Raasiel

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar,

RX 9070 XT ekran kartım var. Sorunun ne olduğunu tam olarak biliyorum ancak bir türlü çözüm bulamıyorum. Sorunum şu şekilde: Grafik sürücüsünün 25.9.2 sürümünden sonra çıkan toplam dört sürüm var ve 25.9.2 sonrası gelen tüm sürücüler, oyunların yaklaşık %80'inde açılış sırasında oyunun aniden kapanmasına neden oluyor.

İşin en garip ve sinir bozucu tarafı ise bu sorunu sadece Windows 11'de yaşıyor olmam. Windows 10'da böyle bir sıkıntı kesinlikle yok. Yapmadığım şey kalmadı. Temiz kurulum yaptım, hatta denemek için sistemi tamamen Windows 10'a düşürdüm ve sorunsuz çalıştı. Ancak Windows 11'de aynı stabiliteyi yakalayamıyorum.

Şimdi sizlere sormak istiyorum: Yıllardır NVIDIA kullanan biri olarak RX 9070 XT'nin performansından gerçekten çok memnunum fakat sürücü güncellemeleri sağlıklı çalışmıyor ve Windows 11 ile uyumu oldukça sorunlu. DLSS gibi güçlü bir teknolojinin karşılığı olan FSR'yi ise her oyunda göremiyoruz.

Kısacası, bu kartı övmek istiyorum ama kendi kendime sövmekten ileri gidemiyorum.

Merhaba arkadaşlar,

RX 9070 XT ekran kartım var. Sorunun ne olduğunu tam olarak biliyorum ancak bir türlü çözüm bulamıyorum. Sorunum şu şekilde: Grafik sürücüsünün 25.9.2 sürümünden sonra çıkan toplam dört sürüm var ve 25.9.2 sonrası gelen tüm sürücüler, oyunların yaklaşık %80'inde açılış sırasında oyunun aniden kapanmasına neden oluyor.

İşin en garip ve sinir bozucu tarafı ise bu sorunu sadece Windows 11'de yaşıyor olmam. Windows 10'da böyle bir sıkıntı kesinlikle yok. Yapmadığım şey kalmadı. Temiz kurulum yaptım, hatta denemek için sistemi tamamen Windows 10'a düşürdüm ve sorunsuz çalıştı. Ancak Windows 11'de aynı stabiliteyi yakalayamıyorum.
Bu kurduğun cümleden W11'de 25.9.2 öncesi bir sürüm kullandığın taktirde sorun yaşamadığını anlıyorum. Eğer öyle ise, neden bunu yapmıyorsunuz? NVDIA sürücüleri de mükemmel değil. Yeni sürücüler ile FPS düşüşü, crash falan yaşanabiliyor. Dediğim şey çözüm sağlıyorsa dönün eski sürüme kafanız rahat etsin. Güncel olmak her zaman iyi olmayabiliyor.

Bu kurduğun cümleden W11'de 25.9.2 öncesi bir sürüm kullandığın taktirde sorun yaşamadığını anlıyorum. Eğer öyle ise, neden bunu yapmıyorsunuz? NVDIA sürücüleri de mükemmel değil. Yeni sürücüler ile FPS düşüşü, crash falan yaşanabiliyor. Dediğim şey çözüm sağlıyorsa dönün eski sürüme kafanız rahat etsin. Güncel olmak her zaman iyi olmayabiliyor.
Hocam sıkıntı şu ki bir oyun oynuyorum adam diyor ki FSR 4 getirdim ama kullanmak için şu AMD sürücüsünü kullanman lazım eeeeeeeeeeeeeeeeee Kullanamıyorum ki... Sinirlenmemek gerçekten elde değil...

Ucuz diye aldık zaten ama naparsın ki ucuz etin yahnisi yavan oluyor...
Hocam inanın şuan kartı forumda takaslığa koydum üstüne 10-20 ne ise vereceğim sağlam bir Nvidia kart alacağım AMD işlemci hariç hiç bir şeyi alınmaz.

