Genzonzi

Becerikli
Ekran kartı: ASUS Radeon Dual RX 6700 XT OC.
İşlemci: i5 12400F.
PSU: High Power Gold 600W 80+ Gold
Soğutucu: ID-Cooling SE-214-XT ARGB
Kasa: Dark Maxima V20
Sistem: 2K'da kullanılıyor, devam edecek.

Bu 3 işlemci arasından birini seçeceğim. Nihai karara gelmiş bulunmaktayım çünkü bütçem biraz açıldı fakat bütçem açıldı diye de illa harcamak durumunda değilim. Sadece oyun ve gündelik kullanım için olacak. Ekran kartını ilerleyen zamanlar 5070 Ti güncellerken yanında PSU'yu da değiştireceğim. Şimdilik 6700XT ile kullanmaya devam edeceğim. Bu durumda sizce hangisini tercih etmeliyim?

Thermaltake Frost Commander 140 hava soğutucu almayı planlıyorum. Sebeplerimi paylaşacağım, sizden de fikir almak istiyorum. Sizlerin desteğine gerçekten ihtiyacım var nihai karar için çünkü 9600X'ten 9800X3D'ye kadar çıkmış durumdayım. Benim bu fikre ihtiyacım var çünkü aradaki 6.000 TL farkı vermek bana muhtemelen bir şey katmayacak ama almışken alayım kafasındayım. Her gün bilgisayarda oturup oyun oynayan, takılan biri değil, sadece hobi amaçlı ara ara istediğim oyunları oynayarak kafa dağıtmak istiyorum.

9700X = Güncel ve FPS oyunları dışında tamamen X3D'lere yakın performans sergiliyor. Soğutması daha basit ve sorunsuz gözüküyor.
7800X3D = 9700 ile arasında 2.000 TL gibi bir fark var ve çoğunluk 2 bin daha koy 7800X3D al diyor ama ben mantığını hala çözemedim. Çünkü testlere baktığımda neredeyse yakın performansı var, soğutması daha kolay, güncel olmasına rağmen 9700X'in önünde tercih edilmesinin sebebini asla çözemedim. Sıcaklık değerleri diğerlerine nazaran gerçekten çok yüksek tabii ki sorun teşkil etmiyordur ama 75-80 dereceleri görmesi beni bu tartışmaya sokan noktalardan birisi.
9800X3D = Sanki iki işlemcinin birleşimi çıkmış gibi ortaya ama tabii 6.000 TL daha pahalı 7800X3D'ye göre.

@20424 sizin desteğiniz çok oldu o yüzden etiketledim, siz zaten yeterince öneride bulundunuz ama nihai karar için biraz fikir topluluğu gerekiyor bana :)

Bir de bu oyun işlemcileri yeni çıkacak oyunlar için daha iyi optimize olur mu ki. O kadar çok soru var ki aklımda. 9700X için illa 105W almamız gerekiyor mu acaba. o performansları yakalayabilmesi için araştırdım ama bulamadım, 105W'nin çok iş yapmadığını felan söyleyenler vardı redditte.

105W olayına pek takılmayın o daha çok çoklu çekirdek performansına etki edecektir, ayrıca 105W'a BIOS'tan alıyorsunuz işlemci farklılığı gibi bir şey değil.

Optimize konusunda bir ayrım olmaz.

105W olayına pek takılmayın o daha çok çoklu çekirdek performansına etki edecektir, ayrıca 105W'a BIOS'tan alıyorsunuz işlemci farklılığı gibi bir şey değil.

Optimize konusunda bir ayrım olmaz.
Onu da biliyorum da bazı yorumlarda 105W alındığı için, soğutmasının zorlaştığını, hava soğutucunun yetersiz kalabileceğini okudum. Bu nasıl bir gerçekliktir ?

OC yapmak gibi bir şey, ne kadar yüksek güç çekerse o kadar fazla ısınır, o soğutucu 9000 serisinde 200W'a kadar rahat soğutur, o işlemci de OC ile bile 170W'ı geçmez.

Bunun üstü 360 mm sıvı soğutma zaten, onda da iyi bir model alırsanız fark atar, frost çoğuna yakın performans gösteriyor, çok kafanıza takılıyorsa sıvı soğutma da seçebilirsiniz.

Bunun üstü 360 mm sıvı soğutma zaten, onda da iyi bir model alırsanız fark atar, frost çoğuna yakın performans gösteriyor, çok kafanıza takılıyorsa sıvı soğutma da seçebilirsiniz.
Onun için kasa da değiştirmem gerekiyor o da 10.000 TL ek masraf demek. Hava soğutucu yetecekse pek takıntım yok açıkçası. Tek derdim, işlemci zarar görmesin, soğutucu ses yapmasın vs.
ü

İşlemci termal eşiğe geldiğinde sistemi kapatır zaten, sıcaklıktan zarar görme durumu olmaz, kendini korur.

Ayrıca bu bahsettiğimiz tüketimler tam yük esnasında gerçekleşiyor, oyunlarda çok daha az tüketim olacak.

Son düzenleme: