Windows 11 24H2 Win To GO diski oluşturup ana Windows'umda çalıştırmak istemediğim programları harici SSD'im içine Win To GO diskinde çalıştırmak istiyorum.
Ancak şöyle bir durum var ki Rufus ile Win To GO diski oluşturduğum vakit ana C diskimdeki Windows'um çöküyor ve kurtarılmayacak vaziyete geliyor (sistem dosyalarını tamamen yok ediyor). Format atmak durumunda kalıyorum.
Dünden beri 3 defa format attım ana Windows'uma. Rufus'ta Win To GO yaparken Windows 11 Pro'yu seçiyorum, yerel hesap oluştur seçeneğini tıklıyorum (ana Windowsumdan farklı isim koyuyorum), diğer disklerimi görmesin diye seçiyorum. Ben nerede hata yapıyorum?
Daha öncesinde yaptığımda sorun yoktu. Acaba yerel hesap oluştur seçeneği mi ana Windows'umu çökertiyor emin değilim. Yardımcı olursanız sevinirim.
Windows To Go diskinizi Rufus ile oluştururken ana sisteminizin çökmesi sorununu çözmek için aşağıdaki adımları izleyin:
1.
Veri Yedeklemesi:
- Öncelikle, ana Windows sisteminizdeki tüm önemli verileri yedekleyin. Bu aşama, herhangi bir veri kaybını önlemek için kritik öneme sahiptir.
2.
Rufus ve Windows İmajı Güncellemesi:
- Rufus'un en son sürümünü kullanmaya özen gösterin. Eski sürümler bazı ihtimallerde düzensizlik yaratabilir.
- Windows 11 imaj dosyanızın (ISO) en güncel sürümde olduğundan emin olun.
3.
Hedef Disk Seçimi:
- Rufus’u açtıktan sonra, hedef olarak kullanacağınız harici SSD’yi dikkatlice seçtiğinizden emin olun. Yanlış bir disk seçmek ana sisteminizi etkileyebilir.
4.
Rufus Ayarları:
-
Disk Seçimi: Uygun disk imajını (Windows 11) seçtiğinizden emin olun.
-
Partition Scheme: GPT veya MBR'yi belirleyin, sisteminizdeki BIOS/UEFI yapılandırmasına bağlı olarak. Modern sistemlerde genellikle GPT tercih edilir.
-
File System: NTFS olarak ayarlayın.
5.
Yerel Hesap Oluşturma:
- "Yerel hesap oluştur" seçeneğini kullanıyorsanız, bu özelliği devre dışı bırakmayı deneyin. Sisteminizi etkilememesi için bu seçeneği kullanmadan denemeler yapmanızı öneririm.
6.
Gelişmiş Seçenekler:
- Rufus ayarlarında "Format Options" bölümünde "Quick Format" seçeneğini işletin. Bu, daha hızlı bir işlem yaparken mevcut dosya yapılandırmalarını koruyabilir.
- “Check device for bad sectors” seçeneğini devre dışı bırakın, bu işlem bazen hatalı okuyucu/disk sorunlarına neden olabilir.
7.
İşlemden Önce Son Kontrol:
- Diskinizi tekrar kontrol edin. Hedef disk dışında başka bir diski seçmediğinizden emin olun.
8.
Rufus’u Yönetici Olarak Çalıştırın:
- Rufus’u yönetici olarak çalıştırarak izin sorunlarını ortadan kaldırır ve uygulamanın sistem düzeyindeki tüm kaynaklara erişmesini sağlarsınız.
9.
Disk Oluşumu:
- Tüm ayarları kontrol ettikten sonra "Start" butonuna tıklayarak diskinizi oluşturmaya başlayın. İşlem tamamlandığında, harici diskinizle Windows To Go kullanabilirsiniz.
10.
Test:
- Oluşturduğunuz Windows To Go diski, ana sistemle hiçbir bağlantı olmadan test edin. Örneğin, harici diski bağlıyken ana sistemi kapatıp harici diskinizdeki Windows'u başlatmayı deneyin.
Bu adımları izleyerek sorununuzu çözmeyi deneyebilirsiniz. Sorun devam ederse, harici SSD'nin uyumluluğu ve durumu üzerinde de durmanız gerekebilir.