Precision Boost OverDrive scalar var onu da X10 yap öyle dene. Halen 4516 MHz'de çalışmaya devam ederse MHz Boost'u 200'den 150'ye getir sabit olmadığı için öyle olabilir. Ryzen Master programı varsa da sil.

Pardon hocam mesajı görmemişim. Ryzen Master programı yok oyunlarsa 4850MHz de çalışıyor işlemci.

Ayrıca sıcaklıklar 83 derece bununla bir ilgisi olabilir mi?

83`den yukarı çıkmıyorsa sıkıntı yok ama fanlar full hızda mı çalışıyor 83`teyken? Full hızda çalışıyorsa termal macun değiştirerek tekrar deneyin. Daha iyi bir fanda alabilirsiniz. Havalar artık o kadar sıcak değil 83 biraz fazla yine tehlikeli olmasa da.

83'ten yukarı çıkmıyorsa sıkıntı yok ama fanlar Full hızda mı çalışıyor 83'teyken? Full hızda çalışıyorsa termal macun değiştirerek tekrar deneyin. Daha iyi bir fanda alabilirsiniz. Havalar artık o kadar sıcak değil 83 biraz fazla yine tehlikeli olmasa da.

Sıvı soğutmanın fanları System sensörüne bağlıymış ondan dolayı biraz geç çalışıyolar CPU sensörüne bağlayınca 81 derecelerde dolanıyor şu anlık. Dediğiniz gibi 10X denedim değişen olmadı 150 denedim yine değişen olmadı 125 ile test ediyorum 4541 civarlarında takılıyor bence sıcaklıklardan dolayı bu. Ayrıca Core 4 adlı arkadaş -10 da bile hata verdiği için -7 de deniyorum onu diğerleri -25 stabil. 120w çektiği için çok ısınıyor

Ryzen 5 5600X bir işlemcim var. PBO üzerinden ayar yapmayı denedim ama karşılaştığım bir iki sorun var ve sormak istediklerim var. Ayarlarım fotoğrafta. Curve üzerinden all Core seçip -20 vermiştim ama geçenlerde Doom oynarken sistem kendini yeniden başlattı ve OCCT ile yaptığım testte Core 4 hata alıyordu bende Core 4 -15 yaptım ve her şey düzelmiş gibiydi. Ama OCCT testinde MHz değeri 4400 4500 arası değişiyordu +200 verdiğimiz için 4850 gibi bir değerden başlaması gerekmez mi? Bir arkadaşım işlemcin 4700MHz değerine stabil şekilde ulaşıyor +50 verip all Core -30 yap dedi ve yaptım Core 4 tekrar hata vermişti bende -25 -20 -15 -10'a kadar indim -10 da hata almamaya başladım gibi ama hala tam test edemedim. İlginç olanda +50 verdiğimde OCCT testinde 4625 gibi bir değerden başlayıp yavaş yavaş 4610 gibi değerlere düştü, sıcaklık arttıkça azalıyor. Şu an ne yapmam hakkında çok fikrim yok yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Eki Görüntüle 175471

Benim silikon kalitesi düşük galiba o yüzden ben -10 -5 -5 -10 -5 -5 +100MHz yaptım sıcaklık limitini 85 derecede sabitledim ama scalar ppt gibi ayarlara dokunmadım. Hala da bir sıkıntı yok. CPU-Z, aidata64, 3D mark time spy testlerini başarıyla geçti ve oyunlarda herhangi bir sorun çıkmadı. Sıcaklıklar maksimum 81 derece tam yükte ve 4550 MHz görüyorum. Stok fan var tabii ki.
Benim işlemcim Ryzen 5 5600.

Benim silikon kalitesi düşük galiba o yüzden ben -10 -5 -5 -10 -5 -5 +100MHz yaptım sıcaklık limitini 85 derecede sabitledim ama scalar ppt gibi ayarlara dokunmadım. Hala da bir sıkıntı yok. CPU-Z, aidata64, 3D mark time spy testlerini başarıyla geçti ve oyunlarda herhangi bir sorun çıkmadı. Sıcaklıklar maksimum 81 derece tam yükte ve 4550 MHz görüyorum. Stok fan var tabii ki.
Benim işlemcim Ryzen 5 5600.

Yanlış bilmiyorsam OCCT, Prime95 gibi sentetik testler çalışma hızını düşürüyor bana normal gibi geldi ama deniyorum bir şeyler. Silikon işi komple şans işi bende de Core 4 durumu çok kötü hala tam stabilmi emin değilim 1-2 saatlik bir test yapmam gerek ama önce şu MHz olayını bir çözeyim. 5600X le 5600 arasında fark vardır belki de bilemiyorum.

Dediğim gibi termal macun değiştirebilirsiniz. Zaten çok olmadıysa değiştireli bunu alabilirsiniz 65 olur oyunlarda maksimum bende 55-65 arası geziyor: https://www.gaming.gen.tr/urun/3847...ava-sogutucu-2-yil-birebir-degisim-garantili/

Macunlar yeni değişti hocam.

Dediğim gibi termal macun değiştirebilirsiniz. Zaten çok olmadıysa değiştireli bunu alabilirsiniz 65 olur oyunlarda maksimum bende 55-65 arası geziyor: https://www.gaming.gen.tr/urun/3847...ava-sogutucu-2-yil-birebir-degisim-garantili/

240mm sıvı soğutma var 3 yıl oldu alalı sanırım yaşını göstermeye başlamış gibi oyunlarda 65 70 derecelerde takılıyor.

