Selam, bugün sizlere Rufus alternatifi olan Ventoy adlı programdan kısaca bahsedeceğim.

Ventoy Nedir ve Geliştiricisi Kimdir?​

Ventoy, USB bellek üzerinde birden fazla ISO dosyasını depolayarak, bunlar arasında önyükleme yapmamızı sağlayan ücretsiz ve açık kaynaklı bir programdır.

Geliştiricisi, Hailong Sun (aka longpanda)'dır.

Ventoy Nasıl Kurulur?​

Öncelikle, bu işlemin flash diskinizi sıfırlayacağını belirttikten sonra Ventoy'un resmi sitesine gidip, Downloads kısmına tıklıyoruz.

Downloads, kısmından işletim sistemimize uygun olan linke tıklayıp, SourceForge sitesinden uygun olanı indiriyoruz. (Ben Windows üzerinden göstereceğim)

İndirdiğimiz RAR dosyasını klasöre çıkarttıktan sonra, "altexe" klasöründen kurulum dosyasını çalıştırıyoruz.

1729356571588.webp

1729356702686.webp

Flash diskimizi takıp, programı çalıştırdıktan sonra karşımıza çıkan ekrandan, "Install" butonuna basıyoruz. Bastıktan sonra hemen uygulama çalışmıyor tabii ki, Evet butonuna bassanız bile ikinci kez doğrulamanızı istiyor. (Fotoğraflarda ki 2 GB ibaresine takılmayın, benim halihazırda Ventoy kurulu flash diskim olduğu için eski kullanılmayan flash diske örnek olması için kurdum)

Ventoy Menü.webp

Double Check.webp

Kurulum.webp

Kurulum sona erdikten sonra artık kullanıma hazır, birden fazla. ISO dosyasını barındırabileceğimiz bir flash diskimiz oluyor.

1729357752030.webp

Ventoy Nasıl Kaldırılır?​

Windows 11 kullanıyorsanız, Windows logosuna sağ tıklayıp, Terminal'i Yönetici olarak çalıştırıyoruz. Terminal'i açtıktan sonra "diskpart" komutunu yazıp, ardından "list disk" komutunu yazıyoruz ve karşımıza bilgisayarımızda şu anda bağlı olan tüm diskleri görüyoruz.

Uyarı, bu işlemi yaparken dikkatli olmanız gerekmektedir. Herhangi bir veri kaybında rehber yazarı ve forum sorumlu değildir! (Forum dışı gelecek arkadaşlar için uyarımızı yaptığımıza göre devam edebiliriz 😅)

Buradan flash diskimiz hangi numaralı disk ise "select disk (X)" (X = flash diskin numarası) komutunu yazdıktan sonra "clean" kodunu yazıyoruz.

Terminal.webp

Daha sonra Disk Yönetimi kısmından flash diskimizi biçimlendiriyoruz. Biçimlendirme bittikten sonra artık flash diskimiz ilk günkü gibi.

Disk Yönetimi.webp

Umarım ilk rehberimi beğenmişsinizdir. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bu rehberi yapmamda ilham aldığım Yusuf İpek'e de teşekkürler. Hatalarımı ve rehberde belirtmediğim ekstra bilgileri yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Tekrardan teşekkürlerimi sunarım.
Video:

Son düzenleyen: Moderatör:
Yusuf da sizin gibi, hatta sizden bile daha az tecrübeye sahip zira o hiç duymadı bile sorunu. Siz az önce duydunuz. Altı sayfa boyunca sorunlarla boğuşup sebebinin Ventoy oladuğunu tespit eden biz oluyoruz genelde. Diğerleri kamera karşısında ahkam kesemeye devam ediyor.

Demek istediğinizi galiba anladım. Rufus ile herhangi bir işletim sistemi ISO'su yazdırdığınız zaman ister Linux sistemde, ister Windows sistemde yazdırılsa kurulumda veya başka bir zaman hata vermez. Ama Ventoy ile yazdırma işlemi yaptığımız zaman Linux'ta veya Windows'ta tam olarak düzgün çalışmayıp kurulum sırasında veya kurulumdan sonra çeşitli hatalara sebep oluyor.

