ggbye 24

Başarılı
Makaleler
1
Yer
Bursa
Herkese selamlar,

Valorant ve CS benzeri rekabetçi oyunlarda uzun süredir kelimenin tam anlamıyla çıldırtıcı bir "geç görme, desync ve ağır mouse (heavy mouse feeling)" sorunu yaşıyorum. Eski İmmortal 3 oyuncusuyum, kas hafızama güveniyorum ancak şu an Yücelik liginde, hatta Gold/Plat smurf hesaplarda bile mermi isabet ettiremez hale geldim. Yaşadığım durumu tarif etmem gerekirse:

Oyunda sanki her şeyi 2-3 saniye geriden takip ediyorum.
Ne attığım flick tutuyor ne de koyduğum crosshair iş yapıyor. Biriyle yüz yüze geldiğim an rakip ıskalamazsa ölmem bir oluyor.
Mouse elimde resmen çamur gibi hareket ediyor, kuru ve akıcı olmayan bir hissiyat var.
Mermi sıkışım bile normal değil; silah resmen boncuk atıyor gibi hissettiriyor. Diğer oyuncuların videolarını izlediğimde onlardaki akıcılık, hızlı mermi kaydı ve mouse rahatlığı bende kesinlikle yok.
İşin içinden çıkamadığım nokta şu; sistemde, internette ve elektrik altyapısında değişmeyen tek bir parça bile kalmadı. Denediğim ve elediğim her şeyi aşağıya listeliyorum:

Sistem ve Ekipmanlar:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: NVIDIA RTX 5070 (Farklı GPU'lar da denendi)
  • Monitörler: 500 Hz OLED ve 380 Hz IPS (Ayrı ayrı denendi)
  • Mouse / Klavye: Razer Viper V4 Pro (1 KHz ve 8 KHz modları denendi), farklı üst seviye mousepad'ler ve mouse'lar denendi.
  • Yazılım: Windows 10 ve Windows 11 temiz kurulumlar yapıldı. RAM timing ayarları optimize edildi. BIOS ve tüm sürücüler en güncel sürümde.
İnternet ve Altyapı:

İnternet altyapısı ve router tamamen değiştirildi.
Kablolar CAT 6 ve CAT 7 olarak ayrı ayrı test edildi.
Bağlantı değerlerim 5 ms ping ve A+ Bufferbloat skoruna sahip, yani kağıt üzerinde kusursuz.

Elektrik Altyapısı (EMI / Gürültü Testleri):

Ev sahibim emekli oto elektrikçisi olduğu için elektrik konusunun üzerine çok düştük.
Sırf bu sorun için eve tesisatçı/elektrikçi çağırıp Online UPS kurduk ve panodan bilgisayar için özel sigortalı temiz hat çektik.
Kablolarda ferrit nüveler (ferrite beads) denendi ancak elektriksel düzenlemeler de hiçbir şeyi değiştirmedi.
Donanım, çevre birimleri, internet ve elektrik dahil her şeyi sıfırlamama rağmen bu "lanet" oyun hissiyatından kurtulamadım. Benim atladığım, gizli kalmış bir Windows ayarı, bir veri yolu çakışması (HPET, USB Polling vb.) veya ISS kaynaklı bir routing/CGNAT problemi mi var?

Benzer bir tecrübe yaşayıp çözebilen ya da "şuna da bak" diyebilecek birisi varsa önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Herkese selamlar,

Valorant ve CS benzeri rekabetçi oyunlarda uzun süredir kelimenin tam anlamıyla çıldırtıcı bir "geç görme, desync ve ağır mouse (heavy mouse feeling)" sorunu yaşıyorum. Eski İmmortal 3 oyuncusuyum, kas hafızama güveniyorum ancak şu an Yücelik liginde, hatta Gold/Plat smurf hesaplarda bile mermi isabet ettiremez hale geldim. Yaşadığım durumu tarif etmem gerekirse:

