Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Picky

Uzman
Arkadaşlar bugün inanılmaz fazla sayıda aşağıdaki hatayı aldım ve almaya da devam ediyorum. Artık delirtti beni. Bilgisayara biraz yüklenince ekran yaklaşık 10 saniyeliğine kilitleniyor ve geri geldiğinde açık bazı programlar siyah oluyor. Bazen kilitlenme durumlarında restart yapmadan düzelmiyor da. 25.6.1 sürücüsünü kullanıyorum. Yüklediğimden beri hiç yapmıyordu bugün kafayı yedi resmen. Ne yapmalıyım? Bundan eski stabil bir sürücü bilen var mı?

amd hata.webp

Diğer sistem özellikleri neydi bu arada? Bazen sistemde oluşan başka sorunlar AMD yazılımında hata görmene sebep oluyor. Ek olarak sürücüleri DDU sonrasında Radeon Slimmer ile kurarsanız daha temiz olur. Abuk subuk telemetri ve yapay zekadan arındırılmış.

PSU'nun yetmemesi gibi bir durum olabilir mi acaba? Başka bir PSU ile deneme imkanın var mı?
Başka bir PSU ile deneme imkanım yok hocam. Yakın çevremde temin edebileceğim biri de yok. Yakın zamanda sistemi AM5 e yükseltme planı kapsamında sırasıyla parçalar alacaktım. PSU alma durumum olabilir ancak bundan kaynaklandığına nasıl emin olabiliriz bilmiyorum.

@Picky Sistem özelliklerini yazar mısın? Chipset, BIOS güncel mi?
Chipset güncel hocam, BIOS ise en son sürümden bir öncesi sürüm kurulu. Son sürümde "7D59v1M1(Beta version)" yazdığı için kurmamıştım.

i5 13400F işlemci
MSI PRO B660-A anakart
MSI Radeon RX 6800 ekran kartı
XPG Gammix D35 2x8 GB 3200 MHZ CL16 DDR4 ram
ADATA Legend 750 500GB PCIe NVMe M.2 SSD

Bir faydası olur mu bilemem ancak siz iki hocama da şunu belirtmemde yarar olabilir. Yaşadığım ilçede çok sık elektrik kesintileri meydana geliyor. Hatta daha kötü tarafı ise bir anda çıkan ani fırtına tarzı rüzgarlarda ya da yere bir damla yağmur dahi düşmesi gibi durumlarda kesintilerden ziyade saniyeden bile daha kısa süreli git gel, dalgalanma oluyor elektriklerde. Ekran kartımı çok uzun süredir sorunsuz kullanan biriydim, AMD konusunda hatta kendimi şanslı kullanıcılardan sayıyordum. Bu çökme durumunu da aylar önce ilk defa az önce belirttiğim gibi elektrik gidip gelme, dalgalanma gibi bir anda yaşamıştım. Yani öyle anlık bir git gel oluyor ki kasa kapanmıyor bile fakat monitör kararıyor. Çok defa yaşadım bu durumu. Kötü hava koşullarında yaşayacağım şeyi bildiğim için genelde hep kapatırım bilgisayarı ancak dediğim gibi maalesef yetişemediğim durumlar çok oldu. Acaba bundan dolayı donanımsal bir sorun meydana gelmiş olabilir mi ?

@Picky, hocam bence sorun PSU kaynaklı. Bu model çok da iyi bir model değildi diye hatırlıyorum, yanlışım olabilir aklımda öyle kalmış. Ayrıca TechPowerUp'a göre de önerilen PSU 700W yazıyor. Bence sorunun PSU kaynaklı olma ihtimali yüksek.

@Picky, hocam bence sorun PSU kaynaklı. Bu model çok da iyi bir model değildi diye hatırlıyorum, yanlışım olabilir aklımda öyle kalmış. Ayrıca TechPowerUp'a göre de önerilen PSU 700W yazıyor. Bence sorunun PSU kaynaklı olma ihtimali yüksek.
Ben o zaman biraz PSU bakayım hocam bir bütçe belirleyip. Bir de bir şey daha söylemek istiyorum size. PSU ve monitör üçlü bir prize bağlı ve üçlü prizin boş olan son yerine de ara sıra işte telefon şarj etmek, odayı süpürmek maksadıyla süpürgenin fişini takmak gibi şeyler için kullanıyorum ya da laptopun bataryasını şarj etmek gibi. Bu cihazlardan herhangi birinin fişini taktığım esnada monitörde göz kırpma tarzında anlık bir gidip gelme oluyor, saliselik ekran git gel yapıyor. Bu da acaba PSU kaynaklı olabilir mi? Keza aynı saliselik ekran gidip gelmesi durumu, kulaklığımı kasanın arkasındaki mikrofon/kulaklık girişine taktığım esnada da oluyor bazen. Yani saçma şeyler söylüyorum ancak belki sorunu tespit etmekte işe yarayabilir diye söylemek istedim.

Ben o zaman biraz PSU bakayım hocam bir bütçe belirleyip. Bir de bir şey daha söylemek istiyorum size. PSU ve monitör üçlü bir prize bağlı ve üçlü prizin boş olan son yerine de ara sıra işte telefon şarj etmek, odayı süpürmek maksadıyla süpürgenin fişini takmak gibi şeyler için kullanıyorum ya da laptopun bataryasını şarj etmek gibi. Bu cihazlardan herhangi birinin fişini taktığım esnada monitörde göz kırpma tarzında anlık bir gidip gelme oluyor, saliselik ekran git gel yapıyor. Bu da acaba PSU kaynaklı olabilir mi? Keza aynı saliselik ekran gidip gelmesi durumu, kulaklığımı kasanın arkasındaki mikrofon/kulaklık girişine taktığım esnada da oluyor bazen. Yani saçma şeyler söylüyorum ancak belki sorunu tespit etmekte işe yarayabilir diye söylemek istedim.
Hocam prizde topraklama var mı? Özellikle de ses girişindeki sorun ve voltaj dalgalanması gibi şeyler genelde topraklama kaynaklı oluyor.