FRiVZ

Uzman
Merhaba,

Sistem gün geçtikçe eskiyor. E-spor seviyesinde rekabet eden kardeşim için sistemi yükseltmek istiyorum; bunu yaparken DDR4’de kalmak istemiyorum.

Valorant için L3 ön belleğin çok önemli olduğunu, AMD işlemcilerde bu değerin çok daha yüksek/iyi olduğunu duydum. Dolayısıyla AMD işlemci alacağım; bunun için AMD AM5 anakart ve DDR5 RAM almak zorundayım.

Şu anki sistemim:

• İşlemci: Intel Core i5 10400F
  • Anakart: MSI B460M-A PRO
  • Ekran kartı: Inno3D GeForce RTX 2060
  • RAM: Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR4
  • SSD: Kingston A2000 500GB
  • Kasa: DarkFlash Aquarius-Mesh RGB Mid Tower
  • PSU: XPG Pylon 750W 80+ Bronz
  • Monitör: LG UltraGear 27GN750-B (1920x1080, 240Hz)

Almak istediğim parçalar:

1. AMD Ryzen 5 7500F
  2. Asus Prime B650M-R
  3. Patriot Viper Venom 16GB (1x16)

Toplam maliyet: 19.000 TL

Sorularım:

1. Bu üç parçayı değiştirmek zorundayım değil mi? Örneğin RAM almasam olmaz mı?
  2. Değiştirmek istediğim parçalar, RTX 2060 ekran kartı ile uyumlu mu? Kasama sığar mı, boyut sorunu olur mu, kasa küçük kalır mı? Darboğaz yaşar mıyım?
  3. Toplam 19.000 TL yapıyor; 15.000 TL civarında daha iyi alternatifler mevcut mu?

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Yapmak istediğim şeyi bu şekilde yapmak istiyorum; daha iyi bir öneriniz varsa memnun olurum. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

Sistem gün geçtikçe eskiyor. E-spor seviyesinde rekabet eden kardeşim için sistemi yükseltmek istiyorum; bunu yaparken DDR4'te kalmak istemiyorum.

Valorant için L3 ön belleğin çok önemli olduğunu, AMD işlemcilerde bu değerin çok daha yüksek/iyi olduğunu duydum. Dolayısıyla AMD işlemci alacağım; bunun için AMD AM5 anakart ve DDR5 RAM almak zorundayım.

Şu anki sistemim:

• İşlemci: Intel Core i5 10400F.
  • Anakart: MSI B460M-A Pro.
  • Ekran kartı: INNO3D GeForce RTX 2060.
  • RAM: Crucial Ballistix 16 GB (2x8GB) DDR4.
  • SSD: Kingston A2000 500GB.
  • Kasa: darkFlash aquarius-mesh RGB mid Tower.
  • PSU: XPG Pylon 750W 80+ bronz.
  • Monitör: LG UltraGear 27GN750-B (1920x1080, 240Hz)

Almak istediğim parçalar:

1. AMD Ryzen 5 7500F.
  2. ASUS Prime B650M-R
  3. Patriot Viper Venom 16 GB (1x16)

Toplam maliyet: 19.000 TL.

Sorularım:

1. Bu üç parçayı değiştirmek zorundayım değil mi? Örneğin RAM almasam olmaz mı?
  2. Değiştirmek istediğim parçalar, RTX 2060 ekran kartı ile uyumlu mu? Kasama sığar mı, boyut sorunu olur mu, kasa küçük kalır mı? Darboğaz yaşar mıyım?
  3. Toplam 19.000 TL yapıyor; 15.000 TL civarında daha iyi alternatifler mevcut mu?

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Yapmak istediğim şeyi bu şekilde yapmak istiyorum; daha iyi bir öneriniz varsa memnun olurum. :)

DDR4 RAM'ler DDR5'te olmuyor. RAM alınmak zorunda seçimlerin bence güzel RAM 2 adet olursa, olabilirse harika olur. SSD de sanki değişe iyi olabilir gibi tabii bütçe dahilinde ufak ufak ta yenileme yapılabilir.

DDR4 RAM'ler DDR5'te olmuyor. RAM alınmak zorunda seçimlerin bence güzel RAM 2 adet olursa, olabilirse harika olur. SSD de sanki değişe iyi olabilir gibi tabii bütçe dahilinde ufak ufak ta yenileme yapılabilir.
Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.

