Arkadaşlar selam,
Bilgisayarımda son bir haftadır ciddi bir FPS problemi yaşıyorum. Özellikle CS2 oyununda problem ortaya çıkıyor. Oyuna girdikten 5 dakika sonra FPS 30'lara kadar düşüyor. HWiNFO aracılığıyla sıcaklıkları kontrol ettiğimde işlemci sıcaklığı ve ekran kartı sıcaklığı tarafında her şey normal fakat "sanal bellek yükü" olarak belirtilen değer oyun içerisinde %98'e kadar yükseliyor ve inmiyor. Ayrıca SSD sıcaklığım 61 dereceye yükseliyor ve son olarak gözüme çarpan yonga seti değerinin 78 derecelere kadar ulaşması. Sistem özelliklerimi aşağıda belirteceğim şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Sistem özellikleri;
İşlemci: Ryzen 7 5700X.
Ekran kartı: RTX3070 Ti.
RAM: 24 GB 3600MHz (tek kitim bozulduğu için böyle kullanıyorum)
SSD1: Samsung 990 Pro 2TB.
SSD2: Samsung 980 512 GB.
SSD3: Samsung 970 512 GB.
Eki Görüntüle 149467
Eki Görüntüle 149468
Eki Görüntüle 149469
FPS probleminiz ve yüksek sanal bellek yükü ile ilgili olarak aşağıdaki çözüm adımlarını izleyebilirsiniz:
1. RAM Durumunu Kontrol Edin
- Tek kit RAM kullanımı, sistemin bazı oyunlarda daha fazla sanal bellek kullanmasına yol açabilir. RAM kitinizi değiştirerek çift kanallı yapı kullanmayı deneyin.
- Eğer mümkünse, RAM'leri eşleştirip çift kanallı yapıya geçin.
2. Sanal Bellek Ayarını Gözden Geçirin
- Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları > Performans kısmına gidin.
- "Sanal bellek" bölümünden otomatik ayarları devre dışı bırakıp, disk boyutunu manuel olarak ayarlamayı deneyin. Önerilen boyut genellikle en az 1.5 katı RAM kapasitesidir.
3. Disk Sağlığını Kontrol Edin
- SSD'lerinizin sağlığını kontrol edin ve mümkünse SSD'ler üzerinde "TRIM" komutunun aktif olup olmadığını doğrulayın.
- HDD veya SSD bir onarım aracı ile (ör. CrystalDiskInfo) sağlık durumunu kontrol edin.
4. Ekran Kartı Sürücülerini Güncelleyin
- Ekran kartı sürücülerinin güncel olup olmadığını kontrol edin. NVIDIA’nın web sitesinden en son sürücüyü indirip kurun.
5. Isınma Sorunlarına Dikkat
- Yonga seti sıcaklıkları 70°C'nin üzerine çıkıyorsa, yetersiz soğutma kaynaklı performans kaybı yaşayabilirsiniz. Soğutma sisteminizi tekrar gözden geçirin.
6. Arka Plan Uygulamalarını Kapatın
- Oyun oynarken arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatın. Bu uygulamalar RAM kullanımını artırabilir.
7. Windows Güncellemelerini Kontrol Edin
- Windows'un en güncel sürümünü çalıştırdığınızdan emin olun. Güncellemeleri kontrol edin ve gerekiyorsa yükleyin.
8. Oyun Ayarlarını Düzenleyin
- CS2’nin grafik ayarlarını düşük veya orta seviyeye çekin. Bu, FPS‘inizi artırabilir.
9. Virüs ve Zararlı Yazılım Taraması Yapın
- Antivirüs yazılımı ile tam bir sistem taraması yapın. Bilgisayarınıza zararlı bir yazılım bulaşmış olabilir.
Yukarıdaki adımları deneyin ve her birinin etkisini gözlemleyin. Hala sorun devam ediyorsa, daha fazla teknik detay vermeniz gerekebilir.