Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Bozuk Bilgisayar
  2. 2 Kalp Nakli
  3. 3 "Kasma, Sal"
  4. 4 Sonuç
1781853338409.webp

Klinik psikolojide birçok ekol olduğunu biliyoruz. BDT, Şema Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi, Diyalektik Davranış Terapisi, Psikodinamik Terapi, psikanaliz...
Bu yazımda size Türkiye'den olan Psikiyatrist Dr. Mustafa Merter'in kurduğu Nefs İlmi ekolünden bahsetmek istiyorum.

Nefs İlmi, tasavvuf ile batı psikolojisini -özellikle Jung- harmanlayan bir ekol. İnsanı sadece buzdağı gibi (bilinç + bilinçdışı) görmüyor; bir de üçüncü boyutu olduğunu söylüyor: Âlem-i Misal ve göğe uzanan katmanlar.

Nefs İlmi'nde terapiyi terapist yapmıyor. Nefs kendi kendini iyileştirebilen bir yapıya sahip. Terapist refakatçi konumunda beraber keşfe çıkıyorlar danışanla. Peki terapi nasıl oluyor: insanın içsel mürebbi ise ile. Mürebbi rehber demek ve her insanın içinde bir mürebbi var.

Nefs İlmi'ne göre patolojiler (depresyon, anksiyete, OKB vs.) özümüzü kirleten çamurdan geliyor. Terapi de aslında içimizdeki mürebbiye kulak vermekle başlıyor. Ve bu mürebbi rüyalar üzerinden çok etkili çalışıyor. Zamanla çamur aşağı katmanlara düştükçe öz açığa çıkıyor ve patolojik durumlar gidiyor.

Bozuk Bilgisayar​

Bir dönem babamla ilişkim oldukça zorluydu.
Bir gece rüyamda bilgisayarım bozuldu. Babam onu tamir etmeye çalışıyor ama başaramıyordu. Sonra benden daha küçük bir çocuk geldi ve bilgisayarı kolayca düzeltti.
Rüyanın ertesi günü uzun süre bunun üzerine düşündüm.
Rüya bana doğrudan bir cevap vermemişti. Ama bir kapı açmıştı.
Belki de babamdan beklediğim bazı şeyler onun verebileceği şeyler değildi. Belki de çözüm, sürekli dışarıya bakmak yerine içimde henüz temas etmediğim başka bir tarafa yönelmekti.
Bu rüyanın ardından babamla ilişkimde belirgin bir yumuşama başladı.

Kalp Nakli​

Bir başka rüyamda kalp nakli oluyordum.
Dikkatimi çeken şey, ameliyatı yapan kişinin bir kardiyolog değil, bir psikiyatrist olmasıydı.
Psikiyatrist nedir, bir ruh sağlığı uzmanı. Hani mürebbinin kurduğu sahne müthiş! Ve bu sahne, rüyanın sadece %10'lık kısmı. Devamını bilseniz hayret edersiniz.
Nefs İlmi'nin dilinde kalp yalnızca biyolojik bir organ değildir. İnsanın yönelişlerinin, idrakinin ve manevi hayatının merkezidir.
Rüya bana zihinsel algımı değil, kalbi algımı değiştirmem gerektiğini söylüyordu.

"Kasma, Sal"​

En sevdiğim rüyalardan biri bu.

Kanatlarım vardı. Uçmaya çalışıyordum ama başaramıyordum.
Ne kadar çabalarsam o kadar düşüyordum.
Yanımdaki bir kız ise sürekli aynı şeyi söylüyordu:

"Kasma, sal."

Kontrol etmeyi bıraktığım anda yükselmeye başladım.
Hayatımın birçok alanında gereğinden fazla zorladığımı, sıkmaya çalıştığım şeylerin elimden kaydığını fark ettim.
Ve mürebbi bunu öyle şekilde kurmuş ki...

Sonuç​

Rüyaları ciddiye alınca içimde bir şeyler "tık" ediyor. Bir rüya sonrası canlanma, girişkenlik, dinamizm geldi mesela. Hal dediğimiz şey (geçici duygudan farklı, kalıcı bir durum) de rüyalarla değişebiliyor.

Hani demem o ki, rüyaların sadece, salt bilinçdışı içerik olduğunu düşünüyorsanız... Bence bir tekrar düşünün veya bu konu üzerine düşünmeyin. :)
Ve bu rüyalardan daha bende çok var. İşin bir diğer ilginç yanı, her rüya bir öncekinin daha gelişmiş versiyonu. Sanki bir televizyon dizisi izliyorum ve ana karakter yani ben sürekli gelişiyor.

