Doge

Yetkin
Makaleler
1
Bilgisayarda video izlerken, internette gezinirken veya sadece müzik dinlerken durduk yere bilgisayar kilitleniyor. Bilgisayarı açtıktan birkaç saniye sonra kilitlendiği de nadiren oluyor. Kilitlenme esnasında sadece fareyi hareket ettirebiliyorum ama komut veremiyorum. Başlat bölümünü açabiliyorum ama seçeneklere tıkladığımda tepki vermiyor. Güç düğmesine basılı tutarak kapatmak zorunda kalıyorum. Gün içinde defalarca, aylar boyu gerçekleşiyor bu.
Tüm sürücüler güncel, BIOS güncel, temiz format atıldı, ısınma sorunu yok, disk kapasitesi dolu değil, kablo bağlantılarında ve bileşen montajlarında sorun yok, sistemde virüs yok.
Bu süreçte sistemde yaptığım değişiklikler soruna etki etmedi: Windows 10 Home/Pro, ROG 650G, ROG THOR P21200W, ROG 3080, AORUS 3080, ROG 1070
Mesela tam ekranda video izlerken sesi açtığımda sol üstte çıkan Windows ses seviyesi bölümü ekranda takılı kalıyor ama video bir süre daha oynamaya devam ediyor. Ya da görev çubuğunda sağ alttaki programların ikonlarında imleci gezdirince ikondaki parlama efekti takılı kalıyor. Böylelikle sistemin kilitlendiğini anlıyorum, ardından hiçbir komutu algılamamaya başlıyor.

Sistem genellikle boştayken bu sorun oluyor, oyunlarda hiç yaşamadım. Ayrıca sistem kilitlendikten sonra kasadaki disk aktivite ışığı tamamen sönüyor. Bu sebeple SSD kaynaklı olabilir diye düşündüm. Alakası var mı bilmiyorum ama her Windows açılışında "Hoş Geldiniz" ekranı 1-2 saniye donup öyle açılıyor.
  • Anakart: ROG B550-E
  • İşlemci: R7 5700X
  • RAM: Kingston Fury 2x8 3600 MHz
  • SSD: Samsung 980 Pro 1 TB
  • 2. SSD: Samsung 870 Evo
  • GPU: ROG GTX 1070
Sorunun kaynağı nedir anlayamıyorum. İşlemci, RAM veya SSD değiştirme imkanım yok. Yardımcı olabilir misiniz?

Konuyu yazarken bile kilitlendi. Mouse imleç ikonu takılı kaldı, hiçbir yere tıklanmıyor, bir süre sonra mouse da donuyor.
Monitörün kirliliği için kusura bakmayınız.

Son düzenleme:
Kullandığınız tarayıcıda donanım hızlandırma özelliği olmalı, onu kapatın veya farklı bir tarayıcı ile test edin.
Zaman içinde her iki öneriyi de denediğimi hatırlıyorum. Ayrıca tarayıcı açık değilken de sorun yaşıyorum.
Mesela sistem açıldığı anda kilitlenebiliyor.

SSD'nin slotunu değiştirip denemek lazım, bağlantı kopuyorsa bu donmaya sebep olur, belki slotta sorun vardır bu şekilde tespit ederiz.

Bu pinler yük altında ısınıyor ısınınca temas sorunu azalabiliyor, ekran kartı pinleride bu şekilde, her ihtimali değerlendirmek lazım.

Yazılımsal olabileceği de aklımın bir köşesinde aslında. Yıllar içinde çok garip sorunlar yaşadım ve hepsi kendi kendine çözüldü. Donanım aynıydı.

Başka SSD takamayacağım için de bu sorunu irdelemeye devam etmek istiyorum. Kasanın güç düğmesi eskidi artık...

SSD olması şart değil, eski bir HDD varsa ona bir windows kurulup denenebilir.

Sentetik testlerde sorun çıkmıyor, SSD'nin işlev LED'inin sönmesi dışında bir ipucu yakalayamadık, oraya yönelmek lazım.