Bütçede sorun yok sadece en iyisini alayım diyorum önümüzdeki 5 10 yıl içerisinde bir upgrade planım yok çünkü. Eğer upgrade yapacak olursam yeni bir işlemci çıkarsa AM5 için onu düşünebilirim sadece.

O zaman hava soğutma daha iyi olur. Sıvı soğutmaların ömrü genellersek hava soğutmalara göre daha az. @LH44 hocam doğru söylemiş. Fazladan para vermeye gerek yok.

Evet, GODLIKE btf değil.

MSI Suprim-ROG astral ikilisinden ikisi de sessiz kartlar.
LC olan modeller için illaki ek bir pompa sesi mevcut.
Ne kadar ses ekleyeceğini tam kestiremem açıkçası, ancak aşırı düzeyde rahatsız edeceğini düşünüyorum.

Evet, yatay montaja cam engel olabilir.

Peki Gigabyte olan sıvı soğutmalı model hakkında ne düşünüyorsunuz bunun ısı boruları ön tarafında.

Bütçede sorun yok sadece en iyisini alayım diyorum önümüzdeki 5 10 yıl içerisinde bir upgrade planım yok çünkü. Eğer upgrade yapacak olursam yeni bir işlemci çıkarsa AM5 için onu düşünebilirim sadece.

Evet yapacağım sisteme çok benziyorlar. Anakartımıda MSI MEG X870 GODLIKE olarak düşünüyorum. Btf değil sanırsam. Ayrıca Palit markası nedense bana kötü gibi geliyor diğer markalara kıyasla belki F/P olabilir ama ben şu an alabildiğimin en iyisini alabilmek istiyorum o kafadayım biraz.

Ses ve gürültü anlamında hangisi daha sessiz olur onu bilemiyorum zaten kasada 1 tane sıvı soğutma olacak işlemcinin 2. sinin olması gürültüyü 2'ye katlar mı? Ve bu kartı illa dikey mi montajlamak gerekir? Yatayda borular cama değer mi emin olmadım ASUS model için.
@Mesut Astral ya da Suprim 5090 tercih et o halde, LC modellere ihtiyacın yok, çok gerekli değil. Bu 2 model işini fazlasıyla görür, beklentileri karşılar. AM5'te altını çiziyorum MSI'den uzak dur, BIOS yazamıyor adamlar doğru düzgün, yazılımsal sorunlar var.

Sadece gaming ise 9950x3D eleyip 9800x3D yönel, pahalı olması en iyi olduğu anlamına maalesef gelmiyor. Tek CCD kullanıyor oyunda ikisi eşit sözde ama core parking sistemi düzgün çalışmazsa düşük performans alıyorsun, Windows arada sapıtıyor çünkü kafasına göre, 2 CCD'de latency farkı fazla. 3D Cache olan CCD oyunda kullanılıyor diğeri kapatılıyor, hem para boşa gidiyor hem gecikme fazla yani. Demem o ki yayın yapmıyorsan, render almıyorsan 24 saat, iş yapmayacaksan PC ile, 9800x3D alman lazım. @Mesut

Anakart X870 Tachyon ya da X870E Apex, RAM olarak da 2x32 ya da 2x48 6000 CL26 tercih et, 2x16 kafadan eleyeceksin muhtemelen, ama 4K oyunculukta halen geçerli, en az 5 yıl daha devam edecek bu. Zaten bir sistemi alıp da 10 yıl hiç değişmemek nadir bir durum, bazı parçaları her türlü güncellemen lazım. 2x16 düşünebilirsin yani gaming için 6000 CL26 tercih et.

SSD olarak tüm slotları doldurma, PCIe slottan kısıyor boş yere, 4 TB 9100 Pro al, ilk slota tak onu kullan sadece, sade olması her daim daha iyidir, karttaki paraziti önler. X870E'yi de eğer ihtiyacın yok ise alma, para israfı, paralel bağlı 2 Prom yongası var, 2-3 M.2 slotu, USB portu gelecek diye, bu da parazit kaynağı. X870 Tachyon iyi seçenek olur, ya da en kötü Apex. Godlike falan direkt paran çöpe gider.

