Rehber Ryzen 5 5600 overclock yapma

Evet normal, limon olmayan 5600'ün standart koşullarda çıkabileceği en yüksek değer bu diyebilirim.
Daha üstüne çıkmak da mümkün, 4.93Ghz'e kadar çıkmıştım lakin bu sefer windows açılışta 85-90 dereceleri görmek kaçınılmaz oluyor.

İntel denemedim ama R5 5600 ile 165hz monitörde ortalama FPS bu. Şahsen mükemmel.
asd.webp

Evet normal, limon olmayan 5600'ün standart koşullarda çıkabileceği en yüksek değer bu diyebilirim.
Daha üstüne çıkmak da mümkün, 4.93Ghz'e kadar çıkmıştım lakin bu sefer windows açılışta 85-90 dereceleri görmek kaçınılmaz oluyor.

İntel denemedim ama R5 5600 ile 165hz monitörde ortalama FPS bu. Şahsen mükemmel.
Eki Görüntüle 130822
1080Ti var bende 180 altına düşebiliyor, 8700K ile 200 altına pek indiğini görmüyordum. 4900 yapmıştım oyunlarda sorun olmuyordu ama elbette stabil değildi.

Bir şey sormak istiyorum.

Sadece verimlilik ve fiyat dengesi açısından düşünüldüğünde;

1) Overclock öncesi ile Overclock sonrası güç tüketim farkı ve yüzdelik olarak FPS kazancı nedir? ( +%5 gibi.)

2) Sıvı soğutmayı da hesaba katarsak;

5600 işlemci+ Sıvı soğutma parası ile 5600'den daha yüksek işlemci + Hava soğutma kullanılsa alınacak güç tüketimi ve FPS farkları ne olur?

Örnek veriyorum;

5600 + Sıvı soğutma = 8000 TL fiyat = 100 FPS 65W 65 Derece

X işlemci + Hava Soğutma = 8000 TL fiyat = 120 FPS 80W 75 Derece gibi.

Bence bu tarz bir rehber eksikliği var.

1) Overclock öncesi ile Overclock sonrası güç tüketim farkı ve yüzdelik olarak FPS kazancı nedir?
5600 stok fanla hiçbir ayar yapılmadan kullandığında 80W çekip 9000 civarı alıyor. Watt/skor 112.
Kule fan takıp biraz ayar çekersen 110W çekip 11500 civarı alıyor. Watt/skor 104.
Sınırları zorladığında ise 140W çekip 12300 alabiliyorsun. Watt/skor 87.
Beklentiği gibi performans arttıkça verimlilik katlanarak düşüyor, +%75 tüketime karşı skor %36 artmış.
Tabi soğutman iyise bedava FPS'e kimse hayır demez.
5600 işlemci+ Sıvı soğutma parası ile 5600'den daha yüksek işlemci + Hava soğutma kullanılsa alınacak güç tüketimi ve FPS farkları ne olur?
Oyun için konuşuyorsak, AM4 tarafında 5600'den daha iyisini almak istediğinde tek alternatif 5700X3D var.
Haliyle fiyat farkı yüksek olduğundan parası olmayan adama 5600+kule fan daha cazip.

Yine de örnek verelim, (üst segment 360mm AIO + 5600) yerine (5700X3D + kule fan) çoook daha mantıklı.
Ama günün sonunda kimse böyle bir kıyas yapmıyor.

Son düzenleme:
@totra_proska harika bilgiler için teşekkür ederim. :giggle:

Sorularım çok geneldi spesifik olarak sadece AM4 değil genel olarak Intel kanadı da olabilir. Ama tabii ki de o tarafta o.c ve undervolt yapılamıyor ( Aynı sınıftaki işlemciler)

@totra_proska harika bilgiler için teşekkür ederim. :giggle:

Sorularım çok geneldi spesifik olarak sadece AM4 değil genel olarak Intel kanadı da olabilir. Ama tabii ki de o tarafta o.c ve undervolt yapılamıyor ( Aynı sınıftaki işlemciler)
Ben genelde tüm paramı anakarta harcıyorum, yeri geliyor 6 7 disk takarım yeri gelir SLI yaparım, işlemci konusunda da neyi kullanıyorsam sınırına çıkartmak istiyorum. Normal kullanıcı için 5600 üzerinden konuşursak +200PBO ve Negatif çekirdek voltajı gayet yeterli olacaktır. Hem soğutmak için fazla para harcanılmaz hem de boş yere fazladan 40 50 watt harcama yapılmaz. Soğutmaya verilecek para ile fazladan RAM alıp 32GB yapmak çok daha mantıklı. Statik ocyi sevmemin en büyük sebebi otomatik frekans ayarlamasına göre tepkime farkı yaratmaması, oyun konusuna gelecek olursak fazla oyun oynayan birisi değilim zira hala Crysis oynayan bir insanım. Sırf zevkine AM4 makine kullanıyorum merakım gitsin diye. ama kullanmışken de iyi bir deneyim sunması açısından 3 bin liraya alabileceğim en iyi anakartı alıp onun üzerinde tecrübe kazanmak istedim. Ses yongası olsun 2 bellek ile 4000 MHz gibi değerlere çıkabilmesi olsun gayet tatmin edici bir kart. Harcadığım parayla 7500F set bile dizebilirdim ancak kurcalamadıktan sonra benim için bir önemi kalmıyor açıkçası.

Ben genelde tüm paramı anakarta harcıyorum, yeri geliyor 6 7 disk takarım yeri gelir SLI yaparım, işlemci konusunda da neyi kullanıyorsam sınırına çıkartmak istiyorum. Normal kullanıcı için 5600 üzerinden konuşursak +200PBO ve Negatif çekirdek voltajı gayet yeterli olacaktır. Hem soğutmak için fazla para harcanılmaz hem de boş yere fazladan 40 50 watt harcama yapılmaz. Soğutmaya verilecek para ile fazladan RAM alıp 32 GB yapmak çok daha mantıklı. Statik OC'yi sevmemin en büyük sebebi otomatik frekans ayarlamasına göre tepkime farkı yaratmaması, oyun konusuna gelecek olursak fazla oyun oynayan birisi değilim zira hala Crysis oynayan bir insanım. Sırf zevkine AM4 makine kullanıyorum merakım gitsin diye. Ama kullanmışken de iyi bir deneyim sunması açısından 3 bin liraya alabileceğim en iyi anakartı alıp onun üzerinde tecrübe kazanmak istedim. Ses yongası olsun 2 bellek ile 4000 MHz gibi değerlere çıkabilmesi olsun gayet tatmin edici bir kart. Harcadığım parayla 7500F set bile dizebilirdim ancak kurcalamadıktan sonra benim için bir önemi kalmıyor açıkçası.

Eyvallah hocam. Rehberini beğendim bende bu tarz işlerde kurcalamayı çok severim. Söylediğin gibi bedava performans alıyorsun.

RTX 4090 ekran kartı Hadron marka PSU ile RTX 4080 ASUS Thor 1200W PSU hangisi daha fazla FPS alıyor gibi bir şey söylemek istemedim. Amacım sadece farklı bir bakış açısı ile ele alınmasıydı. Tekrardan rehber ve bilgilendirme için teşekkür ederim.

Ama tabii ki de o tarafta o.c ve undervolt yapılamıyor ( Aynı sınıftaki işlemciler)
Bunlardan dolayı kale alamıyorum inteli, herhangi bir bütçede pek vasfı yok işlemcilerin.
Benzer performansı sunamamasını ve güç tüketimini geçtim, her gün anakart değiştirmesi ve fiyatları bile yok saymak için yeterli.
Örneğin 5 yaşındaki B550 anakartıma en dandik kule fanla 5700X3D takıp intelin en baba işlemcisini sollayabiliyorum.
unknown_2025.03.07-22.20.webp

Eyvallah hocam. Rehberini beğendim bende bu tarz işlerde kurcalamayı çok severim. Söylediğin gibi bedava performans alıyorsun.

RTX 4090 ekran kartı Hadron marka PSU ile RTX 4080 ASUS Thor 1200W PSU hangisi daha fazla FPS alıyor gibi bir şey söylemek istemedim. Amacım sadece farklı bir bakış açısı ile ele alınmasıydı. Tekrardan rehber ve bilgilendirme için teşekkür ederim.
Rica ederim ne demek, 4090 da taktım bu sisteme aynı PSU ile 1 hafta kullanıldı. :D

Geri
Yukarı Alt