Hiç + vermeden stok halde denedim yine değerlerim aynı çıktı 4500 4600 arası değişiyor hep -25leri -20 yapıp deneyeceğim bir de olmazsa sıcaklıktan muhtemelen oyunlada böyle bir sıkıntım yok çünkü.

Evet onlarca ayar denedim ama hiçbiri çalışmadı. Denediklerim şunlar:

Scalar'ı 10X, 5X yapmak.
-25 yerine -20 denemek.
Çeşitli MHz denemeleri (+50, +100, +125, +150).
Thermal throttle değerini 90°c yapmak.
PBO limitini anakartta bırakmak.

Şu anlık denemediğim bir şey kaldı mı bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla bu test programları (OCCT, Prime95 falan) işlemcinin frekansını düşürüyor ama ondan da emin değilim. PBO limitini nasıl ayarlamam gerektiği hakkında da pek fikrim yok. Cinebench testinde ortalama 4700MHz de çalışırken OCCT testinde ise 4550 civarlarında çalışıyor. CPU-Z de ise 4800MHz civarlarında çalışıyor.

@Recep Baltaş yardım edebilirseniz çok sevinirim.

@AceTeq sizde yardım edebilirseniz sevinirim.

Son düzenleme:
OC için öneri yaparım ama işlemci daha fazla ısınacak. İstersen soğuması için yapalım. Hangisini tercih edersiniz?

Sentetik testlerde ısınması benim için problem değil genelde oyun oynayan biriyim. Genel bir PBO ayarı yapsak yeterli olur benim için(+200 verip curveyi ve diğer ppt edc gibi değerleri ayarlamak gibi)

Sentetik testlerde ısınması benim için problem değil genelde oyun oynayan biriyim. Genel bir PBO ayarı yapsak yeterli olur benim için(+200 verip curveyi ve diğer ppt edc gibi değerleri ayarlamak gibi)

+200MHz verip -20 curveyi ayarladığımda oyunlarda 70 dereceyi geçmiyordu ama stabil değil işte.

1 saat OCCT testi yaptım. Core4 dışında diğerleri -25 de hata vermedi ama Core 4 -7 de şu anlık.

@AceTeq müsait misiniz?

Son düzenleme:
Gigabyte anakart var galiba. İlk önce işlemcinin güç tasarrufu modunu kapatmak lazım, BIOS'tan Global C-State'i kapatın, açık olması OC yaparken stabilite srounlarına neden olabiliyor. Sonra da 5600X ve non-X'te tavan limit için ideal olan PPT 140W, TDC 90A, EDC 150A gir. OverDrive Scalar X10 yap, çıkabildiği kadar Boost etsin. Boost Clock Override +200 yap. Tek çekirdek voltaj ihtiyacı artacak ve tek çekirdek yükleride ısınacak, oyunlarda mesela. Belirli bir ısı üzerine çıkmasını istemiyorsan Thermal Throttle Limit koyabilirisin. Sen sıcaklıkla ilgili biraz daha toleranslısın galiba, 80 derece önerebilirim. Yine de daha yüksek veya aşağı bir değer tercih edebilirsin. Curve Optimizer'e gelirsek çekirdek başı UV yapmanız daha iyi olur sizin için. Yani hata aldıkça ilgili çekirdeğin voltajını yüksektir veya azaltırsınız. Bu şekilde minimum voltaj ile maksimum boost frekansları yakalamanız mümkün olur.

Gigabyte anakart var galiba. İlk önce işlemcinin güç tasarrufu modunu kapatmak lazım, BIOS'tan global C-state'i kapatın, açık olması OC yaparken stabilite srounlarına neden olabiliyor. Sonra da 5600X ve non-X'te tavan limit için ideal olan ppt 140W, tdc 90a, edc 150a gir. OverDrive scalar X10 yap, çıkabildiği kadar Boost etsin. Boost clock override +200 yap. Tek çekirdek voltaj ihtiyacı artacak ve tek çekirdek yükleride ısınacak, oyunlarda mesela. Belirli bir ısı üzerine çıkmasını istemiyorsan thermal throttle limit koyabilirisin. Sen sıcaklıkla ilgili biraz daha toleranslısın galiba, 80 derece önerebilirim. Yine de daha yüksek veya aşağı bir değer tercih edebilirsin. Curve Optimizer'e gelirsek çekirdek başı UV yapmanız daha iyi olur sizin için. Yani hata aldıkça ilgili çekirdeğin voltajını yüksektir veya azaltırsınız. Bu şekilde minimum voltaj ile maksimum Boost frekansları yakalamanız mümkün olur.

Evet B550M DS3H anakartım var. Çekirdeklere gelirsek tek sıkıntım Core 4 şu anlık -7 ile bir hata vermiyor şu anlık, diğer çekirdekler -25 olacak şekilde ayalardım dediğiniz ayarları uygulayayım. Testleri hangi programları kullanarak yapayım?

Bu ayar değil mi?

Dosya Ekleri

• 17556986105362782132334553494755.webp
    17556986105362782132334553494755.webp
    4,9 MB · Görüntüleme: 41