Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

wakeup

Becerikli
ASUS Prime B650M-R anakartıma Corsair Vengeance 2x16 kit RAM aldım, seri numarası ise CMH32GX5M2B5600Z36K. Sistemde EXPO’yu devreye alıp 5600 MHz’de çalıştırınca BIOS ekranında mouse takılması, masaüstüne gelince bilgisayarın tamamen donması, kendi kendine yeniden başlatması ve sistemin stabil olmaması gibi sorunlarla karşılaşıyorum. Sebebi nedir, çözebilir miyim, sorun ne ile alakalı? Yardım edebilirseniz sevinirim.
  • BIOS sürümüm en son sürüm olan 3287.
  • RAM: Corsair Vengance 2x16GB 5600MHZ CL36
  • Ekran kartı: RTX 3070 Ti
  • Anakart: ASUS Prime B650M-R
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F

Çözüm

Hocam 8+2+2 VRM tasarımı demişler Eagle de aynı fiyat ama onda 12+2+2 şeklinde. Yani ileriye dönük olsun istiyorum, R9 9950X3D bile takabilirim hiç belli olmaz.

Hocam muhtemelen sorun işlemci kaynaklı değil anakart kaynaklı gibi gözüküyor. Halen daha 6000MHz ve üstü stabil verebilen orta seviye anakartlar çok yok. Ben AM5 sisteme geçen sene geçmiştim anakartım da MSI MAG X670e Tomahawk Wi-Fi modeli. RAM'ler arkadaşın aldığı XPG Lancer DDR5 2x16 GB 6000MHz CL30 idi. Sistemi kurup açar açmaz hemen BIOS'tan EXPO aktif etmiştim. Bu seviye anakartım olmasına rağmen (O zaman en yüksek chipsetli model X670e idi X870'ler yeni yeni piyasaya giriyordu) Windows ekranı 5-10dk içinde açılmıştı hatırlıyorum. Sonra hemen anakartımın sitesinden BIOS'u en son sürüme yükseltince açılış sürem daha iyi seviyeye geldi ve hala aynı BIOS'u kullanıyorum. Yani bir yıldır aynı BIOS ve aynı EXPO ayarında sistemim. Arkadaşın anakartı zaten orta segmentin en giriş seviyesi. 6000MHz'yi teoride kaldırabilir ama yazılımsal bir sorun olduğunu düşünüyorum. BIOS beklemekten başka çaresi yok gibi duruyor. Ayrıca anakart piyasasında bence MSI diğer markalardan daha stabil ve daha önde. Her ne kadar port yönünden MSI zayıf kalsa da biosları çok sağlam. Kendimce bugüne kadar bir çıkarım yaptım hocam; tekrar bir sistem kursam anakartı MSI ekran kartını ASUS yaparım. Tabii her markanın her modelin iyisi kötüsü var ama genel olarak benim düşüncelerim bu şekilde katılırsınız katılmazsınız size kalmış.

Sorun işlemci kaynaklıymış, RAM'lerin EXPO profilinde çalışmaması, BIOS'ta takılmalar, hepsi işlemci kaynaklıymış. İade edip aynı işlemcinin yenisini aldım ve sorun çözüldü.
Bu tarz durumlarda sokete olan pressure ile alakalı olabiliyor asıl sorun, yerinde olsam CPU+RAM sök tak remount işlemi yaparım, bir de soğutucu vidalarını sıkarken çapraz ya da karşılıklı olmak suretiyle 2-3'er tur sıka sıka ilerlerim, ve vidayı dönmediği yerde bırakırım. Bu dediğim gibi tekrardan bak, eğer yine olmuyorsa clear CMOS işlemi yap clrtc pinlerinden, sonrasında tekrardan aynı sürüm BIOS'u üzerine yaz birebir aynısını zaten 1.2.0.3G sürümündesin, sonra tekrardan EXPO açıp Nitro verdiğim ayarları uygula iGPU kapat, eğer yine olmuyorsa imc gerçekten tırt'tır. Yöntem bu @wakeup

Hocam deneyeceğim, IMC olabilir evet ama değiştirin dediğiniz Corsair RAM'lerde de EXPO profili böyle yapıyordu IMC tırt olsa 5600MHz ve üstünde bu sorunu yaşardım gibi geliyor bu RAM'lerde ise yine EXPO profili aynı sıkıntıya yol açıyor 200 MHz altı sorunsuz çalışıyor. Tekrar dediğinizi yapıp size dönüş sağlayacağım olmaz ise bir sonraki hamlemiz sanırım yeni BIOS Update beklemek olacak diye düşünüyorum. Sizin fikriniz nedir?

Hocam deneyeceğim, IMC olabilir evet ama değiştirin dediğiniz Corsair RAM'lerde de EXPO profili böyle yapıyordu IMC tırt olsa 5600MHz ve üstünde bu sorunu yaşardım gibi geliyor bu RAM'lerde ise yine EXPO profili aynı sıkıntıya yol açıyor 200 MHz altı sorunsuz çalışıyor. Tekrar dediğinizi yapıp size dönüş sağlayacağım olmaz ise bir sonraki hamlemiz sanırım yeni BIOS Update beklemek olacak diye düşünüyorum. Sizin fikriniz nedir?
Hayır nadir de olsa bazı imc'ler 6000 açamıyor konu 7500f olunca bu muhtemel. Dediğim gibi uğraş sök tak yap her şeyi dediğim tarzda vida dönmeyene kadar çapraz sık, sonra tekrar bak olmuyorsa olmuyordur. BIOS guncelleme bekleyeceksin, kart da zaten giriş seviyesi, x870e apex tarzı bir şey olsa 6000 garanti olurdu. Çiple alakalı sorun olabilir. Dediğim gibi az uğraşman lazım.

Hayır nadir de olsa bazı imc'ler 6000 açamıyor konu 7500f olunca bu muhtemel. Dediğim gibi uğraş sök tak yap her şeyi dediğim tarzda vida dönmeyene kadar çapraz sık, sonra tekrar bak olmuyorsa olmuyordur. BIOS guncelleme bekleyeceksin, kart da zaten giriş seviyesi, x870e apex tarzı bir şey olsa 6000 garanti olurdu. Çiple alakalı sorun olabilir. Dediğim gibi az uğraşman lazım.

Hocam dediklerinizi yaptım yine hiçbir değişiklik yok harfiyen uyguladım her şeyi ancak olmuyor 5800 stabil sorunsuz 6000 sorunlu çözülmeyecek sanırım güncelleme bekleyeceğim teşekkürler desteğiniz için. Sorun çözülmedi.

Hayır nadir de olsa bazı Imc'ler 6000 açamıyor konu 7500F olunca bu muhtemel. Dediğim gibi uğraş sök tak yap her şeyi dediğim tarzda vida dönmeyene kadar çapraz sık, sonra tekrar bak olmuyorsa olmuyordur. BIOS guncelleme bekleyeceksin, kart da zaten giriş seviyesi, X870e Apex tarzı bir şey olsa 6000 garanti olurdu. Çiple alakalı sorun olabilir. Dediğim gibi az uğraşman lazım.

Hocam muhtemelen sorun işlemci kaynaklı değil anakart kaynaklı gibi gözüküyor. Halen daha 6000MHz ve üstü stabil verebilen orta seviye anakartlar çok yok. Ben AM5 sisteme geçen sene geçmiştim anakartım da MSI MAG X670e Tomahawk Wi-Fi modeli. RAM'ler arkadaşın aldığı XPG Lancer DDR5 2x16 GB 6000MHz CL30 idi. Sistemi kurup açar açmaz hemen BIOS'tan EXPO aktif etmiştim. Bu seviye anakartım olmasına rağmen (Ozaman en yüksek chipsetli model x670e idi x870 ler yeni yeni piyasaya giriyordu) windows ekranı 5-10dk içinde açılmıştı hatırlıyorum. Sonra hemen anakartımın sitesinden BIOS'u en son sürüme yükseltince açılış sürem daha iyi seviyeye geldi ve hala aynı BIOS'u kullanıyorum. Yani bir yıldır aynı BIOS ve aynı EXPO ayarında sistemim. Arkadaşın anakartı zaten orta segmentin en giriş seviyesi. 6000MHz'yi teoride kaldırabilir ama yazılımsal bir sorun olduğunu düşünüyorum. BIOS beklemekten başka çaresi yok gibi duruyor. Ayrıca anakart piyasasında bence MSI diğer markalardan daha stabil ve daha önde. Her ne kadar port yönünden MSI zayıf kalsa da biosları çok sağlam. Kendimce bugüne kadar bir çıkarım yaptım hocam; tekrar bir sistem kursam anakartı MSI ekran kartını ASUS yaparım. Tabii her markanın her modelin iyisi kötüsü var ama genel olarak benim düşüncelerim bu şekilde katılırsınız katılmazsınız size kalmış.

Hocam muhtemelen sorun işlemci kaynaklı değil anakart kaynaklı gibi gözüküyor. Halen daha 6000MHz ve üstü stabil verebilen orta seviye anakartlar çok yok. Ben AM5 sisteme geçen sene geçmiştim anakartım da MSI MAG X670e Tomahawk Wi-Fi modeli. RAM'ler arkadaşın aldığı XPG Lancer DDR5 2x16 GB 6000MHz CL30 idi. Sistemi kurup açar açmaz hemen BIOS'tan EXPO aktif etmiştim. Bu seviye anakartım olmasına rağmen (Ozaman en yüksek chipsetli model x670e idi x870 ler yeni yeni piyasaya giriyordu) windows ekranı 5-10dk içinde açılmıştı hatırlıyorum. Sonra hemen anakartımın sitesinden BIOS'u en son sürüme yükseltince açılış sürem daha iyi seviyeye geldi ve hala aynı BIOS'u kullanıyorum. Yani bir yıldır aynı BIOS ve aynı EXPO ayarında sistemim. Arkadaşın anakartı zaten orta segmentin en giriş seviyesi. 6000MHz'yi teoride kaldırabilir ama yazılımsal bir sorun olduğunu düşünüyorum. BIOS beklemekten başka çaresi yok gibi duruyor. Ayrıca anakart piyasasında bence MSI diğer markalardan daha stabil ve daha önde. Her ne kadar port yönünden MSI zayıf kalsa da biosları çok sağlam. Kendimce bugüne kadar bir çıkarım yaptım hocam; tekrar bir sistem kursam anakartı MSI ekran kartını ASUS yaparım. Tabii her markanın her modelin iyisi kötüsü var ama genel olarak benim düşüncelerim bu şekilde katılırsınız katılmazsınız size kalmış.
MSI AM5 özelinde çok stabilite yakalayamadı, ama bahsettiğim kısım düz EXPO değil, xoc kısmından bahsediyorum, Carbon tarzı MPG modeller iyi şu anda stabil. Tomahawk alıp iade etmiş biriyim, stabil değildi wi-fi BT problemleri mevcuttu. Bu tarz saçma sorunlar oluyor. Alınmaz mı yine de alınır tabi ama 1. tercih ASUS 2.si Gigabyte gibi şu anda overclock ile uğraşanlar için. MPG altı MSI almazdım. Toma'dan pişman oldum çünkü.

Hocam muhtemelen sorun işlemci kaynaklı değil anakart kaynaklı gibi gözüküyor. Halen daha 6000MHz ve üstü stabil verebilen orta seviye anakartlar çok yok. Ben AM5 sisteme geçen sene geçmiştim anakartım da MSI MAG X670e Tomahawk Wi-Fi modeli. RAM'ler arkadaşın aldığı XPG Lancer DDR5 2x16 GB 6000MHz CL30 idi. Sistemi kurup açar açmaz hemen BIOS'tan EXPO aktif etmiştim. Bu seviye anakartım olmasına rağmen (O zaman en yüksek chipsetli model X670e idi X870'ler yeni yeni piyasaya giriyordu) Windows ekranı 5-10dk içinde açılmıştı hatırlıyorum. Sonra hemen anakartımın sitesinden BIOS'u en son sürüme yükseltince açılış sürem daha iyi seviyeye geldi ve hala aynı BIOS'u kullanıyorum. Yani bir yıldır aynı BIOS ve aynı EXPO ayarında sistemim. Arkadaşın anakartı zaten orta segmentin en giriş seviyesi. 6000MHz'yi teoride kaldırabilir ama yazılımsal bir sorun olduğunu düşünüyorum. BIOS beklemekten başka çaresi yok gibi duruyor. Ayrıca anakart piyasasında bence MSI diğer markalardan daha stabil ve daha önde. Her ne kadar port yönünden MSI zayıf kalsa da biosları çok sağlam. Kendimce bugüne kadar bir çıkarım yaptım hocam; tekrar bir sistem kursam anakartı MSI ekran kartını ASUS yaparım. Tabii her markanın her modelin iyisi kötüsü var ama genel olarak benim düşüncelerim bu şekilde katılırsınız katılmazsınız size kalmış.

