ggbye 25

Başarılı
Makaleler
1
Yer
Bursa
Herkese selamlar,

Valorant ve CS benzeri rekabetçi oyunlarda uzun süredir kelimenin tam anlamıyla çıldırtıcı bir "geç görme, desync ve ağır mouse (heavy mouse feeling)" sorunu yaşıyorum. Eski İmmortal 3 oyuncusuyum, kas hafızama güveniyorum ancak şu an Yücelik liginde, hatta Gold/Plat smurf hesaplarda bile mermi isabet ettiremez hale geldim. Yaşadığım durumu tarif etmem gerekirse:

Oyunda sanki her şeyi 2-3 saniye geriden takip ediyorum.
Ne attığım flick tutuyor ne de koyduğum crosshair iş yapıyor. Biriyle yüz yüze geldiğim an rakip ıskalamazsa ölmem bir oluyor.
Mouse elimde resmen çamur gibi hareket ediyor, kuru ve akıcı olmayan bir hissiyat var.
Mermi sıkışım bile normal değil; silah resmen boncuk atıyor gibi hissettiriyor. Diğer oyuncuların videolarını izlediğimde onlardaki akıcılık, hızlı mermi kaydı ve mouse rahatlığı bende kesinlikle yok.
İşin içinden çıkamadığım nokta şu; sistemde, internette ve elektrik altyapısında değişmeyen tek bir parça bile kalmadı. Denediğim ve elediğim her şeyi aşağıya listeliyorum:

Sistem ve Ekipmanlar:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: NVIDIA RTX 5070 (Farklı GPU'lar da denendi)
  • Monitörler: 500 Hz OLED ve 380 Hz IPS (Ayrı ayrı denendi)
  • Mouse / Klavye: Razer Viper V4 Pro (1 KHz ve 8 KHz modları denendi), farklı üst seviye mousepad'ler ve mouse'lar denendi.
  • Yazılım: Windows 10 ve Windows 11 temiz kurulumlar yapıldı. RAM timing ayarları optimize edildi. BIOS ve tüm sürücüler en güncel sürümde.
İnternet ve Altyapı:

İnternet altyapısı ve router tamamen değiştirildi.
Kablolar CAT 6 ve CAT 7 olarak ayrı ayrı test edildi.
Bağlantı değerlerim 5 ms ping ve A+ Bufferbloat skoruna sahip, yani kağıt üzerinde kusursuz.

Elektrik Altyapısı (EMI / Gürültü Testleri):

Ev sahibim emekli oto elektrikçisi olduğu için elektrik konusunun üzerine çok düştük.
Sırf bu sorun için eve tesisatçı/elektrikçi çağırıp Online UPS kurduk ve panodan bilgisayar için özel sigortalı temiz hat çektik.
Kablolarda ferrit nüveler (ferrite beads) denendi ancak elektriksel düzenlemeler de hiçbir şeyi değiştirmedi.
Donanım, çevre birimleri, internet ve elektrik dahil her şeyi sıfırlamama rağmen bu "lanet" oyun hissiyatından kurtulamadım. Benim atladığım, gizli kalmış bir Windows ayarı, bir veri yolu çakışması (HPET, USB Polling vb.) veya ISS kaynaklı bir routing/CGNAT problemi mi var?

Benzer bir tecrübe yaşayıp çözebilen ya da "şuna da bak" diyebilecek birisi varsa önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Artık RAW input on, default oldu. On-Off seçeneği kalktı.

Ona bir Apex alsak çözülecek gibi duruyor. 1 DPC anakartta 8400 MT/s açsın A-Die ile. Ciddi değişiklik hissedeceğini düşünüyorum gecikmede.

@CRT_User Buyrunuz, gecikme. :) Şimdi @ggbye nasıl mouse dönmüyormuş gibi hissedecek mesela? Çözüm belli.

1783933620652.webp

@ggbye için Linux ve CRT tüplü televizyon denemek lazım bir de, donanımsal sorun olmadığı bence kesin değil. :) @CRT_User Windows da şüpheli.

Son düzenleme:
Sorun donanım değil, Intel sistem bile denedim.

Intel'de Z790 Apex ile 1T açman lazım, 2 DPC kartlar 2T Gear 2 1:2 açıyor. Ondan gecikme hissetmen normal, sende denedik, başarısız oldu. AM5'te 8400 1:2 çıkman lazım, sendeki keskinlik sorunu düzelir. @SunseTTime ile deneyim etmeniz lazım bir de, onun da algısı çok yüksek.

Sorun donanım değil, Intel sistem bile denedim.

Sorun hem donanım değil hem yazılım değil. Geriye ne kalıyor? Online UPS var zaten sende, hat çektirmiştin. @CRT_User ile voltaj regülasyonunu kontrol edin. :)

Birkaç farklı yöntem deneyebiliriz;

-CGNAT havuzunda mısınız? Valorant ve CS2 gibi oyunlar UDP protokolü üzerinden haberleşir. Bunu kontrol etmenizde fayda var.

- Wireless dongle hangi usb portuna takıldı bundan emin olunuz

- Modeminizi bilgisayardan ve fareden en az 1.5 metre uzağa konumlandırın. Farenin kablosuz alıcısını yerine,mousepad'in hemen önüne yerleştirin.

