ACN

Uzman
Soru gördüğünüz gibidir.

Ryzen 7 7800X3D'li bir sistem toplamayı düşünüyoruz. Acaba güçlü bir kule tipi hava soğutma yeterli midir yoksa bu işlemci için sıvı soğutma şart mı?

Eğer hava soğutma yeterli ise hangi hava soğutmayı önerirsiniz fiyat önemli değil.

Bende 7800X3D kullanıyorum Cooler Master Hyper 622 ile kullandım bir süre sıcaklık oyunlarda 80 83 arasıydı tam hatırlamıyorum 360mm sıvı soğutucuda yük altında Max 76 görüyor kararı siz verin.

Amd X takılı işlemcilere hava soğutma takılacaksa, kaliteli bir hava soğutma takılmalı. Eğer daha da serin çalışsın derseniz sıvı soğutma alınmalı. TDP değeri yüksek bir işlemci. Kimse size şu sıcaklıkta tutabilir diye net bir bilgi veremez. Kasanın hava akışı, kullanılan fanlar, kullandığınız ekipmanlara göre değişir sıcaklık değerleri. Yaşadığınız bölge bile fark ettirir. Erzurum'da yaşayan ile Antalya'da yaşayanın bile sıcaklık değerleri farklı olur.

7800x3D ısınan bir işlemci. Noctua'nın 15klık hava soğutmasını almayacağınıza ya da 7K hava soğutmaya verip kasanın içerisine bir tank koymayacağınızı varsayarak sıvı soğutma ideal. 9800x3D yeni mimarisinden dolayı ısınmıyor. 9000 serisi genel olarak ısınmıyor ancak 7000 serisi 7500F hariç hatta neredeyse o bile ısınan işlemciler. Her türlü senaryo için sıvı soğutma daha iyi olacaktır. Yüksek watt çekmediğinde bile ısınıyor 7800x3D.