vertax

Gelişen
Sistem bileşenlerim:
  • Güç Kaynağı: XPG Kyber 750W Gold sertifikalı
  • Anakart: Gigabyte A620M Gaming X (6400 MHz destekli)
  • RAM: G.Skill Ripjaws 6000 MHz CL36
  • Ekran Kartı: RX 7600 XT
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F
  • SSD: Kioxia Exceria Plus G2 2 TB

Arkadaşlar, bu benim sistemim. Parçaların çoğu 1,5–2 yıllık. BF6 açık betasını oynarken sistemin çok ısındığını fark ettim ve oyunu kapattım. O sırada işletim sistemim normal Windows 11’di. Oyunu kapattıktan sonra ekranda “Kapanıyor” yazısı çıkarak bilgisayar kapandı.

İlk başta çok ısındığını düşündüm, ancak ertesi gün ortada hiçbir şey yokken ekran gitti. 1–2 saniye sonra geri geldiğinde benden şifre istedi. Bu olaydan sonra OCCT ile stres testi yaptım ama sistem kapanmadı. Bunun üzerine format atmaya karar verdim ve Custom Windows 11’e geçtim. Ekran kartı sürücüsünü yalnızca driver olarak kurdum. Hem ekran kartı hem de chipset en güncel sürümdeydi.

Bir süre sorun yaşamadım fakat sonrasında tekrar kapanmaya başladı. Yine ekranda “Kapatılıyor” yazısı çıkıyordu. Araştırdım, Gemini’ye de sordum. Anakartta bir şeylerin yanmış veya patlamış olabileceğini söyledi. Kontrol ettim ama herhangi bir yanık ya da patlama izi yoktu.

RAM slotları iyi oturmamış olabilir denildi. Slotları temizledim, RAM’leri silgiyle sildim ama yine kapandı. BIOS güncel değildir veya BIOS ayarlarından kaynaklanıyordur denildi. BIOS’u güncelledim (2 sürüm gerideydim). BIOS’ta sadece EXPO açıktı, başka bir ayar yapmadım.

Tüm bunlara rağmen sistem hâlâ kapanıyor ve yapabileceğim hiçbir şey kalmadı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaslar sistem arkadisimin ayni SSD'di bende de var, Windows 11'in guncel surumundeki Phison kontrolcuye sahip olan modellerin bozulmasindan kaynaklaniyor sandik fakat belirtilen hatalar bizde yasanmadi, Bios uzerinden SSD Self Test yaptik testlerden gecti ve dedigi gibi de OCCT ile guzel bir stress testi yaptik acaba yuk bindigi zaman mi sorun cikiyor guc kaynagindan olabilir mi diye yine bir sorun olmadi, isi degerleri normal onda da bir problem yok. Genel olarak bilindik bir cok uygulama ile de sistemdeki parcalarin sagliklarini kontrol ettik, her sey olmasi gerektigi gibiydi bunun sistemdeki herhangi bir parcadan kaynakli oldugunu dusunmuyoruz. Farkli isletim sistemleri ve BIOS surumlerini denedik yine ayni.

Asil durum kendisi eklemeyi unutmus ama windows sanki biz kapat'a basmisiz gibi ekranda kapatiliyor yazip kendini kapatiyor rastgele oalcak sekilde, belirli bir duzeni yok, olay gunlugune (task scheduler) baktigimizda ise islemci yeniden baslatma veya kapatma kodu verdigini goruyoruz, islemci yeniden baslatma komutu gondermistir gibisinden bir yazi yaziyor, mavi ekran yemedigimiz icin minidump dosyasida olusmamis durumda. Islemci'de sorun varsa isinmadan veya guv kaynagindan oldugu dusunmuyorum kendi icinde farkli bir sorunu olabilir?

Isletim sistemi bu duruma sebep olsa onu da denedik 3 farkli OS ile ama yine ayni, tum driverlar guncel ve gerekli testleri yaptik, testleri yaparken kapanma olmadi yani o zamana denk gelmedi hic ya film izlerken, oyun oynarken veya masaustune bosta dururken rastgele zamanlarda kapaniyor. Elektrikler gitmis gibi anlik bir kapanma da degil orasi biraz garip OS kendine kapatma komutu verir gibi kapaniyor yazip, kapatiyor kendini.