Bu üç parça 19.000 TL yapıyor ve benim şu an bunları alacak param bile yok ne yazık ki.
7500F işlemciye geçileceği için stok fan yerine kule tipi soğutucu almam da gerekiyor. 1.500-2.000 TL'de oraya yazdım.
21.000 TL oldu.
RAM eğer 1x16 yerine 2x16 alacaksam en az 8.000 TL daha eklemem gerek.
29.000 TL oldu.
Güzel, sağlam bir SSD alacak olursam 5.000 TL olur bu en az.
34.000 TL oldu.

Zor görünüyor hocam..
Özellikle RAM konusunda 2.slot bir süre boş kalmalı.. Sonradan aynı RAM'den alıp yanına taksam sorun olmaz değil mi?
Gerçi diğerlerini de şimdi alabilecek değilim.

Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.

Bu üç parça 19.000 TL yapıyor ve benim şu an bunları alacak param bile yok ne yazık ki.
7500F işlemciye geçileceği için stok fan yerine kule tipi soğutucu almam da gerekiyor. 1.500-2.000 TL'de oraya yazdım.
21.000 TL oldu.
RAM eğer 1x16 yerine 2x16 alacaksam en az 8.000 TL daha eklemem gerek.
29.000 TL oldu.
Güzel, sağlam bir SSD alacak olursam 5.000 TL olur bu en az.
34.000 TL oldu.

Zor görünüyor hocam.
Özellikle RAM konusunda 2.slot bir süre boş kalmalı. Sonradan aynı RAM'den alıp yanına taksam sorun olmaz değil mi?
Gerçi diğerlerini de şimdi alabilecek değilim.

Haklısınız hocam fiyatlar maalesef durmaksınız yukarıya gidiyor. Amazon da 6 taksit 9 taksit bulunabiliyor. Bunların yanı sıra anakart ve RAM önden alıp bir süre aynı işlemciyle de devam edilebilir. Alternatif sunmak istedim.

Haklısınız hocam fiyatlar maalesef durmaksınız yukarıya gidiyor. Amazon da 6 taksit 9 taksit bulunabiliyor. Bunların yanı sıra anakart ve RAM önden alıp bir süre aynı işlemciyle de devam edilebilir. Alternatif sunmak istedim.
Amazon'da 6 ve 9 taksitler peşin fiyatına mı?
Hangi bilgisayar parçaları için geçerli?
Birde neden işlemciyle devam etmeliyim ki bir süre?
Valorant işlemci oyunu ve işlemcim aynı kaldığı sürece akıcı performansı hissedemeyeceğim.

RAM'leri çift kanal yapmana gerek yok, sadece VALORANT oynanıyorsa 16 GB yetecektir ki tek kanal çift kanal arasında performans farkı da önemsenmeyecek derecede az. Soruna gelecek olursam da bulabileceğin en iyi parçaları zaten bulmuşsun, daha ucuzunu toplaman için anakarttan kısman gerekecek ama bunu önermem. Ekran kartın ile alakalı bir uyumsuzluk yok, SSD değişimine gerek yok.

Son düzenleme:
RAM'leri çift kanal yapmana gerek yok, sadece VALORANT oynanıyorsa 16 GB yetecektir ki tek kanal çift kanal arasında performans farkı da önemsenmeyecek derecede az. Soruna gelecek olursam da bulabileceğin en iyi parçaları zaten bulmuşsun, daha ucuzunu toplaman için anakarttan kısman gerekecek ama bunu önermem. Ekran kartın ile alakalı bir uyumsuzluk yok, SSD değişimine gerek yok.
İlginize çok teşekkür ederim hocam.

Amazon'da 6 ve 9 taksitler peşin fiyatına mı?
Hangi bilgisayar parçaları için geçerli?
Birde neden işlemciyle devam etmeliyim ki bir süre?
Valorant işlemci oyunu ve işlemcim aynı kaldığı sürece akıcı performansı hissedemeyeceğim.
Hemen hemen hepsi peşin fiyatına 6 veya 9 taksit.
Bütçe anlamında öyle söyledim. Hepsini aynı anda almak bütçeyi zorlarsa diye alternatifti.