Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba.
Bir ay önce Ryzen 5 7600X işlemcili, RX 9060 XT 16 GB ekran kartlı bir sistem satın aldım. Günlük kullanımda herhangi bir sorun yok, sistem oldukça hızlı ve akıcı çalışıyor. Ancak oyunlarda frametime grafiği düzgün olmasına rağmen, mouse ile sağa-sola dönüşlerde ciddi micro stuttering (tekleme) sorunu yaşıyorum. Bu da oyunları benim için oynanamaz hâle getiriyor.

Sistemi almadan önce MSI Katana B13V ve ASUS ROG STRIX G16 RTX 4060 model laptopları da denemiştim. Bu cihazlarda da benzer şekilde micro teklemeler mevcuttu. MSI için kronik bir durum görünmüyordu ama ASUS ROG için birçok kişinin benzer sorunlar yaşadığını görmüştüm.

Temiz kurulumda izlediğim adımlar:​

1. Gigabyte sitesinden FA5 BIOS sürümüne güncelleme yaptım.
  2. BIOS’ta “Load Defaults” yapıp EXPO’yu kapattım, RAM’i manuel olarak 5600 MHz’e ayarladım.
  3. Windows 11’de sistem günlük kullanımda bile akıcı gelmiyordu. Windows 10’a geçtim ama oyun performansında fark olmadı.
  4. Windows güncellemelerini ve sürücüleri (chipset: Gigabyte, ekran kartı: AMD) yükledim.
  5. AMD Radeon yazılımında her ayarı deneme-yanılma yöntemiyle test ettim. En son FreeSync dışında tüm ayarları kapattım.
  6. MSI Afterburner ve RivaTuner ile FPS’yi 179’a sabitledim. 180 FPS'de yırtılmalar oluyordu.
  7. Monitörde FreeSync ve ELMB açıkken denedim. En iyi sonuç FreeSync açıkken alındı.

Denediğim oyunlar ve gözlemlerim:​

• Rainbow Six Siege: Offline/online akıcı, nadiren tekleme oluyor.
  • BF1: Offline akıcı, online dönüşlerde tekliyor.
  • Titanfall 2: Offline genel olarak akıcı, online anlık takılmalar var.
  • Dying Light: Akıcı sayılır, nadir teklemeler mevcut.
  • Dead by Daylight: Offline ve online teklemeler yoğun.
  • Resident Evil Village: Offline dönüşlerde tekliyor.

Ek denemelerim:​

• Evin elektrik altyapısından şüphelendim. UPS (FSP vPro 1100VA) aldım. +12V hattı artık 12V altına pek düşmüyor ama sorun çözülmedi.
  • DeathAdder V3 mouse aldım. DPI/Hz değerlerini değiştirip test ettim, fark yaratmadı.
  • LG 27GS75Q-B monitörden ASUS XG259CS monitöre geçtim. FreeSync + ELMB kombinasyonu da çözüm olmadı.
  • ASUS ROG laptopta da iş yerinde benzer sorunları aldım, elektrikten bağımsız olduğunu varsaydım.
  • OCCT ile CPU ve RAM testlerinden başarıyla geçtim.

Şüphelendiğim sebepler:​

1. Elektrik altyapısı (UPS’e rağmen tam emin değilim)
  2. AMD tarafındaki yazılımsal sorunlar (driver/frametime ile ilgili)

NOT:
Detaylı yazmaya çalıştım çünkü yaklaşık 2 yıldır bu tarz micro stuttering sorunları yaşıyorum ve oyunlardan soğumaya başladım. Frametime Afterburner’da düzgün görünse de mouse dönüşleri pürüzsüz değil. “Yağ gibi” akma yok. Yardımcı olabilecek konunun uzmanlarından yorum bekliyorum.

