Vâveylâ

Başarılı
Yer
Kanada / Ottava
Selam dostlar,

Elimdeki R5 3500X işlemciyi FPS için overclock yapmak istiyorum. Hiç OC desteği olan bir anakart kullanmadığım için bu benim için ilk defa yapacağım bir işlem. Anakartım Gigabyte B450M-H.

İki sorum olacak:

VRM'de soğutucu olmadığı için sorun yaşar mıyım?
  1. Silikon kalitesini öğrenemedim; Cinebench çalıştıktan 1 dakika sonra ClockTuner hata veriyor. Bunun çözümünü bulamadım.
  2. VRM soğutucusu yok. 60 dereceyi geçtiğini görmedim fakat korkutmuyor değil. Buna SHEIN'den 40 liralık 100'lük termal ped alıp üstüne alüminyum kessem uygun olur mu?
Silikon kavramını ilk defa bu forumdan duydum. Düşük kaliteyse fazla OC yapılamıyor, anladığım kadarıyla. Soğutucum ve macunum güçlü; 7 dakikalık yük altında sıcaklık 65°C'yi geçmiyor.

Ekran kartının silikonunu bilmeden bu şekilde OC yaptım, darboğaz hissetmedim. Uygun ise bu şekilde kalsın.

1765989330639.webp

Son düzenleme:
Selam dostlar,

Elimdeki R5 3500X işlemciyi FPS için overclock yapmak istiyorum. Hiç OC desteği olan bir anakart kullanmadığım için bu benim için ilk defa yapacağım bir işlem. Anakartım Gigabyte B450M-H.

İki sorum olacak:

VRM'de soğutucu olmadığı için sorun yaşar mıyım?
  1. Silikon kalitesini öğrenemedim; Cinebench çalıştıktan 1 dakika sonra ClockTuner hata veriyor. Bunun çözümünü bulamadım.
  2. VRM soğutucusu yok. 60 dereceyi geçtiğini görmedim fakat korkutmuyor değil. Buna SHEIN'den 40 liralık 100'lük termal ped alıp üstüne alüminyum kessem uygun olur mu?
Silikon kavramını ilk defa bu forumdan duydum. Düşük kaliteyse fazla OC yapılamıyor, anladığım kadarıyla. Soğutucum ve macunum güçlü; 7 dakikalık yük altında sıcaklık 65°C'yi geçmiyor.

Ekran kartının silikonunu bilmeden bu şekilde OC yaptım, darboğaz hissetmedim. Uygun ise bu şekilde kalsın.

Eki Görüntüle 211365
Overclock işlemini gerçekleştirmek için izleyebileceğiniz adımlar şöyle:

1. VRM Soğutması Hakkında

• VRM'lerin soğutulması önemli bir faktördür; aşırı ısınma durumunda sistem kararsızlaşabilir. Eğer VRM sıcaklıkları 60°C'yi geçmiyorsa şu aşamada bir sorun yaşamayabilirsiniz, fakat sürekli yüksek yük altında kalacaksa soğutma eklemek faydalı olacaktır.
  • Termal Ped Kullanımı: SHIEN'den alacağınız termal pedler ile VRM üstüne alüminyum eklemek iyi bir fikir, bu sıcaklıkları düşürmeye yardımcı olacaktır.

2. Silikon Kalitesi

- Silikon Kalitesi Deneyimi: Cinebench gibi stres testleri ile CPU'nuzun performansını ve stabilitesini kontrol edebilirsiniz. Hata alıyorsanız, işlemcinizin sıcaklığını veya voltaj ayarlarını kontrol edip düşürmeyi deneyin.

3. Overclock Aşaması

1. BIOS Güncellemesi:
- Anakartın BIOS'unu en son sürüme güncelleyin. Bu, uyumluluk ve stabiliteyi artırabilir.

2. BIOS Ayarları:
- BIOS'a girin ve "CPU Frequency" veya "Base Clock" ayarlarını bulun. Buradan işlemcinizi artırabilirsiniz.
- "Multiplier" ayarından çarpanı artırarak işlemci saat hızınızı artırın.

3. Voltaj Ayarları:
- Benchmarks ile performansı izlerken gerektiğinde voltajı artırabilirsiniz. Ancak, voltajı dikkatli artırın; sıcaklıkların 75°C'yi geçmemesi önemlidir.

4. Test Etme:
- Overclock işlemi sonrası, sistem istikrarını kontrol etmek için stres testleri yapın (Cinebench, Prime95 gibi). Sıcaklıkları ve sistem kararlılığını gözlemleyin.

5. Daha Fazla Ayarlama:
- Eğer hata alıyorsanız, daha düşük çarpan veya voltaj ayarlarına geri dönün.

4. Son Kontroller

• Overclock sonrası sistemin oyun performansındaki artış ve FPS değerlerini gözlemleyin.
  • Gerekirse tekrar ayarlama yapın.

Bu adımları takip ederek Ryzen 5 3500X işlemcinizi daha verimli hale getirebilirsiniz. Her adımda dikkatli olun ve sıcaklıkları kontrol edin. Başarılar!