Oyunda sanki her şeyi 2-3 saniye geriden takip ediyorum.
Ne attığım flick tutuyor ne de koyduğum crosshair iş yapıyor. Biriyle yüz yüze geldiğim an rakip ıskalamazsa ölmem bir oluyor.
Mouse elimde resmen çamur gibi hareket ediyor, kuru ve akıcı olmayan bir hissiyat var.
Mermi sıkışım bile normal değil; silah resmen boncuk atıyor gibi hissettiriyor. Diğer oyuncuların videolarını izlediğimde onlardaki akıcılık, hızlı mermi kaydı ve mouse rahatlığı bende kesinlikle yok.
İşin içinden çıkamadığım nokta şu; sistemde, internette ve elektrik altyapısında değişmeyen tek bir parça bile kalmadı. Denediğim ve elediğim her şeyi aşağıya listeliyorum:

Sistem ve Ekipmanlar:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: NVIDIA RTX 5070 (Farklı GPU'lar da denendi)
  • Monitörler: 500 Hz OLED ve 380 Hz IPS (Ayrı ayrı denendi)
  • Mouse / Klavye: Razer Viper V4 Pro (1 KHz ve 8 KHz modları denendi), farklı üst seviye mousepad'ler ve mouse'lar denendi.
  • Yazılım: Windows 10 ve Windows 11 temiz kurulumlar yapıldı. RAM timing ayarları optimize edildi. BIOS ve tüm sürücüler en güncel sürümde.
İnternet ve Altyapı:

İnternet altyapısı ve router tamamen değiştirildi.
Kablolar CAT 6 ve CAT 7 olarak ayrı ayrı test edildi.
Bağlantı değerlerim 5 ms ping ve A+ Bufferbloat skoruna sahip, yani kağıt üzerinde kusursuz.

Elektrik Altyapısı (EMI / Gürültü Testleri):

Ev sahibim emekli oto elektrikçisi olduğu için elektrik konusunun üzerine çok düştük.
Sırf bu sorun için eve tesisatçı/elektrikçi çağırıp Online UPS kurduk ve panodan bilgisayar için özel sigortalı temiz hat çektik.
Kablolarda ferrit nüveler (ferrite beads) denendi ancak elektriksel düzenlemeler de hiçbir şeyi değiştirmedi.
Donanım, çevre birimleri, internet ve elektrik dahil her şeyi sıfırlamama rağmen bu "lanet" oyun hissiyatından kurtulamadım. Benim atladığım, gizli kalmış bir Windows ayarı, bir veri yolu çakışması (HPET, USB Polling vb.) veya ISS kaynaklı bir routing/CGNAT problemi mi var?

Benzer bir tecrübe yaşayıp çözebilen ya da "şuna da bak" diyebilecek birisi varsa önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.
Hocam, Windows'u debloat etmeyi deneyin.

Arka planda çalışan hizmetler input lag yaratabilir.

Hit registration konusunda problem yaşıyorsan, oyun içinde ağ ara bellek yönetimini asgari değil orta yap, orta yapınca düzelme olur.

Bazen bu durumlar olduğunda arabelleği ayarlıyorum çözülüyor. Oyunun netcode'u sıkıntılı, cs2 çok daha iyi bu konuda maalesef.

Bufferbloattan A+ alıyor olması lag sokturmuyor anlamına gelir ama bağlantındaki dalgalanma/jitter'ı göstermez.

Riot şunu da yapar : Sezon sonlarına doğru keyboard_yaw artırıp-azalıyor rankların dağılımına göre. Yani a-d yaparkenki hızı/velocity olarak anla onu.

Ekleme : karşındaki adamın pingi senden fazla hattı da jitterlı ise sen cross koyup beklediğinde ilk ölen olursun. Adamın hareketi sana onun gönderdiği sinyalden daha geç geliyor.

Oyuncu bazında değişken olduğu için genel olarak problem yaşıyorsan arabellek orta'da bırak, eğer yüksek ms sunuculardaysan yükseğe bile çekebilirsin.

Maç içindeki duruma göre o ayarlar ile oyna, ben ferrari peek atan gördümmü asgariden orta'ya çekiyorum adamı takır takır vurabilmeye başlıyorum.

1'e 1'de kaldığın adamın pingi senden yüksek ise mutlaka hareket halinde ol ve ilk sen peeklersen onu kolayca avlarsın. Timingi yakalaman mesele o kadar.

Son düzenleme:
Linux dene, TSC timer kullanıyor; HPET'e göre çok daha iyi. CS2 native destek var, Windows kaynaklı sorunları da elemiş olursun. Ayrıca Linux'ta 5-6 ns daha az RAM gecikmesi alıyorum.