Ryzen 7 9800X3D – OCCT'de Ryujin III Extreme ile bile 4.7 GHz sınırını aşamıyor

RohanR

Becerikli
Selamlar dostlar,

Sistemimde sıcaklık ve frekans konusu ile ilgili ilginç bir durum yaşıyorum. Özellikle Ryzen 7 9800X3D kullanıcılarından yorum bekliyorum.

Sistem Özelliklerim
  • Anakart: ASUS ROG Strix X870-A
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: ASUS TUF RTX 5080
  • Soğutma (önceki): MSI MAG Coreliquid M360
  • Soğutma (şu an): ASUS ROG Ryujin III Extreme
  • Çözünürlük: 2560x1440 (2K)
Durum Özeti

İlk kurulumda MSI MAG M360 sıvı soğutma kullanıyordum. Bu konfigürasyonda:
  • Oyunlarda sıcaklıklar 65–70°C
  • OCCT stres testinde ise 92–95°C
  • İşlemci frekansı test boyunca 4.7 GHz’de sabit kalıyordu.
Daha iyi soğutma amacıyla ASUS Ryujin III Extreme’e geçiş yaptım. Şu anki değerler:
  • Oyunlarda sıcaklıklar 62–65°C
  • OCCT’de ise 87–88°C
  • Ama frekans hâlâ 4.7 GHz’den yukarı çıkmıyor
  • Güç çekişi 138 watt civarı
Denediğim Ayarlar
  • BIOS üzerinden PBO’yu açtım (Auto, Enabled, Advanced modları dahil).
  • Curve Optimizer ayarlarını da girdim (negatif offset denemeleri yaptım).
  • Buna rağmen OCCT stres testinde işlemci boost frekanslarına çıkmıyor.
Termal Macun Denemeleri
  • Termal macun olarak hem Thermal Grizzly hem de Arctic MX-6 denedim.
  • Soğutucuyu doğru şekilde oturtmama rağmen MSI MAG M360’ı söktüğümde, termal macunun kenarlara toplandığını fark ettim.
    • Bu da büyük ihtimalle merkezde yeterli temas oluşmadığını ve sıcaklığın yüksek çıkmasına neden olduğunu gösteriyor.

• Ryujin III montajında macun yayılımı daha düzgün, sıcaklık da düşmüş durumda ama frekans hâlâ artmıyor.
Merak Ettiklerim
  • Isılar OCCT’de artık 95 değil 87 derece ama hâlâ neden 4.7 GHz’de sabit kalıyor?
  • Bu OCCT’nin AVX yüküne özel bir sınırlama mı?
  • Yoksa X3D işlemciler zaten boost’u agresif kullanmıyor mu?
  • Benim işlemcim “golden chip” değil mi, yoksa başka bir sınırlayıcı mı devrede?
Aynı işlemciyi kullanan veya bu konularda bilgili olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim

Asıl önemli yeri paylaşmamışsınız, HWiNFO çekirdek sıcaklıkları, voltaj ve güç tüketimi kısmını paylaşın.

Asıl önemli yeri paylaşmamışsınız, HWiNFO çekirdek sıcaklıkları, voltaj ve güç tüketimi kısmını paylaşın.
Hocam doğru söylüyorsunuz. Ama şuan işteyim onun fotoğrafı elimde yok eve geçince testi tekrardan yapıp atayım.

İşlemci boştayken PBO enable şekilde 5.2 GHz'e çıkıyor mu?

İşlemci boştayken 5.2 GHz'e çıkıyor mu?
Çıkıyor hocam, yüzde yüz yükte değilken oyunlarda ekteki gibi oluyor ama mesela oyunlarda shader yüklerken, ekteki gibi eski MSI MAG M360 soğutucusundayken 5 GHz’de çalışıyor.

Dosya Ekleri

• IMG_0013.webp
    3,2 MB · Görüntüleme: 49
  • IMG_2782.webp
    3,8 MB · Görüntüleme: 51
Boost frekansı işi biraz farklı çalışıyor sürekli tüm çekirdekleri boostlayamıyor, ısınma başladıktan sonra da frekansı kısmaya başlıyor, anakart kalitesi bile buna etki ediyor, doğru PBO ve Curve Optimizer ayarı ile verimli bir çalışma sağlanabilir.

Hocam, izlediğim incelemelerde aynı işlemcinin 88 derecelerde 5.2 GHz’de çalışabildiğini görüyorum. Benim sistemde ise en yüksek çekirdek frekansı (tüm çekirdekler) 4.7 GHz’de sabit kalıyor.

ASUS ROG Ryujin III Extreme soğutucuyla bile OCCT testinde sıcaklık 84 dereceye kadar çıkıyor, işlemci 138 watt güç çekiyor ama buna rağmen boost yapmıyor, 4.7 GHz’de çalışmaya devam ediyor. BIOS üzerinden PBO ile +200 MHz verdiğimde frekans 4.9 GHz oluyor ama yine değişen bir şey olmuyor. İşin ilginç yanı, oyunlarda işlemci 5.4 GHz’e kadar çıkabiliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dediğim gibi tek etken soğutucu değil, PBO +200 + Curve Optimizer ile negative voltaj vererek destekleyin, BIOS'tan işlemciye ait dahili GPU'yu da kapatın.

Bir de silikon kalitesi var tabii, o da bir etken.

Dediğim gibi tek etken soğutucu değil, PBO +200 + Curve Optimizer ile negative voltaj vererek destekleyin, BIOS'tan işlemciye ait dahili GPU'yu da kapatın.

Bir de silikon kalitesi var tabii, o da bir etken.
Hocam PBO ayarlarını yaptığımda işlemcinin sıcaklık ve performans farkı yok denecek kadar az oluyor anlamadığım bir şekilde. Ayrıca Asus anakartın Biosta ölçtüğü işlemci SP puanı 113. Bunun bir etkisi olduğunu düşünüyorum.

Sp puanı nasıl bir kaliteye denk geliyor hiç bilmiyorum, siz Curve Optimizer ile all Core negative 15 verip bir deneyin stabil olursa -25'e kadar düşürülebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…