pastaciamd

Uzman
Herkese selam. Yakın zamanda Ryzen 5 5500 işlemcisinden Ryzen 7 5700X işlemcisine geçiş yaptım. Ancak sistemde tahmin ettiğim kadar performans artışı olmadı. Hatta daha iyi olmayı bırak, stabil FPS alamamaya başladım.
Biraz araştırma yaptım ve manuel PBO değerleri girmeye karar verdim. Biraz da olsa düzeldi ancak hala videolardaki gibi performans alamıyorum. FPS'de dalgalanmalar oluyor ya da yüksek FPS alsam bile %1'lik FPS düşük olduğu için akıcı hissettirmiyor. Ryzen 5 5500 kullanıyorken sistem daha stabildi.
Bu arada herhangi bir ısınma sorunu yok. VRM'ler olsun işlemci olsun 60 dereceyi geçmiyor. Referans olması açısından Cinebench R23 skoru 14.700.
  • Anakart: B450M S2H
  • RAM: 3600 MHz 2x8 16 GB
  • Ekran Kartı RX 6750XT 12GB
Şimdiye kadar yaptıklarım:
  • BIOS Update (son sürüm BIOS'a geçtim)
  • Format (güncel Windows 11 ISO'su ile)
  • PSU: 600W High Power (tam modelini unuttum)
  • 1080p 144 Hz monitör kullanıyorum.

Son düzenleme:
Skor iyi. PBO da yapabileceğiniz eğer iyi bir silikon varsa negatif -30 Curve Optimizer verip +200MHz Boost vermek. Eğer stabil olursa çok iyi olur. Diğer türlü ise baktığınız testler vs herkesin RAM'i farklı olabiliyor daha düşük gecikmeli optimize edilmiş RAM vs farklı sonuçlar verebiliyor. 3 aşağı 5 yukarı olur. Skor açısından iyi. 5500 6 çekirdekli bir işlemci 5700X 8 çekirdekli. Ayrıca L3 belleği de daha yüksek olduğu için çok daha iyi performans verir. Oynadığınız oyun kaç çekirdek kullanıyor vs bunlarda fark ettirebiliyor. Ama her şekilde daha yüksek FPS alırsınız.

Skor iyi. PBO da yapabileceğiniz eğer iyi bir silikon varsa negatif -30 Curve Optimizer verip +200MHz Boost vermek. Eğer stabil olursa çok iyi olur. Diğer türlü ise baktığınız testler vs herkesin RAM'i farklı olabiliyor daha düşük gecikmeli optimize edilmiş RAM vs farklı sonuçlar verebiliyor. 3 aşağı 5 yukarı olur. Skor açısından iyi. 5500 6 çekirdekli bir işlemci 5700X 8 çekirdekli. Ayrıca L3 belleği de daha yüksek olduğu için çok daha iyi performans verir. Oynadığınız oyun kaç çekirdek kullanıyor vs bunlarda fark ettirebiliyor. Ama her şekilde daha yüksek FPS alırsınız.

Selam. PBO ayarı yapmadan önce 5500 ile neredeyse farkı yoktu (oyun performansından bahsediyorum). PBO ayarı yapınca FPS bariz bir şekilde arttı ama akıcılık hissiyatı iyi değil. Şu anlık Curve Optimizer -15 değerinde. PPT tdc ve EDC sırasyıla 115W 85W 115W. Scalar 1X.

Bu arada Curve Optimizer için -22 değerine kadar denedim. Corecycler programında 2 saat test ettim. Bir sorun ya da hata çıkmadı ama oyunlarda anlık FPS düşmesi oluyor. O yüzden -15 değerine geri aldım.

Son düzenleme:
Selam. PBO ayarı yapmadan önce 5500 ile neredeyse farkı yoktu (oyun performansından bahsediyorum). PBO ayarı yapınca FPS bariz bir şekilde arttı ama akıcılık hissiyatı iyi değil. Şu anlık Curve Optimizer -15 değerinde. PPT tdc ve EDC sırasyıla 115W 85W 115W. Scalar 1X.

Bu arada Curve Optimizer için -22 değerine kadar denedim. Corecycler programında 2 saat test ettim. Bir sorun ya da hata çıkmadı ama oyunlarda FPS düşmesi oluyor. O yüzden -15 değerine geri aldım.
c23 testi ve skorunda hiçbir sorun yok. oynadığız her oyun mu böyle yoksa spesifik bir oyunda mı sadece? tek bir oyun ise başka oyunlarda denemeler yapın. chipset sürücü güncel mi? amd nin sitesinden yükleyin.

