Makaleler
9
Yer
Mersin | Lefkoşa
Merhabalar,

Bilgisayarı dizdiğimden beri herhangi bir ayar yapmadım. Bu kapsamda en iyi değerleri almak için stabil ayarlar istiyorum. Yardımcı olur musunuz?

Sistemim:

Anakart: MSI Gaming Wi-Fi X670E
Ekran Kartı: INNO3D RTX 5070
İşemci: Ryzen 5 7500F
Soğutucu: Phantom Sipirit 120SE
RAM: Patriot Venom 2x16 6000Mhz 30CL
SSD: KC3000
PSU: MSI MAG 750GL

@Şişman Adam

Kardeşim ben fazla anlamıyorum ama şöyle açıklayayım. Sistemlerimiz çok benzer zaten.

Öncelikle RAM'lere overclock ile uğraşmadım biliyorsun. XMP/EXPO açık şekilde kullanıyorum, o da 6000 MHz ve CL30 şeklinde çalıştırıyor. RAM overclock çok test gerektiriyor ve haliyle sabır istiyor. Motivasyonum yok.

İşlemci için manuel PBO kullanıyorum ve undervolt yapmıştım. Ayarlarımın olduğu konuyu bırakayım. Esasen benim işlemci -38 ve -40'ta sorunsuz boot ediyor ama oyunlarda ara sıra resetlediği için -36'da stabil kullanıyorum.

Ekran kartı için de +2000 MHz Memory Clock verdim, Core Clock değerini 3050 MHz'e verdim ve voltajı 950 mV'a çektim. Uğraştığım dönemde benim kartım için en tatlı sınırın bu olduğunu tespit ettim. Performans kaybı yok, sıcaklıklar düştü ve kart çok daha az güç tüketiyor. +60 FPS bana yettiği için bütün oyunları 4K'da Ultra ayarlarda oynuyorum ve kart ortalama 180-200W civarında güç tüketmiş oluyor. Çözünürlük düşürünce güç tüketimi bir miktar daha düşüyor.

5070 için statik OC yapman faydana olur. 950 mV 3 GHz civarını hedefleyebilirsin. Power Limit %110 olması yeterli. VBIOS %100 kitliyse öyle de kalabilir, anlık Spike'larda önemli. Afterburner ayarlardan Force Constant Voltage ve Voltage Monitoring kısmını açın, tik olacak başında. Afterburner bir kere ayarladıktan sonra profili kaydedip Windows ikonu tıklarsan programı açmaya gerek kalmıyor, açılışta Auto uygular.

Samsung GDDR7 +2000/+3000 rahatça yiyebilir, +2000 Memory bırakabilirsin. +3000 Power'dan çalar ekstra, çok gerekli değil. GDDR6X faciasından sonra Samsung'da eski problemler yok VRAM tarafında. OC potansiyeli iyi, katkısı sınırlı. 3 GHz, 950 mV ve +2000 Memory stabil ise kalsın, fan eğrisini yine Afterburner'dan ayarlayabilirsiniz.

MSI bu kartları maalesef unutmuş. 4 tane ardı sıra Beta BIOS, 1.2.0.3g'de kalmış bir de. Beta BIOS, ASUS tarafında normalde sıkıntılı değil ama MSI ve Gigabyte için söz veremiyorum. Parça zararı olmaz DDR5'te ama instabilite sorunları olabilir. 3 Beta arka arkaya geldiyse son Beta'yı kurmakta bence sakınca yok. AGESA 1.2.0.3g olması kararlılık açısından önemli. Zaten her ihtimale karşı eski sürüme Flashback ile dönebiliyorsun. 1.2.0.3g güncelleyin. 1.2.0.3c çok uygun değil, en azından f ya da e olmalıydı. Son Beta 1.2.0.3g içerdiğinden buna güncellemekte fayda var.

1772298844057.webp

RAM'ler için ZenTimings programından alt kısımdan A2-B2 seçip görsel iletin.

RAM testi için TestMem5 ya da RTP kullanın. @LH44 ile sonuçları takip edin. TestMem ilk açışta AWE hatası verir, sonrasında programı kapatıp PC Restart atın, düzelecek. AWE varken test geçersizdir. Windows ortamı test için AM5'te yeterlidir, MemTest86 ya da Windows bellek aracı vesaire hiç gerek yok. En iyi TestMem5 ve RTP yakalıyor şu anda hataları OC profillerde.

TestMem5'te Settings kısmından Allocate Highest Adress tikli kalsın, Test Config olarak 1usmus kalsın 7500F için. Universal Preset çok başarılı değil. 90 dakika test süresi başlangıç için yeterli. Hem RTP hem TestMem5 ayrı ayrı 90 dakika test edin. Arka plan boş olursa iyi olur. Sadece HWiNFO sensörler açık kalsın, IO Die ve RAM sıcaklıkları takip edin.

Tercihen test öncesi Cache temizliği yapın, Test Size 26000 MB ve üzeri olması yeterli.

1772299193918.webp

Bir de ön panelden en alttaki fanı söküp ya da yedekte fan varsa GPU üzerinden RAM'lere üfletmekte fayda var. DDR5 genel olarak ısınıyor, boş yere sıcaklık kaynaklı hata verdirir.

