Arkadaşlar selam, bir sorunum var, çözemedim:
- A320 SH2 anakart
- 16 GB 3200 MHz RAM
- 600W PSU
- Ryzen 5 5600 işlemci
- RTX 5060 Ti 16 GB ekran kartı
Sorun şu: Rust oynuyorum, en düşük ayarlarda 60-90 FPS arası geziyor. Arada bir drop yiyorum, 10 FPS’ye düşüyor. Sorun nedir anlamadım, her şeyi güncelledim. Yardımcı olabilecek var mı?
Sorununuzu çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1.
Sürücü Güncellemeleri:
- NVIDIA ekran kartı sürücülerinizin en güncel sürümde olduğundan emin olun. NVIDIA’nın web sitesinden veya GeForce Experience uygulamasından kontrol edebilirsiniz.
2.
Oyun Ayarları:
- Rust içerisinde grafik ayarlarını "Düşük" yapmış olsanız bile, bazı seçenekleri (gölge kalitesi, çözünürlük, v.b.) tamamen kapatarak deneyin. Bu, FPS’i artırabilir.
3.
FPS Limitleri ve V-Sync:
- Oyun içindeki FPS limitini 60 veya 75 olarak ayarlayıp V-Sync’i açın. V-Sync, ekran yırtılmasını önleyebilir.
4.
Sistem Kaynaklarını Kontrol Edin:
- Oyun oynarken Task Manager (Görev Yöneticisi) üzerinden CPU ve RAM kullanımını kontrol edin. Diğer uygulamalar fazla kaynak kullanıyorsa, kapatmayı deneyin.
5.
Oyun Dosyalarını Doğrulayın:
- Steam'de Rust'a sağ tıklayıp “Özellikler” → “Yerel Dosyalar” sekmesinde “Oyun Dosyalarını Doğrula” seçeneğini kullanın. Bu, eksik veya bozuk dosyaları onarır.
6.
Arka Plan Uygulamaları:
- Arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatın. Özellikle, aşırı kaynak kullanan uygulamalar FPS’i etkileyebilir.
7.
Soğutma ve Temizlik:
- Bilgisayarınızdaki bileşenlerin aşırı ısınmadığından emin olun. Temizlik yaparak tozların ve kirlerin fanları veya ısı emici blokları tıkamadığından emin olun.
8.
Güç Planları:
- Windows’daki güç ayarlarını “Yüksek Performans” olarak değiştirin. Bu, CPU ve GPU’nun daha iyi çalışmasını sağlayabilir.
9.
Sabit Disk / SSD:
- Rust’ı tamamen SSD’ye kurmaya çalışın. Eğer SSD yoksa, yükleme süreleri ve performans sorunları fazla olabilir.
10.
Ağ Bağlantısı:
- İnternet bağlantınızda bir sorun varsa, lag ve takılmalar olabilir. İnternet hızınızı kontrol edin ve mümkünse kablolu bağlantı kullanın.
Bu adımları takip ederek sorununuzu çözmeye çalışabilirsiniz. Eğer sorun devam ederse, daha detaylı bilgi ve test sonuçlarınızı paylaşabilirsiniz.