Kendinize iyi bakın, rüyalarınızı da not edin derim. Belki içinizdeki mürebbi size de özel bir şeyler yazıyordur.

Hicbir zaman manevi bir degerini gormedim.
Nefs İlmi'ne göre insan çok katlıdır. Zemin kat, bodrum katlar (karanlık), ve yukarı katlar. Yukarıya doğru Rahmani rüyalar artar.
Eğer benim gördüğüm tarzda rüyalar görmüyorsanız manevi anlamda belki de kendinizi beslemiyorsunuz. Manevi demek illa dini değil. Dünyaya bakış açınızın, kalbi makamınızın o rüyaları çağırıyor olması lazım. Böyle söyleyince çok mistik, spiritüel gibi gelebilir. Açıkçası ben başta rüyaların insanı iyileştirebileceğini düşünmüyordum. Maksimum bilinçdışıdır derdim. Ama yok abi! Psikoloğum Nefs İlmi terapisti. Terapiye başladığımdan beri öyle manyak rüyalar görüyorum ki... Hayrete düşüyorum. Kimi rüyada bana öyle güzel haller yaşatıyor bu mürebbi, kimi rüyada çok sert olmadan uyarıda bulunuyor.

Ki kaldı ki bu rüyada bile belki bir şeyler vardır. Rüyaların etkili olabilmesi için kale alınması gerekir. Misal ben günlük hayatımda tanıdğım bir kadın vardı, rüyasında Hz. Hamza'yı görmüş. Bak! Rüyasında Hz. Hamza'yı görmüş. Ve hiç takmadı. Rüya çöpe gitti. Üzüldüm valla, cidden üzüldüm.

Senin rüyana döneyim. Psikoloğumla rüyalara baka baka bir şeyler kaptım.
Ev nedir -> Güvende olduğun ilk mekan, yuva.
Market nedir -> Alışveriş yapılan, veren el değil de alan el pozisyonunun hakim olduğu, dünya ihtiyaçlarının giderildiği mekan.

Bu iki mekanı varoluş mekanı olarak anlayabilirsin. Ve bu ikisi iç içe geçiyor. Ve şu cümleyi de kullandın: manevi bir değerini göremedim. Yani maneviyata kapalı bir durumun var.
Misal, cevaplamak zorunda değilsin, hayatında bu rüyayı gördüğün dönemi ve şimdiki zamanı vs. düşün bi'. Dünyevi arzuların, ihtiyaçların, "Ben istiyorum" konumunun evini -kendiliğini, benliğini, özünü - işgal ettiği fikri sende ne uyandırıyor?

@Nefs İlmi,

bu ruyayi en son gordugum donemde henuz nispeten kucuktum ve eksik hissetme, hedef kovalama dusunceleriyle dolu degildi kafam. Ayni donemlerde evle babamin is yerinin birlesmesi gibi durumlar da oluyordu. Dediginiz gibi bir analiz kafasiyla hic dusunmedim, sacma bir ruya deyip gectim. Gercekten de oyle hissettiriyordu cunku. Ama dedikleriniz pek o donemimle uyusmuyor. Simdiki zamanda ayni ruyalari gorsem kesinlikle mantikli gelirdi.

Su anda daha cok ne gordugumu hic hatirlayamiyorum. Uyanir uyanmaz gidiyor bende ruya.

@Nefs İlmi, hatirladigim ruya cok cok nadir oluyor ya. Ayda 1-2 kere en fazla. Uyandiktan saniyeler sonra puf oluyor resmen. Gunluk istesem de tutamam bu yuzden. 😅

Ama simdi bir dusundum de; o hatirladigim ruyalar o kadar da anlamsiz olmuyormus ya. Ozel hayatimla ilgili bazi korkularim, gelecek hakkinda kaygilarim ruyaya da yansiyormus.

Ozel hayatimla ilgili bazi korkularim, gelecek hakkinda kaygilarim ruyaya da yansiyormus.
Eğer görmeyi başarır isen o rüyalarda sorun tespit edilir ok, ama çözümü de sunulabilir. Bazen sunmaz, ama sunuyor ise yakalamak gerekir çözümü.

ruyalar o kadar da anlamsiz olmuyormus ya
Bak, bir düşününce, rüyayı kale alınca direkt farkındalık oldu :D

Sen bir de onları not edip analiz edebilir isen... Kendini keşfedersin. Rüya, sadece bilinçdışı çöplüğü değil.