vexal

Çalışkan
Selam arkadaşlar,

FPS dalgalanmaları yaşıyorum. Donanımsal bir sorun mu yoksa darboğaz/optimizasyon kaynaklı mı emin olamadım, tecrübeli arkadaşlardan yorum rica ediyorum.

sistem özellikleri:
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7600
  • Ekran kartı: Sapphire RX 7800 XT Nitro+
  • RAM: 16 GB (2x8GB) Lexar Thor 6000MHz CL38
  • Anakart: ASUS Prime B650M-R
  • SSD: 1TB Kingston NV3
  • Monitör: 1080p 240Hz VA panel
Sorun:
  • CS2: oyun akıcı olsa da, yoğun çatışma anlarında FPS 130-140 seviyelerine kadar sert düşüşler yaşıyorum.
  • ETS 2: şehir içi trafiğinde FPS 80-90 civarına iniyor.

Düşer ama ekran kartı kötü değil ki, yanlışlık var bence. Bu konuda tecrübesiz ve bilgisizim.

16 GB bazı oyunlar için sınır değer, 1080p idare eder. Windows Debloat edin Winutil ile. Onun haricinde 8 GB Lexar sanırım Hynix gelebiliyor. Optimize edebilirsin, Micron ise şansına küs. Düz EXPO harici elletmiyor. Sorununu yüksek oranda çözebilir dediğim şeyler. Dahili grafik kapatmadıysan kapatman faydana. @SHERLOCKED genel ayarları iletir. HWiNFO Tam Mod açıp bakabilirsin RAM'lere.

16 GB bazı oyunlar için sınır değer, 1080p idare eder. Windows Debloat edin Winutil ile. Onun haricinde 8 GB Lexar sanırım Hynix gelebiliyor. Optimize edebilirsin, Micron ise şansına küs. Düz EXPO harici elletmiyor. Sorununu yüksek oranda çözebilir dediğim şeyler. Dahili grafik kapatmadıysan kapatman faydana. @SHERLOCKED genel ayarları iletir. HWiNFO Tam Mod açıp bakabilirsin RAM'lere.

Dediklerinizi müsait olunca uyguladıktan sonra geri dönüş yapacağım teşekkürler.

Winutil'de hangi ayarları yapmalıyım bilmiyorum:

winutil.webp

Ram Hynix çipine sahipmiş görselden anladığım kadarıyla:

ram bilgileri.webp

Ayrıca dahili grafik derken neyden bahsettiğinizi anlamadım.

Sizce mi? Sizcesi yok bunun. İnternetteki testlerle karşılaştırmanızı öneririm.

Videoda 2k yüksek ayarlarda ortalama 220 FPS alıyor.

Son düzenleme:
Winutil'de hangi ayarları yapmalıyım bilmiyorum:

Eki Görüntüle 230068

Ram Hynix çipine sahipmiş görselden anladığım kadarıyla:

Eki Görüntüle 230069

Ayrıca dahili grafik derken neyden bahsettiğinizi anlamadım.

Integrated Graphics eğer kullanmıyorsanız BIOS Search kısmından aratıp kapatmanız faydanıza. Winutil'de Standart Tweak yeterli, oradan ihtiyaca göre Advanced kısmından tik atıp seçebilirsin. Yine orada O&O10 yazılımı var, oradan Apply Recommended yapman yeterli.

Hynix ise ayrı konu açıp @LH44 ile optimize edin. Faydasını görürsünüz.