Bütçe
200.000 TL
Zaten bu saatten sonra 7800x3D tercih etmenin tek mantığı şu olur, 1080p CS 1000 FPS altına düşmesin istiyorum, 500-600 Hz monitörüm var rekabetçi takılıyorum bu mantıkla alınması lazım. 2k ve üzerinde 9700x, bütçe varsa 9800x3D. 9700x daha mantıklı tercih gaming için.

5080 de aynı şekilde overpriced bir kart, 5070 Ti tercih edilebilir tabi. 5070 Ti, kırpılmış bir 5080. İkisi de GB203 çip kullanıyor.

@3613 Bu tarz hikaye tabanlı oyunlar yerine FPS tabanlı rekabetçi oyunları kıyaslamak lazım, 3D işlemciler orada fark atıyor ama 2k ve üzerinde 9700x mantıklı. Üstü çoğunlukla israf oluyor. Bir de AM5'te zaten manuel RAM Tuning denen bir mevzu var, onu yaptığın anda 3D performansına yaklaşıyorsun rekabetçi oyunlarda dahi, çok yakın performanstalar.
Videonun 12:10 uncu saniyesinde 1440p CS2 vardi. Orada 530 FPS vs 630 FPS gorunuyor. Yani "aradaki farki hissediyorum ben" diyen mutlaka vardir ama gercekte ne kadar etki eder oynanisa bilemem tabii.

@Aeronight Marka-model bazlı bakmak lazım dediğim gibi, Gigabyte B850M-Force tercih edebilirsin gözün kapalı. Gigabyte b650m-s2h tercih edersen konuya @SunseTTime davet etmek lazım.

B650 bu saatten sonra alınmaz, alınmama sebebi ise B850 fiyatında çoğu model, hatta attığın model MSI MPG Edge Ti seviyelerinde fiyatlandırma olarak. Neyi neden aldığını çok iyi bilmen lazım, yoksa paran israf olur.
Yani ekran kartı marka takıntısı yapana kadar şahsen ben anakart ve PSU'yu üst segment almaya çalışırdım.

@Aeronight Daha dengeli bir dizilim ile 9800x3D toplaman lazım bu bütçeye, ASUS hiçbir anlamı yok, anakart tarafında da B650E-F yerine B850 çipset alman lazım, LF3 360 yerine PRO sürümü alabilirsin mesela veyahut Lian Li Galahad AIO alınabilir. Çok gereksiz/overpriced parçalar var. Değişmen gerekenleri atacağım RAM dahil. Alacağın RAM %90 M-Die çıkacak çünkü, o batch tamamı M-die neredeyse Z5 Neo.

@Aeronight Amazon satıcılı bu kart bu fiyattayken TUF adı bile geçmez, TUF gördün mü koşarak kaç, TUF olan hiçbir şey alınmaz. ROG'a laf etmiyorum kalite kontrol kısmen üst düzey ama Prime-TUF monitörden tut PSU'ya kadar tavsiye etmem.

Marka-model bazlı konuşmak lazım evet ama TUF tavsiye etmem genel anlamda.

@Aeronight İşlemci bu ikisinden birini alacaksın, 7800x3D çok büyük hata olur, termal sorunlu bir çip.

RAM:

@Aeronight Bütçe varsa bunu çek:

Anakart bu, üzerine gerek yok, faz sayısı yeterli 9950x kadar takıp kullanırsın, 1 dimm per channel olması önemli, b850 çipset Gen5 PCIE ve M.2 desteği mevcut:

M.2:

AIO:

PSU:

Ayhan hocam başta çoğu şeyi aynı tavsiye etmişiz yorum olarak, ama Asus tuf 5070ti ve 5080 de dediklerinize kullanmış biri olarak katılmıyorum gerek ısısı (btf6 max 58 C) gerek stabilite ve fps değerleri çok iyi beni 4-5 aydır üzmedi birkaç nadir nvidia driver sıkıntısı dışında bir de fiyat olarak 52k ya az tuzluya gelmişti ama değdi. :)

Çipset güncelleyebilirim elbette. Ben sadece hikayeli oyun oynayan birisiyim. 7800X3D ile 9800X3D arası farkı hissedeceğimi düşünüyorsanız 9800X3D tabi daha mantıklı olur. Anakart olarak X870E-PLUS'e ne dersiniz? Ekran kartını MSI alabilirim sorun olmaz ama attığınız linkte daha pahalı gözüküyor. Soğutucunun Pro versiyonunu da alabilirim. Rekabetçi oyunlar oynamayı bıraktım. Ek disklerim olduğundan depolama sorunum yok. 2TB'a da bakabilirim.

Çipset güncelleyebilirim elbette. Ben sadece hikayeli oyun oynayan birisiyim. 7800X3D ile 9800X3D arası farkı hissedeceğimi düşünüyorsanız 9800X3D tabii daha mantıklı olur. Anakart olarak X870e-Plus'e ne dersiniz? Ekran kartını MSI alabilirim sorun olmaz ama attığınız linkte daha pahalı gözüküyor. Soğutucunun Pro versiyonunu da alabilirim. Rekabetçi oyunlar oynamayı bıraktım. Ek disklerim olduğundan depolama sorunum yok. 2TB'a da bakabilirim.
9800X3D FPS oyunlarında daha güçlü. 2K'da 40-50 FPS fark görmüştüm birkaç videoda, Zen 5 mimarisi daha iyi ve ısınma oranı daha düşük, ayrıca anakart kaliteli bir B850 olması yeterli, ASUS TUF'tan vazgeçmeyin. Yazdığım gibi ben kullanıyorum, memnunum. Fiyatlar hala 53.800TL bandında ama 40-45k'ya da bulabiliyorsunuz. Fakat soğutma, çip, MOSFET kalitesi ve PTM aynı değil. Tabii bütçeniz yeterliyse ROG 5080 veya 5070 Ti alabilirsiniz, sizin kararınız.

Son düzenleyen: Moderatör:
9800X3D FPS oyunlarında daha güçlü. 2K'da 40-50 FPS fark görmüştüm birkaç videoda, Zen 5 mimarisi daha iyi ve ısınma oranı daha düşük, ayrıca anakart kaliteli bir B850 olması yeterli, ASUS TUF'tan vazgeçmeyin. Yazdığım gibi ben kullanıyorum, memnunum. Fiyatlar hala 53.800TL bandında ama 40-45k'ya da bulabiliyorsunuz. Fakat soğutma, çip, MOSFET kalitesi ve PTM aynı değil. Tabii bütçeniz yeterliyse ROG 5080 veya 5070 Ti alabilirsiniz, sizin kararınız.
Yanlış yazmışsınız hocam orayı.

Nereyi acaba? TUF serisini önermemiş de Ayhan bey ona katılmıyorum demişim sanırım doğru zaten iyi demek istedim :)
Evet orayı dedim pardon ya.

@Aeronight Daha dengeli bir dizilim ile 9800x3D toplaman lazım bu bütçeye, ASUS hiçbir anlamı yok, anakart tarafında da B650E-F yerine B850 çipset alman lazım, LF3 360 yerine PRO sürümü alabilirsin mesela veyahut Lian Li Galahad AIO alınabilir. Çok gereksiz/overpriced parçalar var. Değişmen gerekenleri atacağım RAM dahil. Alacağın RAM %90 M-Die çıkacak çünkü, o batch tamamı M-die neredeyse Z5 Neo.

@Aeronight Amazon satıcılı bu kart bu fiyattayken TUF adı bile geçmez, TUF gördün mü koşarak kaç, TUF olan hiçbir şey alınmaz. ROG'a laf etmiyorum kalite kontrol kısmen üst düzey ama Prime-TUF monitörden tut PSU'ya kadar tavsiye etmem.

Marka-model bazlı konuşmak lazım evet ama TUF tavsiye etmem genel anlamda.

@Aeronight İşlemci bu ikisinden birini alacaksın, 7800x3D çok büyük hata olur, termal sorunlu bir çip.

RAM:

@Aeronight Bütçe varsa bunu çek:

Anakart bu, üzerine gerek yok, faz sayısı yeterli 9950x kadar takıp kullanırsın, 1 dimm per channel olması önemli, b850 çipset Gen5 PCIE ve M.2 desteği mevcut:

M.2:

AIO:

PSU:

Hocam Gigabyte için dediklerimi okuyun lütfen. O markanın yakınından geçmem.
3 yıldır TUF kullanıyorum ve en ufak bir sorununu görmedim. Japon otomobili gibi marka.
RAM'i bu olarak karar kıldım daha iyi, teşekkürler.
Samsung'dan da memnunum depolama olarak.
Sıvı soğutucu olarak Arctic Liquid Freezer III 360 Pro'da karar kıldım.
PSU'da yine ASUS'un sağlamlığını tercih edeceğim. 1000 lira daha fazla verip daha fazla watt almak mantıklı geldi.

Anakart olarak X870E-PLUS'e ne dersiniz?

Son düzenleme:
Selamlar efendim. Sistemimi yenilemeye karar verdim. 2K çözünürlükte RT açık şekilde oyun oynamak istiyorum. Kafama göre bir sistem belirledim. Belirlediğim bazı parçalar şu an stokta yok. Muhtemelen diğer parçaların da alternatifleri vardır. Yüklü bir parayı riske atmamak için sizlere danışmak istedim. ASUS marka takıntım var çünkü marka beni neredeyse 6 senedir hiç üzmedi. Bu yüzden belirli bileşenleri ASUS olarak topladım. Sistemde değiştirmem gereken bir parça varsa lütfen belirtin. Şimdiden teşekkürler.
  • AMD Ryzen 7 7800X3D (15.000 TL)
  • ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING (14.000 TL)
  • G.Skill Trident Z5 Neo RGB 32 GB (2x16GB) 6000 MHz CL30 (14.000 TL)
  • ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 OC Edition (80.000 TL)
  • Samsung 990 Pro 1TB (5.000 TL)
  • Arctic Liquid Freezer III 360 ARGB (5.500 TL)
  • Asus ROG-STRIX-1000G-AURA (10.000 TL)
  • ASUS TUF Gaming GT502 (10.000 TL)
Sistem bileşenlerim bu şekilde. Bazı parçalarda üç kuruş fazla olsun, iyisi olsun mantığında seçim yaptım. Ayrıca işlemci değerlerini incelediğimde 9800X3D ile 7800X3D'nin fiyatını hak eden bir FPS farkı olmadığını gördüm. Yanlarında yazan fiyatlar akakçe.com'da gördüğüm fiyatlar. Stoğu bulunmayanlar için de grafikten yola çıkarak stoğu bitmeden önce kaç lira olduğuna bakarak bir fiyat belirledim. RAM olarak halihazırda kullandığım marka olan G.Skill'in düşük gecikmeli 6000Mhz'lik RAM'lerini tercih ettim. Gemini'a sorduğumda 7800X3D için bu RAM'lerin ideal olduğunu söyledi. Sosyal'de daha önce açtığım bir konuda 5070Ti'ın alınacak bir kart olmadığını duyduğumdan dolayı 5080'e yöneldim. Soğutma olarak ise bu soğutmnın yeterli olduğunu duydum. Sistem 850W ile çalışabiliyor ancak 850W'lık sorunsuz bir soğutucu bulamadım çünkü bahsettiğim PSU'nun 850W'lık modelinin stoğu yoktu. Kasa olarak ise 360mm'lik bir soğutucuyu rahatça kullanmamı sağlayan bu kasayı seçtim. Kasa hakkında emin değilim çünkü kritik bir parça değil. Daha iyi bir kasa mutlaka vardır, önerileriniz doğrultusunda değiştirebilirim. RGB takınıtımın asla olmadığını belirteyim.
Parçalar aşırı overpriced. RAM'lere gelen zamdan bağımsız bu bütçede 5090 çıkıyordu. 🙂
Oyun için 5090 gerekli değil tabii ki. Fakat 5080 sisteme de bu paralar verilmez.

İlk olarak sistemi yorumlarsak, 7800X3D güzel seçim. 9800X3D'yi onun daha optimize hali olarak düşünün.

Anakarta gelirsek, paranızı çöpe atın daha iyi. Sorf ROG diye B650 çipe o para verilmez. Daha alta daha iyi kartlar mevcut.

G.Skill, bazı istisnalar harici pek önerdiğim bir marka değil. RAM çipini rastgele binleme vakaları var. Aktif bir sisteminiz varsa RAM'lerin çipini ZenTiming veya HWİNFO tam menüden kontrol etmenizi istiyeceğim.
6000MT/s CL30 olmasına rağmen G.Skill, Sk Hynix olacağına Samsung çıkartabiliyor.

Ekran kartı olarak, yüne o karta o parayı vereceğinize çöpe atın daha iyi. Biraz üstüne Suprim SOC var ki o kartı ezer. Aorus Master yine o karttan daha iyi, HOF var ek olarak.
Şahsen bu kadar çıkmazdım. Palit GamingPro alır geçerdim.
Veyahut stok yakalarsam Colorful iGame kartlardan birine çökmeye çalışırdım.

Böyle bir sisteme 1TB SSD koymak biraz tuhaf açıkçası. SSD seçimi iyi tabii ki.

Arctic LF III yerine Lian Li Galahad II Lite Performance bakın. Hem daha sessiz hem daha performanslı bir soğutucu.

PSU olarak NZXT C1000 veya C1200 (2024) bakın.
Aura'yı ön plana çıkaran şey sessiz bir PSU olması.

Kasa için o kadar bütçe ayırmaya gerek yok. Bu da aynı işi görücek.

Yeni sistem önerisini birazdan yapacağım, uçağa gitmem gerekli.