Ryzen 7 9850X3D ve RTX 5090 sistemde stutter ve FPS drop sorunu

RECEPEKZ

Üyecik
Merhaba,

Sistemimde oyunlarda sürekli olarak anlık takılmalar (stuttering) ve ani FPS düşüşleri (drop) yaşıyorum. Denediğim birçok yazılımsal ve donanımsal çözüm yöntemine rağmen sorunu bir türlü çözemedim.

Sorunu yaşadığım bazı oyunlar:
  • Forza Horizon 5
  • Mount & Blade II: Bannerlord
  • Battlefield 6
  • Assetto Corsa
  • S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
  • Black Desert Online
Özellikle çevrim içi oyunlarda sorun çok daha fazla yaşanıyor.

İki yıldan uzun süredir bu problemle uğraşıyorum. Bu süreçte sürekli parça değiştirdim ancak hiçbir faydasını göremedim. Bana yalnızca maddi ve manevi zarar verdi. Yapay zekâ araçlarını kullandım, araştırma yaptım, videolar izledim ve yapılabilecek neredeyse her şeyi denediğimi düşünüyorum.

Bu konuda tecrübesi, önerisi veya farklı bir bakış açısı olan herkesten yardım bekliyorum. Gerçekten çok ihtiyacım var.

Sistem Bilgilerim:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9850X3D
  • Ekran Kartı: MSI GeForce RTX 5090 Ventus 3X OC 32 GB GDDR7 512-bit
  • Anakart: MSI MPG X870E Carbon WiFi
  • RAM: G.Skill Trident Z5 Neo RGB 64 GB (2x32 GB) DDR5 6000 MHz CL28 1.40 V, AMD EXPO Dual
  • Güç Kaynağı: MSI MPG A1000G PCIE5 1000 W 80 Plus Gold Full Modüler
  • Monitör: ASUS TUF Gaming VG27AQL5A, 2560x1440, 200 Hz
  • İşlemci Soğutucusu: ARCTIC Liquid Freezer II 420 A-RGB
Depolama:
  • Samsung 990 EVO Plus 1 TB (doğrudan CPU'ya bağlı ilk M.2 yuvasında)
  • Samsung 970 EVO Plus 2 TB
  • Samsung 980 PRO 1 TB

Denediğim Çözüm Yolları:

1. Sıcaklık kontrolleri

Arka planda HWiNFO64 ile sıcaklıkları sürekli takip ettim.
  • CPU: Yük altında maksimum 70 °C
  • GPU: 65-70 °C
  • RAM: 45 °C
  • M.2 SSD'ler: 28-40 °C

Isınma veya thermal throttling kaynaklı bir sorun görünmüyor.

2. RAM testleri

Yeni aldığım RAM'leri TestMem5 (TM5) ile anta777 Extreme ve Absolut profillerinde test ettim. Sonuçlar tamamen temiz çıktı.

3. Format ve sürücüler

Sıfırdan temiz Windows kurulumu yaptım. Ekran kartı sürücülerini DDU (Display Driver Uninstaller) ile tamamen kaldırıp temiz kurulum yaptım.

4. BIOS ve EXPO ayarları
  • EXPO açık ve kapalı olarak test edildi.
  • BIOS varsayılan ayarlara döndürüldü.
  • RAM'ler stok hızlarda test edildi.
  • PBO (Precision Boost Overdrive) varsayılan ayarlarda denendi.
  • PCIe Gen5/Gen4 ayarları varsayılan konumda bırakıldı.
  • C-States Disabled olarak test edildi.

5. Windows ve grafik ayarları
  • Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması (HAGS) açık/kapalı denendi.
  • Değişken yenileme hızı (VRR) açık/kapalı denendi.
  • Oyun Modu (Game Mode) açık/kapalı denendi.
  • Bellek Bütünlüğü (Memory Integrity) açık/kapalı denendi.
  • ReSize BAR açık/kapalı denendi.
  • MPO (Multi-Plane Overlay) açık/kapalı denendi.
  • Güç planı Nihai Performans olarak ayarlandı.

6. Diğer donanım ve yazılım adımları
  • Gölgelendirici önbelleği (Shader Cache) temizlendi.
  • Arka plandaki gereksiz uygulamalar kapatıldı.
  • Farenin polling rate değeri 1000 Hz olarak ayarlandı.
  • Anakart üzerindeki Wi-Fi ve Bluetooth modülleri kapatılıp açılarak test edildi.
  • Tüm SSD'lerin sağlık ve performans durumları CrystalDiskInfo ile kontrol edildi ve herhangi bir sorun görülmedi.
Tüm bu adımlara rağmen oyunlardaki anlık takılma ve FPS drop sorunu devam ediyor.

Benzer bir sorun yaşayıp çözen veya deneyebileceğim farklı bir test ya da yöntem bilen arkadaşların desteğini bekliyorum.

Zaman ayırıp konuyu okuyan ve yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Olabilir hocam sıfır alsanda arızalı denk geliyor başka yolla çözemezsin bu sorunu. Önce donanımdan emin olman gerek yazılımsal bütün çözümler denenmiş zaten. Dediğim gibi işlemci ve ekran kartını yolla servise baksınlar. Daha sonra tek SSD ile test etmen gerek.

Ryzen 7 9850X3D ve RTX 5090 FPS sorun diye yazınca aklıma direkt yapımcısının canına okuduğu Witcher 3 remastered için konuşuyordur dedim ama değilmiş , diğer oyunlarda ise bu sıkıntıyla karşılaşmanız ilgiç.

"Alıntı" : Witcher3 Remastered 4k Ryzen 9850X3d 5090 20FPS

Son düzenleme:
İlginiz için teşekkür ederim dediklerinizi bir bir test edicem

Valla akıl mantık almıyor işte neden kaynaklanıyor bilsem.

Hocam belki saçma gelebilir ama bilgisayarı farklı bir prize takmayı denediniz mi?
Yok Hocam saçma değil ama denedim her şekilde olmadı akıllı piriz kesintisiz güç kaynağı dahi aldım ama çözümü olmadı.

Son düzenleme:
Furmark gibi programlar ile sistemi stres testine soktun mu? Sadece oyunlarda mı yaşıyorsun, onu anlamak gerekiyor. Ayrıca bu test ettiğin oyunlar STALKER 2'de optimize sorunu var, sağlıklı test olmaz. FH5 test için iyi, ben ekran kartında sorun olduğunu düşünmüyorum. Bence RAM ya da anakart odaklı gidebilirsin.

Anakartın deliğine denk gelmeyip anakart altında kalan bir standoff var mı bakın isterseniz varsa sökün.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…