Uzun vade için hangi seçenek?

• Ryzen 5 9600X + RTX 4060

Oy: 4 33,3%
  • Ryzen 5 7500F + RX 7700 XT

Oy: 8 66,7%

• Oy verenlerin toplamı
    12

dodo61

Uzman
Arkadaşlar yakın zamanda sistem toplamayı planlıyorum lakin bir ikilemde kaldım. Kaldığım ikilemi açıklamadan önce kesin olarak almayı kararlaştırdığım diğer sistem bileşenlerini de açıklayayım.
  • Anakart: Gigabyte B650 Eagle AX
  • İşlemci Soğutucu: Thermalright Phantom Spirit 120 SE
  • RAM: Lexar Thor OC 16 GB (2x8) 6000 MHz CL38
  • SSD: Kingston 1TB NV3 NVMe Gen4
  • Kasa: Corsair 3000D
  • PSU: MSI MAG A600DN 600W
Şimdi gelelim asıl malzemelere yani işlemci ve ekran kartı seçimine. Şimdi genel olarak her iki türlü de sistem 40K civarında oluyor.
Benim istediğim sistemin temel malzemesi için uzun zaman boyunca beni idare etsin değiştirmek zorunda kalmayayım. Bu sebepten ötürü işlemciyi R5 9600X yapmak istiyorum. Hem belki ilerleyen zamanlarda OC de yapabilirim diye. Ama bu durumda bütçeden dolayı ekran kartını da RTX 4060 yapmam gerekiyor. He aslında bu da sıkıntı değil elime para geçinceye kadar bir süre 4060 ile idare eder daha sonrasında satıp üstüne para ekleyip RTX 5xxx serisine de geçebilirim.

Gel gelelim diğer duruma ki o da işlemciyi R5 7500F yapmak ve ekran kartını ise daha performanslı ve VRAM'ı daha yüksek olan seçeneğe. Bu seçenekte her şeye okeyim yanlız. İlerleyen zamanlarda daha güçlü bir ekran kartına geçmek istediğimde işlemciyi değiştirmek zorunda kalır mıyım? Bir daha iki masraf yapmak istemiyorum açıkası. Yani böyle bir ikilemde kaldım siz olsanız ne yaparsınız? Kısa vadeye değil ileriye yönelik bir sistem istiyorum. Ekran kartını elden çıkarmak kolay işlemci piyasası gibi yavaş işlemiyor satılma oranı daha yüksek. Yani bir parçayı değiştirirken diğer parçaları çok değiştirmek istemiyorum. Ek olarak kullanım amacına gelirsek de. Oyun+Yayın, bazen video editi ( Davinci Resolve) ve kod yazma (Android geliştirme içinde)

Son düzenleyen: Moderatör:
Davinci ve AMD ekran kartı ikilisi güven vermiyor.

Sen en iyisi 9600X çek ama 4060 yerine ikinci el 3060 falan al. Zaten upgrade yapacaksın, 3060 ve 4060 arasında fark da çok yok. 3060 üstüne 12GB. Ya da ikinci el 4060'dan güçlüsünü bile alabilirsin belki, piyasayı bilmiyorum.

Davinci ve AMD ekran kartı ikilisi güven vermiyor.

Sen en iyisi 9600X çek ama 4060 yerine ikinci el 3060 falan al. Zaten upgrade yapacaksın, 3060 ve 4060 arasında fark da çok yok. 3060 üstüne 12GB. Ya da ikinci el 4060'dan güçlüsünü bile alabilirsin belki, piyasayı bilmiyorum.
8k civarına 3070'ler düşüyor bazen, %20 daha performanslı.

RAM 1x16 GB yapmanı öneririm 2x8 gereksiz AM5 de bana göre. Yükseltme yaparkende kolay olur. PSU da belki 750watt iyi olabilir emin değilim .
Almışken 2*16 alınmalı bence. PSU da bırak geleceğe dönük olmayı kurulan sisteme bile zor yetiyor.

RAM 1x16 GB yapmanı öneririm 2x8 gereksiz AM5 de bana göre. Yükseltme yaparkende kolay olur. PSU da belki 750watt iyi olabilir emin değilim .
Dual channel daha performanslı olur diye seçtim. Eğer AM5 de böyle bir mevzu yoksa elbette 1x16 daha çok işime gelir.

Evet psu için de içimde hafif bir şüphe var. Ama şuan ki durumda psuya 5k veremem en baba 3 verebilirim.

Mesela. Güzel bi örnek. Zorlasa biraz 3080 çekilebilir belki. 4060’ın içinden geçer.
Ya ekran kartı için pek acele etmiyorum zaten. Sizin dediğiniz gibi 2.el temiz daha performanslı ekran kartları bulabilmek kolay. Mevzu ileriye yönelik bir sistem kurarken seçilen işlemci yeter mi? Yani örnek olarak ben 7500F seçsem buna takabileceğim en son seviye kart hangisidir? Aynı şekilde 9600x için maksimum hangi karta kadar sorun çıkarmaz?

Bütçe yetmediğinden 2x8 GB seçtiğinden 16 GB önermiş.

DDR5'de DDR4 kadar önemli değil. Ama artık 32 GB ideal bellek miktarı. En kötüsü ise 16 GB. Bütçen yetiyorsa 2x16 GB al. Yetmiyorsa ikinci bağlantıdaki bellekten al, sonra ileride ekleme yaparsın.

Hazır sistem alıyorsun diye düşündüm ilk başta, genelde bu kadar yüksek gecikmeli bellekleri fiyat kırmak için bu sistemler ekliyorlar.

PSU böyle bir şey olabilir. @Oreki onaylarsa tabii daha iyi olur.

AM5 Dual RAM, AM4 kadar FPS artısı yapmıyor zaten, bellekler hızlı olduğu için sanırım bilmiyorum. O yüzden "16 GB X 2" en mantıklısı günümüzde artık. AM5 de pek "8 GB X 2" önerilmiyor.
Bütçe yetmediğinden 2x8 GB seçtiğinden 16 GB önermiş.

DDR5'de DDR4 kadar önemli değil. Ama artık 32 GB ideal bellek miktarı. En kötüsü ise 16 GB. Bütçen yetiyorsa 2x16 GB al. Yetmiyorsa ikinci bağlantıdaki bellekten al, sonra ileride ekleme yaparsın.

Hazır sistem alıyorsun diye düşündüm ilk başta, genelde bu kadar yüksek gecikmeli bellekleri fiyat kırmak için bu sistemler ekliyorlar.

O zaman şöyle yapıyorum. Psu değişiyor daha kaliteli takılıyor. RAM olarak da Cl değeri daha düşük MHz değeri en az 6000 olan ram seçiliyor. İşlemci olarak da o zaman R5 9600x seçiyorum. Ekran kartını bulursam ucuza 2.el temiz 3080 felan ararım. Eğer bulamazsam bir süre idare edebilmek için 4060 alırım. Elime para geçtikçe de satar işlemcime uygun bir ekran kartı alırım. Tabi ek olarak da ram takviyesi yaparım.