Hatta yapay zekanin bize dedigi kadariyla kasanin guc butonunda bir sorun olabilecegini belirtti, cunku tusa bastigimiz zaman anlik kapanmaktan ziyade yine windows kendini normal bir sekilde kapatiyor, anakarttan Front_Panel kablosunu cikardik ama sorun ayni devam etti.

Farklı bir PSU'ya da ekran kartı ile test etme şansınız varsa deneyin ayrıca işlemcinin pinlerini kontrol eder misin yamulma var mı montaj hatası olmasın onda da. RAM'leri de Memtest ile test edin . https://techolay.net/sosyal/konu/memtest86-nasil-kullanilir.2308/
Dostum ben soyle dusunuyorum, OCCT ile test yaptigimizda ram kullanimini %95 olarak ayarlaadik ve RAM'i 15 dakika boyunca 95 dolulukla kullandi, bundan kaynakli memory_managment veya daha faarkli bir haatadan maavi ekran yemedik ki, sistem mavi ekran vermiyor zaten hic, biz kapatiyormusuz gibi kapaniyor.

PSU'yu da ayni sekilde zaten OCCT Power Testi ile test ettik ki bu sistem ne kadar guc harciyacakta yetersiz kalicak 15 dakika onada dayandi ve kapanmadi, daha dogrusu bu rastgele kapanmalar bu testleri yaparken denk gelmedi. PC montaji yapilalida 2 sene olmustur, pin kendi kendine yamulmuyor ise ki bence yamulmuyor montajtan kaynakli bir hata da yok.

Sadece ekran kartini bana getiricek bende deniyecegim, direkt olarak ayni sistem var marka model olarak sadece kasa ve psu farkli bende bakalim, benimki de kapanacak mi?

Benim dusuncem elektrikten kaynakli olacagi, elektrik altyapisi kotuyse ki benimki kotuydu, elektrigin yaptiramiyacagi bir sey yok duzensiz akim, voltaj vesaire, sisteme kafayi yedirttirebilir. Ben bunun icin daire iciresindeki sigorta kutusuna, minimum ve maksimum voltaj sinirlayici ve anlik voltaj takip eden sigorta alip taktim, daha sonra akim korumali priz dogrudan duvara giriyor ve bunada voltaj regulatoru bagli, bu regulatorede tum sistemim bagli. Bunlar olmadan once benimde teknolojik cihazlarim garip ve kafalarina gore calisiyordu, Istanbul'un elektrik altyapisi rezil gelen voltajlar vesaire, bende aynisini yapmasini soyledim benim gibi BELKI o zaman sorunu cozulecektir.

(MemTest ile OCCT test etme algoritmasi farklidir RAM icin ona bir sey diyemem ama bence RAM'lerinde bir sorun yok.)

Dedigim gibi Olay Zamanlayicisina baktigimiz zaman keni kendine yeniden baslatma veya kapatma komutu verilmis oluyor genelde islemciye, en nadir bozulan parcalardan diye biliyorum ve bozulduysa gecmis olsun.

İşlemciyi eledik o zaman, RAM'leri Memtest yaparsan onu da aradan çıkarabiliriz sona kalanlarda PSU GPU en kötü ihtimalde de anakart. Elektrik kaynaklı parçalarda arıza olması da muhtemel. Sen tedbirini iyi almışsın belki senin evde sorunsuz çalışacak.

İşlemciyi eledik o zaman, RAM'leri Memtest yaparsan onu da aradan çıkarabiliriz sona kalanlarda PSU GPU en kötü ihtimalde de anakart. Elektrik kaynaklı parçalarda arıza olması da muhtemel. Sen tedbirini iyi almışsın belki senin evde sorunsuz çalışacak.
Dedigim gibi MemTest algoritmasi farkli diye kesinlikle yapmali, onu iyi hatirlattin bize ve ekran kartida bize gelicek bakalim kapanma olacak mi bende, Cumartesi testini yapacagiz.