C23 testi ve skorunda hiçbir sorun yok. Oynadığız her oyun mu böyle yoksa spesifik bir oyunda mı sadece? Tek bir oyun ise başka oyunlarda denemeler yapın. Chipset sürücü güncel mi? AMD'nin sitesinden yükleyin.

GoW 2018 ve Valorant deneyebildim. İkisinde de durum aynı. GoW'da bazı yerlerde FPS 180e kadar çıkabiliyorken bazen bazı sahnelerde 80e çakılıyor. İşte o zaman işlemci kullanımı %70e vuruyor ekran kartı da %60larda kalıyor. Valorant'ta da akıcılık problemi rahatsız ettiği için 300FPS'ye sabitledim. Onda da bazen anlık 200e düşüp 300e geri çıkıyor. Stutter diyebiliriz sanırsam. Sürücüler güncel.

Selamlar,

- RAM'leriniz 3600 MHz hızında çalışıyor. BIOS'tan FCLK (Fabric Clock) değerinin manuel olarak tam 1800 MHz'e ayarlandığından emin olun. Eğer bu ayar "Auto" konumunda kaldıysa, anakart işlemci belleği ile RAM arasındaki senkronizasyonu (1:1 oranını) tutturamayıp gecikmeyi artırabilir. Bu asenkron durum, tam olarak anlattığınız gibi yüksek FPS'te takılma hissiyatına ve "stuttering" dediğimiz anlık droplara yol açabilir.

- B450M S2H fiyata oranla iyi bir anakart olsa da, mosfet ve güç besleme (VRM) tasarımı giriş seviyesidir. Sensörlerde sıcaklık 60 derece görünse bile (bu anakarttaki VRM sensörleri her zaman en sıcak noktayı okuyamaz), girdiğiniz 115W PPT ve 115W EDC değerleri, GoW gibi işlemciye anlık ağır yük bindiren oyunlarda güç beslemelerini saniyelik olarak boğuyor olabilir. İşlemci o anlık güç yetersizliğinde frekans kısar, GPU kullanımı düşer ve takılma yaşarsınız. Sorunun anakartın güç beslemesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için BIOS'tan PBO'yu tamamen kapatın (veya PPT değerini standart 76W'a çekin). Ortalama FPS'iniz biraz düşecektir ancak takılmalar kaybolur ve akıcılık geri gelirse, anakartınızın o PBO değerlerini kaldıramadığını kesin olarak tespit etmiş oluruz.

- Ek olarak yazılımsal olarak, İnternette "MPO Disable Registry" (veya "Nvidia/AMD MPO fix") şeklinde aratıp, MPO'yu kayıt defteri (regedit) üzerinden devre dışı bırakan dosyacığı çalıştırın ve sistemi yeniden başlatıp GoW'da tekrar test edin.

- AM4 platformunda Windows 11 kullanırken arka planda çalışan fTPM (Güvenilir Platform Modülü) donanımsal kesintilere yol açarak seslerde cızırtı ve oyunlarda anlık FPS düşüşleri yaratabiliyor. Son BIOS güncellemeleri bunu büyük ölçüde çözse de tam anlamıyla bitiremedi. Eğer üstte yazdığım adımlar işe yaramazsa, Windows 10'a dönmek veya fTPM'i atlayarak temiz bir Windows kurulumu yapmak gerekebilir.

* Öncelikle FCLK hızınızı 1800 MHz'e sabitleyip, PBO'yu kapatarak oyuna girmeyi deneyin. Eğer akıcılık düzelirse, -30 Curve veya agresif PPT girmek yerine donanımınızın sınırlarında kalmak size çok daha keyifli bir oyun deneyimi sunacaktır.

Kolay gelsin umarım bu şekilde çözebiliriz.

Selam,

- RAM'leriniz 3600 MHz hızında çalışıyor. BIOS'tan FCLK (fabric clock) değerinin manuel olarak tam 1800 MHz'e ayarlandığından emin olun. Eğer bu ayar "Auto" konumunda kaldıysa, anakart işlemci belleği ile RAM arasındaki senkronizasyonu (1:1 oranını) tutturamayıp gecikmeyi artırabilir. Bu asenkron durum, tam olarak anlattığınız gibi yüksek FPS'te takılma hissiyatına ve "stuttering" dediğimiz anlık droplara yol açabilir.

- B450M S2H fiyata oranla iyi bir anakart olsa da, MOSFET ve güç besleme (VRM) tasarımı giriş seviyesidir. Sensörlerde sıcaklık 60 derece görünse bile (bu anakarttaki VRM sensörleri her zaman en sıcak noktayı okuyamaz), girdiğiniz 115W PPT ve 115W EDC değerleri, GoW gibi işlemciye anlık ağır yük bindiren oyunlarda güç beslemelerini saniyelik olarak boğuyor olabilir. İşlemci o anlık güç yetersizliğinde frekans kısar, GPU kullanımı düşer ve takılma yaşarsınız. Sorunun anakartın güç beslemesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için BIOS'tan PBO'yu tamamen kapatın (veya PPT değerini standart 76W'a çekin). Ortalama FPS'iniz biraz düşecektir ancak takılmalar kaybolur ve akıcılık geri gelirse, anakartınızın o PBO değerlerini kaldıramadığını kesin olarak tespit etmiş oluruz.

- Ek olarak yazılımsal olarak, internette "MPO disable registry" (veya "Nvidia/AMD MPO fix") şeklinde aratıp, MPO'yu kayıt defteri (Regedit) üzerinden devre dışı bırakan dosyacığı çalıştırın ve sistemi yeniden başlatıp GoW'da tekrar test edin.

- AM4 platformunda Windows 11 kullanırken arka planda çalışan fTPM (güvenilir platform modülü) donanımsal kesintilere yol açarak seslerde cızırtı ve oyunlarda anlık FPS düşüşleri yaratabiliyor. Son BIOS güncellemeleri bunu büyük ölçüde çözse de tam anlamıyla bitiremedi. Eğer üstte yazdığım adımlar işe yaramazsa, Windows 10'a dönmek veya FTPM'i atlayarak temiz bir Windows kurulumu yapmak gerekebilir.

* Öncelikle FCLK hızınızı 1800 MHz'e sabitleyip, PBO'yu kapatarak oyuna girmeyi deneyin. Eğer akıcılık düzelirse, -30 curve veya agresif PPT girmek yerine donanımınızın sınırlarında kalmak size çok daha keyifli bir oyun deneyimi sunacaktır.

Kolay gelsin umarım bu şekilde çözebiliriz.

Selam.
Flck değeri 1800MHz'ye ayarlı. Onda şüpheniz olmasın. MPO ayarını da yapmıştım. fTPM açık ama kapatsam mı bilemedim. PPT ayarlarını yapmayınca önceki işlemciye göre oyun performansı olarak neredeyse fark alamıyorum. O yüzden PPT ayarlarını yapmam gerekti.

PPT'yi 115W yerine 85W veya en fazla 90W civarına indirmeyi deneyin. EDC'yi 90A, TDC'yi 60A seviyelerine çekin. Bu değerler 5700X'e biraz nefes aldırır, anakartının güç beslemelerini de thermal throttling'e sokmayacaktır diye düşünüyorum.

BIOS'tan Curve Optimizer'ı açıp All Cores için Negative -15 veya -20 aralığında stabil kalan bir değeri girmeyi deneyin.

fTPM'in AM4 sistemlerde stuttering yaptığı biliniyor. Hazır Bios'a girmişken AMD fTPM ayarını (veya Security Device Support) Disabled konumuna getirip test edin.

Sorunu çözeceğiz :D

PPT'yi 115W yerine 85W veya en fazla 90W civarına indirmeyi deneyin. EDC'yi 90a, Tdc'yi 60a seviyelerine çekin. Bu değerler 5700X'e biraz nefes aldırır, anakartının güç beslemelerini de thermal Throttling'e sokmayacaktır diye düşünüyorum.

BIOS'tan Curve Optimizer'ı açıp all cores için negative -15 veya -20 aralığında stabil kalan bir değeri girmeyi deneyin.

FTPM'in AM4 sistemlerde stuttering yaptığı biliniyor. Hazır BIOS'a girmişken AMD fTPM ayarını (veya Security device Support) disabled konumuna getirip test edin.

Sorunu çözeceğiz :D

İlk PBO denemesinde 90W PPT, 75A EDC, 85A TDC yapmıştım. İlk tıkanan değer EDC olmuştu. Bu değerlerde 13K puan almıştım. Sonra değerleri artıra artıra 14700e çıkmıştım. Siz istiyorsanız yine düşürüp deneyeyim. Edit: Hatta deneyeyim şimdi. PBO ve Curve Optimizer ayarlarını sıfırlayıp arkada HWiNFO açıp değerlere bakacağım.

Son düzenleme: