ggbye 1

Üstün
Makaleler
1
Yer
Bursa
Herkese selamlar,

Valorant ve CS benzeri rekabetçi oyunlarda uzun süredir kelimenin tam anlamıyla çıldırtıcı bir "geç görme, desync ve ağır mouse (heavy mouse feeling)" sorunu yaşıyorum. Eski İmmortal 3 oyuncusuyum, kas hafızama güveniyorum ancak şu an Yücelik liginde, hatta Gold/Plat smurf hesaplarda bile mermi isabet ettiremez hale geldim. Yaşadığım durumu tarif etmem gerekirse:

Oyunda sanki her şeyi 2-3 saniye geriden takip ediyorum.
Ne attığım flick tutuyor ne de koyduğum crosshair iş yapıyor. Biriyle yüz yüze geldiğim an rakip ıskalamazsa ölmem bir oluyor.
Mouse elimde resmen çamur gibi hareket ediyor, kuru ve akıcı olmayan bir hissiyat var.
Mermi sıkışım bile normal değil; silah resmen boncuk atıyor gibi hissettiriyor. Diğer oyuncuların videolarını izlediğimde onlardaki akıcılık, hızlı mermi kaydı ve mouse rahatlığı bende kesinlikle yok.
İşin içinden çıkamadığım nokta şu; sistemde, internette ve elektrik altyapısında değişmeyen tek bir parça bile kalmadı. Denediğim ve elediğim her şeyi aşağıya listeliyorum:

Sistem ve Ekipmanlar:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: NVIDIA RTX 5070 (Farklı GPU'lar da denendi)
  • Monitörler: 500 Hz OLED ve 380 Hz IPS (Ayrı ayrı denendi)
  • Mouse / Klavye: Razer Viper V4 Pro (1 KHz ve 8 KHz modları denendi), farklı üst seviye mousepad'ler ve mouse'lar denendi.
  • Yazılım: Windows 10 ve Windows 11 temiz kurulumlar yapıldı. RAM timing ayarları optimize edildi. BIOS ve tüm sürücüler en güncel sürümde.
İnternet ve Altyapı:

İnternet altyapısı ve router tamamen değiştirildi.
Kablolar CAT 6 ve CAT 7 olarak ayrı ayrı test edildi.
Bağlantı değerlerim 5 ms ping ve A+ Bufferbloat skoruna sahip, yani kağıt üzerinde kusursuz.

Elektrik Altyapısı (EMI / Gürültü Testleri):

Ev sahibim emekli oto elektrikçisi olduğu için elektrik konusunun üzerine çok düştük.
Sırf bu sorun için eve tesisatçı/elektrikçi çağırıp Online UPS kurduk ve panodan bilgisayar için özel sigortalı temiz hat çektik.
Kablolarda ferrit nüveler (ferrite beads) denendi ancak elektriksel düzenlemeler de hiçbir şeyi değiştirmedi.
Donanım, çevre birimleri, internet ve elektrik dahil her şeyi sıfırlamama rağmen bu "lanet" oyun hissiyatından kurtulamadım. Benim atladığım, gizli kalmış bir Windows ayarı, bir veri yolu çakışması (HPET, USB Polling vb.) veya ISS kaynaklı bir routing/CGNAT problemi mi var?

Benzer bir tecrübe yaşayıp çözebilen ya da "şuna da bak" diyebilecek birisi varsa önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

TUF X870e kullanıyorum. Anakart üzerinde debugled harici bir şey yok. USB porlarını BIOS üzerinden kapattım yine aynı. Uzay montaj, egzoz fan diğer fanları bile iptal ettim. Çözüm olmadı. CPU fan sorun yaratıyor ise öyle kalması gerek. Yapacak bir şey kalmadı.
Anladım. Yalnız şimdi şunları iyi dinle, umarım sende de işe yarar çok isterim bunu, lakin ASUS BIOS yüklemelerinde sanırım Microcode sürümleri geri alanamıyor bunu araştır lütfen. Ben kendi anakartımı 4 ay önce satın almıştım ve üzerinde 1.3.0.0 olan AGESA yani Microcode sürümü olarak geçen version güncellemesine yama yapılmış bir BIOS güncellemesi vardı, ben de aldıktan sonra direkt en son güncellemeyi yaptım +2 BIOS sürüm çıkmıştı. Neyse daha sonra tuhaf tuhaf sorunlar iyice olmaya başlamıştı, en son Valorant Rekabetçi modu oynayınca sorunlar batmaya başlamıştı, derken yukarıda yazdığım şeyleri keşfettim, ama sonra sorunu derinlemesine araştırınca AGESA sürümlerini sürekli patchleyen bu BIOS sürümlerin aslında birer BETA sürüm BIOS olduğunu anladım. Zaten 1-2 BIOS sürümde AGESA sürüm yanında "Patch" olarak belirtmişler. Ben de tüm BIOS'lara baktım ve 1.3.0.0 ilk AGESA sürümü ilgilendiren BIOS sürümü indirip kurdum. Bilgisayar mukemmel oldu, USB portlardan ses gelmeyi bıraktı, çalışıyor, oyun mükemmel şekilde akıcı. Daha önce BIOS üzerinde basit bir ayar yapsam bile 30-40 saniye bekliyordum, Windows açılımında dönen yuvarlak işaret 1 saniyeliğine takılıyordu. Hepsi geçti BIOS değişim sonrası 10-15 saniye sonra PC tekrar açılıyor. Sende dene istersen eğer denemediysen. Anakart modeline baktım Microcode güncellemelerine ve benimkine benzer nitelikte..O yüzden şu BIOS sürümü indir kur, ama AGESA sürümün 1.3.0.0 olması gerek, benim tüm problemlerim bu şekilde geçti.