1772299341507.webp

Bu örnekte olduğu gibi RAM'lere aktif soğutma yapın, ne kadar yakın, o kadar etkili. Phantom buna mani olacağından dolayı yukarıdan ya da anakart 24 pin tarafından Zip Tile ile sabitleyip deneyebilirsin. Diğer türlü OC ayarları kışın sorun yaratmasa da yazın problem olacaktır. Aktif soğutma için yine bu tarz ürünler de ideal:

7500F PBO, Curve Optimizer ve BIOS ayarları, opsiyonel:

• Integrated Graphics: Disabled(7500F iGPU yok.)
  • Memory Context Restore: Disabled
  • Power Down: Disabled
  • Bank Refresh Mode: Normal(Yine MSI kartlara yeni Refresh Mode eklenmedi.)
  • Fast Boot: Disabled(MSI kartlarda yok, diye biliyorum.)
  • POST Delay Time: 1s
  • Gear Down: Disabled(MSI kartlarda stabilite sorunu yaratabilir. Gear Down Auto kalsın, Enabled gelir. 1T yerine 1.5T çalışır.)
  • DDR Training Runtime Reduction: Disabled(ASUS kartlarda mevcut.)
  • DFE Read Training: Enabled
  • SVM Mode: Disabled(Virtualization alakalı.)
  • SMEE: Disabled
  • TSME: Disabled
  • IOMMU: Disabled
  • SVM Enable: Disabled(Virtualization alakalı.)
  • Global C-State: Enabled(Bu ayar opsiyonel, Enable-Disable ayrı denenmeli. Stabiliteye katkısı sınırlı. Power Saving için Enable kalması iyidir.
  • Power Supply Idle Control: Typical Current Idle
  • DF C-State: Disabled
  • Advanced-Precision Boost Overdrive: Advanced
  • PBO Limits: Motherboard
  • Medium Load Boostit: Enabled(ASUS kartlarda var.)
  • Scaler: 6x
  • Curve Optimizer-All Cores: -20(Silikona göre değişir, LLC7 ile beraber -20, -25, -30 civarlarını deneyin.)
  • Spread Spectrum: Disabled
  • CPU Load-line Calibration: Level 7

Son düzenleme:
@Şişman Adam, teşekkür ederim abim. Ben de senin gibi düşünmekteyim.

@Ayhan Dönmez katkılarınız için teşekkür ederim. Olumsuz bir şey olması hâlinde dönüt bırakırım.

Aslında konu tam olarak RAM konusu, o kısımlar silinmeseydi iyiydi kanımca. AM5'te CPU ve RAM ayrı düşünmemek lazım. Tek başına PBO, CO ve GPU ayarlarından ziyade RAM ile kombinelemeniz gerekmekte. RAM kısımlarını da uygularsanız daha çok verim alırsınız. Düz EXPO tavsiye etmiyorum, gerekli tavsiyelerin hepsinde bulundum. Aynı şekilde ilginize teşekkürler.

En azından 6000 MT/s 1:1 mod Global Hynix zamanlamalarını girebilirsiniz. Aktif soğutma olayı opsiyonel ama olursa iyi olur. DDR5 genel olarak ısınıyor. Tavsiye ederim kombinelemenizi.

RAM olayını önerme sebebim X3D avantajı olmaması. 7500F 6 çekirdek ve L3 miktarından dolayı RAM'e bağımlı. 9800X3D'de mesela RAM'e bağımlılık az, L3 Cache avantajı olduğundan öncelik onda. Gaming'de o yüzden öne geçiyor. AM5'te özellikle İntel'den farklı olarak RAM olayı ayrı değil, onu özellikle hep vurgularım. Düz EXPO yerine mümkünse 6000 CL30 Hynix zamanlamaları girmekte fayda var.

RAM testi için önerdiğim uygulamaların hepsini yine düz EXPO ve PBO ayarlarını test etmek için kullanabilirsiniz. Genel stabilite testi olarak da iyidir hepsi. PBO kısmını çok zorlarsanız RAM stabilitesini bozabiliyor Ryzen'de, IMC ekstra zorlanıyor bu durumda. Tek bir programa bağlı kalmamakta fayda var test için. Hepsinin segmentasyonu ayrı yine, VT3 ve OCCT genel stabilite testi iken diğerleri daha çok Large Dataset ve RAM ağırlıklı. AM5'te işlemci ve BIOS ayarları dendiğinde PBO, CO ve RAM üçlüsü pas geçilmemeli. Elden geldiğince aşırıya kaçmayıp, optimize edip o şekilde kullanmakta fayda var. 4K çözünürlük ve hikaye oyunlarında katkı az, 1080p-1440p ve FPS ağırlıklı takılıyorsanız her türlü faydasını görürsünüz tüm bu ayarların. Sorun halinde belirtirseniz ilgileneceğim. Şimdiden kolay gelsin, test süreci aşırı uzun olmasına gerek yok. VT3 gibi ağır test yükleri 1 saat içerisinde bile PBO'daki instabiliteyi yakalayabiliyor. RAM için uğraşırsanız yine 90 dakikadan 2 test programı ile test etmek ideal olur.

Son düzenleme: