12700K+850W PSU+Thermalright Pearless Assasin yükseltmesi iş görebilir şimdilik. Ek olarak 6700XT satıp 9070XT geçebilirsiniz 2K oyunculuk için.
1080p oyunlarda işlemci daha önemlidir çünkü işlemci kullanımı daha çok olur. Monitör değiştirmenize gerek yok.
12700K'dan ziyade, 14600K nasıl olur ? Sistem şuan DDR 4, DDR 5 ile arasında bu tarz şeyler için çok fark olur mu peki ? 14600KF + soğutucuyla hatrı sayılır bir gelişim alırım gibi. Bir de PSU'm yeter herhalde değil mi ? Intelin daha fazla güç çektiğini biliyorum çünkü.
@20424
Edit : Satmayı zaten düşünüyorum sonrasında eğer alacak olursam ama 9070 XT bütçe açısında beni zorlayacak o yüzden aslında bu konuyu açma sebebim.

@Genzonzi

O sokette herhangi bir yükseltmeyi mantıklı bulmuyorum, yükseltilecekse AM5'e geçilmeli, sadece işlemcinizi takaslarsınız uyguna gelir o olabilir.

Edit: Satmayı zaten düşünüyorum sonrasında eğer alacak olursam ama 9070 XT bütçe açısında beni zorlayacak o yüzden aslında bu konuyu açma sebebim.

AM5 düşünün, o soketten hayır gelmez.

Son düzenleme:
@Genzonzi

O sokette herhangi bir yükseltmeyi mantıklı bulmuyorum, yükseltilecekse AM5'e geçilmeli, sadece işlemcinizi takaslarsınız uyguna gelir o olabilir.

AM5 düşünün, o soketten hayır gelmez.
O kısmında tamamım hocam, dediğinizi artık o kadar çok okudum ki forumlarda ölü soket muhabbetinde hemfikirim. Benim olayım tamamen şu. Benim ekran kartı değiştirmeyeceğimi düşünün ( değiştirmeyi düşünüyorum ama bütçeyle alakalı gecikebilir, belki hiç olmayabilir hayat bu ) zengin biri değilim ortalamayım, önceliklerim var o yüzden bilgisayarı ha diyince alamıyorum. Ekran kartı değiştirmeyeceğim durumda, 14600KF'e yükseltip, bir kule tipiyle 10.000 TL'ye yaptığım bu güncelleme, bu denklemde iyi bir katkı sağlar mı ? Lakin ülkemizin durumu ortada, 2 sene sonra da 14600KF'e alıcı bulabileceğimden eminim. AM5 geçersem de 9700X - 7800X3D - 9800X3D 3'lüsünden brine geçeceğim. Sizden ricam, aktif bir oyuncu olmadığımı, hobi amaçlı, Lol Tft pubg vs gibi oyunlar oynadığımı düşünerek, sizlerin fikirlerini duymak isterim. (Hikayeli oyunlar oynayamıyorum ne kadar denesem de, kaldı ki PS5 sahibiyim gerekirse oradan oynarım.)

Senaryo 1 : 10.000 TL'ye, mevcut sisteme 14600KF + Pearless Assassin ekleme yapmak
Senaryo 2 : 9700X'e yönelip, sistemi DDR5'e yükseltmek (Sanırım burada da 25K tutacaktır)
Ram + işlemci + anakart + kule tipi soğutucu.

Önereceğiniz senaryo biliyorum ki 2 olacak ama sadece benim özelimde fikir vermeniz lütfen.
Ve 2.senaryo için en uygun ürünleri önerir misiniz ? (Önce wifi şartım vardı ama sanırım o şartı iptal edip, duvar delip ethernet geçireceğim)

Senaryo 2 için ekran kartı güncellemesi yaparsam, büyük bir avantaj sağlamış olacağım. Fakat kesinlik söz konusu olmadığı için 14600KF daha kafama yatıyor.

1. Senaryoda elinizdeki işlemciyi satıp 14600'e geçersiniz, bir de Phantom spirit alırsınız, soğutucuyu AM5 içinde kullanabileceğiniz için onu masraf olarak düşünmeyin, yani oradaki mantık işlemciyi takas ile yükseltme üzerine olsun, o şekilde olur, düşük çözünürlükte ciddi perdormans artışı olur yüksek çözünürlükte ekran kartına takılacağı için fark azalır.

2. Senaryo için şöyle bir önerim olur, 7500F+ B650 yeterli bir anakart ile DDR5'e geçersiniz, ilerleyen zamanlarda ekran kartı ile birlikte işlemciyi yükseltirsiniz, bu senaryo daha mantıklı olur, eski anakart işlemci ve RAM'i değerlendirirseniz düşük bütçede AM5'e geçmiş olursunuz.

1. Senaryoda elinizdeki işlemciyi satıp 14600'e geçersiniz, bir de Phantom spirit alırsınız, soğutucuyu AM5 içinde kullanabileceğiniz için onu masraf olarak düşünmeyin, yani oradaki mantık işlemciyi takas ile yükseltme üzerine olsun, o şekilde olur, düşük çözünürlükte ciddi perdormans artışı olur yüksek çözünürlükte ekran kartına takılacağı için fark azalır.