1763631850955.webp
1763631863733.webp
1763631879532.webp

1763631903049.webp

@Mesut Konuyu detaylı incelemedim ama bütçe sorunu yoksa bu parçaların dışına taşma. Muadil sitelerde daha uyguna mevcut bazıları.

Son düzenleme:
@Mesut astral ya da Suprim 5090 tercih et o halde, LC modellere ihtiyacın yok, çok gerekli değil. Bu 2 model işini fazlasıyla görür, beklentileri karşılar. AM5'te altını çiziyorum MSI'den uzak dur, BIOS yazamıyor adamlar doğru düzgün, yazılımsal sorunlar var.

Sadece gaming ise 9950X3D eleyip 9800X3D yönel, pahalı olması en iyi olduğu anlamına maalesef gelmiyor. Tek ccd kullanıyor oyunda ikisi eşit sözde ama Core parking sistemi düzgün çalışmazsa düşük performans alıyorsun, Windows arada sapıtıyor çünkü kafasına göre, 2 Ccd'de latency farkı fazla. 3D cache olan ccd oyunda kullanılıyor diğeri kapatılıyor, hem para boşa gidiyor hem gecikme fazla yani. Demem o ki yayın yapmıyorsan, render almıyorsan 24 saat, iş yapmayacaksan PC ile, 9800X3D alman lazım. @Mesut

Anakart X870 tachyon ya da X870e Apex, RAM olarak da 2x32 ya da 2x48 6000 CL26 tercih et, 2x16 kafadan eleyeceksin muhtemelen ama 4K oyunculukta halen geçerli, en az 5 yıl daha devam edecek bu. Zaten bir sistemi alıp da 10 yıl hiç değişmemek nadir bir durum, bazı parçaları her türlü güncellemen lazım. 2x16 düşünebilirsin yani gaming için 6000 CL26 tercih et.

SSD olarak tüm slotları doldurma, PCI-e slottan kısıyor boş yere, 4 TB 9100 Pro al, ilk slota tak onu kullan sadece, sade olması her daim daha iyidir, karttaki paraziti önler. X870E'yi de eğer ihtiyacın yok ise alma, para israfı, paralel bağlı 2 prom yongası var, 2-3 M.2 slotu, USB portu gelecek diye, bu da parazit kaynağı. X870 tachyon iyi seçenek olur, ya da en kötü Apex. GODLIKE falan direkt paran çöpe gider.

RAM olarak şu modeli tercih etmeyi düşünüyorum: Corsair 96 GB (2x48 GB) dominator Titanium RGB 6600MHz CL32 XMP DDR5 siyah Dual kit RAM.

Anakart olarak da başlangıçta şu modeli düşünüyordum MEG görsel olarak biraz daha hoşuma gitti özellik vs olarak da. Tek sıkıntı diğer slotlara NVMe taktığımda PCI'e X8 hızına düşüyor. Veya USB4 kapanıyor. 2 adet 4 TB NVMe SSD düşünüyordum Samsung 9100 olan modeli.
ASUS ROG Crosshair X870e Extreme 9000MHz (OC) DDR5 soket AM5 M.2 HDMI Type-C e-ATX anakart.

2 tane 5090 takılacaksa sıvı mantıklı. Tek 5090 ise hava tercih edilebilir.

2 abartı olur herhalde tek düşünüyorum oyun için arada iş için. Genelde Single Player oyunlar çok oyunculuda da en çok Rust gibi Survival oyunlar oynuyorum CS Valorant LoL bunlarda oynuyorum tabii çoğunlukla.

RAM olarak şu modeli tercih etmeyi düşünüyorum: Corsair 96 GB (2x48 GB) dominator Titanium RGB 6600MHz CL32 XMP DDR5 siyah Dual kit RAM.

Anakart olarak da başlangıçta şu modeli düşünüyordum MEG görsel olarak biraz daha hoşuma gitti özellik vs olarak da. Tek sıkıntı diğer slotlara NVMe taktığımda PCI'e X8 hızına düşüyor. Veya USB4 kapanıyor. 2 adet 4 TB NVMe SSD düşünüyordum Samsung 9100 olan modeli.
ASUS ROG Crosshair X870e Extreme 9000MHz (OC) DDR5 soket AM5 M.2 HDMI Type-C e-ATX anakart.

2 abartı olur herhalde tek düşünüyorum oyun için arada iş için. Genelde Single Player oyunlar çok oyunculuda da en çok Rust gibi Survival oyunlar oynuyorum CS Valorant LoL bunlarda oynuyorum tabii çoğunlukla.
Dediğim gibi MSI tercih etme bu bütçede, AM5 sistemde optimize etmen lazım parçaları, MSI'da problem üstüne problem çıkıyor, MEG ve MPG'de yine durumlar kötü değil ama aynı bütçeye Apex-Tachy falan alabiliyorsun, M.2 olayını 2 adet 4 TB bu dediğim 2 karta da takabilirsin. Hiçbiri seni kesmezse, X870E Extreme al, ama para çöpe gidecek, slotlar boşta uyuyacak yani, bir karı yok sana eğer iş ya da başka amaçlarla kullanmayacaksan.

Söylediğin bellek kötü değil ama 6600 frekansında 1:1 modda onu kullanamayacaksın, eğer Apex ya da Tachy almazsan, Godlike ya da Extreme alırsan, 6200'de tıkanırsın 2x48 ile haberin olsun. Düz EXPO açacağım dersen de performans çöp oluyor. 1:1 mod ayarlaman lazım bellek kontrolcü ile bellek frekansı eşit olması lazım, yoksa bellek frekansın tam değerde çalışırken bellek kontrolcün uyuyor, ikisi arasında bir uyum var, düz EXPO açarsan uyumsuz olacak yani 6000 üzeri herhangi bir frekansta, mantık bu şekilde. Eğer paranın karşılığını almak istiyorsan dediklerimi uygulaman lazım, yoksa random parçaları birleştirip EXPO açıp geçebilirsin, ama uygun değil dediğim gibi, işten anlıyorsan optimize etmen lazım, düz EXPO açtığında 2:1 mod atıyor 6000 üzeri her frekansı, tuning'den anlamıyorsan 6000 CL26 2x32 alıp geç derim.

@Mesut 2x48 M-Die oluyor, @LH44 M-Die çok sevmez, 2x32 alabileceğin max kapasite şu anda ya da 2x64 GB ama o TR'de yok, 4 Gbit Hynix A-Die olması lazım, TR'de 2Gbit Dual Rank mevcut şu anda sadece, 2x32 üstüne çıkma. Problem yaşarsın.

Dediğim gibi MSI tercih etme bu bütçede, AM5 sistemde optimize etmen lazım parçaları, MSI'da problem üstüne problem çıkıyor, MEG ve MPG'de yine durumlar kötü değil ama aynı bütçeye Apex-tachy falan alabiliyorsun, M.2 olayını 2 adet 4 TB bu dediğim 2 karta da takabilirsin. Hiçbiri seni kesmezse, X870e Extreme al ama para çöpe gidecek, slotlar boşta uyuyacak yani, bir karı yok sana eğer iş ya da başka amaçlarla kullanmayacaksan.

