Rickorty

Çalışkan
Herkese merhaba,

Öncelikle sistem özelliklerim şu şekilde: Intel i5-7300HQ 2.50GHz işlemci, 8 GB RAM ve 4 GB GeForce GTX 1050 Ti ekran kartı.

Sorunuma gelecek olursak; son birkaç gündür World of Warships oynarken yaklaşık 3-4 saniye süren anlık donmalar yaşıyorum. Ardından FPS değerleri normale dönüyor ve oyun aynı şekilde devam ediyor.

Nedenini bir türlü çözemedim. Görev Yöneticisi'ni açıp drop girdiği sırada değerleri kontrol ettim. Oyun içerisindeyken bellek kullanımı genellikle %80-85 bandında seyrediyor. CPU kullanımı ise %30-40 civarındayken, donma yaşandığı an anlık olarak %5-10 aralığına düşüyor. Bu durumun sebebini ve çözümünü bulamadım.

Ek olarak; oyun ayarlarım orta-düşük seviyesinde. Fan sesinde ani bir yükselme olmuyor. Bilgisayarın sıcaklığı genelde yüksek seyreder ancak ekstra bir ısınma gözlemlemedim. Birkaç ay önce termal macun yenilemesi yapmıştım, sorun bundan kaynaklanıyor olabilir mi?

Yardımcı olabilecek herkese şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
%80-85 kullanım oranı, Windows'un arka plan işlemleriyle birlikte 8 GB sınırına dayandığını gösteriyor. RAM sonuna kadar kullanılarak dolduğunda bilgisiyar disk belleği dosyasını (Page File.sys) kullanmaya başlar. Yani veriyi RAM yerine çok daha yavaş olan diskten okumaya çalışır. Bu geçiş anı 3-4 saniyelik donmalara (stuttering) neden olur.
Arka planda çalışan gereksiz şeyleri kapat. Başlangıçta açılan gereksiz programları devre dışı bırak görev yöneticisinden.

%80-85 kullanım oranı, Windows'un arka plan işlemleriyle birlikte 8 GB sınırına dayandığını gösteriyor. RAM sonuna kadar kullanılarak dolduğunda bilgisayar disk belleği dosyasını (page File.sys) kullanmaya başlar. Yani veriyi RAM yerine çok daha yavaş olan diskten okumaya çalışır. Bu geçiş anı 3-4 saniyelik donmalara (stuttering) neden olur?
Arka planda çalışan gereksiz şeyleri kapat. Başlangıçta açılan gereksiz programları devre dışı bırak Görev Yöneticisi'nden.
Başlangıçta açılan hiç program yok hepsi kapalı. Arka planda çalışanlar da bunlarmış ama çoğu nedir ne işe yarıyor hiçbir fikrim de yok. Antimalware Service Executable sürekli çok fazla RAM yiyor, sanırım Windows Defender ile alakalıymış kapanmıyor da.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-02-06 223112.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-06 223112.webp
    84,7 KB · Görüntüleme: 33
Başlangıçta açılan hiç program yok hepsi kapalı. Arka planda çalışanlar da bunlarmış ama çoğu nedir ne işe yarıyor hiçbir fikrim de yok. Antimalware Service Executable sürekli çok fazla RAM yiyor, sanırım Windows Defender ile alakalıymış kapanmıyor da.
PC boştayken mi bu kadar kullanıyor? World of Warships 6 GB RAM kullanıyor. Windows'a 2 GB kalıyor.

@Rickorty

Ekran görüntüsünde %53 Bellek yazdığına göre 4 GB RAM kullanıyor. Oyun zaten 6 GB istiyor. 8 GB RAM'ın tamamı dolunca sanal bellek (disk belleği) kullanılıyor. RAM yükseltmek gerekli.
(disk belleği RAM'den daha yavaştır. RAM hızı >>>disk belleği hızı)

Bu videoda RAM ve disk hız karşılaştırmasını izleyelim. 8 GB RAM'ın hepsi kullanılıp taştığı zaman bilgisayar diski (pagefile.sys)RAM niyetine kullanıyor ancak disk RAM kadar hızlı değil, oyunda hatanın sebebi bu.

Son düzenleme:
@Rickorty

Ekran görüntüsünde %53 bellek yazdığına göre 4 GB RAM kullanıyor. Oyun zaten 6 GB istiyor. 8 GB RAM'ın tamamı dolunca sanal bellek (disk belleği) kullanılıyor. RAM yükseltmek gerekli.
(Disk belleği RAM'den daha yavaştır. RAM hızı >>>disk belleği hızı)

Bu videoda RAM ve disk hız karşılaştırmasını izleyelim. 8 GB RAM'ın hepsi kullanılıp taştığı zaman bilgisayar diski (pagefile.sys)RAM niyetine kullanıyor ancak disk RAM kadar hızlı değil, oyunda hatanın sebebi bu.

Tek çare RAM yükseltme o zaman anladığım kadarıyla...

Tek çare RAM yükseltmek. ne kadar hızlı alırsan o kadar iyi. (RAM piyasası) zaten Windows 11, 4 GB RAM kullanıyor. Ağır bir işletim sistemi.

Son birkaç gündür yapmaya başladığı için belki başka sorun vardır diye düşündüm ama... Çok teşekkür ederim :)