Yelleeror 1

Becerikli
Merhaba arkadaşlar,

Sistemi yeni topladım ve ilk kez AMD ekran kartı kullanıyorum. Ekran kartım RX 9070 XT. Windows ve sürücüler kurulu, ancak henüz BIOS veya AMD tarafında performans ayarlarını yapmadım.

Fark ettiğim bir durum var: Bilgisayar boştayken ekran kartı kullanımı normal seviyelerde. Ancak Discord'da arkadaşlarıma ekran paylaşımı veya yayın açtığım anda GPU kullanımı %60-70 seviyelerine çıkıyor. Ekran paylaşımını kapattığımda ise kullanım tekrar normale dönüyor.

Bu durum normal midir? Discord'un donanımsal hızlandırmasından mı kaynaklanıyor, yoksa sürücü veya ayarlarla ilgili bir problem olabilir mi? Bunu yaşayan olduysa nasıl çözdünüz?

Bunun dışında, sistemi yeni kurduğum için maksimum performans alabilmek adına hangi ayarları yapmamı önerirsiniz?

Özellikle şu konularda tavsiyelerinizi merak ediyorum:
  • BIOS'ta açılması gereken ayarlar (EXPO, Resizable BAR / Smart Access Memory, Above 4G Decoding vb.)
  • AMD Software: Adrenalin Edition'da önerilen performans ayarları
  • Windows güç planı ve performans ayarları
  • Oyun performansını artıracak başka öneriler
Amacım sistemi doğru şekilde yapılandırıp hem en iyi performansı almak hem de gereksiz GPU kullanımının önüne geçmek.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hayırlı olsun hocam, güle güle kullan. Discord ayarlarından donanım ivmesini kapat, o yüksek kullanım hemen düşer. BIOS üzerinden kesinlikle EXPO ve Smart Access Memory ayarlarını aç, kartın tam güç çalışsın. Windows güç planını da yüksek performans yap.

Hayırlı olsun hocam, güle güle kullan. Discord ayarlarından donanım ivmesini kapat, o yüksek kullanım hemen düşer. BIOS üzerinden kesinlikle EXPO ve Smart Access Memory ayarlarını aç, kartın tam güç çalışsın. Windows güç planını da yüksek performans yap.

Başka ayarları var mı hocam. Bir de donanım düğmesini kapatınca oyundayken solda çıkan kullanıcı isimleri gidiyor da ona da bir çözüm var mı?

Başka ayarları var mı hocam. Bir de donanım düğmesini kapatınca oyundayken solda çıkan kullanıcı isimleri gidiyor da ona da bir çözüm var mı?
Hocam o zaman donanım ivmesini geri aç, gelişmiş kısmından değil de ses ve görüntü ayarlarından h264 donanım ivmesini kapat, böylece o isimler geri gelir ve kart yine rahatlar. Diğer ayar için de amd adrenalin içinden sadece anti lag özelliğini aç, gerisine hiç dokunma kafan rahat olsun.

Hocam o zaman donanım ivmesini geri aç, gelişmiş kısmından değil de ses ve görüntü ayarlarından H264 donanım ivmesini kapat, böylece o isimler geri gelir ve kart yine rahatlar. Diğer ayar için de AMD Adrenalin içinden sadece anti lag özelliğini aç, gerisine hiç dokunma kafan rahat olsun.

Tamamdır hocam dediğiniz ayarlara bakacağım BIOS'tan bunun dışında adrenalin üzerim hangi profili kullanmalıyım dengeli falan var ya en iyi performansı istiyorum açıkçası.

Tamamdır hocam dediğiniz ayarlara bakacağım BIOS'tan bunun dışında adrenalin üzerim hangi profili kullanmalıyım dengeli falan var ya en iyi performansı istiyorum açıkçası.

Adrenalin yazılımında hazır profiller yerine standart veya oyun profilini seçip bırak. Hypr-RX gibi paket modları kesinlikle açma, oyunlarda anlık takılma yapıyor. Yazılım içinde sadece Radeon anti-lag ve Smart Access Memory özellikleri açık kalsın, bunlar gecikmeyi düşürür ve performansı artırır. Radeon Boost, Radeon chill ve AFMF gibi kare oluşturma teknolojilerini ise tamamen kapat. Elindeki kart zaten çok güçlü, bu tarz yazılımsal müdahaleler sadece kare zamanlamasını bozar ve mikro takılmalara yol açar. Diğer ayarlara dokunmana gerek yok, en stabil ayar budur.

Adrenalin yazılımında hazır profiller yerine standart veya oyun profilini seçip bırak. Hypr-RX gibi paket modları kesinlikle açma, oyunlarda anlık takılma yapıyor. Yazılım içinde sadece Radeon anti-lag ve Smart Access Memory özellikleri açık kalsın, bunlar gecikmeyi düşürür ve performansı artırır. Radeon Boost, Radeon chill ve AFMF gibi kare oluşturma teknolojilerini ise tamamen kapat. Elindeki kart zaten çok güçlü, bu tarz yazılımsal müdahaleler sadece kare zamanlamasını bozar ve mikro takılmalara yol açar. Diğer ayarlara dokunmana gerek yok, en stabil ayar budur.

Hocam size zahmet bana tam olarak kaç tane ayarı ne duruma getirmem gerekiyor bunları söylerseniz net olarak ben de tam olarak dediğiniz ayarlara o konuma getiririm iyi performans alırım diye düşünüyorum ve sistemde bu başka güncelleme vs yapmam gerekiyor mu işlemcinin chipset Drive'a falan.

Hocam sam açma videosu bu değil mi doğru? Bir de hocam X3D Turbo modunu açmam işe yarar mı?

Dosya Ekleri

• IMG_2739.webp
    IMG_2739.webp
    408,5 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
Hocam size zahmet bana tam olarak kaç tane ayarı ne duruma getirmem gerekiyor bunları söylerseniz net olarak ben de tam olarak dediğiniz ayarlara o konuma getiririm iyi performans alırım diye düşünüyorum ve sistemde bu başka güncelleme vs yapmam gerekiyor mu işlemcinin chipset Drive'a falan.

Hocam sam açma videosu bu değil mi doğru? Bir de hocam X3D Turbo modunu açmam işe yarar mı?

BIOS üzerinden EXPO, Above 4G Decoding ve Resizable BAR ayarlarını aktif et. AMD Adrenalin yazılımında Standart veya Oyun profilini seç, sadece Radeon Anti-Lag ve Smart Access Memory özellikleri açık kalsın, Boost, Chill ve AFMF gibi diğer tüm teknolojileri kapat. Windows tarafında grafik ayarlarından HAGS özelliğini ve Oyun Modunu aç, güç planını yüksek performans olarak ayarla. Discord içinde gelişmiş sekmesindeki donanım ivmesini açık bırak ama ses ve görüntü sekmesindeki donanım ivmeli video kodlama seçeneklerini kapat, böylece hem kullanım düşer hem de oyun içi isimleri kaybetmezsin. Sürücü olarak da anakartın güncel çipset sürücüsünü ve ekran kartının WHQL imzalı en güncel sürücüsünü mutlaka kur

İşe yarar hocam. Oyunlarda gecikmeyi azaltıp az da olsa FPS artışı sağlar ama arka plandaki çoklu çekirdek gücünü biraz törpüler. Amacın sadece oyun oynamaksa açabilirsin, performansa katkısı olur.

BIOS üzerinden EXPO, above 4G decoding ve resizable bar ayarlarını aktif et. AMD Adrenalin yazılımında standart veya oyun profilini seç, sadece Radeon anti-lag ve Smart Access Memory özellikleri açık kalsın, Boost, chill ve AFMF gibi diğer tüm teknolojileri kapat. Windows tarafında grafik ayarlarından HAGS özelliğini ve oyun modunu aç, güç planını yüksek performans olarak ayarla. Discord içinde gelişmiş sekmesindeki donanım ivmesini açık bırak ama ses ve görüntü sekmesindeki donanım ivmeli video kodlama seçeneklerini kapat, böylece hem kullanım düşer hem de oyun içi isimleri kaybetmezsin. Sürücü olarak da anakartın güncel çipset sürücüsünü ve ekran kartının WHQL imzalı en güncel sürücüsünü mutlaka kur.

İşe yarar hocam. Oyunlarda gecikmeyi azaltıp az da olsa FPS artışı sağlar ama arka plandaki çoklu çekirdek gücünü biraz törpüler. Amacın sadece oyun oynamaksa açabilirsin, performansa katkısı olur.

Hocam vallahi sadece oyun oynuyorum diyeyim teşekkürler şu an işteyim maalesef akşam halledeceğim ayarları çok teşekkürler.

Hiçbir şey yapmana gerek yok. Ekran kartlarında farklı birimler bulunur sen Discord'da ekran paylaşırken farklı birimler çalışır ve görev yöneticisinde yüzdelik olarak yüksek gözükür. Yöneticisindeki ekran kartının birimlerinin ne kadar çalıştığını ayrıntı olarak görebilirsin.