Söylediğin bellek kötü değil ama 6600 frekansında 1:1 modda onu kullanamayacaksın, eğer Apex'ya da tachy almazsan, GODLIKE'ya da Extreme alırsan, 6200'de tıkanırsın 2x48 ile haberin olsun. Düz EXPO açacağım dersen de performans çöp oluyor. 1:1 mod ayarlaman lazım bellek kontrolcü ile bellek frekansı eşit olması lazım, yoksa bellek frekansın tam değerde çalışırken bellek kontrolcün uyuyor, ikisi arasında bir uyum var, düz EXPO açarsan uyumsuz olacak yani 6000 üzeri herhangi bir frekansta, mantık bu şekilde. Eğer paranın karşılığını almak istiyorsan dediklerimi uygulaman lazım, yoksa random parçaları birleştirip EXPO açıp geçebilirsin ama uygun değil dediğim gibi, işten anlıyorsan optimize etmen lazım, düz EXPO açtığında 2:1 mod atıyor 6000 üzeri her frekansı, Tuning'den anlamıyorsan 6000 CL26 2x32 alıp geç derim.

@Mesut 2x48 m-die oluyor, @LH44 m-die çok sevmez, 2x32 alabileceğin Max kapasite şu anda ya da 2x64 GB ama o TR'de yok, 4 gbit Hynix a-die olması lazım, TR'de 2gbit Dual rank mevcut şu anda sadece, 2x32 üstüne çıkma. Problem yaşarsın.

Amacım hem güzel görünsün hem her şeyi iyi kusursuz olsun. Fazlası olsun ama eksiği olmasın şeklinde. Topladığım PC yeri gelsin renderda da iyi olsun oyunlarda da iyi olsun ileride keşke şunu alsaydım dedirtmesin istiyorum biraz da.

Disk olarak 8 TB NVMe bulamadım ya hiç yok ya da Türkiye'de yok. O yüzden 2 tane düşündüm şu anda da 990Pro 4 TB kullanıyorum 126 GB boş alan var artı olarak 2 HDD ve 1 tane 512 TB NVMe daha var onlarda yarıya kadar dolu. Ayrıyeten depolama için HDD kullanıyordum o hantallıktan kurtulmak içinde 4 TB EVO'ya da yine 4 TB gen4 ya da 5 1 ya da 2 tane NVMe SSD düşünüyorum.

RAM konusunda tuning vs uğraşmak istemiyorum XMP'ya da EXPO her neyse artık açayım en maksimum performansda çalışsın istiyorum. Otursam tuning yaparım ama o riske ve uğraşa hiç girmek istemiyorum. Bu M-die A-die olaylarını hiç bilmiyorum araştıracağım onlarıda bu konulara baya hakimsin hocam bilgilerin için teşekkür ederim ayrıca.

Amacım hem güzel görünsün hem her şeyi iyi kusursuz olsun. Fazlası olsun ama eksiği olmasın şeklinde. Topladığım PC yeri gelsin renderda da iyi olsun oyunlarda da iyi olsun ileride keşke şunu alsaydım dedirtmesin istiyorum biraz da.

Disk olarak 8 TB NVMe bulamadım ya hiç yok ya da Türkiye'de yok. O yüzden 2 tane düşündüm şu anda da 990Pro 4 TB kullanıyorum 126 GB boş alan var artı olarak 2 HDD ve 1 tane 512 TB NVMe daha var onlarda yarıya kadar dolu. Ayrıyeten depolama için HDD kullanıyordum o hantallıktan kurtulmak içinde 4 TB EVO'ya da yine 4 TB gen4 ya da 5 1 ya da 2 tane NVMe SSD düşünüyorum.

RAM konusunda tuning vs uğraşmak istemiyorum XMP'ya da EXPO her neyse artık açayım en maksimum performansda çalışsın istiyorum. Otursam tuning yaparım ama o riske ve uğraşa hiç girmek istemiyorum. Bu m-die a-die olaylarını hiç bilmiyorum araştıracağım onları da bu konulara bayağı hakimsin hocam bilgilerin için teşekkür ederim ayrıca.

8 TB NVMe var.