Senin anakartını ilgilendiren BIOS sürümü;

"Sürüm 2004
18.07 MB
2026/01/30
SHA-256 :E1C148E1C8BE4C05449DB90C900E68962F11BAB62B2E12DE2F60A69D596AA251
"1.AGESA updated to ComboAM5 PI_Pre1.3.0.0 for better security.
2.Enhanced system performance and stability.
3.Improved memory compatibility for JEDEC-compliant modules.

Before running the USB BIOS Flashback tool, please rename the BIOS file (A5693.CAP) using BIOSRenamer."

Dene bakalım umarım geçer.

Anladım. Yalnız şimdi şunları iyi dinle, umarım sende de işe yarar çok isterim bunu, lakin ASUS BIOS yüklemelerinde sanırım Microcode sürümleri geri alanamıyor bunu araştır lütfen. Ben kendi anakartımı 4 ay önce satın almıştım ve üzerinde 1.3.0.0 olan AGESA yani Microcode sürümü olarak geçen version güncellemesine yama yapılmış bir BIOS güncellemesi vardı, ben de aldıktan sonra direkt en son güncellemeyi yaptım +2 BIOS sürüm çıkmıştı. Neyse daha sonra tuhaf tuhaf sorunlar iyice olmaya başlamıştı, en son Valorant Rekabetçi modu oynayınca sorunlar batmaya başlamıştı, derken yukarıda yazdığım şeyleri keşfettim, ama sonra sorunu derinlemesine araştırınca AGESA sürümlerini sürekli patchleyen bu BIOS sürümlerin aslında birer BETA sürüm BIOS olduğunu anladım. Zaten 1-2 BIOS sürümde AGESA sürüm yanında "Patch" olarak belirtmişler. Ben de tüm BIOS'lara baktım ve 1.3.0.0 ilk AGESA sürümü ilgilendiren BIOS sürümü indirip kurdum. Bilgisayar mukemmel oldu, USB portlardan ses gelmeyi bıraktı, çalışıyor, oyun mükemmel şekilde akıcı. Daha önce BIOS üzerinde basit bir ayar yapsam bile 30-40 saniye bekliyordum, Windows açılımında dönen yuvarlak işaret 1 saniyeliğine takılıyordu. Hepsi geçti BIOS değişim sonrası 10-15 saniye sonra PC tekrar açılıyor. Sende dene istersen eğer denemediysen. Anakart modeline baktım Microcode güncellemelerine ve benimkine benzer nitelikte..O yüzden şu BIOS sürümü indir kur, ama AGESA sürümün 1.3.0.0 olması gerek, benim tüm problemlerim bu şekilde geçti.

Senin anakartını ilgilendiren BIOS sürümü;

"Sürüm 2004
18.07 MB
2026/01/30
SHA-256 :E1C148E1C8BE4C05449DB90C900E68962F11BAB62B2E12DE2F60A69D596AA251
"1.AGESA updated to ComboAM5 PI_Pre1.3.0.0 for better security.
2.Enhanced system performance and stability.
3.Improved memory compatibility for JEDEC-compliant modules.

Before running the USB BIOS Flashback tool, please rename the BIOS file (A5693.CAP) using BIOSRenamer."

Dene bakalım umarım geçer.
Bu sorun uzun zamandır var. Çok bios sürümü denedim. 1 yıldır, sürekli bios değiştim. Fark cidden yok. Şuan m.2 slotları şüpheli. GEN5 x16 olan kart. M.2 üst slota takınca. Ordan çalıyor, başka slota aldım. 4x chipset grubuna deniyeceğim.

BIOS deneyip iyi sonuç almadığın için üzüldüm. İşin zor gibi. Ben de emin ol BufferBloat değerlerim fln kusursuz. Fiziksel olarak download, upload her şey süper. Hatta bunu OBS'de Twitch üzerinden yayın açarak bile denedim. Yayın FPS 120 fln yaptım, açık durumda arka planda full bant genişliği download kullandım ve bir tane kare kaybı bile olmamıştı, lakin gel gör ki özellikle Valorant oyununda süper bir gecikme sorunu vardı. Ben de karşımda adamı görmemle ölmem bir oluyordu. Görüntülerde kayma olduğunu, ben de eksik olduğunu anlıyordum. Mermi izleri bile olması gerektiği gibi değildi. Ve boncuk atıyordum, hele Phantom 1 mermiden sonra ki 2 mermi bile cross'umu neredeyse 2 CM yukarı götürüyordu :) Şerif silahın elime gelmesi değişikti. Sonra BIOS sürümünü dediğim AGESA sürümüne aldım ve kafayı yedim. Oyunun grafikleri full ayarda oynuyorum şimdi, ve şaka gibi ama koşarak tek tek atıp vuruyorum. Ben de mesela elektrikten bile şüphelendim ve akım korumalı priz aldım tek tek ayrı ayrı. Modeme bile taktım. İşin çıldırtıcı boyutu geceleri nedense düzeliyordu bir nebze, ama şu an her an sorunsuz olan bilgisayar tepkisi ile karşılaştırma yapınca her yönü iğrençmiş...Bence imkan yarat kendine ve farklı bir anakart temin edip dene, gerekirse yakınlarda desteği olan varsa bu soket anakartlar götür bir internet cafeye denemeni yap...Belki anakart sorunu olabilir.