Detaylar
Kim cevapladı?- Bütçe
- 100.000 TL
The Semih
Uzman
- Makaleler
- 1
DLSS ve frame generation bugün itibarıyla neredeyse kusursuz seviyedeler benim için, tek eleştirim bu teknolojileri rahatça kullanmamıza izin vermeyen oyun firmaları, bu optimizasyon işini çözmeleri gerekiyor bu konu hakkında oyuncuları bilinçlendirmek lazım. Gerekirse sektöre oyun yasaları getirilmeli çünkü bu teknolojiler bizim için değil oyun geliştiriciler için yapıldığını düşünüyorum artık.RTX 3060 Ti kendi döneminde RT açamıyordu demek tamamen çarpıtma olur. O kart Control, Metro Exodus Enhanced Edition ve Cyberpunk 2077 gibi dönemin RT vitrini olan oyunları DLSS ile 1080p 1440p'de gayet akıcı ve cam gibi oynattı. Milyonlarca oyuncuyu Işın İzleme ile tanıştırdı. Sen bugün o karta haksızlık ederek AMD'nin 6 yıl sonra o seviyeye gelmesini meşrulaştırmaya çalışıyorsun.
Bu sence komik bir argümaN değil mi? RTX 5090 Alan Wake 2'de Native 4K'da 30 FPS veremiyor, DLSS bu ayıbı örtmek için var.
Hocam, Alan Wake 2 veya Wukong dediğin oyunlar standart RT değil, Path Tracing kullanır. Path Tracing, Hollywood filmlerinde render çiftliklerinin 1 kareyi çizmek için saatlerce uğraştığı ışığın milyonlarca kez sektiği fiziksel bir simülasyondur. Bunu 4K çözünürlükte, saniyede 60 kere milisaniyeler içinde Native olarak işleyebilecek bir silikon dünyada icat edilmedi, fizik kurallarına aykırı.
DLSS ve Frame Generation bir ayıp örtücü değil donanımın fiziksel sınırlarını aşmak için Tensor Çekirdeklerini kullanan mühendislik harikasıdır. Kas gücüyle duvarı yıkamayınca, yapay zekayla o duvardan kapı açmaktır bir nevi. NVIDIA bunu icat ettiği için oyun dünyası çağ atladı. AMD ise o ayıpladığın teknolojiyi FSR adıyla yıllarca kopyalamaya çalışıp geriden geldi.
İkisi de sahte kare kullanıyor, ne fark eder? diyerek işin içinden çıkamayız. Ekrana kare çizmek işin sadece yarısıdır o kareleri çizerken gecikmeyi sıfırlamaktır. NVIDIA, Frame Generation'ı açtığında Reflex teknolojisini donanım seviyesinde devreye sokar. Sistemin render queue siler.
AMD'nin ML tabanlı Frame Generation'ı ise Reflex seviyesinde derin bir donanımsal API'ye sahip olmadığı için o kareleri üretirken sistemde bir input lag yaratabilir. FPS 100 yazar ama farenin tepkimesi 40 FPS gibidir.
RTX 5070 Ti sadece 15 FPS fark atıyor, oynatıyor sonuçta diyerek küçümsersek o 15 FPS, hedef 60 FPS olduğunda %25-%30'luk büyük bir performans farkı demektir. %30 fark demek, oyun dünyasında donanım segmenti atlamak demek. o 15 FPS eksiği, yukarıda anlattığım o hantal frametime spikes birleşince ortaya akıcı olmayan bir deneyim olur.
Ek bilgi FSR+RT ile DLSS+RT oyun deneyimi açısından aynı değiller, ikisi de aynı FPS verse bile kesinlikle NVIDIA ekran kartı oyun deneyimini çok yükseltiyor, frame gen mesela G-SYNC ile çok uyumlu çalışıyor.
Mordor Kumpircisi
Becerikli
Benim DLSS'i ilk denediğim oyunlardan biri Death Stranding'di vaktiyle. DLSS ile aliasing problemlerinden arınmış, temiz keskin native'den daha iyi bir görüntü aldığımda çok şaşırmıştım.DLSS bilhassa FSR gibi teknolojiler ayıp değil olması gerekiyor. Üretim hattında gelişmeler olmazsa bu iki firma da bir yerde tıkanacaktı bu yazılımsal yükseltmelere sadece bu iki firma değil biz de mecburuz.
RDR 2 örneği vermişti bir arkadaş TAA'da veya FSR 2'de bulamaç gibi görünüyor oyun ama FSR 4 ile cam gibi bir görüntü ile oynamıştım mesela RDR 2'yi. DLSS FSR gibi upscale teknolojileri lüzumsuz değil ihtiyaç bence de.
Son düzenleme:
RG07
Becerikli
Dlss 4 ve 4.5 neredeyse kusursuz grafik işliyor, hala native performans falan deniyor al 5070'i geç, yarın öbürgün AMD kartınla sorun yaşayınca kimse sana yardımcı olmayacak. Belki şanslıysan çözersin sorununu gerçi.
Native performans kalmadı beyler aaa oyunlarda o işi unutun.
9070xt yerine değil RTX 5070 Ti gider 5070 alırım, daha önce AMD kartlarda sorun yaşayanlar anlar ne demek istediğimi.
Native performans kalmadı beyler aaa oyunlarda o işi unutun.
9070xt yerine değil RTX 5070 Ti gider 5070 alırım, daha önce AMD kartlarda sorun yaşayanlar anlar ne demek istediğimi.
Mordor Kumpircisi
Becerikli
Abartmayın artık bırakın bu fanatizmi. Hakikaten nato kafa nato mermer, forumlarda ne kadar dile getirip izah etsek de boşuna. Kendi ağzınızla söylüyorsunuz ''daha önce AMD kartlarda sorun yaşayanlar'' diye RX 6000 ve 7000 serisinde yaşanan sorunlar artık geride kaldı. RX 9000'i değerlendirirken eski nesil kartlarda yaşanan problemleri yeni seriye yıkmamak lazım.9070xt yerine değil RTX 5070 Ti gider 5070 alırım, daha önce AMD kartlarda sorun yaşayanlar anlar ne demek istediğimi.
Bakıyorum foruma ben de dahil kullananlar genellikle memnun kullanmayanlar ise peşin hükümle değerlendirip bol keseden sallıyor. Yanlış algıları yıkmak kolay değil.
Madem bu kadar problemlere karşı duyarlısınız Nvidia'nın RTX 5000 GPU'lardaki bitmek bilmeyen sürücü problemlerinden neden bahsetmiyorsunuz ?
RG07
Becerikli
Öncelikle driverda'da 591.86 versiyonundayım güncel bir driver sayılır tertemiz kullanıyorum. Evet hatalı bir driver oldu versiyonunu hatırlamıyorum bir süre 581li bir driverda devam ettim. Şuanda ise 5070 ve 5090lı iki sistemde de sorun yok. En azından driverda sorun yaşarsam stabil bir driver'a dönüp hayatıma devam ediyorum Nvidia'da.Abartmayın artık bırakın bu fanatizmi. Hakikaten nato kafa nato mermer, forumlarda ne kadar dile getirip izah etsek de boşuna. Kendi ağzınızla söylüyorsunuz ''daha önce AMD kartlarda sorun yaşayanlar'' diye RX 6000 ve 7000 serisinde yaşanan sorunlar artık geride kaldı. RX 9000'i değerlendirirken eski nesil kartlarda yaşanan problemleri yeni seriye yıkmamak lazım.
Bakıyorum foruma ben de dahil kullananlar genellikle memnun kullanmayanlar ise peşin hükümle değerlendirip bol keseden sallıyor. Yanlış algıları yıkmak kolay değil.
Madem bu kadar problemlere karşı duyarlısınız Nvidia'nın RTX 5000 GPU'lardaki bitmek bilmeyen sürücü problemlerinden neden bahsetmiyorsunuz ?
hd 2900, hd 6850 , r7 370, rx580 kullandım özellikle r7 370 ve rx 580 burnumdan getirdi problem yaşadım, evime amd ekran kartı uzun süre daha giremez. Burada fanatizm yok zamanında tecrübe edilmiş acı gerçekler var. Çözünürlüğüm 2K ise ve 5070 Ti alabiliyorsam alır geçerim arkama bile bakmam. Hatta gider 5070 alırım param yetmiyorsa. Bunu deyince 5070'in daha performanslı olduğunu söylemiyoruz. Açar bakarsın benchmark'a isteklerini karşılıyorsa seçimini yaparsın. Black screenmiş bilmem neymiş zamanında fazlasıyla tecrübe ettik, çözülemeyen sorunlarla boşa zaman kaybı yeterince yaşadım, gerek yok.
Konuyu uzun uzun okudum da, aradaki farka gidin diğer bileşenleri yükseltin. Mesela bir DDR5 RAM fiyatı olmuş 15 bin lira. O fiyat farkına değecek hiçbir şey yok ortada. Alacaksanız A tier bir model alın. Sapphire Nitro+ ya da XFX Mercury Gaming Edition OC gibi kartlar alın, Asrock Taichi'ye de bakabilirsin.
Yeni konular
-
-
ASUS A55BM-E anakart ile mavi ekran ve performans sorunu
- yigitminer
-
-
-
-
-
-