VHPWR bağlantısı olmalı, ya da konnektör kablo kullanıyorsa en az 3 tane 6+2 8 pin soketle bağlaması lazım, 2 kablo varsa kurtarmaz, 400W 12VHPWR girişi de kurtarmaz.
Güç kaynağında sıkıntı yok C tier bileşenleri bilinen satın almaya değer en ucuz model. Fakat 5070le bir araya geldiğinde sıkıntı oluyor sanırım daha öncede gördüm bu durumu.
Güç kaynağında sıkıntı yok C tier bileşenleri bilinen satın almaya değer en ucuz model. Fakat 5070le bir araya geldiğinde sıkıntı oluyor sanırım daha öncede gördüm bu durumu.
9070XT de güç kaynağını en çok zorlayan model Gigabyte, onun denemesini yaptım ben, pigtail bağlantısı şakaya gelmiyor, arkadaşın durumda ya doğru düzgün 600W 12VHPWR bağlantısı olmalı, ya da konnektör kablo kullanıyorsa en az 3 tane 6+2 8 pin soketle bağlaması lazım, 2 kablo varsa kurtarmaz, 400W 12VHPWR girişi de kurtarmaz.
Bende şu an fark ettim hocam aynı model PSU da baz modelden farklı II - III modelleri varmış II modeli 450W olana sahibim sanıyordum fakat benimki baz modelmiş 300W
Muhtemelen PSU denemesinden sonra düzelir belirtirim burada.