- Routerda MTU ayarınız, iss'inizin altyapısı ile örtüşmüyor olabilir. Bu da oyunda saniyelik geriden gelme ve desync sorununa yol açabilir. Yönetici olarak Komut Satırı'nı açıp ping www.google.com -f -l 1472 komutunu girin. "Paketin parçalanması gerekiyor" hatası alırsanız, 1472 değerini hata almayana kadar (örneğin 1464, 1450) kademeli düşürerek test edin. Hata almadığınız en yüksek değere 28 ekleyerek (IP başlığı) çıkan sonucu router arayüzünüzdeki WAN/MTU ayarlarına girin. (Örnek: Optimal Mtu Örnek)

- Temiz kuruluma rağmen bazı anakart BIOS'larında HPET donanımsal olarak aktif olabilir. Sistem Aygıtları altından "Yüksek Duyarlıklı Olay Süreölçeri"ni devre dışı bırakın. Ardından yönetici olarak CMD'yi açıp bcdedit /set disabledynamictick yes komutunu girerek bilgisayarı yeniden başlatmayı deneyin.

Anakart modeliniz nedir bu arada?

Ona bir Apex alsak çözülecek gibi duruyor. 1 DPC anakartta 8400 MT/s açsın A-Die ile. Ciddi değişiklik hissedeceğini düşünüyorum gecikmede.

@CRT_User buyurunuz, gecikme. :) Şimdi @ggbye nasıl mouse dönmüyormuş gibi hissedecek mesela? Çözüm belli.

Eki Görüntüle 265208

@ggbye için Linux ve CRT tüplü televizyon denemek lazım bir de, donanımsal sorun olmadığı bence kesin değil. :) @CRT_User Windows da şüpheli.

CPPC'yi Cache'ye çekince bile gözle görülür değişim oldu, hala 2 ccd aktif kullanıyorum kralı gelsin bana 8 çekirdek park ettiremez.

ASUS TUF X870 idi anakartı diye hatırlıyorum. Bir de bak robust training enabled ve 8X'in faydası oluyor bayağı. 15-20 saniye bekleyemem ben denmemeli stabilite için lüzum bunlar.

Birkaç farklı yöntem deneyebiliriz;

-CGNAT havuzunda mısınız? Valorant ve CS2 gibi oyunlar UDP protokolü üzerinden haberleşir. Bunu kontrol etmenizde fayda var.

- Wireless dongle hangi usb portuna takıldı bundan emin olunuz

- Modeminizi bilgisayardan ve fareden en az 1.5 metre uzağa konumlandırın. Farenin kablosuz alıcısını yerine,mousepad'in hemen önüne yerleştirin.

- Routerda MTU ayarınız, iss'inizin altyapısı ile örtüşmüyor olabilir. Bu da oyunda saniyelik geriden gelme ve desync sorununa yol açabilir. Yönetici olarak Komut Satırı'nı açıp ping www.google.com -f -l 1472 komutunu girin. "Paketin parçalanması gerekiyor" hatası alırsanız, 1472 değerini hata almayana kadar (örneğin 1464, 1450) kademeli düşürerek test edin. Hata almadığınız en yüksek değere 28 ekleyerek (IP başlığı) çıkan sonucu router arayüzünüzdeki WAN/MTU ayarlarına girin. (Örnek: Optimal Mtu Örnek)

- Temiz kuruluma rağmen bazı anakart BIOS'larında HPET donanımsal olarak aktif olabilir. Sistem Aygıtları altından "Yüksek Duyarlıklı Olay Süreölçeri"ni devre dışı bırakın. Ardından yönetici olarak CMD'yi açıp bcdedit /set disabledynamictick yes komutunu girerek bilgisayarı yeniden başlatmayı deneyin.

Anakart modeliniz nedir bu arada?
Statik ip fiber ve vdsl denendi.

@CRT_User Buyrunuz, gecikme. :) Şimdi @ggbye nasıl mouse dönmüyormuş gibi hissedecek mesela? Çözüm belli.

Eki Görüntüle 265208

Ben de Z790 Apex macerası yapmak istiyorum, bu değerlerin üstüne çıkarız belki.

1783938881470.webp

1783938903768.webp

Hpet vs herşey yapıldı, çözüm yok. @Ayhan Dönmez evden taşınmayı düşünüyorum. Bizim komşu ne hikmetse elektrik faturası adama gelmiyor. Komşu dediğimde ev sahibi, evde var bir düzenek kaçak elektrik felan kulanıyor. Online ups taktım, sigorta özel yaptırdım. Topraklama tamam dedi elektrikçi, visual C++ 2024 sürümü denedim. Yüzlerce windows ayarı herşey denedim.

CPPC'yi Cache'ye çekince bile gözle görülür değişim oldu, hala 2 ccd aktif kullanıyorum kralı gelsin bana 8 çekirdek park ettiremez.

ASUS TUF X870 idi anakartı diye hatırlıyorum. Bir de bak robust training enabled ve 8X'in faydası oluyor bayağı. 15-20 saniye bekleyemem ben denmemeli stabilite için lüzum bunlar.
@Ayhan Dönmez 1x1x dayatıyor bize, nitro alakalı değil, 1/2/0 1x1x Auto ve diğer tüm kombinasyonları denedim.

Bizim evde elektrik kabloları ekli, sürekli voltaj dalgalanıyor ama PC dümdüz fişe takılı çalışıyor. Bu tür ilginç sorunları hiç yaşamadım.