Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba, aşağıda belirttiğim özelliklere sahip bir sistemim var. Oyunlarda sürekli stutter sorunu yaşıyorum. Oyun sürekli takılıyor. Bazı oyunlarda aşırı fazla olurken bazılarında nadiren oluyor. Aşırı fazla stutter yaşadığım oyunlar CoD: Ghosts, Hellblade ve dahası... Cyberpunk ve Witcher 3'te denedim, FPS düşmesi olmadı. Ne yaptıysam çözemedim. Gerçekten bazı oyunlarda o kadar rahatsız edici düzeyde takılmalar oluyor ki anlatamam. Örneğin Hellblade deneyeyim dedim, 3-5 saniyede bir takılma oluyor. CoD: Ghosts daha beter durumda takılıyor. Bazı AC oyunları da feci halde takılıyor.

Ne yapsam çözemedim anlayacağınız. Yardıma ihtiyacım var. AMD'nin Shader sorunu olduğunu düşünüyorum, yükleyemiyor ve sürekli takılıyor.
  • BIOS'um güncel (F3C)
  • Ekran kartı sürücüm güncel (23.12.1)
  • Diğer sürücülerim de güncel durumda.
  • Oynadığım tüm oyunlar orijinal, korsan yazılım da kullanmıyorum.
  • Normalde Windows 11 kullanıyorum, format atıp Windows 10'da da denedim ama değişen bir şey olmadı.
  • Ekran kartı sürücüsündendir diye farklı ve eski sürücülerle de denedim ama nafile, sonuç aynı. (Minimal Install ve Driver Only olarak da denedim)
  • XMP açık, RAM'ler 3200 MHz.
  • SAM açık (kapalı halde de denedim)

Sistem özelliklerim:
  • GPU: Gigabye Eagle RX 6600 8 GB
  • CPU: AMD R5 5500
  • MB: Gigabyte B450M K
  • RAM: Goodram 2x8 3200 MHz CL16
  • SSD: Gigabyte 2500E 500 GB
  • PSU: NZXT C550
  • Monitör: ViewSonic VA2419-SH 1080p 60Hz

Çözüm
Sorunu farklı bir ekran kartıyla deneyerek çözdüm. Eski ekran kartımı sisteme taktım ve takılmalar büyük oranda düzeldi. Sorun RX 6600. Sanırım bir daha AMD kart almayacağım 🙃
Stabil şekilde oyun oynayan da var RX 6600 ile hocam ama benim deneyimim bu şekilde. Şu ana kadar kullandığım tüm ekran kartları AMD idi, hepsiyle de bir şekilde sorun yaşadım. O yüzden bir daha AMD kart almayı düşünmüyorum.

Bu
Stabil şekilde oyun oynayan da var RX 6600 ile hocam ama benim deneyimim bu şekilde. Şu ana kadar kullandığım tüm ekran kartları AMD idi, hepsiyle de bir şekilde sorun yaşadım. O yüzden bir daha AMD kart almayı düşünmüyorum.
Eski sürücülere denemelisin biraz forumlarda gezerken 2023 son ayındaki çıkan sürücüleri kuranlar vardı bu seneki sürücüler düzgün çalışmıyor diye okumuştum. Herkes kendi deneyip bu sürücü bende iyi çalışıyor filan yazmıştı :D

Sorunu farklı bir ekran kartıyla deneyerek çözdüm. Eski ekran kartımı sisteme taktım ve takılmalar büyük oranda düzeldi. Sorun RX 6600.
Sanırım bir daha AMD kart almayacağım🙃

RX 6600 fiyatına değmiş olsa da, bende aynı fikirdeyim. Bundan önceki bilgisayarım bir tost makinesi olduğu için halimden memnunum.

İş hayatına atıldığımda iyi bir bütçe ile tamamen yeni bir workstation bilgisayar toplamayı planlıyorum. Bu sefer işlemciyi dahi AMD almak istemiyorum.

@Sercan06 eski yeni birçok sürücüyü denedim, her şekilde drop yedim. Eski kartı taktım, drop yediğim yerlerde drop yemedim. Birden fazla oyunda denedim. Özellikle Snowrunner droptan oynanmıyordu, girdim akıcı şekilde oynadım kart değiştirince.

RX 6600 fiyatına değmiş olsa da, bende aynı fikirdeyim. Bundan önceki bilgisayarım bir tost makinesi olduğu için halimden memnunum.

İş hayatına atıldığımda iyi bir bütçe ile tamamen yeni bir workstation bilgisayar toplamayı planlıyorum. Bu sefer işlemciyi dahi AMD almak istemiyorum.

Direkt beni anlatmışsın :D

@Caner Uncu hocam selam bende aynı konudan müzdaribim umarım geçecek umarım düzelir. Gerçekten oyundan oyuna göre değişiyor Watch Dogs 2'de sürücüyü aşağı çekince biraz düzeliyor fakat CS2 oynanmaz hale geliyor. Ben de sorunun AMD karttan olduğunu düşünüyorum. Her şeyi denedim sizin gibi, 2.el 4060 aldım bakalım ne olacak gelsin göreceğiz. Anakartınız B450 üstelik ben A320'den dolayı diye düşünüyordum alakası yok gibi. RAM'ler çift slot CL değerleri bile aynı zaten işlemcimiz de aynı darboğaz da söz konusu değil %99 GPU iken CPU en fazla %70'lerde takılıyor. Render yoğun olan yerlerde o da normal, 5600 testlerinde de öyle mesela RDR2 Saint Denis'de bayağı bir Micro stutter yaşanıyor burada deneyimlediniz mi hiç? Belki oyundandır ama bilemedim.

