Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba, aşağıda belirttiğim özelliklere sahip bir sistemim var. Oyunlarda sürekli stutter sorunu yaşıyorum. Oyun sürekli takılıyor. Bazı oyunlarda aşırı fazla olurken bazılarında nadiren oluyor. Aşırı fazla stutter yaşadığım oyunlar CoD: Ghosts, Hellblade ve dahası... Cyberpunk ve Witcher 3'te denedim, FPS düşmesi olmadı. Ne yaptıysam çözemedim. Gerçekten bazı oyunlarda o kadar rahatsız edici düzeyde takılmalar oluyor ki anlatamam. Örneğin Hellblade deneyeyim dedim, 3-5 saniyede bir takılma oluyor. CoD: Ghosts daha beter durumda takılıyor. Bazı AC oyunları da feci halde takılıyor.

Ne yapsam çözemedim anlayacağınız. Yardıma ihtiyacım var. AMD'nin Shader sorunu olduğunu düşünüyorum, yükleyemiyor ve sürekli takılıyor.
  • BIOS'um güncel (F3C)
  • Ekran kartı sürücüm güncel (23.12.1)
  • Diğer sürücülerim de güncel durumda.
  • Oynadığım tüm oyunlar orijinal, korsan yazılım da kullanmıyorum.
  • Normalde Windows 11 kullanıyorum, format atıp Windows 10'da da denedim ama değişen bir şey olmadı.
  • Ekran kartı sürücüsündendir diye farklı ve eski sürücülerle de denedim ama nafile, sonuç aynı. (Minimal Install ve Driver Only olarak da denedim)
  • XMP açık, RAM'ler 3200 MHz.
  • SAM açık (kapalı halde de denedim)

Sistem özelliklerim:
  • GPU: Gigabye Eagle RX 6600 8 GB
  • CPU: AMD R5 5500
  • MB: Gigabyte B450M K
  • RAM: Goodram 2x8 3200 MHz CL16
  • SSD: Gigabyte 2500E 500 GB
  • PSU: NZXT C550
  • Monitör: ViewSonic VA2419-SH 1080p 60Hz

Çözüm
Sorunu farklı bir ekran kartıyla deneyerek çözdüm. Eski ekran kartımı sisteme taktım ve takılmalar büyük oranda düzeldi. Sorun RX 6600. Sanırım bir daha AMD kart almayacağım 🙃
Aşağıdaki verdiğim kodu not defterine yapıştırın, farklı kaydet deyin ve bir isim verip sonunu .reg yapın. Kaydedin ve .reg dosyasını çalıştırın. Ardından AMD Software'de bulunan oyun sekmesindeki grafik sekmesine gidip oradan Shader Cache'ı sıfırlayın. Bilgisayarı yeniden başlatın ve tekrar deneyin.
Oyuna ilk girdiğinizde drop görmeniz normal olacak. Önbellekleme işlemi tamamlanınca sorununuz muhtemelen çözülecek.
[CODE title="Regedit dosyası"]Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000\UMD]
"ShaderCache"=hex:32,00
"ShaderCache_DEF"="2"[/CODE]
Denedim, ilk başta dediğiniz gibi ilk başta biraz fazla takılma oldu. Sonra yine eskisi gibi oldu ve stutterlar hâlâ devam ediyor. Çözüm olmadı maalesef.

Denedim, ilk başta dediğiniz gibi ilk başta biraz fazla takılma oldu. Sonra yine eskisi gibi oldu ve stutterlar hâlâ devam ediyor. Çözüm olmadı maalesef.
RX 6600XT kullanıyorum ve bende bu tür bir sorun yaşıyordum. Bugün çıkan 24.1.1 sürücüsünü kurdum ardından bu dediğim yöntemi denedim ve düzeldi.

RDNA mimarisi için yaptıkları DXNavi optimizasyonu var. Regular DirectX 11'e dönüp öyle de deneyebilirsiniz.
1706131169150.webp

RX 6600XT kullanıyorum ve bende bu tür bir sorun yaşıyordum. Bugün çıkan 24.1.1 sürücüsünü kurdum ardından bu dediğim yöntemi denedim ve düzeldi.

RDNA mimarisi için yaptıkları dxnavi optimizasyonu var. Regular DirectX 11'e dönüp öyle de deneyebilirsiniz.
Eki Görüntüle 13060

2-3 yerde kartın tüm OC ayarlarını kurcalayıp çözüyorlardı bende de 24.1.1 sürücüsü var ama sorun devam ediyor.

AMD GPU'lar PSU'ya çok bağımlı oluyor. OCCT indirip GPU yük altındayken anakartın 12V, 5V ve 3.3V kanallarına bakar mısın? OCCT üzerinde bu değerler listelenmeli. Bahsedilen voltajın altında düşmemeli voltajlar ekran kartı yükteyken.

2-3 yerde kartın tüm OC ayarlarını kurcalayıp çözüyorlardı bende de 24.1.1 sürücüsü var ama sorun devam ediyor.
RX 6500XT çok sorunlu bir kart. İki tane 6500XT aldım ve aynı sorunları yaşadım hep. Denemediğim yöntem kalmadı. Farklı bir ekran kartına geçmenizi şiddetle tavsiye ederim.

24.1.1'i indirip dediğiniz kodu çalıştırdım. ETS 2'de biraz tır sürdüm ve drop yoktu.

Ama uzun uzun test etmem lazım emin olmam için.