Önceki sistemim olan i5 10400F işlemci kullandığım anakartım MSI'dı ben de bu noktada MSI mı alsaydım diye düşündüm yapacak bir şey yok artık bir şeyleri iade etmekten sıkıldım, bu şekilde kullanacağım sistemi. Herkese desteği için teşekkür ederim @Ayhan Dönmez hocam teşekkürler her şey için eğer bir güncelleme olursa buraya not ederim bu sorunu yaşayan arkadaşların da çözüme kavuşmasını sağlarım iyi sosyaller herkese.

Önceki sistemim olan i5 10400F işlemci kullandığım anakartım MSI'dı ben de bu noktada MSI mı alsaydım diye düşündüm yapacak bir şey yok artık bir şeyleri iade etmekten sıkıldım, bu şekilde kullanacağım sistemi. Herkese desteği için teşekkür ederim @Ayhan Dönmez hocam teşekkürler her şey için eğer bir güncelleme olursa buraya not ederim bu sorunu yaşayan arkadaşların da çözüme kavuşmasını sağlarım iyi sosyaller herkese.
Bazı ince ayarlar var ama senin kartta onlar var mı bılmem, ben uğraşsam bir şekilde 6000 açtırırdım termination'lar bias ve taps ayarları var ileri ayarlar. Training algorithm değişiyor ama senin kartta zulüm olur, ASUS denen firma X870E TUF PLUS karta bile CMOS tuşu koymuyor, A620 alsan da ROG almak zorundasın, yoksa ASUS da asla önermem, ROG altı ASUS, MPG altı MSI asla almaman lazım.

Herkeste sorun çıkmaz da sende çıkar demem o ki işini şansa bırakmayacaksın.

MSI AM5 özelinde çok stabilite yakalayamadı ama bahsettiğim kısım düz EXPO değil, xoc kısmından bahsediyorum, Carbon tarzı MPG modeller iyi şu anda stabil. Tomahawk alıp iade etmiş biriyim, stabil değildi Wi-Fi BT problemleri mevcuttu. Bu tarz saçma sorunlar oluyor. Alınmaz mı yine de alınır tabii ama 1. tercih ASUS 2.si Gigabyte gibi şu anda overclock ile uğraşanlar için. MPG altı MSI almazdım. TOMA'dan pişman oldum çünkü.

Doğrudur hocam bende genelde hep Tomahawk serisi anakart kullandım kendim için memnun kaldım. AM4 sistemim varkende B450 Tomahawk Max kullanıyordum. Overclock veya Wi-Fi ile hiç uğraşmadığım için dediğiniz sorunları yaşamadım diğer markalar bu konuda daha iyi olabilir ama çoğu kişi zaten overclock ile uğraşmıyor. Gigabyte anakartta kullanmıştım AM4 zamanlarında fakat hiç memnun kalmadım. Çünkü diğer markalara göre Gigabyte anakartlar çok fazla ısınıyor. İlk kurduğum AM4 sistemimde Gigabyte'ın B450 serisinden bir anakartı vardı o kadar fazla ısınıyordu ki sistemim kapanıyordu. En sonunda o sistemi satıp Tomahawk sistem kurdum AM5 gelene kadar yetmişti. Gigabyte anakartta Aorus modelleri hariç başka model almam ben.