ToManN

Uzman
İyi günler, Prime B650M-K anakartımın (6400 MHz) BIOS’unu güncelledim ve aklıma 5600 MHz hızına sahip olan RAM’leri 4800 MHz hızında kullandığım geldi. Bilgisayarı ilk aldığım zamanlarda EXPO ayarlarını açmıştım, kasa çalışsa da ekran gelmiyordu. BIOS pilini çıkarıp takınca düzeldi. Benim işlemcim AMD Ryzen 5 8400F, sitesinde 5200 MHz desteklediği yazıyor.

Konuyu toparlamak gerekirse:

Benim RAM’lerim 5600 MHz, anakartım 6400 MHz destekliyor ama işlemci 5200 MHz desteklemekte. Sorum ise ben EXPO ayarını açınca RAM’lerimi tam performans kullanabilir miyim? Kimi yerde evet, kimi yerde hayır dendiğinden bu konuyu açayım dedim.

İşlemci Sitesi, Anakart 1, Anakart 2

Son düzenleyen: Moderatör:
İyi günler, Prime B650M-K anakartımın (6400 MHz) BIOS’unu güncelledim ve aklıma 5600 MHz hızına sahip olan RAM’leri 4800 MHz hızında kullandığım geldi. Bilgisayarı ilk aldığım zamanlarda EXPO ayarlarını açmıştım, kasa çalışsa da ekran gelmiyordu. BIOS pilini çıkarıp takınca düzeldi. Benim işlemcim AMD Ryzen 5 8400F, sitesinde 5200 MHz desteklediği yazıyor.

Benim RAM’lerim 5600 MHz, anakartım 6400 MHz destekliyor ama işlemci 5200 MHz desteklemekte. Sorum ise ben EXPO ayarını açınca RAM’lerimi tam performans kullanabilir miyim? Kimi yerde evet, kimi yerde hayır dendiğinden bu konuyu açayım dedim.

EXPO'yu açınca ekran gelmiyorsa Memory Training olabilir. Bende de oluyor. EXPO'yu açın, 1-2 dakika bekleyin. Açılırsa, stabil ise Memory Context Restore'u açın. Gene yavaş açılacak. Ama sonraki bootlar daha hızlı olacak.

Bellek EXPO frekansı 5600 MHz ise bir stabilite sorunu yaşamadığınız takdirde 5600 MHz'de çalışmalıdır. Anakarttaki 6400 maksimumu temsil ediyor. İşlemcide belirtilen OC'siz (EXPO'suz) frekans.

RAM'ler Hynix mi yoksa Samsung-Micron mu, ilk etapta bunu öğrenmek lazım. HWiNFO yazılımından bakabilirsin, tam mod açıp sol kısımdan RAM modüllerinden 1 tanesine tıkla, açılan kısımda Hynix ya da Micron şeklinde yazması gerekli. @ToManN

BIOS olarak güncelsin değil mi? Değilsen son sürüme güncelleyip EXPO açmayı dene. Bir de CLRTC pinlerinden BIOS sıfırlama işlemi yap sistem açılmazsa, boş yere pili sökme. Power switch 0 konumundayken bu 2 pin arasına tornavida dokunacaksın 15 sn. @ToManN

1756822770184.webp

Bu sürüme güncellemen gerekiyor.

1756822835764.webp

CLRTC adlı 2 pine tornavida ile 15 sn dokun, pil çıkartma boş yere.

Son düzenleme:
RAM'ler Hynix mi yoksa Samsung-Micron mu, ilk etapta bunu öğrenmek lazım. HWiNFO yazılımından bakabilirsin, tam mod açıp sol kısımdan RAM modüllerinden 1 tanesine tıkla, açılan kısımda Hynix'ya da Micron şeklinde yazması gerekli. @ToManN

BIOS olarak güncelsin değil mi? Değilsen son sürüme güncelleyip EXPO açmayı dene. Bir de clrtc pinlerinden BIOS sıfırlama işlemi yap sistem açılmazsa, boş yere pili sökme. Power Switch 0 konumundayken bu 2 pin arasına tornavida dokunacaksın 15 sn. @ToManN

Eki Görüntüle 181052
Bu sürüme güncellemen gerekiyor.

Eki Görüntüle 181053

Clrtc adlı 2 pine tornavida ile 15 sn dokun, pil çıkartma boş yere.

Anladım bilgiler ve yardım için teşekkürler
RAM'im G.Skill flare X5 16 GB 1X DDR5 5600MHz CL36 1.2v EXPO.

Dediğim BIOS sürümüne güncelleyin, tekrar EXPO deneyin, problem olursa yine bakarız. Eski BIOS'taysan o da problem yaratabiliyor. BIOS update öncesi default çekin ayarları ve 1 kere save & exit yapın, sonrasında güncelleme işlemini gerçekleştirin.

Sistem açılması için 5 dk bekleyin EXPO'dan sonra, eğer açılmaz ise dediğim şekilde o 2 pinden sıfırlayın, direkt 15 sn içinde sıfırlıyor. Sorunu daha hızlı çözersiniz bu şekilde. Pil ile uğraşılmaz.

Sendeki RAM kiti Samsung olmalı, HWiNFO'dan dediğim kısmı SS atarsan daha net öğrenmiş oluruz. BIOS Update ve EXPO sonrası tekrardan yazarsan bakacağım.