Sistem Bilgisi:​

GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AMS DDRS 7200MHz (OC) Micro ATX
Anakart 1X

AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 CHz 32MB 10SW 5nm Tray Kutusuz
Fansız lşlemci 1 x

LEXAR LNM610 1TB M,2 NVMe Okuma 5500MB / Yazma 2600MB SDD -
LNM620X512G-RNNNG 1x

Kingston Beast 32GB (2x16) DDRS 5600MHz CL56 AMD Expo Sertifikal
Ram-KF556C36BBE-16TR 1 x

ANTEC NX290 + CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze Rainbow Fanh ATX
Gaming Kasa 1x

FSP NC5 120mm ARCB Fanh LGA1700/1851AM5 6xBakir Borulu Hava
Soğutma 1 X

SAPPHIRE Radeon RX9060 XT PULSE CDDR6 16CB 128Bit FSR 4 AMD
Ekran Kart-11350-03-206 1 x

Örnek forum bağlantıları:​

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
SORUNUN KAYNAĞI BELLİ OLMUŞTUR ARKADAŞLAR!

Sırası ile yaptığım tüm adımları size aktaracağım böylece bana hak vereceksiniz.

1 - Sistemi olduğu gibi arkadaşın evine götürüp test ettim sorunlar birebir aynı devam etti. Böylece ev elektriği kaynaklı bir sorun olmadığını anlamış olduk. Sonrasında 5600MHZ 2x16 olan ramleri tek tek denedik yine bir fark olmadı.

2- Arkadaşın 3070 Ti ekran kartını sistemime taktık ciddi bir fark oluşmadı.

3- 5600MHZ ramleri çıkarıp arkadaşın 6000MHZ ramlerini sisteme taktığımda kusursuz bir akıcılık bizleri karşıladı. Sorun tamamen çözüldü.

4- Sonrasında 3070Ti ekran kartını çıkarıp bendeki RX 9060 XT ekran kartını geri taktık. Ekrandaki tekleme, akıcılık sorunu birebir aynı devam ediyordu. Buradan da anlaşılacağı üzere sorun ekran kartıdır.

Ram'i 5600MHZ seçmek bir kullanıcı hatası olabilir, ancak doğru ram seçimi ile de sorunlar birebir aynı devam ettiği için esas suçlu AMD EKRAN KARTIDIR. Elimde kanıtlı videolar da mevcut.

NOT: Bundan sonraki süreçte satıcı firma ile görüşürüp ekran kartının iadesi veya RTX bir ekran kartıyla değişimi noktasında destek talep edeceğim. Zaten şu ana kadar bende olumlu bir izlenim bırakan bir firma. Bu forumda açtığım konuyu bile incelemişler. Hatta mantıklı çözüm önerileri denediğimi belirterek teşekkür bile ettiler. Şimdi tekrardan kendilerine mail atıp gerekli sürecin başlatılmasını rica edeceğim. İlerleyen süreçte satıcıdan bağımsız AMD Servis kaynaklı olumsuz bir dönüş alırsam gerekli hukuki süreci direkt olarak başlatırım. Malum hem elimde yeterli miktarda kanıt var, hem de ürünü aldığım ilk günden beri forum forum gezerek çözüm aradığım bariz bir şekilde görülüyor. Kullanım kaynaklı bir şey değil yani. Umarım süreç gereksiz uzamadan bir an önce çözüme kavuşturulur. İlerleyen süreçte sizleri tekrardan bilgilendiririm.

Bu süreçte göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka için hepinize teşekkür ediyorum..

NOT: Sorunu çözen RAM ve Ekran kartı görselleri;

@SunseTTime hocam bu arada kim ile iletişime geçtiniz? Aldığınız firma ile mi yoksa AMD ile ilgilenen Türkiye'de müşteri hizmetleri var mı?
Daha yeni satıcıya mail attım gelen dönüşe göre hareket edeceğim.

İlgili firma olan Tebilon ile görüştüm. Gerek ram gerekse ekran kartı değişimi noktasında yardımcı olmaya çalışıyorlar. Tabi ekran kartı noktasında servisten bilgi geleceği için çok emin konuşamıyorlar ama şu anlık gayet çözüm odaklı ilerliyoruz.

Sizlere danışmam gereken çok önemli bir konu var arkadaşlar. İlgili firma dün denemiş olduğum 3070Ti ekran kartının ellerinde bulunmadığını belirtti, sistemlerinde stokta olan ürünlerden biri ile değişim talep edip etmediğimi öğrenmek istediler ben de önce forumda konunun uzmanlarına danışarak karar vermenin daha doğru olacağını belirttim. Eğer ki sistemlerindeki ekran kartı modeli/markası benim için uygun olmayacak diyorsanız ürün iadesi de talep edebilirim. Gerekli araştırmaları yapıp dönüş yapacağımı belirttim zaten. (Dünkü denediğim ekran kartı Colorful 3070Tİ 8gb idi) -> https://drive.google.com/file/d/138HGkgK2p45m-0wrBy5OJFMWLDCV6VRX/view?usp=sharing

Harici olarak ram noktasında da talebim üzerine 6000MHZ olan bir modelle değiştirilebileceğini belirttiler. Yine Tebilon sitesindeki ramleri inceleyerek hem MHZ değeri bana uygun olacak hem de marka/modeli sorunsuz olacak bir ürün bulmamız gerekiyor. (Dünkü denediğim ram G.SKILL 6000MHZ bir ram idi.) --> https://drive.google.com/file/d/1Z8IvmH2ztFqdChktkvsC1iMF9PsKbuaO/view

Sizdeyim üstadlar.

İlgili firma olan Tebilon ile görüştüm. Gerek ram gerekse ekran kartı değişimi noktasında yardımcı olmaya çalışıyorlar. Tabi ekran kartı noktasında servisten bilgi geleceği için çok emin konuşamıyorlar ama şu anlık gayet çözüm odaklı ilerliyoruz.

Sizlere danışmam gereken çok önemli bir konu var arkadaşlar. İlgili firma dün denemiş olduğum 3070Ti ekran kartının ellerinde bulunmadığını belirtti, sistemlerinde stokta olan ürünlerden biri ile değişim talep edip etmediğimi öğrenmek istediler ben de önce forumda konunun uzmanlarına danışarak karar vermenin daha doğru olacağını belirttim. Eğer ki sistemlerindeki ekran kartı modeli/markası benim için uygun olmayacak diyorsanız ürün iadesi de talep edebilirim. Gerekli araştırmaları yapıp dönüş yapacağımı belirttim zaten. (Dünkü denediğim ekran kartı Colorful 3070Tİ 8gb idi) -> https://drive.google.com/file/d/138HGkgK2p45m-0wrBy5OJFMWLDCV6VRX/view?usp=sharing

Harici olarak ram noktasında da talebim üzerine 6000MHZ olan bir modelle değiştirilebileceğini belirttiler. Yine Tebilon sitesindeki ramleri inceleyerek hem MHZ değeri bana uygun olacak hem de marka/modeli sorunsuz olacak bir ürün bulmamız gerekiyor. (Dünkü denediğim ram G.SKILL 6000MHZ bir ram idi.) --> https://drive.google.com/file/d/1Z8IvmH2ztFqdChktkvsC1iMF9PsKbuaO/view

Sizdeyim üstadlar.
@Ayhan Dönmez @Oreki @2254 @Caner Uncu @Easley @3035 @stormhawks47

Ayhan hocam özellikle siz ram konusunda çok detaylı bilgi veriyordunuz bu noktada tekrardan yardımcı olabilirsiniz diye düşündüm. Ekran kartı noktasında da ortak bir paydada buluşabilirsek iyi olur.

Son düzenleme:

Sizdeyim üstadlar.

Ayhan hocam özellikle siz ram konusunda çok detaylı bilgi veriyordunuz bu noktada tekrardan yardımcı olabilirsiniz diye düşündüm. Ekran kartı noktasında da ortak bir paydada buluşabilirsek iyi olur.
Ekran kartı olarak stoklarına baktım, 5060 iş görür gibi tek sıkıntısı 8 GB olması. Normal de üstüne koyup 5060 Tİ 16 GB alın diyecektim fakat stoklarında yok. Gördüğüm kadarıyla 19K sınırlamada mantıklı denebilecek tek 5060 vardı.

Ram konusunda Ayhan hocam yardımcı olacaktır.

Sizdeyim üstadlar.

Çok sevindim, demek ki RAM + AMD Ekran kartı beraber yapıyormuş sorunu. En iyi yöntem yakın çevrenden denemek böyle, yoksa benim gibi 100K'lık sisteme 150K harcayıp sonra 50K'ya anca satabiliyorsun, o açıdan iyi olmuş. Diğer türlü sorunu çözmek mümkün değil zaten mantıklı şekilde. Resimde attığın RAM Hynix A-Die, kafana göre takılabilirsin bu RAM'lerde, istersen 8000 yap yani, anakart+işlemci açtıktan sonra problem olmuyor A-Die'lerde genelde, nadiran RAM açamadığı olmuştur. Zaten 8000 2:1 mod mantıklı değil çok, 8000+frekanslar 9950x gibi 2 CCD'li işlemcilerde daha faydalı, 9800X3D açısından fark yok.

6000 CL 30-28 alın kafanız rahat etsin, 6000 CL 36 Samsung, aynı paraya Hynix alın, Nebi'nin rehberi atmıştım size zaten DDR5 RAM Seçimi adlı.

@SunseTTime Sendeki kart 16 GB zaten, bunlar ömürlük kartlar, 1080P ya da 1440P için fazlasıyla yetiyor çoğu oyuna, o yüzden 12 VRAM bile yetmiyor şu anda Space Marine 2 gibi oyunlara 1440P'de. Minimum 12 GB olsun alacağın kart, zaten aynı tier'de alacaksın büyük ihtimal. 9060 XT'ye hangi kart denk ise ya da üstüne biraz para vermen lazım. Fakat dikkat et, bir şekilde üstüne para verip falan da olsa üst modele geçiş yapsan da, genelde servisten değişim olarak gönderilen ürünler problemli olma şansı var. Yakınımın başına geldi, 4090 ile değişim sağladılar üstüne ücret talep edip, sonrasında Kernel Power hataları başladı, tüm sistemi dağıttı sorun 4090 çıktı, sonra aynı servisten yine üstüne para verip 5090 ile değişti, onda problem yok.

Bu tarz şeylere dikkat et, daha yaşanmadan önlemini al ki sonradan yine zamanın çöp olmasın, böyle bir mevzu da var yani.

@Ayhan Dönmez @Easley Sorun artık yaşamamak için ekran kartı ve ram noktasında bütçeyi 10k arttırabilirim. Fazlası da olabilir ama amacım stabil oyun deneyimi FPS takıntım yok, baktığında medium grafiklerde FPS ağırlıklı oyun oynuyorum. Dönüşler önemli, tekleme kasma olmaması önemli. Monitör de FHD şu anlık 2k almayı düşünmüyorum ileride belki.

Bu bilgiler doğrultusunda ekran kartı ve ram önerinizi güncelleyebilirsiniz hocam. 2 senedir bu sorunu yaşayan birisi olarak sorunu kökten çözecekse bütçeyi arttırırım sorun yok.

@Ayhan Dönmez @Easley Sorun artık yaşamamak için ekran kartı ve ram noktasında bütçeyi 10k arttırabilirim. Fazlası da olabilir ama amacım stabil oyun deneyimi FPS takıntım yok, baktığında medium grafiklerde FPS ağırlıklı oyun oynuyorum. Dönüşler önemli, tekleme kasma olmaması önemli. Monitör de FHD şu anlık 2k almayı düşünmüyorum ileride belki.

Bu bilgiler doğrultusunda ekran kartı ve ram önerinizi güncelleyebilirsiniz hocam. 2 senedir bu sorunu yaşayan birisi olarak sorunu kökten çözecekse bütçeyi arttırırım sorun yok.
En sorunsuz deneyim için RAM olarak 6000 c30 RAM alıp manuel alt zaman girceksin, biraz FCLK-Nitro mod vesaire yapılabilir, senin işlemci 3D olmadığı için FPS ve %1'ler belirgin artıyor FPS oyunlarında özellikle, hikaye oyunları çok etkilemiyor RAM mevzusu, orada 3-5 FPS anca artar ama akıcılık her türlü artıyor, %1 değer 80'se 95-100 oluyor mesela, hissediyorsun akıcılığı bahsettiğin şekilde.

Ekran kartı için 3000 serisi mi olmak zorunda o kısmı tam anlamadım, en azından 4000 serisi ile değişim sağla ve en azından 12-16 VRAM olsun, dediğim gibi 12 VRAM şu an Space Marine 2 gibi bir oyuna yetmiyor 1440P çözünürlükte güncel olarak. Sistem RAM'ini ve VRAM'ini sömüren oyunlar bunlar fullediğin zaman. @SunseTTime Dediğim değişim/iade mevzularına da ekstra dikkat et, Kernel Power illetine bulaşırsan hiç iyi olmaz.

En sorunsuz deneyim için RAM olarak 6000 c30 RAM alıp manuel alt zaman girceksin, biraz FCLK-Nitro mod vesaire yapılabilir, senin işlemci 3D olmadığı için FPS ve %1'ler belirgin artıyor FPS oyunlarında özellikle, hikaye oyunları çok etkilemiyor RAM mevzusu, orada 3-5 FPS anca artar ama akıcılık her türlü artıyor, %1 değer 80'se 95-100 oluyor mesela, hissediyorsun akıcılığı bahsettiğin şekilde.
Hocam eğer zahmet olmayacaksa Tebilon sitesinden verdiğim bilgiler doğrultusunda sorunsuz çalışacak ram ve nvdia ekran kartı linki iletebilir misiniz? Elimizde belirli bir ürün olursa üzerinde konuşup sonuca varmak daha kolay olabilir. İlginiz için teşekkürler.

NOT: dün 1x16 6000mhz denedik lazım derseniz yine 2x16 olacak şekilde ürün iletebilirsiniz. Ekran kartı noktasında da haklısınız 8GB artık yetmiyor 12 ve üstü ideal olacaktır. Geri kalan bilgiler sizde hocam..

Hakem heyeti ile anca çözüyorsun bu Kernel Power'i, çocuk 1 yıl uğraştı diye hatırlıyorum, video falan iplemiyor adamlar, sonuçta 4090'dı. @SunseTTime

Hocam eğer zahmet olmayacaksa Tebilon sitesinden verdiğim bilgiler doğrultusunda sorunsuz çalışacak ram ve nvdia ekran kartı linki iletebilir misiniz? Elimizde belirli bir ürün olursa üzerinde konuşup sonuca varmak daha kolay olabilir. İlginiz için teşekkürler.

NOT: dün 1x16 6000mhz denedik lazım derseniz yine 2x16 olacak şekilde ürün iletebilirsiniz. Ekran kartı noktasında da haklısınız 8GB artık yetmiyor 12 ve üstü ideal olacaktır. Geri kalan bilgiler sizde hocam..
Tavsiyem RAM 2x16 olsun, 1440P illa ki geçeceksin bir gün, 32 RAM uzun süre yetecektir daha oyunlara, VRAM için de minimum 12 olan bir model al, 4000 serisi olabiliyorsa ya da 5000, senin üstüne verdiğin miktara ya da şu anki kartına denk olacak şekilde, mantıklı bir seçim yap. 12-16 VRAM olsun ki problem yaşama, hep 1080P kalmayacaksın çünkü. En az 5-6 yıl kullanırsın bu sistemi, o açıdan bakmak lazım.

Ben sadece LoL, CS, Valo oynuyorum dersen bu 8'lik kartlar o amaçla üretildi gibi bir şey zaten, 1440P oyun oynayamazsın. 1080P'de ucundan kurtarıyor. 1440P'de 12 VRAM ile oynayamıyorum ben bazı oyunları dediğim gibi. Fulleyince ayarları oynatmıyor sana.

VRAM fullenince throttle giriyor kart, 250w çekceğine 100w çekiyor, 1.1v sabitliyor kendini, takılıyor öyle. 200 FPS yerine 50 FPS oynuyorsun oyunu :D

Alacağın en basit ve A-Die olan RAM bu Tebilon üzerinden. Aynı paraya neden 6000 c36 alayım yani, Samsung yarı fiyata satılması lazım Hynix'in. DDR4'teki başarısını sürdüremedi.

Son düzenleme:
Hakem heyeti ile anca çözüyorsun bu Kernel Power'i, çocuk 1 yıl uğraştı diye hatırlıyorum, video falan iplemiyor adamlar, sonuçta 4090'dı. @SunseTTime

Tavsiyem RAM 2x16 olsun, 1440P illa ki geçeceksin bir gün, 32 RAM uzun süre yetecektir daha oyunlara, VRAM için de minimum 12 olan bir model al, 4000 serisi olabiliyorsa ya da 5000, senin üstüne verdiğin miktara ya da şu anki kartına denk olacak şekilde, mantıklı bir seçim yap. 12-16 VRAM olsun ki problem yaşama, hep 1080P kalmayacaksın çünkü. En az 5-6 yıl kullanırsın bu sistemi, o açıdan bakmak lazım.

Ben sadece LoL, CS, Valo oynuyorum dersen bu 8'lik kartlar o amaçla üretildi gibi bir şey zaten, 1440P oyun oynayamazsın. 1080P'de ucundan kurtarıyor. 1440P'de 12 VRAM ile oynayamıyorum ben bazı oyunları dediğim gibi. Fulleyince ayarları oynatmıyor sana.

VRAM fullenince throttle giriyor kart, 250w çekceğine 100w çekiyor, 1.1v sabitliyor kendini, takılıyor öyle. 200 FPS yerine 50 FPS oynuyorsun oyunu :D
Yok hocam eskiden olsa sadece FPS oyunu oynuyordum ama artık zaman zaman hikayeli oyunlar da deneyesim geliyor. Uzun vadede dediğiniz gibi minimum 12GB ekran kartı lazım bana da. Ram noktasında da upgrade ile sonradan uğraşmamak için 2x16 GB Ram ideal olur bence de. Sadece işte kendi kafama göre karar vermek istemediğimden Tebilon sitesindeki ürünlerden mevcut sistemimle en uyumlu olan ram ve ekran kartını seçmemiz gerekiyor. Dediğim gibi bütçeye 10k filan ekleyebilirim gerekirse. Maksat uzun vadeli olsun, tekleme takılma artık yaşamayayım. Eğer sitede istediğiniz özelliklere sahip bir ürün yoksa iade talep ederim. Bilginiz olsun.

XMP/EXPO falan artık önemli değil, en son BIOS güncelliyorsun, her RAM açıyor şu anda anakartlar ama Gigabyte konusunda şüpheliyim, direkt EXPO açmasan bile RAM'i tanımayıp sarı ışıkta takılı kaldığı olmuştur, sevmem o yüzden Gigabyte giriş seviyesi boardlarını. @SunseTTime

Tebilon üzerinde sana linkini bıraktığım RAM haricinde aynı fiyat skalasında mantıklı bir RAM mevcut değil, bilmeyen adam gidip Samsung alır hem de daha pahalı ilginç şekilde. @SunseTTime Umarım Gigabyte gazabına uğramazsın. RAM konusunda hoşlanmam Gigabyte'den. Son BIOS güncellemeleri ve Agesa'larla birlikte RAM mevzusu artık eski önemini kaybetti, EXPO/XMP gibi şeyler tarihe karıştı. X870 kart da alsan BIOS güncellemezsen yine sarı ışıkta kalıyor yani, arkadaki flashback portundan güncellemen lazım bu tarz durumlarda. @SunseTTime