Hocam sıkıntı şu ki bir oyun oynuyorum adam diyor ki FSR 4 getirdim ama kullanmak için şu AMD sürücüsünü kullanman lazım eeeeeeeeeeeeeeeeee Kullanamıyorum ki... Sinirlenmemek gerçekten elde değil...
Hocam inanın şuan kartı forumda takaslığa koydum üstüne 10-20 ne ise vereceğim sağlam bir Nvidia kart alacağım AMD işlemci hariç hiç bir şeyi alınmaz.
Anlıyorum seni ama dedikleri gibi birkaç sürüm geriden gelme şansın varsa onu yap, hepimizin başında bu durum neredeyse. Bir sinirlen zarara girme derim kardeşim.

@korro, @Raasiel, 3 haftadır durmadan 9070XT kullanıyorum. Windows versiyonu 25H2. Radeon 25.11 sürümü gayet stabildi, şu anda da 25.12 gayet stabil. UV kaynaklı çökmeler haricinde sorun yaşamadım. Tek sıkıntım yüksek VRAM sıcaklığı ama onda da Hynix denk geldi, yapacak bir şey yok. Bu tarz bir sorunu herhangi bir ek donanım tetikliyor olabilir, ki 9070XT söz konusu olunca PSU büyük önem arz ediyor.

Windows 11 o kadar kötü bir işletim sistemi ki, sadece ekran kartı driver değil tüm PC driverları sorun yapıyor. NVIDIA geçen çıkarttığı sürücüde büyük oranda toparladı Windows 11 tarafını, Windows 10 da çok daha iyi çalışıyor. Sürücü sorunları toparlanır sabretmeni öneririm, fakat FSR4 kısmında aynı düşünüyorum, teknoloji hiç yaygın değil geçen liste paylaştım 85-100 arası oyun desteği var ama toplasan 18-20 tanesi popüler ve en çok oynanan oyunlar, kabaca 20 tane oyunda FSR4 kullanabiliyorsun, DLSS ise kütüphane olarak devasa büyük biliyorsun, 8 yıl önceki oyunlarda bile açabildiğin bir teknolojiden bahsediyoruz, oyuncular bunları araştırmalı buna göre ekran kartı tercihi yapmalı.

Bir müddet W10 kullanmanı öneririm, elindeki kart F/P bir kart. Zaten alırken saf kas gücü ağırlıklı kullanıma daha uygun olduğunu bilerek almış olman gerekirdi. FSR tabii ki DLSS'in gerisinde, özellikle oyun desteği olarak bakarsan. Sabredemiyorum, W11'de kalmak istiyorum, en güncel sürücüler bana lazım diyorsan bir şey diyemem. Ben olsam böyle bir sebepten kart değiştirmezdim.

Bilgisayarı Windows 10’a geri döndürdükten sonra, Clair Obscur: Expedition 33 oyununda Windows 11’de yaklaşık 75 FPS alırken, Windows 10’a geçince aynı ayarlarla 90 FPS civarında almaya başladım. Bunun en büyük nedeninin güncel sürücü kullanımından kaynaklandığını düşünüyorum. Windows 11’in güncel bir işletim sistemi olduğunu anlıyorum; ancak bana bu kadar engel olacaksa güncel olmasının bir kıymeti yok. Kim ne derse desin, Windows 11, Windows 10’un yanından bile geçemeyen bir işletim sistemi.

Lords of the Fallen oyununda FPS kısıtlamasıyla sinematik ayarlarda 120 FPS’e sabitlediğimde, ekran kartı kullanımı %99 seviyesindeyken FPS 100–110 civarında geziniyordu. Windows 10’a geçip güncel sürücüleri kurduktan sonra ise şu anda sinematik ayarlarda 120 FPS sabitlenmiş durumda ve ekran kartı kullanımı %88 civarında. Güncel sürücü konusundaki ısrarımın sebebi de tam olarak bu. Adamlar bana iskender vermiş ama “sadece ekmeğini ye” diyorlar.

Son düzenleme: