Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

wakeup

Becerikli
ASUS Prime B650M-R anakartıma Corsair Vengeance 2x16 kit RAM aldım, seri numarası ise CMH32GX5M2B5600Z36K. Sistemde EXPO’yu devreye alıp 5600 MHz’de çalıştırınca BIOS ekranında mouse takılması, masaüstüne gelince bilgisayarın tamamen donması, kendi kendine yeniden başlatması ve sistemin stabil olmaması gibi sorunlarla karşılaşıyorum. Sebebi nedir, çözebilir miyim, sorun ne ile alakalı? Yardım edebilirseniz sevinirim.
  • BIOS sürümüm en son sürüm olan 3287.
  • RAM: Corsair Vengance 2x16GB 5600MHZ CL36
  • Ekran kartı: RTX 3070 Ti
  • Anakart: ASUS Prime B650M-R
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F

Çözüm

Hocam 8+2+2 VRM tasarımı demişler Eagle de aynı fiyat ama onda 12+2+2 şeklinde. Yani ileriye dönük olsun istiyorum, R9 9950X3D bile takabilirim hiç belli olmaz.

Hocam muhtemelen sorun işlemci kaynaklı değil anakart kaynaklı gibi gözüküyor. Halen daha 6000MHz ve üstü stabil verebilen orta seviye anakartlar çok yok. Ben AM5 sisteme geçen sene geçmiştim anakartım da MSI MAG X670e Tomahawk Wi-Fi modeli. RAM'ler arkadaşın aldığı XPG Lancer DDR5 2x16 GB 6000MHz CL30 idi. Sistemi kurup açar açmaz hemen BIOS'tan EXPO aktif etmiştim. Bu seviye anakartım olmasına rağmen (O zaman en yüksek chipsetli model X670e idi X870'ler yeni yeni piyasaya giriyordu) Windows ekranı 5-10dk içinde açılmıştı hatırlıyorum. Sonra hemen anakartımın sitesinden BIOS'u en son sürüme yükseltince açılış sürem daha iyi seviyeye geldi ve hala aynı BIOS'u kullanıyorum. Yani bir yıldır aynı BIOS ve aynı EXPO ayarında sistemim. Arkadaşın anakartı zaten orta segmentin en giriş seviyesi. 6000MHz'yi teoride kaldırabilir ama yazılımsal bir sorun olduğunu düşünüyorum. BIOS beklemekten başka çaresi yok gibi duruyor. Ayrıca anakart piyasasında bence MSI diğer markalardan daha stabil ve daha önde. Her ne kadar port yönünden MSI zayıf kalsa da biosları çok sağlam. Kendimce bugüne kadar bir çıkarım yaptım hocam; tekrar bir sistem kursam anakartı MSI ekran kartını ASUS yaparım. Tabii her markanın her modelin iyisi kötüsü var ama genel olarak benim düşüncelerim bu şekilde katılırsınız katılmazsınız size kalmış.

Sorun işlemci kaynaklıymış, RAM'lerin EXPO profilinde çalışmaması, BIOS'ta takılmalar, hepsi işlemci kaynaklıymış. İade edip aynı işlemcinin yenisini aldım ve sorun çözüldü.
ZenTimings sitesinden indirip SS gönder, manuel zamanlama voltaj Nitro vereyim bunları gir BIOS'tan, B650M-R için resmi siteden son BIOS'a güncelle bir de @wakeup

@Ayhan Dönmez Hocam BIOS sürümün en gücel sürüm, Corsair RAM'lerde olduğu gibi 200MHz altına alınca sorunsuz çalışıyor sistem. Bu da ZenTimings tablosu. Hocam forum sorunlu sanırım bayağı geç tepki veriyor size özelden ulaşabilme imkanım varsa daha iyi olur.

1762559173508.webp
1762560014268.webp

Benim ayarları merak ediyorsan eğer, bu şekilde:
Eki Görüntüle 199257

Hocam sizin ayarlarınızı denemek isterim nasıl yapacağıma dair yardım edebilirseniz sevinirim teşekkürler. @prime

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez Hocam BIOS sürümün en gücel sürüm, Corsair RAM'lerde olduğu gibi 200MHz altına alınca sorunsuz çalışıyor sistem. Bu da ZenTimings tablosu. Hocam forum sorunlu sanırım bayağı geç tepki veriyor size özelden ulaşabilme imkanım varsa daha iyi olur.

Eki Görüntüle 199625Eki Görüntüle 199628

Hocam sizin ayarlarınızı denemek isterim nasıl yapacağıma dair yardım edebilirseniz sevinirim teşekkürler. @prime
1762568380561.webp

@wakeup AI Tweaker DRAM Tımıngs kısmından EXPO1 açtıktan sonra 6000 frekans için bunları geçir tek tek zamanlamaları karşılığı olarak, sonrasında AI Tweaker en alt kısımda EXPO voltajları var, o kısımdan vdd 1.55 vddq 1.45 vddio 1.4 yaz, high voltaj mod enabled yaptıktan sonra bunları yazabiliyorsun.

Bu işlemden sonra BIOS'tan Advanced-NB Configuration kısmına gir iGPU kapat dahili grafiği, sonrasında Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings kısmında Nitro-Enable diyip Robust-Enable rx-1 tx-2 control line-1 rx-tx burst length-8x 8x yaz, en son save&exit yaptıktan sonra teste al program ile RAM'leri, OCCT CPU+RAM Large+Extreme test gerçekleştir.

Eki Görüntüle 199632

@wakeup AI Tweaker DRAM Tımıngs kısmından EXPO1 açtıktan sonra 6000 frekans için bunları geçir tek tek zamanlamaları karşılığı olarak, sonrasında AI Tweaker en alt kısımda EXPO voltajları var, o kısımdan vdd 1.55 vddq 1.45 vddio 1.4 yaz, high voltaj mod enabled yaptıktan sonra bunları yazabiliyorsun.

Bu işlemden sonra BIOS'tan Advanced-NB Configuration kısmına gir iGPU kapat dahili grafiği, sonrasında Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings kısmında Nitro-Enable diyip Robust-Enable rx-1 tx-2 control line-1 rx-tx burst length-8x 8x yaz, en son save&exit yaptıktan sonra teste al program ile RAM'leri, OCCT CPU+RAM Large+Extreme test gerçekleştir.

Hocam maalesef görüntü dahi alamadım 15 dakika beklememe rağmen. Clear CMOS yapıp geldim işe yaramadı.

Hocam maalesef görüntü dahi alamadım 15 dakika beklememe rağmen. Clear CMOS yapıp geldim işe yaramadı.

@Ayhan Dönmez hocam aslında CL değerlerinde falan gözüm yok yani EXPO profilinin sağladığı hız ve CL değerlerinde olsam yeterli düşürmeye ya da ince ayar yapmaya gerek yok tek isteğim EXPO'da stabil çalışması.

Son düzenleme:

@Ayhan Dönmez hocam aslında CL değerlerinde falan gözüm yok yani EXPO profilinin sağladığı hız ve CL değerlerinde olsam yeterli düşürmeye ya da ince ayar yapmaya gerek yok tek isteğim EXPO'da stabil çalışması.
EXPO açtıktan sonra uclk=mclk yap, fclk 2000 al, sonrasında Nitro kısmını anlattığım gibi nitro enable robust enable rx 2 tx 3 control line 1 rx tx burst length-8x 8x yapıp bakar mısın @wakeup Zen SS at sonra sistem açarsa.

Aslında işlemciniz ve anakartınız expoyu kaldırabiliyor. Stabilite sorunu olmaması lazım. Yeni bir bios beklemek sorunu çözebilir. Bundan bir iki sene önce ddr4 am4 sistemimde bu durum benimde başıma gelmişti. 3600mhz lik ramleri bir türlü xmp açık çalıştıramadım sürekli donma çökme oluyordu. Yeni bios kurduktan sonra 3600mhz yi kaldırdı fakat bu seferde sistem ilk açılıyor sonra kapanıyor sonra birdaha açılıyordu. Hatta techolayda ilk açtığım konu buydu sanırım Recep baltaş hocamızda bakmıştı. Bir iki ay sistemi öyle kullandım sonra yeni biosu kurunca bu sorunumda düzelmişti.

Aslında işlemciniz ve anakartınız expoyu kaldırabiliyor. Stabilite sorunu olmaması lazım. Yeni bir bios beklemek sorunu çözebilir. Bundan bir iki sene önce ddr4 am4 sistemimde bu durum benimde başıma gelmişti. 3600mhz lik ramleri bir türlü xmp açık çalıştıramadım sürekli donma çökme oluyordu. Yeni bios kurduktan sonra 3600mhz yi kaldırdı fakat bu seferde sistem ilk açılıyor sonra kapanıyor sonra birdaha açılıyordu. Hatta techolayda ilk açtığım konu buydu sanırım Recep baltaş hocamızda bakmıştı. Bir iki ay sistemi öyle kullandım sonra yeni biosu kurunca bu sorunumda düzelmişti.

Hocam sanırım öyle olacak yeni BIOS beklemekten başka yapılabilecek bir şey olduğunu sanmıyorum şu an çünkü 2. farklı RAM alıp takışım bu sisteme.
EXPO açtıktan sonra uclk=mclk yap, fclk 2000 al, sonrasında Nitro kısmını anlattığım gibi nitro enable robust enable rx 2 tx 3 control line 1 rx tx burst length-8x 8x yapıp bakar mısın @wakeup Zen SS at sonra sistem açarsa.

Hocam maalesef yine işe yaramadı clear CMOS yapıp geldim. Bu sefer 2 kere BIOS'a girmek için DEL tuşuna basın ekranını gördüm BIOS'a giremeden sistem dondu ve yeniden başlatmak zorunda kaldım.

Hocam sanırım öyle olacak yeni BIOS beklemekten başka yapılabilecek bir şey olduğunu sanmıyorum şu an çünkü 2. farklı RAM alıp takışım bu sisteme.

Hocam maalesef yine işe yaramadı clear CMOS yapıp geldim. Bu sefer 2 kere BIOS'a girmek için DEL tuşuna basın ekranını gördüm BIOS'a giremeden sistem dondu ve yeniden başlatmak zorunda kaldım.
Problem ne acaba ben de anlamadım, öyle olmaması lazım, training yeteri kadar uzun sürüyor mu

Problem ne acaba ben de anlamadım, öyle olmaması lazım, training yeteri kadar uzun sürüyor mu

Evet training bayağı uzun sürüyor 3-6 dakika falan birkaç kere restart atıyor sonra ya görüntü hiç gelmiyor ya da gelse de BIOS'a giremeden donuyor sistem.
Tek RAM denediğinde en soldaki slotta durum ne, 6000 açıyor mu

Onu denedim hocam tek modül taksam dahi EXPO I açınca yine başlıktaki sorunları yaşıyorum. Sanırım benim şansıma aldığım işlemcinin IMC'si iyi değil, ama düşünüyorum şu an sorunsuz 5800MHz de kullanıyorum sizin değiştirin dediğiniz Corsair RAM'lerde ise 5600MHz de bu sorunu yaşıyordum 5400 stabildi. O RAM'lerin de EXPO profili 5600'dü bunların ise 6000 ancak 5800 stabil IMC ile alakalı olacağını da sanmıyorum çok mistik bir sorun yaşıyorum gerçekten.

Evet training bayağı uzun sürüyor 3-6 dakika falan birkaç kere restart atıyor sonra ya görüntü hiç gelmiyor ya da gelse de BIOS'a giremeden donuyor sistem.

Onu denedim hocam tek modül taksam dahi EXPO I açınca yine başlıktaki sorunları yaşıyorum. Sanırım benim şansıma aldığım işlemcinin IMC'si iyi değil, ama düşünüyorum şu an sorunsuz 5800MHz de kullanıyorum sizin değiştirin dediğiniz Corsair RAM'lerde ise 5600MHz de bu sorunu yaşıyordum 5400 stabildi. O RAM'lerin de EXPO profili 5600'dü bunların ise 6000 ancak 5800 stabil IMC ile alakalı olacağını da sanmıyorum çok mistik bir sorun yaşıyorum gerçekten.
Bu tarz durumlarda sokete olan pressure ile alakalı olabiliyor asıl sorun, yerinde olsam cpu+ram sök tak remount işlemi yaparım, bir de soğutucu vidalarını sıkarken çapraz ya da karşılıklı olmak suretiyle 2-3'er tur sıka sıka ilerlerim, ve vidayı dönmediği yerde bırakırım. Bu dediğim gibi tekrardan bak, eğer yine olmuyorsa clear cmos işlemi yap clrtc pinlerinden, sonrasında tekrardan aynı sürüm BIOS'u üzerine yaz birebir aynısını zaten 1.2.0.3g sürümündesin, sonra tekrardan EXPO açıp Nitro verdiğim ayarları uygula iGPU kapat, eğer yine olmuyorsa İMC gerçekten tırt'tır. Yöntem bu @wakeup