Yusuf da sizin gibi, hatta sizden bile daha az tecrübeye sahip zira o hiç duymadı bile sorunu. Siz az önce duydunuz. Altı sayfa boyunca sorunlarla boğuşup sebebinin Ventoy oladuğunu tespit eden biz oluyoruz genelde. Diğerleri kamera karşısında ahkam kesemeye devam ediyor.
Yusuf'la ilgilenmiyorum. Soru sordum, tersliyorsunuz. Öğreneyim ki doğrusunu yapayım.

Konu için teşekkür ederim.

Arada bir hata yapiyor, evet. Uzun suredir kullaniyorum, defalarca farkli Linux surumleri ve Windows kurdum. Tecrubelerim soyle:
  • Windows 10 kurulamiyor.
  • Windows 11 kurulumunda nadiren rastgele anlarda kilitlenmelere, boot cihazina ulasamama hatasina sebep oluyor.
  • Art arda Windows 11 ve Linux kurdugumda Windows 11'in boot dosyalarinin yok oldugunu fark ettim. Ikisini de farkli diske kurmustum (sebep Ventoy mu emin degilim).
  • Ubuntu 24 kurulumu her seferinde rastgele anlarda kilitleniyordu (sebep Ventoy mu emin degilim).
Kisaca kullanilmaz degil ama sorunlu olabilecegini unutmayin. Problem yasarsaniz old-school Rufus yardim eder.

Yusuf'la ilgilenmiyorum. Soru sordum, tersliyorsunuz. Öğreneyim ki doğrusunu yapayım.

Konu için teşekkür ederim.
Evet, üslup biraz sertti. Üstelik Yusuf, havada karada Ventoy öven birisi de değil bildiğim kadarıyla.

Arada bir hata yapiyor, evet. Uzun suredir kullaniyorum, defalarca farkli Linux surumleri ve Windows kurdum. Tecrubelerim soyle:
  • Windows 10 kurulamiyor.
  • Windows 11 kurulumunda nadiren rastgele anlarda kilitlenmelere, boot cihazina ulasamama hatasina sebep oluyor.
  • Art arda Windows 11 ve Linux kurdugumda Windows 11'in boot dosyalarinin yok oldugunu fark ettim. Ikisini de farkli diske kurmustum (sebep Ventoy mu emin degilim).
  • Ubuntu 24 kurulumu her seferinde rastgele anlarda kilitleniyordu (sebep Ventoy mu emin degilim).
Kisaca kullanilmaz degil ama sorunlu olabilecegini unutmayin. Problem yasarsaniz old-school Rufus yardim eder.
Tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkür ederim.

@Recep Baltaş sizden de ricam, bilmemek değil öğrenmemek ayıp lafına dayanarak biraz daha sakin bir üslup ile sorunu belirtmeniz. Size de teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Hocalarımın da dediği gibi Ventoy bazı sorunlara sahip olabiliyor(Her zaman değil) ve Rufus alternatifi değil Ventoy'un asıl amacı tek bir USB belleğe birden fazla ISO dosyası barındırmak bu sayede her iso dosyası için tek tek Rufus gibi programlar ile yazdırmak zorunda kalmadan kullanmak imkanı sunmak.

Hocalarımın da dediği gibi Ventoy bazı sorunlara sahip olabiliyor(Her zaman değil) ve Rufus alternatifi değil Ventoy'un asıl amacı tek bir USB belleğe birden fazla ISO dosyası barındırmak bu sayede her iso dosyası için tek tek Rufus gibi programlar ile yazdırmak zorunda kalmadan kullanmak imkanı sunmak.
İşin tuhaf tarafı Rufus'u gömmeyip, Ventoy'u yüceltmememe rağmen, Recep Baltaş'tan sert bir tepki almam. Sorunlarının olabileceğini düşünerek zaten son kısımda okuyan kişilerin dile getirmelerini istedim ama sanki Ventoy babamın malıymış gibi savunduğum zannedildi. Bu sene ki yaz stajımda, Ventoy'u 4-5 kez kullanma fırsatım oldu. Kullandım ve memnun kaldım, bu yüzden de insanlara tavsiye ettim. Anladım ki bundan sonra forumlara vakit ayırmaya pek değmezmiş.

Ben de 1 ay önce Ubuntu dualboot kurdum. Rufus ve Ventoy'da bir türlü kuramadım sürekli bir hata oldu en sonunda balenaEtcher ile kurulum yapabildim.