NanoMetre

Yetkin
Merhaba arkadaşlar,

Malum ekran kartlarının fiyatları absürt bir seviyede. Sanırım bu sebeple de eskisi gibi bilinen markalardan ziyade F/P olarak bilinen markaları piyasada daha çok görüyoruz. Fakat her şeye rağmen bu fiyat farkları normal mi? Daha doğrusu bu farkları performansta da görebiliyor muyuz?

Mesela;
  • RTX 5080 Palit 55.000-65.000 TL.
  • ASUS ROG serisi 80.000 TL üzeri, bazı modelleri 100.000 TL'yi bile görebiliyor.
  • MSI Gaming Trio ve INSPIRE serileri 70.000 TL ve üzeri, Shadow ise 65.000 TL civarında.
  • Keza Gigabyte Gaming yine 70.000 TL civarında.
Evet, malzeme kalitesine bağlı soğutma etkisi var ama bu etki ne kadar? 20.000-40.000 TL fark yaratacak kadar mı? Yoksa tasarım ve ışıklar altında 5 FPS için mi tüm olay? Eskiden cevabı kolaydı; hem DLSS gibi yapay zeka entegre yoktu, hem gerçek anlamda soğutma farkı hissediliyordu, hem de makas bu kadar açık değildi ama şu an geldiği noktada çok da emin değilim. Peki sizin fikriniz nedir?

Not: Fiyatlar nokta atışı olmadığı için esneklik olabilir, örnek teşkil etmesi adına ekledim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet malzeme kalitesine bağlı soğutma etkisi var bu etki ne kadar? 20-30-40 bin TL fark yaratacak kadar mı?

Hayır. 55 bin TL'lik Palit ile 100 bin TL'lik ASUS ROG arasındaki FPS farkı en fazla tahminimce %2-5 civarındadır (sonuçta aynı çip).

Benim tahminim fiyat farkını haklı çıkarır mı kesinlikle hayır. Marka değerinden kaynaklı kartların fiyatı uçuk olabiliyor.

Merhaba arkadaşlar,

Malum ekran kartlarının fiyatları absürt bir seviyede. Sanırım bu sebeple de eskisi gibi bilinen markalardan ziyade F/P olarak bilinen markaları piyasada daha çok görüyoruz. Fakat her şeye rağmen bu fiyat farkları normal mi? Daha doğrusu bu farkları performansta da görebiliyor muyuz?

Mesela;
  • RTX 5080 Palit 55.000-65.000 TL.
  • ASUS ROG serisi 80.000 TL üzeri, bazı modelleri 100.000 TL'yi bile görebiliyor.
  • MSI Gaming Trio ve INSPIRE serileri 70.000 TL ve üzeri, Shadow ise 65.000 TL civarında.
  • Keza Gigabyte Gaming yine 70.000 TL civarında.
Evet, malzeme kalitesine bağlı soğutma etkisi var ama bu etki ne kadar? 20.000-40.000 TL fark yaratacak kadar mı? Yoksa tasarım ve ışıklar altında 5 FPS için mi tüm olay? Eskiden cevabı kolaydı; hem DLSS gibi yapay zeka entegre yoktu, hem gerçek anlamda soğutma farkı hissediliyordu, hem de makas bu kadar açık değildi ama şu an geldiği noktada çok da emin değilim. Peki sizin fikriniz nedir?

Not: Fiyatlar nokta atışı olmadığı için esneklik olabilir, örnek teşkil etmesi adına ekledim.
ROG Astral almanız ile Palit GamingPro almanız arasında dağlar kadar fark olmayacak.
ROG'a ödediğiniz para isim diye.

Colorful iGame Ultra ve Vulcan modelleri Astral ile yarışıyor 5080'de. Arada dağlar kadar fiyat farkı var.

Marka değil de model bazında bakmak daha doğru bu arada.
Mesela MSI Shadow'a veya ASUS Prime'a o paralar verilmez Türkiye'de.

MSI Inspire hakkında da bir yorum yapayım, burada 70.000 TL olan kart yurt dışında 45.000 TL. 😀
Aradaki farkla kutulu 9950X3D alınıyor, yine yurt dışı.

Orada Inspire parasına ROG Astral alınıyor. Takıntısı olan biri için mükemmel bir şey bu.

Ben 3.000-5.000 TL bin fark varsa PNY bile alırım, ki öyle yaptım, 2 senedir kullanıyorum. Ama şöyle bir şey var, 2 fanlı modellere hiç bulaşma.

ROG Astral almanız ile Palit GamingPro almanız arasında dağlar kadar fark olmayacak.

Colorful iGame Ultra ve Vulcan modelleri Astral ile yarışıyor 5080'de. Arada dağlar kadar fiyat farkı var.

Marka değil de model bazında bakmak daha doğru bu arada.
Mesela MSI Shadow'a veya ASUS Prime'a o paralar verilmez Türkiye'de.

MSI Inspire hakkında da bir yorum yapayım, burada 70.000 TL olan kart yurt dışında 45.000 TL. 😀
Aradaki farkla kutulu 9950X3D alınıyor, yine yurt dışı.

Orada Inspire parasına ROG Astral alınıyor. Takıntısı olan biri için mükemmel bir şey bu.
Yani belirttiklerim sadece örnek amaçlıydı ROG Astral yerine; Prime, Dual vs. de olabilir tabi. Yurt dışı fiyatına bakacak olursak, bizdeki fiyata komple sistem de toplanabilir duruma göre. :)

5 derece, biraz daha sessiz, ve marka. Sadece bu.

Cevap basitçe evet, büyük ölçüde 40 bin TL farkla elde ettiğiniz şey, 5-10 daha düşük sıcaklık, biraz daha az fan sesi ve %5'ten az performans artışıdır.

Ben 3-5bin bin fark varsa PNY bile alırım ki öyle yaptım 2 senedir kullanıyorum.
Dürüst olmak gerekirse zamanında Sapphire ile yaşadığım sorunu saymazsak ben de çok fark ettiğini görmedim fan sesi dışında ama benden daha fazla kart, model görenler belki farklı fikir verebilir diye sormuştum. Tabi bir de DLSS/yapay zeka ile binen yük arttığı için yeni nesilde işlerin değişip değişmediği merakı da sayılabilir. 😜
PNY kalite olarak da iyiydi hatırladığım kadarıyla, sade ama iyiydi. Yazarken aklıma gelmemişti.

Yani belirttiklerim sadece örnek amaçlıydı ROG Astral yerine; Prime, Dual vs. de olabilir tabi. Yurt dışı fiyatına bakacak olursak, bizdeki fiyata komple sistem de toplanabilir duruma göre. :)

Sorularınıza değindiğimi düşünüyorum.

Colorful iGame kartlar varken Asus Prime, MSI Shadow vs. yüzüne bakmam. 😀