Bütçe
200.000 TL
@Aeronight, bir tık yanlış düşünüyorsunuz. Şöyle örnek vereyim bendeki anakart Gigabyte B650M-S2H yani Gigabyte'ın giriş seviye bir anakartı. Yaşadığım sorunlara istinaden bundan kaynaklı olabileceğini düşünerek Gigabyte B850M Force WIFI6E sipariş ettik. İşi bilmeyen birisi olsam derdim ki Gigabyte alınmaz, X markanın Y ürününü alayım sorun yaşamayayım. Ancak günün sonunda @LH44 @Ayhan Dönmez hocalarım donanimdan anladıkları için bu öneride bulundular. Demem o ki Asus diye fazla para vermenize cidden gerek yok. Forumda neredeyse hergun sistem toplayan, bu işte uzmanlasmis kişiler mevcut. Onların dediklerine kulak ver. Hem cebin yanmaz hem de F/P ürünler alırsın.

@Aeronight, bir tık yanlış düşünüyorsunuz. Şöyle örnek vereyim bendeki anakart Gigabyte B650M-S2H yani Gigabyte'ın giriş seviye bir anakartı. Yaşadığım sorunlara istinaden bundan kaynaklı olabileceğini düşünerek Gigabyte B850M Force WIFI6E sipariş ettik. İşi bilmeyen birisi olsam derdim ki Gigabyte alınmaz, X markanın Y ürününü alayım sorun yaşamayayım. Ancak günün sonunda @LH44 @Ayhan Dönmez hocalarım donanimdan anladıkları için bu öneride bulundular. Demem o ki Asus diye fazla para vermenize cidden gerek yok. Forumda neredeyse hergun sistem toplayan, bu işte uzmanlasmis kişiler mevcut. Onların dediklerine kulak ver. Hem cebin yanmaz hem de F/P ürünler alırsın.
Teşekkür ederim. Birçok farklı sistem kullandım. İlk sistemim 580'li bir sistemdi ve anakartı Gigabyte B450M S2H'ydi. Bir gün herhangi bir şey olmaksızın kartın ses kartı bozuldu ve ses alamamaya başladım. Elimde hazır para vardı ve ASUS B450M-K II tercih ettim. O günden beri ASUS kullandım ve herhangi bir sorun yaşamadım. Tecrübelerime göre marka tercihinde bulundum. Elbette bu insanlar benden daha bilgililer farkındayım. Ancak kendi tecrübelerimi de canımın yanmaması için kullanmak zorundayım. Bir sisteme bu kadar para vereceksem (evet daha ucuza toplanabiliyor) sağlam olmasını isterim. Daha ucuza toplasam markaların içine sağlamlığından emin olamayacağım ve kafamda hep bir kuşku olarak kalacak bir parça alacağım ve için rahat etmeyecek. Sevmediğim bir özelliğim ama yapacak bir şey yok.

Parçalar aşırı overpriced. RAM'lere gelen zamdan bağımsız bu bütçede 5090 çıkıyordu. 🙂
Oyun için 5090 gerekli değil tabii ki. Fakat 5080 sisteme de bu paralar verilmez.

İlk olarak sistemi yorumlarsak, 7800X3D güzel seçim. 9800X3D'yi onun daha optimize hali olarak düşünün.

Anakarta gelirsek, paranızı çöpe atın daha iyi. Sorf ROG diye B650 çipe o para verilmez. Daha alta daha iyi kartlar mevcut.

G.Skill, bazı istisnalar harici pek önerdiğim bir marka değil. RAM çipini rastgele binleme vakaları var. Aktif bir sisteminiz varsa RAM'lerin çipini ZenTiming veya HWİNFO tam menüden kontrol etmenizi istiyeceğim.
6000MT/s CL30 olmasına rağmen G.Skill, Sk Hynix olacağına Samsung çıkartabiliyor.

Ekran kartı olarak, yüne o karta o parayı vereceğinize çöpe atın daha iyi. Biraz üstüne Suprim SOC var ki o kartı ezer. Aorus Master yine o karttan daha iyi, HOF var ek olarak.
Şahsen bu kadar çıkmazdım. Palit GamingPro alır geçerdim.
Veyahut stok yakalarsam Colorful iGame kartlardan birine çökmeye çalışırdım.

Böyle bir sisteme 1TB SSD koymak biraz tuhaf açıkçası. SSD seçimi iyi tabii ki.

Arctic LF III yerine Lian Li Galahad II Lite Performance bakın. Hem daha sessiz hem daha performanslı bir soğutucu.

PSU olarak NZXT C1000 veya C1200 (2024) bakın.
Aura'yı ön plana çıkaran şey sessiz bir PSU olması.

Kasa için o kadar bütçe ayırmaya gerek yok. Bu da aynı işi görücek.

Yeni sistem önerisini birazdan yapacağım, uçağa gitmem gerekli.
Sırf ROG için o parayı vermeyeceğim hocam. Başka bir anakart sordum zaten.
RAM çiplerini nasıl kontrol ederim anlatırsanız elbette edebilirim. Şu an halihazırda bir 3060Ti sistemim var.
Ekran kartı olarak TUF'ın sağlamlığında karar kıldım açıkçası. Biraz daha fazla vererek sorun yaşamadığım bir marka almak isterim.
Ek SATA SSD'lerim olduğu için 1TB'ın yeterli olduğunu düşünüyorum. Yetmezse 2TB'a çıkarabilirim ama mecvut sistemimde ekteki diskler bana hayli hayli yetiyor.
Soğutucu olarak Arctic hoşuma gitti açıkçası.
PSU en önemli parçalardan biri olduğu için yine sorun yaşamayacağım ve sistemimi öldürmeyecek bir PSU'dan devam etmek isterim. AURA'nın fiyatı şu an 10.000 lira. Attığınız NZXT ise 12.000 lira. ASUS daha mantıklı geldi.
Kasa için bütçenin farkındayım. Bu kadar para veriyorken biraz da gösteriş olsun istedim açıkçası. Başka bir kasadan da devam edebilirim sorun olmaz. Ancak attığınız kasayı pek beğenmedim.
Anakart olarak ASUS TUF X870E-PLUS düşündüm. Yeni ve geleceğe dönük bir kart olduğunu düşünüyorum. Fikirlerinizi duymak isterim.
Son olarak iyi yolculuklar dilerim.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim. Birçok farklı sistem kullandım. İlk sistemim 580'li bir sistemdi ve anakartı Gigabyte B450M S2H'ydi. Bir gün herhangi bir şey olmaksızın kartın ses kartı bozuldu ve ses alamamaya başladım. Elimde hazır para vardı ve ASUS B450M-K II tercih ettim. O günden beri ASUS kullandım ve herhangi bir sorun yaşamadım. Tecrübelerime göre marka tercihinde bulundum. Elbette bu insanlar benden daha bilgililer farkındayım. Ancak kendi tecrübelerimi de canımın yanmaması için kullanmak zorundayım. Bir sisteme bu kadar para vereceksem (evet daha ucuza toplanabiliyor) sağlam olmasını isterim. Daha ucuza toplasam markaların içine sağlamlığından emin olamayacağım ve kafamda hep bir kuşku olarak kalacak bir parça alacağım ve için rahat etmeyecek. Sevmediğim bir özelliğim ama yapacak bir şey yok.

Sırf ROG için o parayı vermeyeceğim hocam. Başka bir anakart sordum zaten.
RAM çiplerini nasıl kontrol ederim anlatırsanız elbette edebilirim. Şu an halihazırda bir 3060Ti sistemim var.
Ekran kartı olarak TUF'ın sağlamlığında karar kıldım açıkçası. Biraz daha fazla vererek sorun yaşamadığım bir marka almak isterim.
Ek SATA SSD'lerim olduğu için 1TB'ın yeterli olduğunu düşünüyorum. Yetmezse 2TB'a çıkarabilirim ama mecvut sistemimde ekteki diskler bana hayli hayli yetiyor.
Soğutucu olarak Arctic hoşuma gitti açıkçası.
PSU en önemli parçalardan biri olduğu için yine sorun yaşamayacağım ve sistemimi öldürmeyecek bir PSU'dan devam etmek isterim. AURA'nın fiyatı şu an 10.000 lira. Attığınız NZXT ise 12.000 lira. ASUS daha mantıklı geldi.
Kasa için bütçenin farkındayım. Bu kadar para veriyorken biraz da gösteriş olsun istedim açıkçası. Başka bir kasadan da devam edebilirim sorun olmaz. Ancak attığınız kasayı pek beğenmedim.
Anakart olarak ASUS TUF X870E-PLUS düşündüm. Yeni ve geleceğe dönük bir kart olduğunu düşünüyorum. Fikirlerinizi duymak isterim.
Son olarak iyi yolculuklar dilerim.

@Aeronight Eğer bütçe çıkarsa ekstra bunu tavsiye ederim, Amazon satıcılı hazır indirimdeyken. 2 Dimm Per Channel ama Nitro Path mevcut, frekans açmakta çok sıkıntı yaşamazsın, bellek kontrolcün de iyi denk gelirse. 7800x3D karar kıldıysan 9700x düşün derim, RAM Tuning ile performansları yakın. 9700x termal olarak daha iyi, 7800x3D biraz canını sıkabilir bu konuda.

@Aeronight Eğer bütçe çıkarsa bunu tavsiye ederim, Amazon satıcılı hazır indirimdeyken. 2 Dimm Per Channel ama Nitro Path mevcut, frekans açmakta çok sıkıntı yaşamazsın, bellek kontrolcün de iyi denk gelirse. 7800x3D karar kıldıysan 9700x düşün derim, RAM Tuning ile performansları yakın.
9800X3D'de karar kıldım. ROG mu tercih edersiniz yoksa TUF Plus mı pek?

9800X3D'de karar kıldım. ROG mu tercih edersiniz yoksa TUF Plus mı pek?
TUF PLUS kartında maalesef Clear CMOS tuşu bile mevcut değil, AM5 platformunda buna sıkça ihtiyacın olacak, o yüzden ROG X870E-E'den yana tercihini kullan, bütçe dahilinde alınabilir bir kart. Ucuza kaçmak istemiyorsan alman gereken model minimum bu.

@Aeronight G.Skill o modeli bir de gereksiz pahalı olması yanı sıra, M-Die çıkma potansiyeli yüksek, A-Die çıkması garanti olan bir model alsan daha iyi olur 2x16, bilgine.

Parasını dert etmiyorsanız kombinasyon adına sorun yok, sorunlu parça da yok. Aynı bütçede daha mantıklı tercihler yapılabilir mi derseniz o konuda işler değişir.

TUF PLUS kartında maalesef Clear CMOS tuşu bile mevcut değil, AM5 platformunda buna sıkça ihtiyacın olacak, o yüzden ROG X870E-E'den yana tercihini kullan, bütçe dahilinde alınabilir bir kart. Ucuza kaçmak istemiyorsan alman gereken model minimum bu.

@Aeronight G.Skill o modeli bir de gereksiz pahalı olması yanı sıra, M-Die çıkma potansiyeli yüksek, A-Die çıkması garanti olan bir model alsan daha iyi olur 2x16, bilgine.
M-Die'ın ne olduğunu bilmiyorum. Başka ram bakabilirim.

M-Die'ın ne olduğunu bilmiyorum. Başka ram bakabilirim.
G.Skill 6000 CL30 Neo serisi çok yüksek oranda M-Die. O kadar para vermişken A-Die alman lazım. Farkları şu, E-E kartını aldığında mesela, düz EXPO açıp geçmek yerine birazdan atacağım rehberdeki timing'leri geçirip Tuning işlemi yapacaksın, %1 ve %0.1 değerler yükselecek, akıcılık artacak oyun içi, FPS oyunlarında gözle görülür FPS artışı olacak. Frekans artışının yanı sıra bu zamanlamaları yazmak ayrı önem taşıyor. Onun için A-Die alman en doğrusu.

@Aeronight Şu anda ne Samsung ne Micron 6000 CL30 değerine inebilmiş vaziyette, o yüzden 6000 CL30 kesin Hynix olmak zorunda, ama senin tercih ettiğin model M-Die çıkacak, Hynix A-Die tercih etmen gerekiyor, en sorunsuzu o.

G.Skill 6000 CL30 Neo serisi çok yüksek oranda M-Die. O kadar para vermişken A-Die alman lazım. Farkları şu, E-E kartını aldığında mesela, düz EXPO açıp geçmek yerine birazdan atacağım rehberdeki timing'leri geçirip Tuning işlemi yapacaksın, %1 ve %0.1 değerler yükselecek, akıcılık artacak oyun içi, FPS oyunlarında gözle görülür FPS artışı olacak. Frekans artışının yanı sıra bu zamanlamaları yazmak ayrı önem taşıyor. Onun için A-Die alman en doğrusu.

@Aeronight Şu anda ne Samsung ne Micron 6000 CL30 değerine inebilmiş vaziyette, o yüzden 6000 CL30 kesin Hynix olmak zorunda, ama senin tercih ettiğin model M-Die çıkacak, Hynix A-Die tercih etmen gerekiyor, en sorunsuzu o.

Yukarıda önerdiğiniz Patriot Viper Xtreme 5 RAM'i yazdım o zaman.

Yukarıda önerdiğiniz Patriot Viper Xtreme 5 RAM'i yazdım o zaman.
Evet, o daha uygun olacaktır. Patriot'lar yüksek oranda A-Die, ama G.Skill özellikle 6000 CL30 Neo versiyonu çok yüksek oranda M-Die, o yüzden tercih sebebi olmaz. Ama sonuç itibariyle 6000 CL30 alacağın için, ufak bir ihtimal de olsa M-Die çıkma şansı halen daha var, ona yapacak bir şey yok. En azından şansını deneyeceksin, G.Skill'e boş yere o kadar para bayılmanın anlamı olmaz. Eğer 6000 CL26 alacaksan Sinerji'de mevcut o, ve kesin A-Die. Piyasadaki en iyi RAM odur şu anda, daha iyisi çıkmadı henüz. 1.4v sürümleri tükendi, 1.45v mevcut şu anda, o da yakında bitecektir.