2. Senaryo için şöyle bir önerim olur, 7500F+ B650 yeterli bir anakart ile DDR5'e geçersiniz, ilerleyen zamanlarda ekran kartı ile birlikte işlemciyi yükseltirsiniz, bu senaryo daha mantıklı olur, eski anakart işlemci ve RAM'i değerlendirirseniz düşük bütçede AM5'e geçmiş olursunuz.
Dediğiniz gibi hocam zaten elimdeki ürünleri satılığa koyarım sanırım onu kastediyorsunuz. Ama ben 7500F'e geçmenin ( ekran kartı güncellemediğim durumda ) 12400F'ten pek farkı olmayacağını düşünüyorum. Benim şuanki amacımda sorunsuz deneyim yaşamak. Bunu sağlayabilecek en F/P durum lazım. DDR 5 tarafı belki bahsettiğim kasılma hislerinde yardımcı olabilir çünkü RAM tarafında hatrı sayılır bir yükselme olacak galiba beni cezbeden tarafı o.
Eğer 7500F vs 12400F tarafında yanlış düşünüyorsam lütfen fikrinizi belirtin.
Bana bir de F/P olacak şekilde 2. senaryo için öneri yapar mısınız ? 9700X'li olsun eğer 7500F vs 12400F mantığım doğruysa.

12400 AMD tarafında 5600'e denk, 7500F itelde 14600'den sadece %5-7 kadar zayıf, yani 12400'den çok daha iyi, bir de OC yapılırsa 7500F 14600 ile denk olur küçümsenecek bir işlemci değil.

9700X ile 7500F farkı da %10'u bulmuyor.

12400 AMD tarafında 5600'e denk, 7500F itelde 14600'den sadece %5-7 kadar zayıf, yani 12400'den çok daha iyi, bir de OC yapılırsa 7500F 14600 ile denk olur küçümsenecek bir işlemci değil.

9700X ile 7500F farkı da %10'u bulmuyor.
Ben çift monitör kullanıyorum, ekranlar arası sık sık geçiş yapıyorum, burada 9700X gözle görülür bir fark yaratır mı yoksa gereksiz mi ? Lakin arada 6 bin TL var sanırım ve bunu verebilirim diye düşünüyorum. Eğer 7500F alacak olursam da şuanki soğutucum yetmez mi ?
Bir kez daha söylemek istiyorum, lütfen bana 7500F (9700X içinde yeterli olacak) anakart ve ram önerir misiniz ? Bir an önce kovalayayım fiyatları.

Ya da şöyle sorayım, artık 7800X3D 14K bandına düşüyor, yoksa işlemciyi o mu tercih etsem ?

9600X'te var aslında kafam çok karıştı gene her zamanki gibi :D

Son düzenleme:
7500F stok soğutucu ile bile kullanılabiliyor, ısınma sorunu yok.

Anakart olarak B650 Gaming X AX V2 öneririm, RAM olarak 32 GB CL30 6000 MHz bir RAM işinizi görür, marka mühim değil.

9700X ile 1080P'de %10 kadar fark görünüyor 9700X çoklu çekirdek tarafında güçlü ama yeni oyunlarda işlemci kullanımı yüksek, mesela BF6'da 6/12 çekirdek işlemci kullanımı %90 üzerinde oluyor, o yüzden 9700X daha mantıklı.

Ben 7500F'i geçiş için kullanırsınız diye önerdim, 9800X3D gibi bir işlemciye mesela.

7500F stok soğutucu ile bile kullanılabiliyor, ısınma sorunu yok.

Anakart olarak B650 Gaming X AX V2 öneririm, RAM olarak 32 GB CL30 6000 MHz bir RAM işinizi görür, marka mühim değil.

9700X ile 1080P'de %10 kadar fark görünüyor 9700X çoklu çekirdek tarafında güçlü ama yeni oyunlarda işlemci kullanımı yüksek, mesela BF6'da 6/12 çekirdek işlemci kullanımı %90 üzerinde oluyor, o yüzden 9700X daha mantıklı.

Ben 7500F'i geçiş için kullanırsınız diye önerdim, 9800X3D gibi bir işlemciye mesela.
Peki bu anakart yerine daha uygun, daha yeterli bir anakart bulsam daha iyi olmaz mı ? Dediğim gibi değiştirmeyecekmişim gibi düşünürsek. Muhtemelen bu anakart 9800X3D'ler için bile yeterli geleceği için öneriyorsunuz. Daha uygun bir şey bulamaz mıyız ?

O zaman soğutucuyu değiştirmiyorum 7500F alırsam doğru mudur ?

O zaman soğutucuyu değiştirmiyorum 7500F alırsam doğru mudur?

Evet fazla fazla yeter o soğutucu.

Önerdiğim anakartın altına 1000 TL kadar inebiliriz ama 1000 TL için çok şeyden mahrum kalınacak, bu anakart ile 7950X, 9950X bile kullanılabilir fiyatına göre başarılı bir anakart, ileride de tüm ihtiyaçlarınızı kalşılayacak bir anakart almalısınız.

Anakarta çok para vermeye karşıyım ama çok giriş seviyesine de inmemek lazım.