Çıkıyor hocam, yüzde yüz yükte değilken oyunlarda ekteki gibi oluyor ama mesela oyunlarda shader yüklerken, ekteki gibi eski MSI MAG M360 soğutucusundayken 5 GHz’de çalışıyor.
Boost frekansı işi biraz farklı çalışıyor sürekli tüm çekirdekleri boostlayamıyor, ısınma başladıktan sonra da frekansı kısmaya başlıyor, anakart kalitesi bile buna etki ediyor, doğru PBO ve Curve Optimizer ayarı ile verimli bir çalışma sağlanabilir.
Boost frekansı işi biraz farklı çalışıyor sürekli tüm çekirdekleri boostlayamıyor, ısınma başladıktan sonra da frekansı kısmaya başlıyor, anakart kalitesi bile buna etki ediyor, doğru PBO ve Curve Optimizer ayarı ile verimli bir çalışma sağlanabilir.
Hocam, izlediğim incelemelerde aynı işlemcinin 88 derecelerde 5.2 GHz’de çalışabildiğini görüyorum. Benim sistemde ise en yüksek çekirdek frekansı (tüm çekirdekler) 4.7 GHz’de sabit kalıyor.
ASUS ROG Ryujin III Extreme soğutucuyla bile OCCT testinde sıcaklık 84 dereceye kadar çıkıyor, işlemci 138 watt güç çekiyor ama buna rağmen boost yapmıyor, 4.7 GHz’de çalışmaya devam ediyor. BIOS üzerinden PBO ile +200 MHz verdiğimde frekans 4.9 GHz oluyor ama yine değişen bir şey olmuyor. İşin ilginç yanı, oyunlarda işlemci 5.4 GHz’e kadar çıkabiliyor.
Dediğim gibi tek etken soğutucu değil, PBO +200 + Curve Optimizer ile negative voltaj vererek destekleyin, BIOS'tan işlemciye ait dahili GPU'yu da kapatın.
Bir de silikon kalitesi var tabii, o da bir etken.
Dediğim gibi tek etken soğutucu değil, PBO +200 + Curve Optimizer ile negative voltaj vererek destekleyin, BIOS'tan işlemciye ait dahili GPU'yu da kapatın.
Bir de silikon kalitesi var tabii, o da bir etken.
Hocam PBO ayarlarını yaptığımda işlemcinin sıcaklık ve performans farkı yok denecek kadar az oluyor anlamadığım bir şekilde. Ayrıca Asus anakartın Biosta ölçtüğü işlemci SP puanı 113. Bunun bir etkisi olduğunu düşünüyorum.
Sp puanı nasıl bir kaliteye denk geliyor hiç bilmiyorum, siz Curve Optimizer ile all Core negative 15 verip bir deneyin stabil olursa -25'e kadar düşürülebilir.