Şişman Adam

Kategori Yetkilisi
Hukuk Moderatörü
Makaleler
3
Yer
Ankara
Selam dostlar,

Bayram öncesi AM5 platformuna mütevazi bir geçiş yaptım. İlk izlenimden sonra artık overclock yaparak son dokunuşları yapmak istiyorum. Bunun için önce işlemciye overclock yapmak ile başlamaya karar verdim. Devamında RAM'ler için de konu açacağım.

Sistem şöyle:
  • Anakart: Gigabyte B650 Eagle AX Wi-Fi
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F
  • RAM: Patriot 32GB (2x16) Viper Venom RGB 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO (@deadfellow her fırsatta herkese önerdiğini bildiğim için aldım bunu. :) )
  • Ekran Kartı: RTX 4060
  • Soğutucu: Dark Freezer X127
Soğutucumun yeterli olduğunu düşünüyorum ve yeterli olduğunu da görüyorum. Önceki R5 5600 overclock tecrübemden gördüğüm kadarıyla ya statik overclock ya da PBO ve Curve Optimizer üzerinden overlock yapılıyor. Şimdilik PBO ve CO üzerinden overlock yapalım, buna yönelik tavsiyelerde bulunun. Esasen hangi ayarları ne ölçüde değiştireceğime yönelik tavsiyelerinizi biraz tahmin ediyorum ama sanki hiç bilmiyormuşum, hiç tecrübe etmemişim gibi davranın ve ona göre basit bir şekilde anlatın lütfen.

Bu arada Cinebench R23 sonuçları ve 5 dakikalık Prime95 testindeki sıcaklık ve güç sonuçlarını ekliyorum aşağıya. Şu an işlemcide yalnızca PBO açık durumda. İşlemciyle ilgili başka bir ayar değiştirmedim.

@deadfellow, @5008, @AceTeq dostlar müsait olduğunuzda sizlerin de tavsiyelerini bekliyorum.

R23 Multi Core.webp
R23 Single Core.webp

Prime95.webp

Son düzenleme:
Bir inceleyeyim o halde. Kafama takılan bir şey olursa sorarım. Teşekkürler.

@AceTeq, geldiğim nokta şöyle:

Ekran görüntüsü 2025-03-31 162829.webp

Ancak ayarları öncelikle AMD Ryzen Master'ın önerdiği şekilde denemek istedim. Sonra kendim ufaktan değiştirdim. Sonuçlar iyi midir?

Yukarıdaki sonuçları şu ayarlar ile aldım:

PPT: 420
TCD: 280
EDC: 350
Platform Thermal Throttle: Auto
Scalar: x10
Max CPU Boost Override: +200
Curve Optimizer: All Core, -30

@AceTeq, -32 ile devam ettim çok ufak bir artış gördüm.
-32.webp

Sonra -34 ile devam ettim çok ufak bir düşüş gördüm.
-34.webp

-32 ile hayatıma devam edeyim mi yani? Buradan bu sonuç mu çıkıyor? Ayrıca PPT, TCD, EDC ve Thermal Throttle (Auto) değerlerini Ryzen Master'ın önerdikleriyle kullanıyorum. Bu değerleri yukarıda yazmıştım, onlar da böyle mi dursun mesela?

@deadfellow, Aytuğ hocam vaktin olduğunda sen de fikir belirtebilir misin?

Son düzenleme:
@Şişman Adam HW Info'dan maksimum PPT, TDC ve EDC değerlerini okursan, Ryzen Master'in ne kadar alakasız bir presetler önerdiğini görürsün. -32 çok iyimser bir değer gerçekten, işlemci uzun süre test edilmeli.

@deadfellow, @AceTeq oyunlarda bir sorun yaşamadım. O halde hangi yazılım ile uzun bir süre test edeyim? Prime95, OCCT veya CoreCycler? Herhangi biri yeterli derseniz uygun olduğumda biriyle test edeyim. Herhalde ortalama 1-1,5 saatlik stres testi yeterli olur değil mi?

CP77 gibi ağır oyunlarda test etmen daha gerçekçi sonuçlar verir ama sentetik test olarak Core Cycler ve OCCT kullanabilirsin. OCCT'nin de Cycle testi var, onu da kullanabilirsin.

CP77 gibi ağır oyunlarda test etmen daha gerçekçi sonuçlar verir ama sentetik test olarak Core Cycler ve OCCT kullanabilirsin. OCCT'nin de Cycle testi var, onu da kullanabilirsin.
-32 ve -34'te CoreCycler ile ortalama 3'er döngü sabredebildim. CP2077, TLOU ve biraz da RDR2 ile de test ettim. Herhangi bir hata, mavi ekran vs. karşılaşmadım. O yüzden stabil varsayıyorum. Belki de güzel bir silikona denk gelmiş olabilirim. Uygun bir vakitte -40'a kadar devam edeceğim.

Ekran görüntüsü 2025-04-01 080502.webp