6500 XT varken de GoW'da harita geçişinde yaşıyordum hadi o kart X4 çalışıyor 4 GB VRAM'de boğuluyor veya oyun kaynaklı dedim geçtim ama AMD'de bir problem var o kesin gibi. Zaten herkes biliyor fiyatının hakkını verdi ama yetti sanki driver aşağı çekince de RDR2'de görüntü bozulabiliyor. Bence de kart gibi sorun başka bir dayanağım kalmadı 4060 gelsin tekrardan yazarım umarım değer.

Ryzen & NVIDIA dedikleri gibi mi olacak bakalım.

Ha bir de PSU'su 80+ olup Cooler Master, Corsair vs. kullananlarda da olduğunu gördüm sizdeki de sağlam marka verim olmasa da genelde de NVIDIA muadil karta geçenlerde geçiyor gibi. Sistemde bir bozukluk olsa bütün oyunlarda yapar tahminimce fakat bazı oyunlarda bazı kısımlarda yapıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
@gladyotör AMD = 💩.

Sürücüleri de çok denedim ancak düzelmiyor. Dediğin gibi eski sürücü kullanınca CS2 oynanmaz hale geliyor, CS2 oynamak için güncel sürücü şart.

Bazı oyunlarda pek sorun yaşamasam da bazı oyunlar oynanmayacak seviyede drop yiyor. Mesela COD: Advanced Warfare'ı bir kere bile drop yemeden bitirdim. COD: Ghosts'ta oynanmayacak seviyede drop yiyordum. Hellblade'de mesela bir merdiven var, oraya çıkarken garanti drop yiyor.

Bir daha bu 💩 AMD'ye bulaşmamaya yeminliyim. 100 FPS yerine 80 FPS alırım yine de gidip AMD çöpüne para vermem. Sırf ucuz diye düşüyoruz bu bataklığa. Aldığımdan beri bir kere kafamı arkama yaslayıp oyun oynayamadım. AMD'nin sorunları > Türkiye'nin tarih boyunca yaşadığı sorunlar.

@gladyotör AMD = 💩.

Sürücüleri de çok denedim ancak düzelmiyor. Dediğin gibi eski sürücü kullanınca CS2 oynanmaz hale geliyor, CS2 oynamak için güncel sürücü şart.

Bazı oyunlarda pek sorun yaşamasam da bazı oyunlar oynanmayacak seviyede drop yiyor. Mesela CoD: Advanced Warfare'ı bir kere bile drop yemeden bitirdim. CoD: Ghosts'ta oynanmayacak seviyede drop yiyordum. Hellblade'de mesela bir merdiven var, oraya çıkarken garanti drop yiyor.

Bir daha bu 💩 AMD'ye bulaşmamaya yeminliyim. 100 FPS yerine 80 FPS alırım yine de gidip AMD çöpüne para vermem. Sırf ucuz diye düşüyoruz bu bataklığa. Aldığımdan beri bir kere kafamı arkama yaslayıp oyun oynayamadım. AMD'nin sorunları > Türkiye'nin tarih boyunca yaşadığı sorunlar.

Sorunu Linux'a geçerek çözdüm.

@gladyotör AMD = 💩.

Bazı oyunlarda pek sorun yaşamasam da bazı oyunlar oynanmayacak seviyede drop yiyor. Mesela CoD: Advanced Warfare'ı bir kere bile drop yemeden bitirdim. CoD: Ghosts'ta oynanmayacak seviyede drop yiyordum. Hellblade'de mesela bir merdiven var, oraya çıkarken garanti drop yiyor.

4060 geldi hocam INNO3D kart tertemiz 2026'ya kadar garantili size tavsiyem bu arada gücünüz yeterse eğer ve stutter sorunu tamamiyle gitti büyük ihtimalle PCI-e 3.0 anakart kaynaklı gibi RX 6600 le FurMark yaptığımda 14 Gbps de çalışıyordu ki PCI-e 3.0 bunu karşılayamıyor olabilir 4060 da yaptığımda ise 8 Gbps çalışıyor Min Max ve AVG FPS oranları arasında 1 FPS var anca ben bu kartın daha istikrarlı çalışacağından yanayım zaten de işim gereği lazım kesinlikle NVIDIA her eve lazım RX 6600 PSU ve işlemci seçiyor gibime geldi hatta anakartı da.
RDR2 benchmark testinde olması gerektiği gibi çıktı YT de var R5 5500-RTX 4060
4060 Tİ de olsun isterdi gönül ama hem işlemci den ötürü riske girmedim power yetse bile neyse dedim ve arada 4500-5000 fark var 4060'a göre gerek de yok para israfı o da 8 zaten ve 16 lığı balon bir kart o daha da pahalıdır bakmadım bile ona :D en kötü O.C çekilir ama gerekte duymuyorum

@gladyotör güle güle kullan, AMD çöpünden kurtulduğuna sevindim. Umarım ben de kurtulurum 🙃 Bir kişinin daha AMD'den NVIDIA'ya geçtiğinde stutter sorununun geçmiş olduğunu görmüş olduk. AMD çöptür.