TechMad

Uzman
Makaleler
1
Nebi hocanın RX 9070 XT değerlendirmesini izlerken bu ifadesi dikkatimi çekti. Ama burada kastettiği yetersizlik hangi senaryo için geçerli? Çünkü burada üç senaryo var. Saf kas gücü, DLSS/FSR ve RT. Yani 4K ultra 60 FPS için soruyorum. Buradaki yetersizlik hangi senaryo için geçerli?

A. Saf kas gücü (DLSS/FSR kapalı, RT açık)
B. DLSS/FSR açık, RT kapalı
C. DLSS/FSR açık, RT açık

Olur da bahsettiği yerden başlamazsa 30:17'ye alın orada bahsediyor.

4K'da iş görürler. Ultra beklemek biraz fazla olur. 4K çözünürlükte medium-high ayarlarda FSR 4 ve DLSS 4 ile gayet iş yaparlar. Çözünürlük yükseldi diye tüm ayarlar sona vurulmak zorunda değil.

Sadece oyun içinse 9070 XT alınabilir ama diğer tüm durumlarda NVIDIA alınır.
Aynı dediği gibi 4k oyunculuk için zorlama kartlar.
4K'da iş görürler. Ultra beklemek biraz fazla olur. 4K çözünürlükte medium-high ayarlarda FSR 4 ve DLSS 4 ile gayet iş yaparlar. Çözünürlük yükseldi diye tüm ayarlar sona vurulmak zorunda değil.
Yani ışın izlemeyi kapatıp DLSS/FSR açsak bile ultrada 60 FPS alamayız öyle mi? :(

Nebi hocanın RX 9070 XT değerlendirmesini izlerken bu ifadesi dikkatimi çekti. Ama burada kastettiği yetersizlik hangi senaryo için geçerli? Çünkü burada üç senaryo var. Saf kas gücü, DLSS/FSR ve RT. Yani 4K ultra 60 FPS için soruyorum. Buradaki yetersizlik hangi senaryo için geçerli?

A. Saf kas gücü (DLSS/FSR kapalı, RT açık)
B. DLSS/FSR açık, RT kapalı
C. DLSS/FSR açık, RT açık

Olur da bahsettiği yerden başlamazsa 30:17'ye alın orada bahsediyor.

5070 Ti4K monitör ile kullanıyorum, direkt deneyimlerimi anlatayım. DLSS kapalı, yani native çözünürlükte ve RT açıkken, modern oyunlarda 60 FPS altına düşüyor. Ama DLSS 4 açınca RT açık olsa bile çoğu oyunda 60 FPS alıyorum. MFG'yi zorunlu açmaya hâlâ gerek duymadım, zevkine test için açıyorum. Hangi oyunları oynadın dersen, kartı 40'tan fazla oyunda test ettim; sadece Alan Wake 2'de çok zorlandı, oyunun optimizasyonu zaten kötü. Optimize edilmemiş oyunlarda DLSS açmadan oynamak çok zor. Zaten DLSS 4, 4K'da görüntüyü çok keskin gösteriyor. O yüzden native yerine DLSS'i tercih ediyorum, hem performansı artırıyor hem de görüntü kalitesini daha net gösteriyor.

Ek olarak DLSS4 Performans yapınca 1440P fps si veriyor neredeyse yani arada yuvarlarsak 10 fps var diyebilirim, kendi tecrübelerime göre ben 4K da gayet akıcı şekilde oynuyorum oyunlarımı, optimizesi bozuk oyunlar da Alan wake 2 gibi zorlanıyor ama bu firmanın suçu kartın değil. Teknolojik avantajı sayesinde şikayet edeceğini sanmıyorum.

FSR açmakla ilgili bir sıkıntın yoksa ve illa her ayarı en üste almak zorundaymış gibi hissetmiyorsan işini görür.

Sadece oyun içinse 9070 XT alınabilir ama diğer tüm durumlarda NVIDIA alınır.
Sadece oyun için neden AMD alıyor FSR 4 desteği bile sınırlı, arkadaş zaten 4K'da kullanmak istiyor burada NVIDIA teknolojileri çok daha işine yarar. Oyun için asıl NVIDIA alınır tek bir neden söyleyeyim DLSS 4 2018'de çıkan oyunlarda bile çalışıyor, FSR 4 bugün çıkan oyunda desteği yok, konu sahibi ben olsam sorardım neden oyun için AMD alayım böyle bir sorun varken. Kas gücü dersen gülerim çünkü 4K'da ikisi de nativede zorlanıyor. Upscale muhtaç olacaklar ve burada DLSS tartışmasız önde.

Son düzenleyen: Moderatör:
5070 Ti4K monitör ile kullanıyorum, direkt deneyimlerimi anlatayım. DLSS kapalı, yani native çözünürlükte ve RT açıkken, modern oyunlarda 60 FPS altına düşüyor. Ama DLSS 4 açınca RT açık olsa bile çoğu oyunda 60 FPS alıyorum. MFG'yi zorunlu açmaya hâlâ gerek duymadım, zevkine test için açıyorum. Hangi oyunları oynadın dersen, kartı 40'tan fazla oyunda test ettim; sadece Alan Wake 2'de çok zorlandı, oyunun optimizasyonu zaten kötü. Optimize edilmemiş oyunlarda DLSS açmadan oynamak çok zor. Zaten DLSS 4, 4K'da görüntüyü çok keskin gösteriyor. O yüzden native yerine DLSS'i tercih ediyorum, hem performansı artırıyor hem de görüntü kalitesini daha net gösteriyor.

Ek olarak DLSS4 Performans yapınca 1440P fps si veriyor neredeyse yani arada yuvarlarsak 10 fps var diyebilirim, kendi tecrübelerime göre ben 4K da gayet akıcı şekilde oynuyorum oyunlarımı, optimizesi bozuk oyunlar da Alan wake 2 gibi zorlanıyor ama bu firmanın suçu kartın değil. Teknolojik avantajı sayesinde şikayet edeceğini sanmıyorum.
Ayrıntılı cevabınız için teşekkürler. Kullandığınız monitör kaç inç acaba? Keskinleşmesinin boyutla bir alakası olabilir mi? Bir de 4K çözünürlüğü 2K’ya düşürünce uyumsuzluk oluyor mu? Çünkü 4K FHD’ye tam olarak bölünebilirken 2K’ya tam olarak bölünemiyor. 4K’yı FHD’ye bölünce sonuç tam 4 çıkıyor. Yani pikseller birbiriyle tam denk geliyor. Ama 2K’ya bölünce 2,25 gibi küsüratlı bir sonuç çıkıyor. Bu da piksel uyumsuzluğu yaratabilir gibime geliyor. Deneyebilir misiniz hocam?
FSR açmakla ilgili bir sıkıntın yoksa ve illa her ayarı en üste almak zorundaymış gibi hissetmiyorsan işini görür.
DLSS/FSR açınca neden sıkıntı olsun ki hocam? Yapay zeka diyorsan sorun olmaz.