Çözüldü Ryzen 5 5500 RX 6600 sistemde drop sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Caner Uncu
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 131
  • Görüntüleme Görüntüleme 9B
  • Etiketler Etiketler
    amd fps
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba, aşağıda belirttiğim özelliklere sahip bir sistemim var. Oyunlarda sürekli stutter sorunu yaşıyorum. Oyun sürekli takılıyor. Bazı oyunlarda aşırı fazla olurken bazılarında nadiren oluyor. Aşırı fazla stutter yaşadığım oyunlar CoD: Ghosts, Hellblade ve dahası... Cyberpunk ve Witcher 3'te denedim, FPS düşmesi olmadı. Ne yaptıysam çözemedim. Gerçekten bazı oyunlarda o kadar rahatsız edici düzeyde takılmalar oluyor ki anlatamam. Örneğin Hellblade deneyeyim dedim, 3-5 saniyede bir takılma oluyor. CoD: Ghosts daha beter durumda takılıyor. Bazı AC oyunları da feci halde takılıyor.

Ne yapsam çözemedim anlayacağınız. Yardıma ihtiyacım var. AMD'nin Shader sorunu olduğunu düşünüyorum, yükleyemiyor ve sürekli takılıyor.
  • BIOS'um güncel (F3C)
  • Ekran kartı sürücüm güncel (23.12.1)
  • Diğer sürücülerim de güncel durumda.
  • Oynadığım tüm oyunlar orijinal, korsan yazılım da kullanmıyorum.
  • Normalde Windows 11 kullanıyorum, format atıp Windows 10'da da denedim ama değişen bir şey olmadı.
  • Ekran kartı sürücüsündendir diye farklı ve eski sürücülerle de denedim ama nafile, sonuç aynı. (Minimal Install ve Driver Only olarak da denedim)
  • XMP açık, RAM'ler 3200 MHz.
  • SAM açık (kapalı halde de denedim)

Sistem özelliklerim:
  • GPU: Gigabye Eagle RX 6600 8 GB
  • CPU: AMD R5 5500
  • MB: Gigabyte B450M K
  • RAM: Goodram 2x8 3200 MHz CL16
  • SSD: Gigabyte 2500E 500 GB
  • PSU: NZXT C550
  • Monitör: ViewSonic VA2419-SH 1080p 60Hz

Çözüm
Sorunu farklı bir ekran kartıyla deneyerek çözdüm. Eski ekran kartımı sisteme taktım ve takılmalar büyük oranda düzeldi. Sorun RX 6600. Sanırım bir daha AMD kart almayacağım
Sanmıyorum senelerdir çözülmedi AMD'ye büyük kin besliyorum.

1 yıldır kullanıyorum hiç sorun yaşamadım neredeyse bu olayda yeni yeni oluyor.

Bende açıktı shadercache onun altındaki ne işe yarıyor?

Binde bir ve yüzde bir FPS değerlerinizi de paylaşın.
MSI Afterburner ile çok kez kontrol ettim, takılma olduğu için değerler çok düşük çıkıyor.

Hocam sürücü arka planda kapalıyken aynısı oluyor mu? Az önce sizinle aynı sorunu yaşadım GTA 4'te kapatınca sürücüyü düzelmişti.
Oluyor hocam.

Sorun bence AMD ekran kartı. Başka yerde aramamak lazım başka nerede arayalım ki? Shader meselesi olabilir.
Ben de öyle düşünüyorum kafama takılan bir şey var. Cyberpunk gibi güncel sayılabilecek bir oyunda bile çok nadir FPS drop yaşamama rağmen COD Ghosts neredeyse oynanmayacak halde takılıyor. Onun dışında Hellblade'de sürekli mini stutter oluyor. V-Sync açtığımda 60'tan 58'e, 56'ya düşüp duruyor. Özellikle yeni bir mekana geçerken daha çok oluyor.

Vallahi farklı bir ekran kartıyla deneyin sorunun ekran kartında olduğunu anlayıp NVIDIA'ya geçin vakit kaybetmeyin.

Evet, ben de çok gözlemledim Afterburner ile ama kullanımlarda göze çarpan bir düşük vb. yok. %1 ve %0.1 değerler çok düşük çıkıyor, zaten takılma var. Takılma olunca düşüyorlar haliyle. Dediğim gibi COD: Ghosts, 10-11 senelik oyun. Rezalet derecede takılma yaşıyorum. Aşağı yukarı çoğu oyunda da mini stutter yaşanıyor. Her türlü sürücüyü de denedim, çözülmüyor.

Bu arada MHz kaç frekansta çalışıyor bunu kesinlikle deneyin 2500 MHz ise 2400 MHz olarak minimum frekansı ayarlayın binde bir ve yüzde bir FPS gerçekten artıyor bir de oyunu SSD'ye taşıyın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…