Dediğim BIOS sürümüne güncelleyin, tekrar EXPO deneyin, problem olursa yine bakarız. Eski BIOS'taysan o da problem yaratabiliyor. BIOS Update öncesi default çekin ayarları ve 1 kere save & exit yapın, sonrasında güncelleme işlemini gerçekleştirin.

Sistem açılması için 5 dk bekleyin EXPO'dan sonra, eğer açılmaz ise dediğim şekilde o 2 pinden sıfırlayın, direkt 15 sn içinde sıfırlıyor. Sorunu daha hızlı çözersiniz bu şekilde. Pil ile uğraşılmaz.

Sendeki RAM kiti Samsung olmalı, HWiNFO'dan dediğim kısmı SS atarsan daha net öğrenmiş oluruz. BIOS Update ve EXPO sonrası tekrardan yazarsan bakacağım.

BIOS sürümüm güncel hocam BIOS ayarlarından EXPO açacağım kaydedip çıktıktan sonra eğer 5dakikadan sonra açılmazsa sistemi kapayıp dediğiniz şekilde sıfırlayacağım. Ve dediğiniz programı kurmam illa gerekiyor mu? yani pek kurma taraftarı değilim ama eğer işe kesin bir yanıt verecekse kurayım.

Dosya Ekleri

• 1756831664284.webp
    1756831664284.webp
    2,7 KB · Görüntüleme: 45
BIOS sürümüm güncel hocam BIOS ayarlarından EXPO açacağım kaydedip çıktıktan sonra eğer 5dakikadan sonra açılmazsa sistemi kapayıp dediğiniz şekilde sıfırlayacağım. Ve dediğiniz programı kurmam illa gerekiyor mu? yani pek kurma taraftarı değilim ama eğer işe kesin bir yanıt verecekse kurayım.
Kurmaya gerek yok, portable mevcut sitesinde.

Bu CLRTC ile sıfırlarsan işin çok kolaylayacak o yüzden önerdim, 15 sn dokunman yeterli sadece önlem olarak Power switch 0 konumuna getir, elinden kayarsa falan diye, çok basit işlem. Pil sökmek tarih oldu, bir de zarar verirsin sök-tak yaparak pili, çok mantıklı değil artık o yöntem terk edildi. Sendeki sorun ne ile alakalı bilmiyorum, Samsung RAM alınmama sebebi bu aslında, hep bir sorun çıkarıyor, o yüzden herkes 6000 c30 Hynix öneriyor AM5 için. @ToManN

Nitro ayarları önereceğim RAM training için o kısımdan EXPO üzerine bu dediklerimi uygula eksiksiz, belki düzelir:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Train-Enable RX-TX Burst Length-8x/8x

Tüm işlemler BIOS içerisinden yapılıyor. Geri dönüş yaparsan değerlendiririz son durumu. @ToManN ZenTimings indirip SS de atarsın istersen, o da kurulan bir program değil, hepsi portable bu bahsettiklerimin, HWiNFO setup olarak indirme, ortadaki linkten portable sürüm kur.

Portable indirip SS at daha doğrusu, kur demek çok doğru olmadı, exe'yi açıyorsun sadece yani bu 2 programda.

Son düzenleme:
Kurmaya gerek yok, portable mevcut sitesinde.

Bu clrtc ile sıfırlarsan işin çok kolaylayacak o yüzden önerdim, 15 sn dokunman yeterli sadece önlem olarak Power Switch 0 konumuna getir, elinden kayarsa falan diye, çok basit işlem. Pil sökmek tarih oldu, bir de zarar verirsin sök-tak yaparak pili, çok mantıklı değil artık o yöntem terk edildi. Sendeki sorun ne ile alakalı bilmiyorum, Samsung RAM alınmama sebebi bu aslında, hep bir sorun çıkarıyor, o yüzden herkes 6000 C30 Hynix öneriyor AM5 için. @ToManN

Nitro ayarları önereceğim RAM training için o kısımdan EXPO üzerine bu dediklerimi uygula eksiksiz, belki düzelir:

Advanced-AMD overclocking-DDR options-Nitro settings Nitro-enable robust train-enable RX-tx burst Length-8x/8x

Tüm işlemler BIOS içerisinden yapılıyor. Geri dönüş yaparsan değerlendiririz son durumu. @ToManN ZenTimings indirip SS de atarsın istersen, o da kurulan bir program değil, hepsi portable bu bahsettiklerimin, HWiNFO setup olarak indirme, ortadaki linkten portable sürüm kur.

Portable indirip SS at daha doğrusu, kur demek çok doğru olmadı, Exe'yi açıyorsun sadece yani bu 2 programda.

Hocam dediğiniz Nitro ayarı yapmadım eğer olmazsa denerim dedim.

Direkt olarak EXPO'yu açtım ve kaydedip yeniden başlattım dediğiniz gibi yaklaşık 5dk içinde PC ekranı geldi geçen sefer gelmemişti umarım verdiğiniz bilgiler konuyu okuyan diğer kişilere yardımcı olur sabah olayı özetleyen bir yazı yazıp çözüm olarak raporlayacağım.

@Ayhan Dönmez başta olmak üzere yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-09-03 000035.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-03 000035.webp
    7 KB · Görüntüleme: 33
  • Ekran görüntüsü 2025-09-03 001622.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-03 001622.webp
    6,7 KB · Görüntüleme: 39
Son düzenleme: