Ayzzmt

Becerikli
Elimde R5 5500 bir işlemci mevcut ve ekran kartım RX7600. bazı oyunlarda MHz değerinden dolayı çökme yaşadığımı fark ettim (MHz ile ilgili olduğunu araştırdığım Reddit forumlarında gördüm). Bundan dolayı Reddit'teki kullanıcıların çözüm önerisi olan 2300MHz ve 1175mv işlemlerini yaptım. Fakat bu işlemlerden sonra CPU sıcaklığı 90 dereceye kadar çıkmaya başladı ve eski haline geri döndürdüm. Sonrasında R5 5500'ün ısısını düşürebilecek bir yöntem gördüm. AMD Ryzen Master'dan Curve Optimizer yapılabiliyormuş. Şu anda per Core seçeneği ile yapıyorum fakat ayarları uygulasam mı uygulamasam mı bilemiyorum. Bu konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim.
Ek olarak ben bu işlemi eğer yaparsam sonrasında sıfırlayıp base ayarlarına döndürmenin yolu var mıdır?

Adsız1.webp

Adsız2.webp

Elimde R5 5500 bir işlemci mevcut ve ekran kartım RX7600. bazı oyunlarda MHz değerinden dolayı çökme yaşadığımı fark ettim (MHz ile ilgili olduğunu araştırdığım Reddit forumlarında gördüm). Bundan dolayı Reddit'teki kullanıcıların çözüm önerisi olan 2300MHz ve 1175mv işlemlerini yaptım. Fakat bu işlemlerden sonra CPU sıcaklığı 90 dereceye kadar çıkmaya başladı ve eski haline geri döndürdüm. Sonrasında R5 5500'ün ısısını düşürebilecek bir yöntem gördüm. AMD Ryzen Master'dan Curve Optimizer yapılabiliyormuş. Şu anda per Core seçeneği ile yapıyorum fakat ayarları uygulasam mı uygulamasam mı bilemiyorum. Bu konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim.

Ek olarak ben bu işlemi eğer yaparsam sonrasında sıfırlayıp base ayarlarına döndürmenin yolu var mıdır?

Adsız1.webp

Adsız2.webp

Düzenleme yapayım hemen, şu anda işlemin bitmesine 6dk var ve sistem iki kere kendini kapatıp açtı. Ekran kartı ayarlarını varsayılan olarak değiştirdi. Sanırım iyi bir yolda değilim...

Bu şekilde bir değer aldım arkadaşlar.

Adsız1.webp

Adsız2.webp

Düzenleme yapayım hemen, şu anda işlemin bitmesine 6dk var ve sistem iki kere kendini kapatıp açtı. Ekran kartı ayarlarını varsayılan olarak değiştirdi. Sanırım iyi bir yolda değilim...

Düzenleme 2: Arkadaşlar oyuna ilk girdiğimde işlemci 94 dereceye kadar çıktı fakat sonrasında 65-70 civarında gezdi hep. Toplam 1 saat boyunca nuclear nightmare adında bir oyun oynadım. Oyun normalde 10-15 dakika sonra sebepsiz yere çökerdi fakat bu MHz ayarını yaptıktan sonra artık çökmemeye başladı. Fakat ilk başlarda işlemcinin neden 94 derecelere çıktığını bilmiyorum. (İlk 5 dakika 1. görsel, 2.görsel oyun sonunda aldığım sıcaklık siz ona +3/5 ekleyin oyun içinde)

Dosya Ekleri

• Adsız3.webp
    Adsız3.webp
    88,2 KB · Görüntüleme: 33
  • adsız4.webp
    adsız4.webp
    144,5 KB · Görüntüleme: 34
  • adsız5.webp
    adsız5.webp
    39 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:

Eki Görüntüle 205893

Eki Görüntüle 205895

Düzenleme 2: Arkadaşlar oyuna ilk girdiğimde işlemci 94 dereceye kadar çıktı fakat sonrasında 65-70 civarında gezdi hep. Toplam 1 saat boyunca nuclear nightmare adında bir oyun oynadım. Oyun normalde 10-15 dakika sonra sebepsiz yere çökerdi fakat bu MHz ayarını yaptıktan sonra artık çökmemeye başladı. Fakat ilk başlarda işlemcinin neden 94 derecelere çıktığını bilmiyorum. (İlk 5 dakika 1. görsel, 2.görsel oyun sonunda aldığım sıcaklık siz ona +3/5 ekleyin oyun içinde)

Ryzen 5 5500 ve RX7600 İçin Curve Optimizer Ayarları​

# Genel Açıklama​

AMD Ryzen Master kullanarak işlemcinizde overclock veya undervolt işlemleri yapmak, performansı artırabilir ancak sıcaklık artışına da neden olabilir. İşlemcinin sıcaklığını kontrol altında tutmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Adım Adım Yapılacaklar​

1. Ryzen Master'i Açın:
- Uygulamayı başlatın ve kontrol modunu "Curve Optimizer" olarak ayarlayın.

2. İşlemci Temasını Kontrol Edin:
- CPU sıcaklığını ve çalışma frekansını izleyin.
- Sıcaklık 90°C'yi aşıyorsa, ayarları hemen durdurun.

3. Curve Optimizer Ayarları:
- Per Core Session ile başlamak en iyisidir. Aşağıdaki değerleri deneyebilirsiniz:
- Core 1-5: -25 veya -27 değerlerini deneyin.
- Core 6: -23 değerini deneyin.
- İlk denemeden sonra işlemcinin sıcaklık değişimini gözlemleyin.

4. Test Süresi:
- Oyun veya stres testleri yaparak değişikliklerin etkisini gözlemleyin. Oyuna girdiğinizde sıcaklık 90°C'ye çıkarsa, ayarları yeniden gözden geçirin.

5. Geri Dönüş:
- Eğer bu ayarlar işe yaramazsa veya fazla sıcaklığa neden olursa, ayarı sıfırlamak için:
- Ryzen Master'da kontrol modunu "Default" yapın ve ayarları sıfırlayın.
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

6. Diğer Ayarlar:
- Ekran kartı ayarlarını varsayılan ayarlarda bırakmak faydalı olabilir. Overclock ayarlarını yeniden gözden geçirin.

7. Geçici Olmayan Sıcaklık Testi:
- Oyun sırasında sıcaklık 94°C'ye çıkıyorsa ama sonra 65-70°C aralığına düşüyorsa, bu işlemcinin baştan çok ısındığını ve sonra thermal throttling'in etkisiyle normal sıcaklığa döndüğünü gösterebilir. Bu yüzden, soğutma sistemini kontrol etmekte fayda var.

8. Sıfırlama Yolu:
- Ryzen Master'da ayarları varsayılan olarak değiştirdikten sonra, aynı ekranda "Apply" butonuna basarak ayarları kaydedebilirsiniz.

Sonuç​

Eğer ayarlar yaparken sürekli yüksek sıcaklıklar görüyorsanız, daha fazla undervolt yapmayı veya daha iyi bir soğutma çözümü düşünmeyi değerlendirin. İyi oyunlar!